Minden, ami zsidó a foci vébén: edzők, játékosok, százezer izraeli turista

Minden, ami zsidó a foci vébén: edzők, játékosok, százezer izraeli turista

 

Mi, magyarok jól ismerjük ezt a játékot. Ugyan nem jutottunk ki a világbajnokságra, de a bírók között ott vannak még a mieink is. A partjelzők között biztosan. Mi adjuk a technikát valamihez. Van egy játékosnak magyar nagyszülője.

russia_2018.jpg

Most csinált ilyen összeállítást a Times of Israel is. Arról szól, hogy ha a világbajnokságra nem is jutott ki az izraeli csapat, mégis milyen vonatkozásai maradnak a foci VB-nek így is. Egy edző, két izraeli csapatoknál leigazolt játékos és egy sportkommentátorként dolgozó egykori focista, rájuk jut 100 ezer izraeli szurkoló, akik mennek a helyszínre meccseket nézni.

Az edző Jose Pekerman, aki 2006-ban Argentína csapatát vezette a világbajnokságon, a nem túl sikeres szereplés után lemondott, viszont a kolumbiai focit naggyá tette, négy éve is kivitte a VB-re őket, ahogy idén is, azelőtt ez 16 éven át nem sikerült. Egyébként ő vitte ki Messit először világbajnokságra. Bizony-bizony, Jose Pekerman zsidó. Ennyi okunk máris van arra, hogy Kolumbiának drukkoljunk.

Nigériának azért szoríthatunk, mert John Ogu középpályás a Hapoel Beershevát erősíti klubszinten, Szerbia válogatottjából a kapus, Prederag Rajkovic a mi fiunk, ő védi a Maccabi Haifa kapuját is. Sportkommentátorként pedig az egykori argentin válogatott, a Pekerman válogatottjában is szereplő Juan Pablo Sorin segít majd eligazodni a spanyol ajkú rajongóknak a meccseken és ő is, ő is Ábrahám sportszövetségébe tartozik.

Erősítésnek a becslések szerint további 100 ezer izraeli is megérkezik majd Oroszországba focit nézni.

Izrael segíteni akart szomszédainak arab nyelvű közvetítéssel is, mert Egyiptom ugyan kijutott, de nem vette meg a jogokat, ezért nézhették volna Izraelen keresztül a meccset, a FIFA azonban ezt nem engedélyezte, mert a térségben Katar a közvetítési jogok kizárólagos tulajdonosa. Kár, szép gesztus lett volna.