Múzeumok éjszakája a zsidónegyedben

Múzeumok éjszakája a zsidónegyedben

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az elmúlt években már megszokott színvonalú, színes és izgalmas programokkal részt vesz idén a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozaton. A zsidónegyed éjszakája este 10 órakor kezdődik június 23-án, szombaton. Az estet közös szabadtéri szombatbúcsúztatással kezdjük Frölich Róbert főrabbi vezetésével.

MUZEJ_cover_851x315.jpg

E különleges éjszakán koncertekkel, tárlatvezetésekkel és ismeretterjesztő sétákkal várjuk az érdeklődőket a zsidó múzeumban, a Dohány utcai zsinagógában és a zsinagóga előtti téren. A látogatók megtekinthetik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár megújult, állandó kiállítását, sőt, a helyszínen Verő Tamás rabbit is kérdezhetik ősi vallási hagyományainkról és kulturális örökségeinkről.

A JÚNIUS 23-I ÉJSZAKA PROGRAMJA:

22:00 óra: kapunyitás a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagógában. A múzeum első emeletén az új Tamid – Mindig című, megújult állandó kiállítás egész éjjel várja az időutazásra kész látogatókat, hiszen a tárlat visszavezet minket a zsidó időbe és a zsidó térbe. Sőt, aki kitölti a játékos feladatlapjainkért, cserébe kap egy különleges, Zsidó Múzeumos ceruzát!

22:10-22:30 óra között
: Dobszay Péter orgonaművész és karmester szólaltatja meg a Dohány utcai zsinagóga orgonáját.

22: 30-tól éjjel 2-ig: Írd le héberül a neved! A zsidó múzeum második emeletén várja a látogatókat írástudó kollégánk, aki tussal pergamenre rajzolja gyönyörű héber betűkkel a személyneveket – úgyhogy ajánlott bemutatkozni neki!

23:00 óra: Bíró Eszter és zenekara koncertezik a Dohány zsinagóga előtti téren
Igazi örömzene a magyar világzenei színtér kiemelkedő előadóival. Az együttes Kányádi Sándor, Radnóti Miklós, Szép Ernő és Varró Dániel megzenésített versein kívül a zsidó folklórból és kortárs művekből is merített az énekhangokra, népi- és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt és megálmodott koncerten. A magyar, jiddis, arámi, héber és szefárdi dalok és magyar nyelvű versek az előadók szándéka szerint szinte egymásba folynak – úgyhogy alig lehet észrevenni, hogy mikor kezdődik egy vers, és a műsor mikor folytatódik népzenével. Közreműködnek: Bíró Eszter – ének; Födő Sándor „Fodo” – harmonika, ütőhangszerek; Hámori Máté – gitárok; Cserta Balázs – fúvós hangszerek (tárogató, klarinét, furulya, szoprán szaxofon); Szabó Dani – cimbalom.

22:30, 23:00, 23:30, 24:00, 00:30 és 01:00 órakor kezdődnek
a vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában.

22.30, 23.00, és 23.30 órakor kezdődnek a rendhagyó éjszakai séták a zsidónegyedben a Zachor Alapítvány diákönkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon a zsidonegyedsetak@gmail. com címen. A séták a MAZSIHISZ Síp utcai székházától, a Goldmark terem elől indulnak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.