A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


A Fővárosi Közgyűlés megerősítette, hogy a Duna parti sávjában található kerítések mentén tervezzék tovább a római-parti árvízvédelmi védművet. A beruházás megvalósításáról a tervezést követően döntenek, figyelembe véve a szükséges kisajátítások költségeit is. A képviselők a csillaghegyi öblözetben élők árvízi biztonsága érdekében ismételten megerősítették elkötelezettségüket a pünkösfürdői védmű hatályos jogszabályoknak megfelelő magasítása és az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi művének fejlesztése mellett, valamint úgy döntöttek, hogy a környéken élők szabadidős lehetőségeinek biztosítása érdekében a pünkösdfürdői védmű melletti területen új közparkot hoznak létre. A közgyűlés egy másik határozatával felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében a hiányzó forrásokról. Ezután eredménytelenné nyilvánították a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást, egyben felkérték Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni a városnéző buszokat. A testület végül támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. A főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a pályázattal és a rendezéssel nem keletkezik költségvállalási kötelezettsége a fővárosnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának területein megvannak az alapok, de a teendő továbbra is rengeteg – mondta Kásler Miklós, a tárca vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. „Szinte minden területen jelentős előrelépés történt az utóbbi hat-nyolc évben. Úgy tekintem, hogy az alapok megvannak, amelyre építkezni kell, de a teendő rengeteg. Felgyorsult világban élünk, az egészségügy esetében szinte semmi sem igaz abból, ami tíz éve igaz volt” – fejtette ki. Kásler Miklós szerint finomhangolásra és a prioritások áttekintésére, esetleg új prioritások meghatározására van szükség az új céloknak megfelelően, a mostani körülmények között. A miniszter a demográfiai helyzet javításához pénzügyi és orvosi eszközöket is lát, és hozzátette, hogy az abortuszra váró nők esetében is sok lehetőség kínálkozik. Differenciáltan, több irányból próbálunk ehhez közelíteni – fogalmazott. Megjegyezte, hogy már az óvodások figyelmét is el kell kezdeni a család irányába terelni.

A Modern városok program keretében a 23 megyei jogú város már több mint 850 milliárd forint fejlesztési forrást hívott le – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Veszprémben. Gyopáros Alpár elmondta: Veszprém városa már több mint 12 milliárd forint értékben hívott le fejlesztési forrásokat, ennek köszönhetően előrehaladott állapotban vannak a program helyi projektjei. A kormánybiztos emlékeztetett: a megyei jogú városokat érintő program után a kormány meghirdette a Modern falvak és kisvárosok programot is, amelynek első stratégiája várhatóan az év végére kerül a kormány elé.

Fontos elismerni az apák teljesítményét is, és támogatni őket abban, hogy jelen tudjanak lenni a családjuk életében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Tisztelet az édesapáknak című, apák napja alkalmából tartott konferencián. Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Népesedési Kerekasztal szervezésében tartott rendezvényen azt mondta, a kormány is igyekszik elismerni az apákat azzal, hogy a családtámogatások egésze elérhető a számukra is: mehetnek gyedre, gyesre, igénybe vehetik a gyed extrát és a családi adókedvezményt, és ma már mindkét szülő igénybe veheti a gyerekek után járó pótszabadságot is, míg korábban erre csak az egyik szülőnek nyílt lehetősége.

A kormányablakok hálózata erősíti a kormányzat családpolitikai intézkedéseit is, mert a hatékony ügyintézés révén a polgárok több időt tölthetnek családjuk körében – hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence hozzátette: a gyors és hatékony ügyintézés annál is inkább fontos, mert az emberek a kormányablakokban találkoznak az állammal. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt: az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat-fejlesztési program keretében nyolc vidéki állomáson, illetve a fővárosban, a Nyugati és a Keleti pályaudvaron nyílt kormányablak.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy minden balatoni településen legyen szabadstrand. Az ellenzéki párt szóvivője, Rónai Sándor azt mondta, egyre aggasztóbb hírek jelennek meg arról, hogy mennyibe fog kerülni idén a balatoni nyaralás. Ezzel összefüggésben felháborítónak nevezte, hogy folyamatosan tűnnek el a szabadstrandok a Balatonon, és közölte: a DK törvénymódosítási javaslatban kezdeményezi, hogy minden balatoni településen legyen mindenki számára ingyenesen használható strand.

