Erős a magyar álláspont

Erős a magyar álláspont

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője beszélt a most elfogadott törvényekről, a bevándorlás veszélyeiről, valamint Magyarország válaszairól.

 

A szóvivő a Stop Soros törvénycsomag kapcsán elmondta, ma Európában minden a bevándorlásról szól, talán még jobban is, mint eddig bármikor. Nem csak a bevándorlásról, hanem a biztonságról is, arról, hogy milyen Európát akarunk, ez majd kihatással is lesz az EP választásokra, hiszen még soha nem volt ekkora tétje ennek. Hollik István szerint most is vannak olyan politikai erők, hatalmas pénzügyi támogatással, amelyek továbbra is pártolják a bevándorlást, ezek egyike például Mogherini asszony, aki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akinek az lenne a dolga, hogy az Európai Unió közös álláspontját képviselje. Ám, amikor azt állítja, hogy a bevándorlás fontos, mert e nélkül számos iparág kerülhet bajba, akkor bizony nem a közös álláspontot képviseli. Teszi ezt akkor – mondta el Hollik István, miközben folyamatos tárgyalások, csúcstalálkozók zajlanak Európában, ahol el kell dönteni, az Unió határvédelmet vagy határmenedzsmentet kíván folytatni. tagállami hatáskörben marad annak eldöntése, hogy ki számít menekültnek vagy ezt inkább Brüsszel akarja eldönteni, megvalósítva ezzel azt a kötelező kvótát, amit már régóta terveznek. Összességében miközben folyik egy vita, akkor az uniós főképviselő nem mondhatja azt, hogy létszükséglet a bevándorlás. Ennek a vitának a kapcsán Magyarország kezében a Stop Soros törvénycsomag és az Alaptörvény módosításának elfogadása kapcsán egy erős fegyver van, amivel a magyarok biztonságát lehet garantálni – fűzte hozzá Hollik István. A most elfogadott Alaptörvényben ki lett mondva, idegen népesség nem telepíthető be az országba, de itt szerepel az első biztonságos ország fogalma is, mindez összhangban van a Genfi Egyezménnyel.

Mogherini kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő szerint a nyilvánossághoz kell fordulni, így kell felhívni a figyelmet arra, hogy ilyeneket egy uniós főképviselő nem csinálhat, hiszen nincs közös uniós álláspont.

A szóvivő szerint megfontolásra érdemesek az Egyesült Államok indokai, amiket az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából való kilépésükkor hangoztattak, azt mondták, ez a testület nem az emberi jogokat védi, hanem politizál. Sajnálatos módon Magyarország is lát ilyen tendenciákat ennek a nemzetközi szervezetnek a működése kapcsán.

Visszatérve a menekültek kérdésére, Hollik István szerint a bevándorláspártiak tudatosan mossák össze a határt a gazdasági bevándorlók és a valódi menekültek között, arról ne beszélve, hogy eddig csak Mogherini asszony mondta ki, számukra ez nem emberiességi kérdés. Sokkal inkább azt látszik, Brüsszel számára ez az egész egy erősen gazdasági kérdés, úgy látják, vannak Nyugat-Európában olyan iparágak, ahol szükség van a kevésbé képzett munkaerőre, olyan munkákkal, amit a nyugati ember nem hajlandó elvégezni, így ezt a migrációval lehet pótolni. Magyarországnak ezzel az a problémája – hangsúlyozta a szóvivő, hogy nem veszik tudomásul azt, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járhat, milyen kulturális feszültségeket hordoz magában, arról nem is beszélve, hogy gazdaságilag sem kifizetődő. A bevándorláspárti álláspont azért sem érthető, hiszen közben arról is beszélnek, hogy nem lesz elég munka az emberek számára, hiszen zajlik egy új ipari forradalom, a robotizáció egyre erősebb. Magyarországon viszont az emelkedő bérszínvonal miatt is egyre többen gondolkodhatnak el azon, hogy Nyugatról visszajöjjenek, azaz nálunk még van elegendő munkaerőpiaci tartalék. A kormány ezt a tartalékot akarja a gazdaságba becsatornázni, ezt a célt szolgálja többek között a nyugdíjas szövetkezetek alapításának a lehetősége, a béremelések, a kormányzati bérmegállapodások a munkáltatókkal, a munkavállalókkal, a szociális adó csökkentése. Azt kell elérni, aki szeretne és tud, az dolgozhasson – mondta el Hollik István. Hozzátette a szóvivő, valóban létező, bár egyre kisebb probléma, hogy vannak olyan térségek ma Magyarországon, ahol jelentős a munkanélküliség, de a kormány, amikor befektetőkkel tárgyal, akkor figyelemmel van arra, hogy hol van jelentősebb munkaerő-tartalék, megpróbál olyan egyezségeket kötni, hogy a befektetők ezeket a térségeket találják meg.