A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Még gondoskodhatunk gyermekeink és unokáink jövőjéről, mert a klímaváltozás okozta károk elkerülésére és enyhítésére a szükséges technológiák már javarészt rendelkezésre állnak, csak politikai és pénzügyi elhatározás kell a vezetők részéről – hangoztatta Áder János köztársasági elnök a Honismereti Szövetség által rendezett 46. országos honismereti akadémiát nyitó előadásában. A győri Széchenyi István Egyetemen zajló ötnapos konferencia témája a víz és az élet. Az államfő kiemelte, hogy a tudósok szerint a klímaváltozás hatásainak 80-90 százaléka a vízen keresztül érződik. A vízügyi elnöki testület jelentése szerint ha nem változtatunk az eddigi vízfelhasználási szokásainkon, akkor a világ számos országában ellehetetlenül a lakossági, a mezőgazdasági és az ipari vízellátás, ami gazdasági hanyatláshoz vezethet. Ez komoly szociális és társadalmi feszültségek forrása lehet, ami háborúkhoz, polgárháborúhoz és migrációhoz vezethet – mondta az államfő.

Huszonnégy év után újraindítják a tartalékos tisztképzést Magyarországon – közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott állománygyűlésen csaknem négyszáz önkéntes tartalékos egyetemista, diplomás volt jelen, akik rövidesen megkezdik húsz napos gyakorlati képzésüket. Benkő Tibor elismerését és köszönetét fejezte ki a tartalékos katonáknak, akik – mint mondta – önként vállalták a megmérettetést, azt, hogy tanulmányaik folytatása mellett a „hazát részesítik előnyben”. Jó dolog, hogy napjainkban Magyarországon békében és biztonságban élhetünk, de ezért mindennap sokan tesznek – hangoztatta a miniszter.

A holokauszt magyarországi gyermek áldozatait felkutató programot indítanak a Saul fia című film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. Vági Zoltán történész elmondta: a program célja felkutatni és bemutatni a sorsát, „arcot adni” annak a 100 ezer magyarországi zsidó gyermeknek, akiket a holokauszt idején meggyilkoltak Magyarországon vagy Európa más országában.   Az előzetes felmérések alapján 150 millió dokumentumot kell átnézniük a kutatóknak – tette hozzá. A program szervezői arra kérik a gyermek áldozatokról tudó túlélőket, szemtanúkat, családtagokat, hogy jelentkezzenek a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével és elküldésével a [email protected] e-mail címen, vagy a 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címre.

Az új Puskás Ferenc Stadion jóval több lesz egy stadionnál – ígérik a tervezők. Nemrég nyílt meg az intézmény látogatóközpontja, Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár egyebek között arról beszélt, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését követően remélhetőleg már 2021-ben Bajnokok Ligája vagy Európa Liga-döntőnek adhat otthont a 67 ezres létesítmény. A tervek szerint 2019 végére elkészülő aréna lesz Magyarország legnagyobb középülete, és tervezői szerint igazi 21. századi rendezvény- és élményközpontként is funkcionál majd. A beruházás száz százalékban magyar, a tervezéstől a kivitelezésig csak hazai szakemberek dolgoznak rajta. A munkálatokban összesen 10 ezren vesznek részt. Ha elkészül, az arénában rendezett koncerteken 60-80 ezren lehetnek majd jelen, és az épületben lesz majd egy kétezer fős konferenciaközpont is.

A koraszülöttmentés és -ellátás fejlesztését, a védőnői hálózat erősítését, a nemzeti védőoltási program, a gyermekfogászat és a házi gyermekorvosi hálózat erősítését is a legsürgetőbb teendők közé sorolja a Magyar Hírlapban megjelent interjúban az egészségügyért felelős államtitkár. Nagy Anikó elmondta, hogy elkészült a Nemzeti Gyermekegészségügyi Program javaslat, és a kórházaknál nem tervezi a hagyományos kancellári rendszer bevezetését. A kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől a korábbi kormányok által elvett pénzeket, így 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut e területre, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetésben – hangsúlyozta az államtitkár.

