Az első időszak feladata az eddig elért eredmények megújítása és az akkreditáció lesz

Az első időszak feladata az eddig elért eredmények megújítása és az akkreditáció lesz

Dr. Vajda Károly, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (ORZSE) rektora beszélt az egyetem jövőjéről, a tervekről, a megújulásról.

A rektor, aki június 1-től veszi át az ORZSE vezetését elmondta, miután az egyetem egy tradicionális intézmény, így nagyon kevés változás lesz az életében, az első időszak feladata az eddig elért eredmények megújítása lesz. Most egy akkreditációs eljárás elé néz az ORZSE, miután jövő nyáron lejár a Doktori Iskola akkreditációja, majd egy évre rá az össze többi szaké is.

Ami az új szakok beindítását jelenti, a rektor elmondta, van egy társadalmi igény, ezért is folytatnak tárgyalásokat a zsidó közoktatás képviselőivel, itt merült fel az igény a judaisztika szak tanárképessé tételére, vallástanári képzés elindítására. Régebben volt ilyen, majd megszűnt, de most a remények szerint lesz lehetőség a tanárképzés megújítására. Mindezek mellett a nyelvi laboratórium újjá tétele is a tervek között szerepel, ahogy az elmaradt digitalizáció elindítása is.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e az ORZSE olyan világhírű, mint egykor volt, amikor Scheiber Sándor vezette az intézményt, a rektor elmondta, mindez az egyetem tudományos teljesítményétől is függ, egy biztos, igyekszünk, hogy ez megvalósuljon – fűzte hozzá Vajda Károly, mindezekhez az egyetem összes munkatársára szükség van, valamint a komoly fejlesztésekre, tudományos együttműködésekre.

A rektor, aki egy ideig hallgatója is volt az egyetemnek elmondta, akkor számára az oktatók voltak a legfontosabbak, hiszen itt még a csoportok alacsonyabb létszáma miatt is kialakulhatott egy klasszikus mester-tanítvány, bizalmi viszony.

Az interjú a 2018. június 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.