A családok megerősítése és a gyermekvállalás fontossága az elsődleges

A családok megerősítése és a gyermekvállalás fontossága az elsődleges

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője  ,szóvivője a családokról, a gyermekvállalási kedvről, a kormány lépéseiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A KDNP-ben zajlik a munka, most zajlanak az előkészületek az őszi törvényhozási időszakra, de jelen pillanatban a költségvetést nézik át, annak elsősorban a kereszténydemokrata prioritásait. A szóvivő elmondta, a mai napon kerül benyújtásra a büdzsé, a parlamenti szakbizottságokban és a párt szakmai testületei fogják átnézni azt. Természetesen a KDNP már az előkészületek során jelezte, mely részek azok, amelyek számukra fontosak, de a konkrét számokat csak a kormány tagjai ismerhették eddig – magyarázta el Nacsa Lőrinc, majd kérdésre válaszolva kifejtette, előfordulhat az is, hogy lesznek a költségvetésben olyan részek is, amelyekkel nincsenek megelégedve.

A kisebbik kormánypárt számára a családok megerősítése és a gyermekvállalás fontossága az elsődleges. Ebben persze a kormánynak korlátozott jogosítványai vannak, de egy ösztönző rendszer beépítésével lehet előbbre lépni. Az állam feladata a lakáshoz jutás, a jó és biztos munkahelyhez való hozzájutás, a jó egészségügyi ellátás és a jó oktatási rendszer biztosítása lehet, de a döntés a polgárok kezében van – fűzte hozzá a szóvivő. Szerencsére ma már egyre jobban növekszik a házasságkötések száma, a gyermekvállalási hajlandóság – még ha egy nagyon kicsivel is – emelkedett, ami fontos és visszajelzést is ad a kormánynak. A kormánypártok is azon vannak, hogy legyen megfelelő bölcsődei, óvodai ellátás, az anyák, ha akarnak, akkor visszamehessenek dolgozni, ezért is lett kitalálva a munkahelyvédelmi akcióterv, kerültek bevezetésre a részmunkaidős kedvezmények sora. Már az elmúlt nyolc évben is több jelentős fejlesztésre került sor, elsősorban vidéken, uniós forrásokból. Most kell egy országos felmérést végezni, hogy hol vannak még hiányok, ahol nő a születésszám, ha ez megvan, akkor lehet egy konkrét tervet készíteni a következő négy évre. Az nagyban segítheti az anyák visszatérését a munkába, legalább részmunkaidőben, hogy nagyon sok helyen van munkaerőhiány, így a nem hagyományos vagy a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös kompromisszumára épülő foglalkoztatási típusok is előnyben részesülhetnek. Ugyanakkor Nacsa Lőrinc saját példáját felhozva, abban is értéket lát, főleg, ha egymás után érkeznek a testvérek, hogy a gyermekek három éves korukig vannak otthon.

Ahhoz, hogy egymás után szülessenek a gyermekek, a kormány azzal is segít, hogy például a második gyermek születése után az édesanya nem veszíti el az addigi ellátásokat, így azok megduplázódnak. Abban kell segítenie az államnak, hogy az édesanya bárhogy döntsön, otthon marad, visszamegy dolgozni, ehhez segítséget kapjon. Arra a kérdésre, hogy a Magyarországon működő cégek kaphatnak-e támogatást egy „üzemi” bölcsődéhez, óvodához, Nacsa Lőrinc kijelentette, ezt a formát támogatni kéne, de már szerencsére vannak ilyen példák Magyarországon, sőt olyan cégek is vannak már, amelyek szakiskolát is támogatnak egy, akár több osztállyal. A szóvivő szerint itt is fel kell mérni a cégeket, a gyermekek létszámát és akkor akár valamilyen állami támogatással, hozzájárulással lehetne működtetni bölcsődét, óvodát.

A KDNP-ben belül is sok szó esett már erről, most dolgoznak egy családpolitikai csomagon, amiről azonban részleteket még nem kívánt elárulni a szóvivő, sok szakértővel, civil szervezettel vannak tárgyalásban, elsősorban a családbarát szervezetekkel. Nacsa Lőrinc hozzátette, van egy szigorú költségvetési rend, mely szerint adósságot nem lehet képezni, azaz a gazdaság teljesítményére alapozva lehet ígérni, szerencsére a mostani számok biztatóak