A Fidesz-KDNP mindig is a magyar nemzeti érdekeket tartotta szem előtt

A Fidesz-KDNP mindig is a magyar nemzeti érdekeket tartotta szem előtt

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője új munkájáról, a kormány előtt álló feladatokról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A volt képviselő elmondta, van élet a Parlamenten túl is, számára az a fontos, hogy a hazáját szolgálja. Új munkájával kapcsolatban megjegyezte, a két párt álláspontját kell majd a nyilvánosság előtt képviselnie, ebben nincs semmiféle változás, hiszen ezt végezte a választások előtt is, igaz akkor még mellette országgyűlési képviselő is volt.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a szóvivő elmondta, a Fidesz-KDNP számára mindig is kiemelten fontos volt, hogy az ország költségvetése biztonságot nyújtson az emberek számára, a gazdaság szereplői számára meg egy olyan környezetet, ahol képesek a cégek növekedni. A kormány mindig is két alapelvet tartott a szeme előtt, az első az államadóság csökkentése, mégpedig mindig, ha jól megy a gazdaság, ha kevésbé jól. A másik pedig az, hogy a költségvetés hiányát 3 százalék alatt kell tartani, ezt is mindig. Ennek is fényében a jövő évi költségvetés egy fegyelmezett, konszolidált büdzsé lesz, amiben ráadásul a biztonság is főszerepet fog játszani. Az összes nemzetközi intézet, az Európai Bizottság is folyamatosan javítja Magyarországgal kapcsolatban az előrejelzéseit, ez is azt mutatja, a magyar költségvetés tervezése mindig megalapozott, minden ellenzéki kritika ellenére. A tervezett gazdasági növekedés lehetőséget teremt arra, hogy az egészségügyre is többet költsön az ország, ez elsősorban Budapesten szükséges – tette hozzá Hollik István, ezért is indult el az Egészséges Budapestért Program. Ennek keretében nyolc év alatt 700 milliárd forintot költ el a kormány a fővárosi egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére, amire már nagy szükség is van. Mellette az oktatásra is többet kell majd költeni, erre is van pénz. Ugyanakkor mindezek mellett a szociális hozzájárulási adó is csökken majd, ami a munkáltatók számára jelent könnyebbséget. A költségvetésben figyelnek a nyugdíjasokra is, ha magas a gazdasági növekedés, akkor idén is sor kerülhet a nyugdíjprémiumok kifizetésére.

A vidéki egészségügyi ellátással kapcsolatban Hollik István elmondta, mindig van mit javítani, de most azért esik a nagyobb figyelem a fővárosra, mert itt a leginkább elhasználódott az egészségügyi infrastruktúra, elsősorban azért, mert Budapest és Pest megye nem tudott uniós támogatásokhoz hozzájutni, ellentétben a felzárkózó vidéki régiókkal, amelyek kaptak is támogatást.

Az Európai Unióban megkezdődnek a tárgyalások a következő költségvetési ciklus fő számairól, eddig azt lehetett hallani, hogy Magyarország és a térség államai kevesebb pénzhez jutnak hozzá. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, még korai a számokról beszélni, hiszen a tárgyalások jóformán még el sem kezdődtek. Magyarország érvei a vitában a következők lehetnek, a támogatás nem adomány, hanem ezért cserébe a piacainkat nyitottuk meg.

Kérdésre válaszolva Hollik István elmondta, továbbra is hasznos a gazdaság számára a Kínával kapcsolatos stratégiai együttműködés. A Fidesz-KDNP mindig is a magyar nemzeti érdekeket tartotta szem előtt és az a pártszövetség véleménye, ha a Kínával való együttműködés jó a magyar gazdaságnak, akkor az jó a magyar embereknek, így ez hasznos is. Ugyanakkor az is látszik, a világkereskedelemben elindult egy háború, aminek még nem lehet látni a végét. A magyar gazdaság előtt komoly kihívásokat jelentenek az amerikai védővámok, a kínai, európai válaszok. Szerencsére a magyar külügyminiszter nemrégiben találkozott amerikai kollégájával, ahol érdemi megbeszélésekre került sor, ez fontos, hiszen a gazdasági és a katonai kapcsolatok kiválósága mellett a politikait is rendezni kell.

Az európai helyzettel kapcsolatban a szóvivő elmondta, látszik, hogy zajlik egy változás, ma már nem lehet olyan politikát csinálni, amiből kihagyják az embereket. Sok politikus, párt volt, amelyik eddig saját maga határozta meg az álláspontját, sem a saját tagságát, sem pedig az országuk polgárait nem megkérdezve. Erre válaszul alakul át az európai rendszer, aminek a