hírlevél 18-07-05 (mázl tov. magellán, Herzl R4S élménybeszámoló, ros hódes, stb)

hírlevél 18-07-05 (mázl tov. magellán, Herzl R4S élménybeszámoló, ros hódes, stb)

x

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!

—— HagyományTalán a Tóra egyik legellentmondásosabb részét olvassuk ezen a héten.
A szakasz névadója: Pinhász egy mellkasba döfött lándzsával vetett egy zsidó törzsfő, és a midjanita barátnője majdnem hogy nyílt színi szexuális kapcsolatának, illetve mindkettejük életének.
És a Tóra rögtön hozzá is teszi: abban a pillanatban véget ért a zsidó népet sújtó csapás.
Pinhász, egy gyilkos dárdaszúrással hőssé vált.Sőt!
Az Örökkévaló rögtön magába a Tórába is felrögzíti Pinhász jutalmát: „Ezért íme én nekiadom békeszövetségemet”
Mi????
Béke szövetség??? I-ten ezzel díjazza ezt a Tóra szerint „buzgalommal buzgólkodó” gyilkos férfit?Első kérdés: szükség van-e ilyen radikális közbeavatkozásra, ami sok olyan következményt és veszélyt hordozhat magában, ami beláthatatlan…
A válasz egyszerű: nagyon ritkán van rá szükség.
A második kérdés: És ki jogosult eldönteni, hogy eljött-e ez a ritka pillanat, amikor elő kell venni a dárdát?
Erre a választ maga a Tóra adja meg: Eleve csak úgy kerülhet valaki ilyen pinhászi (Áron főpap unokája) pozícióba, mert ő az, aki tudja mikor lehet ilyen végletes döntést meghozni.Igen, Ebben a pillanatban hős született….Pinhász volt az éppen megszülető zsidó nép első buzgó hőse… Ezernyi követi még őt ebben a három és félezer évben… Kiváló vezetők, akik képesek felismerni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nincs más hátra, mint előre…azaz a béke ára a „buzgólkodás”, akár gyilkosság.Ám ennek csak egy célja lehet: a harc vége, ezért kapta Pinhász I-tentől jutalmul a „béke” szövetségét, mert az ő erőszakos tette volt a béka kulcsa.Ha erőszak erőszakot szül, akkor az már nem pihászi szint.
Ám szeretnék még egy pillanatra időzni a gyilkosság és béke kérdéskörben.
Feltenném az egyik legérdekesebb kérdést: mi a zsidó béke?A háború hiánya? Nem! A zsidó béke: a teljesség vágya. A sálom eredeti jelentése: „teljessé tenni / teljesnek lenni” (a héber S-L-M gyökből).
Azaz a „sálom” igazi megjelenése csak ott van, ahogy az etikai és az erkölcsi értékek teljes harmóniája él, ahol a spiritualitás és a tevőlegesség nem öncélú tevékenység, hanem a közjóért van. Ahol a hiátus teljessé tételéről szólnak a tettek.
I-ten megjutalmazta Pinhászt a döntésért „briti sálom”, ám a sálom váv-ja ketté van törve… Azaz legyen üzenet mindenki számára. A békéért, a világ teljességéért törekedni kell.  Ám nem minden áron. A buzgalom – ha rossz kezekben van – akkor káros!

Pinhász személye megosztó a zsidó gondolkodásban. A Talmud hősként emlegeti, akinek a reinkarnációi visszatérnek a történelem bizonyos pillanataiban, ám más szemében csak egy gyilkos.Nagy szerencsénk, hogy mi nem fogunk ilyen helyzetbe kerülni. Így sem azonosulni sem elzárkózni nem kell tőle.
Mi valahol ott állunk abban a táborban és nézzük, mit tesz Mózes és Áron és igyekszünk tanulni.
És pontosan azért helyezte be az Örökkévaló ezt a történet a Tórába, hogy mi megértsük azt, hogy ha bármilyen belső harcunk, vitánk, buzgólkodásunk a miénk. Ezért vagyunk emberek és emberiek.Bátran tegyünk fel kérdéseket önmagunknak!
Keressük meg az értékeinket!Miért érdemes buzgón küzdeni és mi az amit el kell engedni?És a legnehezebb kérdés, hogy fel vagyunk-e készülve arra, hogy kiálljunk az értékeinkért…Pinhász feladta a leckét a világnak…