Elfogadta az Állami Számvevőszék az LMP pontosított intézkedési tervét, az intézkedési terv végrehajtása hozzájárul ahhoz, hogy az LMP a jövőben a jogszabályok betartásával gazdálkodjon – közölte a számvevőszék. Az ÁSZ január 11-én hozta nyilvánosságra az LMP 2015-2016. évi gazdálkodásának törvényességéről készült jelentését, és az ellenőrzés megállapításai alapján tíz javaslatot fogalmazott meg a párt elnökének. Az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet meg kell küldeniük az ÁSZ-nak, ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Az LMP határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ-nak, az ugyanakkor nem volt teljesen megfelelő, ezért az ÁSZ pontosítást, kiegészítést kért.

Gondatlan veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást a rendőrség a ferihegyi repülőtér 2-es kifutópályájának múlt csütörtöki megrongálása miatt, a Budapest Airport (BA) pedig belső vizsgálatot indított – írta a Magyar Idők. Szakértők szerint egy startoló Jumbo Jet bonthatta meg a betont, ami miatt le kellett zárni a légikikötőt. Az esetről sem a rendőrség, sem az üzemeltető nem közöl részleteket a nyomozás, illetve a vizsgálat lezárultáig. A lap emlékeztet: múlt csütörtök éjjel műszaki hiba miatt le kellett zárni a repteret, 14 járat nem érkezett meg Budapestre, és több, péntek reggeli induló járatot is törölni kellett.

Augusztus második felében indulhat el az Európai Unió által finanszírozott lakossági vastagbélszűrési program, amely a jövő év végéig le is zárul – írta a Világgazdaság. A lap Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának írásbeli válasza alapján ismerteti: 2018 végéig 75 ezer 50-70 év közötti állampolgár szűrése történhet meg. A szűrések megkezdésének feltétele – a többi közt – a háziorvosok felkészítése e-leaming keretében, a széklet- és vérvizsgálathoz szükséges úgynevezett páciens-egységcsomagok beszerzése és kiszállítása, valamint a kémiai laboratóriumok felkészítése a minták vizsgálatára.

Külpolitika:
Az izraeli erők múlt héten letartóztattak egy arab férfit, aki a gyanú szerint májusban egy márványlappal fejen talált és megölt egy izraeli katonát, számolt be a Sin Bét biztonsági szolgálat. Június 6-án a Sin Bét és az Izraeli Védelmi Erők csapata razziát tartott az al-Am’ari menekülttáborban Rámalláhban, ahol Ronen Lubarsky (20) törzsőrmestert megölték, és letartóztatták a 32 éves Islam Yousef Abu Hamidot. A letartóztatás részleteire kiadott hírzárlatot szerdán oldották fel. A Sin Bét úgy véli, hogy Hamid dobta le Lubarskyra a kőtömböt egy háromemeletes épület tetejéről május 24-én egy letartóztatási hadművelet során al-Am’ariban. Az Izraeli Védelmi Erők kiadott egy videót a június 6-i razziáról, bemutatva a különleges erők katonáit, akik bevonultak al-Am’ari-ba, és letartóztatták Hamidot számos más gyanúsított mellett.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter felszólította a Twittert, hogy tiltsa le az olyan terrorista csoportokhoz köthető fiókokat, mint a Hamász, a Hezbollah és a Palesztin Iszlám Dzsihád, figyelmeztetve a közösségi média óriást, ha ez nem történik meg, perre számíthat Izraelben. Erdan bejelentette, levelet küldött a Twitter vezérigazgatójának, Jack Dorsey-nek. A Nemzetközi Honvédelmi Biztonsági Fórum előtt Jeruzsálemben azt mondta, hogy más közösségi médiavállalatokkal ellentétben a Twitter sok esetben elutasította a terrorista csoportok által küldött tartalmak eltávolítását. “Elfogadhatatlan, hogy ártatlanok meggyilkolására szólító szervezetek nyíltan Twitter fiókokat működtethessenek,”- mondta Erdan. Hozzátette, hogy az ilyen tevékenység jóváhagyása az izraeli jog szerint törvénysértésnek minősülhet, és emiatt a Twitter bűntető eljárás elé nézhet az izraeli bíróságokon. Márciusban Ajelet Saked igazságügy-miniszter szintén jogi lépésekkel a fenyegette a Twittert, amiért nem volt hajlandó törölni a terrorszervezetek bejegyzéseit.