Évente átlagosan 30 ezer 20 év alatti fiatal tesz sikeres KRESZ-vizsgát, várhatóan ennyien veszik majd igénybe a tanfolyam és a vizsga díjának utólagos visszatérítését – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte, július elsejétől ingyenes a sikeresen teljesített KRESZ-vizsga és az azt megelőző tanfolyam a 20 évnél fiatalabbaknak. A visszatérítés maximum 25 ezer forintig igényelhető a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez. Jelentős többlettel számol jövőre egyebek mellett a gyógyító-megelőző kassza, ami elsősorban új gyógyszerek és technológiák bevezetését, az új készítmények elterjesztését jelenti. Hozzátette: az egészségügyi szakdolgozók további, már korábban ütemezett béremelésére is van pénz a költségbevetésben. Ezen felül jelentős plusz jut a betegszállításra, a gyermekellátásra, illetve az országos népegészségügyi programokra.

Újabb politikus hagyta el az LMP-t. Ábrahám Júlia elnökségi tag lépett ki a pártból, amely – mint fogalmazott – a továbbiakban vállalhatatlan a számára. Ábrahám Júlia, aki az LMP egészségügyi kabinetjét vezette, közösségi oldalán azt írta, ez a párt – a többihez hasonlóan – nem érti a rendszerrel elégedetlen, az ellenzékben csalódott választókat, és nem látja tragikusnak az orbáni zsákutcát sem. Az áprilisi parlamenti választás óta Ábrahám Júlia a negyedik prominens politikus, aki otthagyja az ellenzéki pártot, korábban Schiffer András, Róna Péter és Hadházy Ákos lépett ki. Közben még tartanak a fegyelmi eljárások az LMP-ben, azokat büntetik, akik áprilisban visszaléptek valamelyik ellenzéki párt indulójának javára. Ábrahám Júlia ellen is eljárás indult, első fokon felmentették, a másod fokú tárgyalásra pedig nem lesz szükség, mivel megszűnt a tagsági jogviszonya.

Külpolitika:

Ausztrália véget vet a Palesztin Hatóság követlen segélyezésének, mivel a szervezethez jutatott pénzek közvetetten hozzájárulhatnak erőszakos cselekmények elkövetéséhez. Julie Bishop, Ausztrália külügyminisztere azt mondta, hogy országa a továbbiakban nem folyósít pénzeket a Világbank által finanszírozott palesztin újjáépítési szervezetnek, mivel Canberra kérésére sem adott bizonyítékokat a Palesztin Hatóság arra, hogy a pénzek nem kerülnek bűnözőkhöz – írta az Israel Hayom. Ausztrália az idei évben eddig 32 millió dollárt osztott ki humanitárius segítségnyújtásra.

Katar gázai különmegbízottja megerősített, hogy közvetett tárgyalások folynak Izrael és a Hamász között a feszültségek csillapítására és a humanitárius válság megoldására a tengerparti övezetben. “Az amerikai kormány tud a tárgyalásokról,”, nyilatkozta Muhammad al-Amadi a kínai Xinhua állami hírügynökségnek, miközben Gázába látogatott. Megjegyzése volt az első hivatalos megerősítése a Hamász és Izrael közötti tárgyalásoknak, bár a hosszú távú tűzszünetről és a blokád megszüntetéséről szóló tárgyalások nem hivatalos híre megjelent az izraeli és a palesztin sajtóban is. Al-Amadi szerint még nem született megállapodás, de a tárgyalások folyamatban vannak. Nem árulta el ki közvetíti a tárgyalásokat, de nagy valószínűséggel Katar és Egyiptom tölti be a szerepet. Al-Amadi, akit a katari királyi család nevezett ki, hogy felügyelje az övezet újjáépítését, megerősítette, hogy Trump békecsapata, Jared Kushner és Jason Greenblatt legutóbbi látogatásuk során bemutatták tervüket egy nagy infrastrukturális projektre vonatkozóan, mely tiszta vizet és villamos energiát biztosítana a lakosságnak, valamint foglalkozik a magas munkanélküliségi rátával és egyéb problematikus kérdésekkel is.