—– sábát —hetiszakasz: Pinhász
sábát: 20:25 – 21:43
rajzfilm:


PÉNTEK:
18:00 – tanulás:
Atyák mondásai (Megyeri J. A.)
kb. 19:00 – délutáni ima majd szombatfogadás, majd kiddus
dvár Tóra: Kende Péter (debütál)
SZOMBAT
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények (Radnóti Zoltán)
9.00: reggeli ima – majd kiddus
dvár Tóra: Büchler András
kb 12:30 – A heti kérdés – zsidó vallásjog (Radnóti Zoltán)

—– Ima a jövő héten
hétfő reggel – 7.00
csütörtök reggel – 7.00péntek reggel – 8.00 (ros hódes – július 13.)

—– Tanulás a héten:

A fentebbi olvasottakon kívül…
vasárnap 16:30 – A zsidóság alapjai tanfolyam (csak ezen a héten időpont változás!!!)
– héber oktatás – info: [email protected] e-mail címen!

——- 7 héber szó a hetiszakaszból
הִנְנִי – hinéni – íme itt vagyok, íme énמַּגֵּפָה – mágéfá – csapás, járványעֵדָה – édá – közösségמִסְפַּר – miszpár – számבְּתוֹךְ – betoh – elöljárószó, valamin belül… (szekrényben, közösségben)לָמָּה – lámá – miért?רוֹעֶה – roé – pásztor (nem keverendő össze a roé – áleffal, רוֹאה a „lát” szóval!)

—- Filmforgatás hétfőn – interjúalanyok keresése
A hétfőn (július 9.) egy rövid forgatás lenne a zsinagógában,téma: a holokauszt feldolgozása a családban.A program a következőképpen alakul:
Fél 8 körül érnek oda a zsinagógába és az ima alatt vesznek pár vágóképet. (aki nem akar benne lenni – a kamera mögé áll, ül)
A szerkesztő (Somogyi Dóra) kérése:
Ha a közösségben van valaki, aki adna nekünk egy interjút a témában, azt nagyon megköszönnénk. (8.30-tól…)A kérdések:Családi érintettség okán esetleg érzi magán szülei nagyszülei által átéltek hatását. Vagy épp ellenkezőleg esetleg a szülők nagyszülők tudták úgy kezelni a borzalmakat és feldolgozni, hogy az a következő generációk életét már nem befolyásolta…
Szóval minket bármi érdekel a témában.Ezek az interjúk max 10-15 percesek lennének és a riport, ősz folyamán, a Magellán című tudományos műsorban fog adásba kerülni.Aki szeretne megszólalni, kérem szóljon és / vagy jöjjön el!

—– programajánló keddre:
Herzl Ride élménybeszámoló – 2018. július 10., 17:30–19:30
Elmeséljük, merre jártunk, kikkel találkoztunk, milyen élményeink voltak. Sok fotó és egy előzetes a készülő dokumentumfilmből.
www.facebook.com/herzlride/
—- mázl tov!
Folytatva az előző levelekben elkezdett, azon tanulmányi sikerek felsorolását, amit közösségünk tagjai értek el, akkor íme még egy: Kunos Zsuzsi karateedző lett!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/36678566_2475692159111463_3745629841991401472_n.jpg?_nc_cat=0&oh=83fcc23b3dc17c4021c07b27e0ed9099&oe=5BDEC5DC

