Orbán Viktor a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján rendezett tanácskozáson

A MIGRÁNSVITÁBAN NEM LEHETSÉGES A KOMPROMISSZUM

 

Az Európai Bizottságnak az unió következő többéves költségvetéséről alkotott tervezete bevándorlás- és migránspárti, nekik és a nem kormányzati szervezetnek (NGO) adja a polgárok pénzét. Olyan, mintha Soros György írta volna – mondta Orbán Viktor a Budapesti Európa-beszéd címmel rendezett konferencián szombaton a fővárosban. A miniszterelnök kifejtette: ennek a bizottságnak 2019-ben mennie kell, és erős Európához erős nemzetállamokra van szükség.

Orbán Viktor a Helmut Kohl egykori német kancellár halálának évfordulóján rendezett tanácskozáson arról is beszélt, hogy Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. A kormányfő a közölte: a segítséget exportálni kell és nem a gondokat kell importálni. Hozzátette: Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri. Egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk, hogy mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne – mondta.

„A JÖVŐBEN SEM HAGYJUK MAGUNKAT, ÉS NEM ENGEDJÜK MEG, HOGY OLYASMIRE KÉNYSZERÍTSENEK BENNÜNKET, AMIT NEM AKARUNK.”

A miniszterelnök kijelentette: példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat, és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.
Kiemelte: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell – fogalmazott. Közölte: a migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség.

Arról, hogy mi lehet Magyarország szerepe az európai politikában, azt mondta: Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával.

Fotó: Illyés Tibor (MTI)

Mint uniós tagállam nem vágyik európai politikai szerepre. Nekünk Magyarország az első, sem az országban, „sem bennem nincs és nem is lesz ilyen ambíció” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: 10 millió állampolgár, 114 milliárd euró GDP, kevesebb mint 20 ezer katona, ez a realitás.

Kitért arra: miután fajsúlyos kérdésekben komoly vitáik vannak Brüsszellel és néhány uniós tagállammal, előállt az a csábító látszat, hogy Magyarország érdemben befolyásolhatja az európai politikát, de ennek ellent kell állni, és hazánk nemzeti érdekeinek megvédésére kell összpontosítani. Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amelyet Magyarország képvisel – mondta, hozzátéve: Magyarország elismeri Lengyelország vezető szerepét a közép-európai térségben, és a maga erejével az együttműködés irányába kívánja terelni a közép-európai államok kapcsolatait. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van, erőfolyáshoz juthat a további bővítéssel – mondta.

Erős Európát akarunk, ez pedig „erős nemzetállamokat követel” – hangsúlyozta, megjegyezve: az Európai Unió még gazdag, de már gyenge. Úgy látja: a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni a külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, mi történjen azokkal, akik már itt vannak. Mint mondta, utóbbiakat „nem szétosztani kell, haza kell őket vinni”.

A következő uniós többéves költségvetés tervezetét olyannak nevezte, mint amilyen szerinte az Európai Bizottság is: „bevándorlás- és migránspárti”, nekik és az NGO-knak adja az európai polgárok pénzét. „Olyan, mintha Soros György írta volna” – jegyezte meg. A kormányfő az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezve, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel „elvesztettük az Egyesült Királyságot”, Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között. Hozzátette: noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat „a mi rovásunkra”, a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, „dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez”.

Közölte, az EPP a sikerei ellenére az elmúlt másfél évtizedben lassan, de folyamatosan veszített erejéből, aminek okát abban látja, hogy a néppárt egy „antipopulista népfrontot” hozott létre a feltörekvő új pártokkal szemben. Antipopulista népfront helyett eljött a kereszténydemokrata reneszánsz ideje – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, „baloldali és liberális ellenfeleink szellemi kalodába akarnak zárni minket”, diktálva a témákat és azt, hogy azokról mit kell gondolni, és ezt a helyzetet a kommunisták polgári pártokat felszalámizó taktikájához hasonlította. Orbán Viktor az EU legnagyobb gyengéjének a belső bizalomhiányt nevezte, mivel szerinte az Európai Bizottság a nagy államok eszközévé vált a kisebbekkel szemben, ezért „2019-ben ennek a bizottságnak mennie kell”.

Arról is beszélt: Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát. Fejet hajtva a német politikus emléke előtt azt mondta: az ő politikai akarata nyitotta meg az utat az európai népek közösségébe való visszatérésünk előtt, és az ő politikai bátorsága teremtette meg az alapjait Németország és Európa újraegyesítésének.