Tűzszerészeket vezényeltek ki egy dél-izraeli gyapotmezőre Eskol régióban, miután hétfőn reggel gyanús tárgyat szállító léggömbök landoltak a helyszínen. A léggömbök, amelyek közül az egyik “I ♥ Love You” feliratot viselt, egy zseblámpát szállítottak, közölte a helyi tanács szóvivője. Attól tartva, hogy a zseblámpa robbanóeszközt tartalmazhat, értesítették a rendőrséget. “A gyanús léggömb miatt kiérkező tűzszerészek megkezdték a tárgy átvizsgálását a fenyegetés elhárítása érdekében,” olvasható a rendőrség nyilatkozatában. Egyelőre nem közölték, hogy tartalmazott-e bombát a zseblámpa. Vasárnap mintegy 20 tűzesetet okoztak a Gázából küldött tűzveszélyes csomaggal ellátott sárkányok és lufik Eskol régióban.

Az Ásszád elnökhöz hű kormánycsapatok és a velük szövetséges orosz légierő támadásai miatt 220 000 szír menekült el az ország déli területéről, és közülük 70 ezren az izraeli határ felé vették az irányt, mert azt remélik, hogy az izraeli válaszcsapástól tartva ott nem támadják őket. Izrael továbbra sem nyitja meg határait a menekültáradat előtt, és újabb katonai egységekkel erősítették meg a Golán-fennsíkot. Ezzel együtt Izrael továbbra is igyekszik enyhíteni a harcok elől menekülő emberek szenvedésein. Egy éjszakai akció keretében a zsidó állam katonái 300 sátrat, 13 tonna élelmiszert, 15 tonna bébiételt, 30 tonna ruhaneműt és lábbelit, illetve nagy mennyiségű gyógyszert és egészségügyi felszerelést vittek át a határ szír oldalára. Ezen felül több súlyosan sérült felnőttet és gyermeket evakuáltak és szállítottak izraeli gyógykezelésre. Az elmúlt években közel 5000 szír állampolgár kapott orvosi segítséget Izraelben, elsősorban a cfáti Ziv kórházban. Ezen felül a határ dél részén egy tábori kórházat is felállítottak, ahol már 6000 szír kapott segítséget. A mostani segítségnyújtás nem az első eset: a Cáhál a „Jószomszéd-program” keretében már évek óta segíti a polgárháborútól szenvedőket, és eddig több mint 1500 tonna élelmiszert, közel egymillió liter üzemanyagot, generátorokat, ruházatot és gyógyszereket juttatott át a határon. A költségekhez hozzájárul néhány izraeli, illetve amerikai zsidó alapítvány, illetve olyan arab országok is, melyek nem fedik fel kilétüket, nehogy az Izraellel való együttműködés vádja érje őket.

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt, amelynek értelmében a héten kényszernyugdíjaznák a testület minden harmadik jelenlegi tagját – jelentették be Brüsszelben. Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Lengyelországnak, s ezzel megindult az eljárás az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó jogszabály ügyében. A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról, ahol a migrációs nyomás sok helyen eléri, és bizonyos esetekben meg is haladja a 2015-ben tapasztalt szintet, és új migrációs útvonalak vannak kialakulóban, ezért Magyarország készen áll arra, hogy segítsen Montenegrónak abban, hogy megvédje magát az illegális migrációs hullámokkal szemben – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Podgoricában. A tárcavezető kiemelte, hogy a riasztó hírek főként Törökországból és Görögországból érkeznek, sok esetben olyan jelentést is kaptak Görögországból, hogy most rosszabb a helyzet, mint 2015-ben.