——— média:
– pilpul 59


– Heisler András cikkeindex.hu/velemeny/olvir/2018/07/05/nyitas_vagy_eltunes_-_zsidokerdes_magyarorszagon_2018-ban
– Mazsihisz jogsegélywww.mazsihisz.hu/2018/07/05/hitkozsegi-jogsegelyszolgalat-11849.html
– Emlékéből fakadjon áldás
444.hu/2018/07/05/meghalt-claude-lanzmann-a-soa-rendezoje
– Schöner Alfréd köszöntésewww.mazsihisz.hu/2018/07/05/unnepelyes-bucsu-a-tavozo-rektortol-11846.html
– új projekt – a mazsihisz zsidó múzeumával közösen
index.hu/kultur/2018/07/03/saul_gyermekei_emlekprogram_holokauszt_gyerekaldozatai_interju_nemes_jeles_laszlo_saul_fia_vagi_zoltan/
– ugyanez más oldalrólhvg.hu/elet/20180702_Arcot_adni_a_holokauszt_gyerekaldozatainak__elindult_Nemes_Jeles_Laszlo_uj_projektje
– Sopron @ Büchler András
www.kisalfold.hu/soproni_hirek/elhurcolt_es_meggyilkolt_zsidokra_emlekeztek_sopronban/2565661/
– sip12 galériawww.mazsihisz.hu/2018/07/05/a-valtozo-vilagra-nyitott-muzeum–otthonos,-nyitott,-nepszeru-a-sip12-uj-kiallitotere-11845.html
– fontos
akibic.hu/2018/07/02/a-zsidok-kozotti-parbeszed-het-alapelve/
– borzalom
akibic.hu/2018/07/05/leszallitja-az-el-al-azokat-az-utasait-akik-nem-hajlandok-nok-melle-ulni/– tojás kérdés (ha valaki lefordítja – hálás köszönet!)
www.kashrut.com/articles/eggs/
– Aczél Endre emlékérewww.mazsihisz.hu/2018/07/05/egy-mindent-iro-ujsagiro-halalara-11847.html

—— BS tábor – kóser is és angol nyelvű is
Újra nyári tábor a Bét Sálomban!
Várunk szeretettel egyhetes kóser és tematikus angol táborunkban ahol elmélyítheted angol tudásodat a zsidósággal karöltve!
A tábort a Lauder iskola angol tanárai vezetik.
Játékban és programokban sem lesz hiány!
Jelentkezz ha már vagy nyolc éves, de nem múltál még el tizennégy!
2. turnus: július 30 és augusztus 3 között.Egy turnus ára (belépőkkel, napi 4 kóser étkezéssel): 35.000.-
jelentkezés és információ: [email protected]
részletes – napra lebontott program a jövő hét elején lesz elérhető.A tábor csak akkor tud elindulni, ha lesz 10 jelentkező! (sajnos az első turnusban csak 6 volt)

——- luách hirdetés – utolsó lehetőség / lapzárta
Felhívás az 5779. évi zsidó naptárban való emléknap, emléklap vagy hirdetéselhelyezésére
A MAZSIHISZ által kiadott 2018-2019-es évi zsinagógai naptár (luach) – az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan – igényes és elegáns naptár lesz kinézetben, mind belső tartalomban.
A 17×10 centiméteres méretű, fektetett formájú, diszkrét kinézetű és kemény fedelű, határidőnaplóba 16 hónapon keresztül, azaz 2018. szeptemberétől 2020. januárjáig lehet bevezetni a programjainkat, óránkénti lebontásban, illetve komplett adatbázist találhat.
A naptár 2000 (!) példányban kerül kinyomtatásra, ami kapható lesz minden zsidó kegytárgyakat árusító helyen, illetve on-line.
Amennyiben a naptárban szeretne – szeretteinek egy külön lapon emléket álltani, – esetleg bármely dátumhoz egy emléknapot (pl. járcájt) helyezni, amit 4 éven keresztül garantálunk, hogy fel lesz tüntetve,- esetleg cégének vagy termékének hirdetését elhelyezni, kérjük a [email protected] email címen jelezze ezt, hogy a részleteket el tudjuk mondani.

sábát sálom!Zoli


Radnóti Zoltán (MAZSIHISZ) rabbi
– Blog: rabbi.zsinagoga.net
– Bét Sálom zsinagóga – קהילת בית שלום: www.facebook.com/BetSalom
—–
www.facebook.com/rabbisag
www.facebook.com/koserfelugyeletMellékletek területYouTube-videó (az első „női kérdés” – Pinhász hetiszakasz) előnézeteaz első „női kérdés” – Pinhász hetiszakaszYouTube-videó (PILPUL 59. rész Radnóti Zoltánnal) előnézetePILPUL 59. rész Radnóti Zoltánnal