Ha egy fát elválasztunk a gyökerétől, akkor az a fa is elpusztul

Ha egy fát elválasztunk a gyökerétől, akkor az a fa is elpusztul

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt az új amerikai nagykövetről és Arthur Schneier főrabbiról, az Alaptörvény módosításáról.

Heisler Andás beszélt arról, hogy az Amerikai Zsidó Tanács ülésén vett részt, amelyet most kivételesen Jeruzsálemben tartottak meg, így köszöntve Izrael állam 70. születésnapját. A nagyszabású eseményen 2400-an vettek részt, olyan vendégekkel, mint az izraeli miniszterelnök, az osztrák kancellár

Az új amerikai nagykövetet, David B. Cornsteint megbízólevele átadására elkísérte a new yorki Park East zsinagóga rabbija, Arthur Schneier is, akivel Heisler András nagyon jó személyes kapcsolatot ápol, mint az elnök elmondta, tulajdonképpen az édesapja révén, aki úgyszintén jó barátságot ápolt Schneier rabbival. Róla azt kell tudni – tette hozzá Heisler András, hogy nagyon jó szinten mozog a világpolitikában, olyannyira, hogy a magyar korona egykori visszahozatalában is komoly érdemeket szerzett. Ma este mindenképpen leülnek egymással beszélgetni – mondta el a hitközség elnöke, majd kérdésre válaszolva hozzátette, Schneier rabbi és a magyar miniszterelnök között is egy nagyon jó személyes kapcsolat van, de arról nem tudott információt adni, hogy most fogadja-e Orbán Viktor a rabbit. Heisler András azt is elárulta, hogy szerdán lesz két programja az új amerikai nagykövettel is, aki meglátogatja a Dohány utcai zsinagógát, majd egy négyszemközti megbeszélésen vesz részt a Mazsihisz elnök irodájában.

Vasárnap óta Magyarország ad otthont a Zsidó-Keresztény Konferenciának, a rendezvény nyitóbeszédét Erdő Péter budapest-esztergomi érsek és Heisler András tartotta. Ennek a konferenciának az egyik főszervezője volt Róna Tamás főrabbi.

Az Alaptörvénybe beemelt kifejezés, a keresztény értékek védelme kapcsán a Mazsihisz elnöke kifejtette, erről beszélt a Zsidó-Keresztény Konferencián is, ahol elmondta, a kifejezésből hiányzik a zsidó szó, hiszen a zsidó-keresztény gyökerekről kell beszélni, ha egy fát elválasztunk a gyökerétől, akkor az a fa is elpusztul – fűzte hozzá Heisler András.

Az interjú a 2018. június 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.