A legfontosabb a párt egységességének megőrzése

A legfontosabb a párt egységességének megőrzése

Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt volt elnöke beszélt pártja kongresszusa előtt a lehetséges elnökjelöltekről, az MSZP jövőjéről.

A szocialista politikus kérdésre válaszolva elmondta, a közelgő pártkongresszuson a választmányi elnöki posztra egyetlen jelölt, Újhelyi István EP képviselő, aki képes lesz mindkét feladatát teljesíteni, hiszen hetente minimum két napot itthon van, az Országos Választmány pedig havonta ülésezik. Ami a pártelnöki poszt öt jelentkezőjét illeti, Lendvai Ildikó elmondta, éppen ez a magas szám is azt mutatja, hogy sokan vannak olyanok, akik fantáziát látnak az MSZP jövőjében és ami a legfontosabb, a párt egységességét is megőrzik. Sajnálatos módon – tette hozzá a volt pártelnök, ez ma nem minden ellenzéki pártra mondható el, ami nagyon nem jó, mert nem hasznos, ha az egyik párt egy másik süllyedésétől várja el az emelkedést. Lendvai Ildikó hozzátette, számára ezért sem jó az, ami éppen az LMP-ben történik, nem jó, ha kiábrándítják a saját szavazóikat. Az lenne a legjobb, ha minden demokratikus ellenzéki párt megerősödne, a DK is elmozdulna az öt és fél százalékról, az LMP is rendbe hozná a házatáján kialakult inzultusokat, konfliktusokat.

Az MSZP-t illetően Lendvai Ildikó elmondta, a pártja megyei vezetőire komoly feladatok hárulnak, hiszen jövőre két választás is lesz, az EP és az önkormányzati és ide kell érteni a fővárosi pártvezetést is. Ez utóbbi kapcsán a volt pártelnök elmondta, Kunhalmi Ágnesnek, aki a fővárosi MSZP vezetéséről mondott le, hogy a pártelnöki posztért induljon el, több érdeme is van, egyrészt egyéniben győzött az országgyűlési választáson, másrészt pedig egy jó médiaszereplő. Hozzátette, mindegyik pártelnökjelölt ért már el eredményt, ketten közülük még egy jelentős politikai gesztust is megtettek, amikor most tavasszal visszaléptek egy másik jelölt javára. Az ötödik jelölttel, Bródy Gáborral kapcsolatban a volt pártelnök elmondta, különösen hasznosnak tartja, hogy új, eddig a nagyobb nyilvánosság előtt ismeretlen arcok is feltűnnek, még akkor is, ha lehet, hogy nem fog végül nyerni a kongresszuson.

Most nem is személyek közötti lesz az igazi döntés, hanem vannak koncepcionális különbségek a jelöltek között, ami szintén előnyös, hiszen így nem csak arcra mondanak igent vagy nemet a küldöttek. Lendvai Ildikó példának két szélső esetet említett, Szanyi Tibor például egyedül építkező MSZP-t szeretne, Kunhalmi Ágnes szerint meg a mostani megosztott pártpalettán együttműködésre van kényszerítve minden párt, így valamilyen pártszövetségben gondolkodik.

Arra a kérdésre, hogy mit is szeretne, ha rajta múlna a döntés, a vissza a gyökerekhez politikáját, netán a franciasalátát, azaz a sok mindent egybent, Lendvai Ildikó azt felelte, ő maga ez utóbbit szeretné, de csak akkor, ha minden alkotóeleme látható és érzékelhető.