Megvannak a hagyományok

 

Megvannak a hagyományok

Németh Szilárd, a Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Honvédség előtt álló feladatokról, a Zrínyi 2026 Programról, valamint arról, hogy szükség van az egykor volt katonai szemlélet, gondolkodás újjáélesztésére.

 

Az államtitkár kérdésre elmondta, Magyarországon is, amennyiben egy zsidó vallású ember katona kíván lenni, úgy részére biztosítják azokat a feltételeket, hogy ne kelljen elveszítenie az identitását, sőt, a katonák megfelelő lelki állapotáról is gondoskodnak, erre a célra jött létre a tábori lelkészi szolgálat, ahová a történelmi felezetek küldenek papokat, rabbikat. Németh Szilárd kifejtette, a Zrínyi 2026 Programban nem csak az szerepel, hogy a hazájukat szerető, jó katonákra van szükség, meg hogy álljanak rendelkezésre a megfelelő műszaki eszközök, fegyverek, akár hazai gyártással is, hanem az is, hogy megfelelőek legyenek a katonák életkörülményei. Ehhez szükség van arra, hogy a laktanyákat is XXI. századivá tegyék. Szerencsére már vannak ilyen helyek – tette hozzá a politikus, hiszen már két évvel ezelőtt beindultak a felújítások, modernizálások.

A program sikeréhez a legfontosabb, hogy legyenek olyan fiatalok, akik ezt a szakmát választják. Most egy katonai középiskola van Debrecenben, egy kollégiummal, itt több mint háromszoros a túljelentkezés, már ezért is épít a kormányzat egy másik iskolát Hódmezővásárhelyen. Németh Szilárd szerint azonban hamarosan egy dunántúli középiskolán is el kellene gondolkodni, hogy az ország minden területéről elérhetőek legyenek ezek az intézmények, majd hozzátette, nagy kár volt annak idején a katonai középiskolák rendszerét megszüntetni. Az államtitkár szerint a 2002-2010-es időszakban pontot akartak tenni itthon a biztonság végére, hiszen az összes olyan szervezetet, amelyik a biztonságot volt hivatott garantálni, legyen szó a titkosszolgálatokról, a honvédségről, a rendőrségről, egészen másra kezdték el alkalmazni.

Arra a kérdésre, mely szerint most valóban olyanok lesznek-e a katonák, akik ismerik a feladataikat, akik nyelveket beszélnek, akik, amennyiben befejezik a katonai pályájukat, akkor nyugodtan elmehetnek máshová dolgozni, a politikus azt felelte, erre az egyik garancia az új miniszter, aki valóban a Honvédségtől jött. Benkő Tibor az a személy, aki a szakaszparancsnoki beosztástól kezdve egészen a vezérkari főnökségig mindent bejárt, azaz teljesen tisztában van mindennel. Ezen kívül azt is megjegyezte az államtitkár, hogy a Honvédelmi Minisztériumban most pályáztatnak meg több állást, a jelentkezők mindegyike magasan kvalifikált, több nyelven beszélő szakember. Szinte mindenkinek van másik diplomája a Nemzetvédelmi Egyetemen megszerzetten túlmenően, maga a mostani miniszter is nem csak az orosz akadémiát végezte el, hanem az amerikait is. Ezek az emberek jelentik a kellő alapot a kiteljesedéshez – mondta el még Németh Szilárd, majd hozzátette, ha rájuk bízzuk, hogy szervezzék meg az ország katonai rendszerét, akkor ezt nagyon jól meg is teszik.