Újabb botrányos lépésre szánta el magát egy francia önkormányzat, amikor az arab „Nakba” kifejezést választotta egy utca nevének. A szó jelentése „katasztrófa”, és az arab világban Izrael megalapításának napját jelöli.  A francia és arab nyelven kihelyezett névtáblákon magyarázatként a következő szöveg szerepel: „800 000 palesztin kiűzésének és 532 helység lerombolásának emlékére, amit 1948-ban a háborús bűnös, David Ben Gurion vezetésével hajtottak végre Izrael Államának megalapításakor”. Az új utcanév táblát a Párizs észak-nyugati részén fekvő Bezons önkormányzata adta át, és személyesen az intézmény kerületi polgármestere, Dominique Lesparre avatta fel a nyilvánosság előtt – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. Francis Kalifat, a francia CRIF zsidó érdekvédelmi szervezet vezetője „sokkolóan felelőtlennek és veszélyesnek” nevezte ezt az utcanevet. „Antiszemita bűncselekmények elkövetésére ösztönözhet, a történelemhamisítás jóváhagyásával” – fogalmazott Kalifat.

A kamuprofilok és robotok kiszűrésében ért el kiemelkedő eredményeket a Cyabra Strategy – derül ki a Calcalist írásából. A tel-avivi cég szakemberei korábban az izraeli hadsereg hírszerző központjában dolgoztak, és az üzleti életben is próbálták hasznossá tenni ismereteiket olyan programok kidolgozásával, amelyek képesek kiszűrni az álhíreket. A Cyabra működési elve, hogy olyan közös jellemvonásokat keres, amelyek a kamuprofilokat jellemzik. Egyrészt könnyen nyomravezető lehet a létrehozás időpontja, ha az egy internetes kampány elindítása előtt nem sokkal történt. Valamint a profilhoz tartozó előzmények; továbbá a szokatlan internetes „ujjlenyomatok”, amelyek nem jellemzik a valós felhasználókat. „Mindenki, aki aktív online, hagy maga után beazonosítható nyomokat – legyen szó egy Google+ profilról, blogról vagy email fiókról” – mondta Sendi Frangi, a Cybara marketing igazgatója. „Egy igazi személy más térben is aktív, nemcsak a Facebook profilján”. A 2017-ben alapított vállalatot korábban a Coca-Cola is kiemelt figyelemben részesítette, és egy különleges projekthez is beválogatta partnerei közé.

A stratégiai autonómia megteremtése érdekében 13 milliárd eurót fordítanának az úgynevezett Európai Védelmi Alap (EDF) finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban – jelentette be az Európai Bizottság (EB).  Az alap célja az e téren jelenleg jórészt az Egyesült Államoktól függő Európai Unió stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása. A brüsszeli testület emellett javaslatot tett a külföldi katonai műveletek finanszírozására szolgáló Európai Békekeret létrehozására, amely 10,5 milliárd euróból gazdálkodhatna a jelzett időszakban.

Legkevesebb 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon világszerte embercsempészek 2016-ban, amivel több mint 7 milliárd dolláros (1904 milliárd forintot) bevételre tettek szert – áll az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a migránscsempészetről szóló első globális tanulmányában. Az UNODC összehasonlításképpen megjegyzi: az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte. A bűnözésnek ez a határokon átívelő formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki a kiszolgáltatottak közül – mondta Jean-Luc Lemahieu, az UNODC elemzési osztályának vezetője.

Együttműködést kezd az illegális migráció ellen Németország, Ausztria és Olaszország – jelentette be Horst Seehofer német belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák kancellár Berlinben. Horst Seehofer elmondta, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezdeményezésére Róma, Bécs és Berlin együttműködést kezd a biztonság, a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció területén. Sebastian Kurz kiemelte, hogy létre kell hozni az „illegális migráció ellen harcolni akarók tengelyét”. Ehhez a törekvéshez kapcsolódik a három ország regionális együttműködése. Hozzátette, hogy hatalmas változás történt az illegális migráció megítélésében 2015-2016 óta, amikor még erős ellenállásba ütközött a „nyitott határok politikája” elleni személyes fellépése. Most már viszont „rendkívül széles és nagy” a külső határ védelmét a középpontba helyező osztrák álláspontot támogató országok tábora – mondta.