Mérsékelte harci tevékenységét a Jemenben beavatkozó, Hodeida kikötővárost ostromló Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció, hogy időt adjanak Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról – közölte Anvar Gargas, a koalíciós tag Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere. Az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók június 22-én jelezték, hogy hajlandóak lennének az ENSZ igazgatása alá helyezni a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida városát. Martin Griffiths a húszik tárgyalási szándékának megnyilvánulása miatt a lázadók kezén lévő jemeni fővárosban, Szanaában és a szaúdi Dzsiddában is járt emiatt, illetve tárgyalt Jemen nemzetközileg elismert elnökével, Abed Rabbó Manszúr Hádival is.

Három nap alatt, június 29. és július 1. között több mint kétszáz, Európába igyekvő ember fulladt a Földközi-tengerbe Líbia partjainál – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az IOM rámutatott, hogy a hétvégén vízbe fulladt 204 emberrel 1000 fölé emelkedett azoknak a száma, akik a veszélyes tengeri utat nem élték túl az idén. A nemzetközi szervezet nem részletezte, hogy a migránsok milyen körülmények között vesztették életüket, mindazonáltal gyakori, hogy az Európába igyekvő embereket életveszélyesen túlzsúfolt lélekvesztőkre terelik az embercsempészek, és a hajók a túlsúly miatt így felborulnak. A nyár beköszöntével ismét emelkedni látszik a líbiai partokról induló menekültek és migránsok száma. A nagyszámú érkezés mellett azonban számos ember életét veszti a viszontagságos tengeri úton

Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket – mondta a Fox televízióban az amerikai elnök. Donald Trump hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére. „Nem Kínára akarok mutogatni” – mondta, és hozzátette, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki Donald Trump szerint „életre szólóan elnök… királynak is nevezhetnénk”. Trump azt hangoztatta: ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát.

Gazdaság:
Megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt – írja a Világgazdaság. A változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta egyre magasabb, ám az elmúlt hetekben sok bank a fix konstrukciók esetében is emelt.

Nem számít a földgáz világpiaci árának csökkenésére a közeljövőben a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója, aki a hazai gáztárolók szükségességét is hangsúlyozta a Magyar Időknek adott interjúban. Szabó Gergely beszélt a közelmúltban bekövetkezett tulajdonosi struktúra-változás okairól és arról is, miért nem maradhat sikeres egy kizárólag kereskedéssel foglalkozó energiavállalat.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy nagyon komoly átalakuláson megy keresztül a világ járműipara, amelyre minden nagy szereplőnek érdemben kell reagálnia, hogyha versenyben akar maradni. Az egyik legmeghatározóbb trend, az önvezető autók irányába történő elmozdulás például számos ma használt alkatrészt fog száműzni autókból.

Könnyű:
A világ minden tájáról származó növény- és állatfajok 5,5 millió példányát mutatja be a hétfőn Tel-Avivban megnyílt Steinhardt Természettudományi Múzeum, hangsúlyozva a Szentföld és a Közel-Kelet sajátos élővilágát – írta a Jediót Ahronót. A Tel-Avivban, az egyetemi negyedben felépített múzeum az evolúció elméletének hangsúlyozásával is szolgálja a tudományos ismeretterjesztést, noha az intézményben bemutatott tanok ellentmondásba kerülhetnek a szélsőségesen vallásosok vélekedésével a világ teremtéséről. A Noé bárkájára emlékeztető, és negyvenmillió dollárba (több mint 11 milliárd forintba) került intézmény nagyrészt Michael Steinhardt amerikai zsidó milliárdosnak, Izrael egyik legnagyobb adományozójának a jóvoltából épülhetett meg. Steinhardt arról is ismert, hogy egzotikus állatokat tart Manhattan északi részén lévő birtokán. A Közel-Kelet egyetlen jelentős természettudományi múzeumának célja a környezettudatosság növelése, a három szárazföld (Európa, Ázsia és Afrika) határán fekvő Izrael ökológiai sokszínűségének bemutatása, és a figyelem ráirányítása a modern fejlődés okozta pusztításra. Az ötemeletes épület majdnem 10 ezer négyzetméteres terében kilenc kiállítóhelyet alakítottak ki, és a színfalak mögött tizenkét kutatólaboratóriumot is berendeztek. A látogatók 76 vásznon hatvan filmet is megtekinthetnek.