A most benyújtott költségvetési tervezetben a Honvédelmi Minisztérium kiemelten szerepel, 513 milliárd forinttal, soha nem volt még ennyi pénzt a magyar katonára – mondta el a politikus. Ez az összeg már a GDP arányában eléri az 1 %-ot, a tavalyi évnél pedig majdnem 80 milliárddal több. A NATO által előírt vállalást, amelyik a GDP 2 %-ban határozza meg a honvédelmi kiadásokat, a politikus szerint Magyarország 2024-re teljesíti, de szerinte nem is az a legfontosabb kérdés, hogy a NATO mit vár el tőlünk, hanem, hogy mi mit várunk el magunktól. Németh Szilárd szerint, ha azt várjuk el, hogy a Magyar Honvédség a térség legerősebb katonasága legyen, mindenféle szempontból, szellemi, erkölcsi, fizikai szempontok alapján, akkor az is lehet, hogy nem 2 %-ra, hanem többre van szükség. Mindezek mellett a NATO által előírtakat teljesíteni kell, hiszen a szövetség tagjai is vagyunk – tette hozzá a politikus.

Arra a kérdésre, hogy a folyamatosan növekvő pénzösszegek mire lesznek elegendőek, ebből lehet-e a magyar ipar számára is megrendeléseket szerezni, Németh Szilárd elmondta, elemezni kell a helyzetet, hogy mire is van szükség, ez egy folyamat, aminek dinamikusnak kell lennie, de az biztos, a legjobbat kell beszerezni. Ugyanakkor annyi pénz van a Zrínyi 2026 Programban, hogy a minisztérium akár egy gazdasági programot is beindíthat Magyarországon. Ez most elkezdett beindulni – tette hozzá az államtitkár, hiszen húsz év után újra beindul a fegyver- és lőszergyártás itthon. Van lehetőség egy folyamatosan fejleszthető, bővíthető fegyverüzem telepítésére. Németh Szilárd szerint, amennyiben olyan a magyar ipar, akkor nem csak beszállítói szerepet lehet kapni, hanem akár létre is lehet hozni olyan fegyvergyártó céget, ami minden igényt kiszolgál.

A politikus elmondta azt is, a katonaság történetében megvan a hagyománya annak, hogy valóban minden területen legyenek műveltek a katonák. Példaként Görgey Artúrt hozta, aki mielőtt a hadseregbe lépett volna, kémikus volt. Az államtitkár szerint, amennyiben visszaáll az a rend, hogy érdemes legyen a katonai pályát választani, akkor ebben a tudós emberek is megtalálják a maguk szerepét, ez nem újdonság, volt már ilyen a honvédség történelmében, csak újra kell építeni. A politikus hozzátette, a Ludovika Program is ebbe az irányba hat, hiszen nem csak katonákat akarnak képezni, hanem egy olyan intézményt építeni, fenntartani, ami komoly társadalmi hasznot hajt, a társadalmi elismerésre is méltó. Erre nagyon jó példa az államtitkár szerint a Honvédkórház, ami az egyik legkiválóbb intézmény.

Magyarország természetesen figyelemmel kíséri a szomszéd országok katonai fejlesztéseit is, az látható – tette hozzá Németh Szilárd, hogy a szomszédaink fegyverkeznek, Magyarország ebbe a versenyben nem maradhat le, már azért sem, mert szerinte nem lehet elfogadni, hogy az ország szuverenitásának a megőrzését majd a NATO végzi el.

Nagy szükség van az önkéntes tartalékosokra, ez a rendszer még az előző honvédelmi miniszter, Simicskó István idejében beindult, ez nagyon jó irányt vett, hiszen majdnem hétezer önkéntes áll rendelkezésre. A rendszer területvédő alapon lett megszervezve, járási szinten, amire azért is szükség van, mert egyre többen jelentkeznek, ráadásul fiatalok, akik feladatot, kihívást látnak ebben, még megbecsülést is éreznek abban, hogy a rendszer részei legyenek és fegyverrel vállalják a haza védelmét. Itt kiképzik őket, leszerződnek, katonai esküt tesznek, ami nagyon erős, hiszen az ember az életét ajánlja fel a hazának. Németh Szilárd azt is elmondta, mind az önkéntes tartalékosok között, mind a hivatásos állományban egyre több nő is van, egyre többen jelentkeznek a hölgyek is a katonai pályára.