Kocsis Máté a parlamentben.

BRÜSSZEL KÖLTSÉGVETÉSI JAVASLATA ELLENTÉTES A MAGYAR ÉS AZ EURÓPAI ÉRDEKEKKEL

 

Brüsszel költségvetési javaslatának céljai ellentétesek a magyar és az európai érdekekkel, éppen ezért elutasítjuk – jelentette ki Kocsis Máté a parlamentben.

A kormány a múlt héten benyújtotta a 2019-es költségvetés tervezetét, melynek középpontjában a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll. Meg kell őrizni Magyarország pénzügyi stabilitását, emellett az emberek akaratát érvényesítve garantálni kell hazánk biztonságát, a határvédelmet és az illegális migráció elleni küzdelmet – fejtette ki napirend előtti felszólalásában a Fidesz frakcióvezetője.

„HELYESEBBEN JÁRNA EL BRÜSSZEL, HA TÖBBET KÖLTENE A MIGRÁNSOK EZREIT EURÓPÁBA SZÁLLÍTÓ SOROS-HAJÓK ELLENI FELLÉPÉSRE.”

A képviselő elmondta azt is, hogy a kormányzat jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, folytatódik az adócsökkentés iránya, és az előrejelzések szerint a reálkeresetek is jelentősen nőnek. 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ezzel mintegy 100 milliárd forint marad a magyar vállalkozóknál – tette hozzá.

Kocsis Máté hangsúlyozta, a kormány folytatja a családi otthonteremtés támogatását, megmarad a gyes, a gyed extra, és emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye is. Megjegyezte, nemcsak a gyermekvállalást, a gyermeknevelést is támogatja a kormány, bővülnek a bölcsődei férőhelyek.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tartalék összege másfélszeresére emelkedik. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy nem csökken egyetlen egy szakterület költségvetése sem; egészségügyre 101 milliárddal, biztonságra 156 milliárd forinttal jut több.

Az államtitkár úgy látja, az EU következő büdzséje „bevándorláspárti költségvetés”, egyértelmű a szándék arra, hogy helyet csináljanak a bevándorlást támogató programoknak az uniós fejlesztési források rovására, jogköröket elvonva a tagállamoktól. Továbbra is napirenden van a betelepítési kvóta – hangoztatta. Közölte, Brüsszelnek nincs felhatalmazása arra, hogy ilyen stratégiai ügyekben az EU-s polgárok feje felett döntsön, a költségvetés elfogadásával meg kellene várni a 2019-es európai parlamenti választásokat.