Franciaország ragaszkodik a párbeszédhez és az együttműködéshez Olaszországgal az Európát sújtó migrációs kérdésben – közölte a francia külügyi szóvivő, miután bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba. A diplomáciai konfliktus oka, hogy Párizs élesen bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. „Teljesen tisztában vagyunk azzal a súllyal, amely a migrációs nyomás miatt Olaszországra nehezedik és az erőfeszítésekre, amelyeket ez az ország tesz. A francia vezetők egyetlen megszólalása sem kívánta ezt megkérdőjelezni” – olvasta fel a szóvivő az előre megírt nyilatkozatot, nem sokkal azelőtt, hogy az olasz kormány hivatalos bocsánatkérésre szólította fel Emmanuel Macron francia államfőt, amiért cinikusnak és felelőtlennek nevezte a római kormány magatartását. „Amennyiben nem érkezik hivatalos bocsánatkérés, Giuseppe Conte miniszterelnök jobban tenné, ha nem utazna el Olaszországba” – fogalmazott  Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga olasz kormánypárt politikusa. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, ahol Emmanuel Macron munkaebéden fogadja őt.

Az Európai Parlament létszáma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Európai Unióból – döntött az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Magyarország mandátumainak száma nem változik. Az uniós parlament tájékoztatása szerint a döntés alapján a brexit következtében megüresedő 73 helyből 46 tartalékban marad, amelynek egy részét vagy az egészét később az újonnan csatlakozó országok között osztják szét. A fennmaradó 27 volt brit képviselői helyet az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét. Magyarország a 2019 májusában esedékes EP-választások után is 21 képviselői hellyel rendelkezik majd az Európai Parlamentben.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet” – mondta. Peszkov hangsúlyozta, hogy az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten, és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott. Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Donald Trump amerikai elnök szerint Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést. Az amerikai elnök a Twitteren üzente ezt, miután hazaérkezett Szingapúrból, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt. „Épp most landoltam, ez egy hosszú út, de mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről. A találkozó Kim Dzsong Unnal érdekes volt, és nagyon pozitív tapasztalattal szolgált. Észak-Koreának nagy jövőbeli potenciálja van” – írta Trump. „Mielőtt átvettem a hivatalt, az emberek úgy gondolták, hogy háborúba lépünk Észak-Koreával. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka” – írta Trump.

Egy Nyugat-Európában működő, kelet-európaiakat segítő szervezet szerint sokan bajba kerülhetnek az Angliában dolgozók közül, mert nem tudják, hogy a brexit után kérvényezniük kell jogi státusuk megváltoztatását. A londoni East European Resource Centre (EERC) fel akarja hívni a brit politikusok figyelmét arra, hogy súlyos gondokat okozhat a brexit utáni regisztráció az Egyesült Királyságban dolgozó kelet-európaiaknak – adta hírül a Guardian cikke alapján a napi.hu. Ez a szervezet segít a régióból érkezőknek elkerülni, hogy munkaadóik kizsákmányolják őket. A gond az, hogy a londoni belügyminisztérium tervei szerint az EU-s állampolgároknak a brexit után új jogi besorolásért, úgynevezett letelepedett státusért (settled status) kell folyamodniuk a hatóságoknál. A civil szervezett szerint több ezer olyan bolgár, lengyel, magyar és román dolgozik a szigetország szürkegazdaságában, aki nem lesz képes végigcsinálni a szükséges papírmunkát.

Megosztja a görögöket Szkopje és Athén megállapodása arról, hogy ezentúl Észak-Macedóniának hívják az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot. Szkopje és Athén megegyezésével egy csaknem 27 éves vita végére kerülhet pont. „Ez a mindenki javára váló megegyezés biztonságos környezetet teremt északi határunkon” – idézte a Ta Nea című görög napilap Vassziliki Georgiadou athéni egyetemi oktatót. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentős diplomáciai győzelemnek nevezte a megállapodást, amelynek köszönhetően hatalmas történelmi lehetőség nyílik a barátságra, az együttműködésre és a kölcsönös fejlődésre a térségben. Zoran Zaev macedón kormányfő történelmi megoldásnak hívta az egyezményt. A görög ellenzéket vezető Küriakosz Mitszotakisz konzervatív politikus határozottan bírálta a megállapodást, aki szerint „a macedón nyelv és nép elismerése elfogadhatatlan nemzeti kapituláció”. A csekély parlamenti többséggel rendelkező Ciprasznak kritikusai szerint nem áll hatalmában, hogy érvényt szerezzen a megállapodásnak, amelyet még koalíciós partnere, Panosz Kammenosz nacionalista politikus is elutasít.

Irán-barát politikus, Hádi al-Amrí pártjával lépett koalícióra az iraki választásokon győzelmet arató asz-Szajrún nevű pártszövetség, amelynek vezetője Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok. A május 12-ei iraki választásokat Szadr tömörülése nyerte, Amrí pártja a második helyen végzett. A voksolás után hetekig tárgyaltak a parlamenti pártok az új kormány létrehozásáról. A két síita vezető elmondta, hogy várják további tömörülések csatlakozását a kormánykoalícióhoz. „Találkozónk nagyon pozitív volt, azért ültünk le tárgyalni, hogy véget vessünk a nemzet és a nép szenvedéseinek” – közölte Szadr.  „Új szövetségünk nacionalista színezetű lesz” – tette hozzá az Irak középső részén található Nedzsefből nyilatkozva. Szadr jelezte, hogy vallási törésvonalaktól mentes, nemzeti kormányt szeretne létrehozni.

Gazdaság:
Jövőre is marad az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a 2019. évi költségvetési törvény tervezetét. Az elmúlt évek célzott áfacsökkentéseit is megtartja a kormány jövőre, vagyis a tej, tojás, sertés- és csirkehús, hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd – ismertette. Jövőre folytatódik az elmúlt években megszokott adócsökkentés iránya. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, erre tekintettel 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján. Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál – hangsúlyozta a miniszter.

Július 20-án lesz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása – jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután átvette Varga Mihály pénzügyminisztertől a 2019-es büdzsé tervezetét. Ismertette, az általános vitát június 27-29-ig tartja a parlament, a bizottsági részletes viták pedig július 3-5. között lesznek. A költségvetési bizottság július 11-12. között foglalkozik a javaslattal, majd július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról – mondta.

A Magyar Idők az Állami Számvevőszék elnökével beszélt. Domokos László azt mondta a lapnak, hogy az állami munkahelyeket a béremelés mellett korszerű megoldásokkal, például egy utalványrendszer bevezetésével lehetne versenyképesebbé tenni. Ezeket az utalványokat csak meghatározott célokra, egyebek mellett egészségügyi ellátásra és tanulásra lehetne felhasználni – magyarázta a szisztémát az ÁSZ vezetője.

A Népszavában az olvasható, hogy a gyártók öt százalékra csökkentenék a csapolt sör forgalmi adóját, de ezt kérik a termékeikre a pékek, a gyümölcstermelők és a tejesek is. A lap szerint a kormány egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy az 5 százalékos áfakulcsot a sertés, a baromfihús, a tojás és az édesvízi hal után más termékekre is kiterjessze.

Könnyű:

Zajlik a kőtár, az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kiállítási és kiviteli terveinek elkészítése, az épület 2020-ban nyitja meg kapuit – jelentette be Székesfehérvár polgármestere az Árpád-ház program kormánybiztosával. Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy a kormány a programra eddig 2,7 milliárdot meghaladó forrást biztosított a városnak, majd tavaly a fehérvári múzeum rekonstrukciójára újabb 425 millió forintot. A városvezető elmondta, hogy év végéig minden terv készen lesz a kőtár és látogatóközpont esetében, így a közbeszerzést is kiírhatják az idén. Vargha Tamás kormánybiztos szerint a program fontosságát jelzi, hogy a jövőben miniszteri biztos helyett kormánybiztosként segítheti a program előrehaladását. Eddigi legnagyobb eredményének azt tartja, hogy az eredetileg a Magyar Nemzeti Múzeumba tervezett Árpád-kiállítást végül Székesfehérváron mutatják be.