Kormányinfó a Stop Soros törvénycsomag parlamenti vitája közepén

Kormányinfó a Stop Soros törvénycsomag parlamenti vitája közepén

Kivételesen kedden tartotta meg a Kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető Miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Több téma is felvetődött a tájékoztatón, ahol a Heti Tv is feltette a kérdéseit.

A Heti Tv arra szeretett volna választ kapni, hogy a rövidesen benyújtásra kerülő költségvetésben, azon belül a Zrínyi 2026 Programban mekkora szerepet kapnak a hazai fegyver és haditechnikai eszközöket előállító cégek.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a kormánynak határozott szándéka, hogy a folyamatosan növekvő honvédelmi kiadásokból a hazai cégek is részesülhessenek. Ami a költségeket illeti, a miniszter megerősítette, a honvédelmi kiadások folyamatosan emelkednek, most 80 milliárd forinttal, mert Magyarország teljesíteni kívánja a NATO felé tett ígéretét, mely szerint 202-ra a honvédelmi kiadások elérik a GDP 2 %-át.

A Heti Tv azt is szerette volna megtudni, hogy a miniszterelnök az izraeli látogatása előtt tervezi-e, hogy személyesen is találkozik a hazai zsidó szervezetekkel.

Gulyás Gergely azt felelte, hogy nincsenek ilyen irányú információi.

Ugyancsak választ várt a Heti Tv arról, hogy sikerült-e tisztázni a félreértéseket a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder és Orbán Viktor között, egy a Bild Zeitungban megjelent interjú kapcsán.

A kérdésre Kovács Zoltán kormányszóvivő válaszolt, aki elmondta, mindent tisztázódott, az újság jelentetett meg egy nem ellenőrzött információra hagyatkozva egy rövid beszélgetés részletet, amiről kiderült, hogy nem felel meg a valóságnak. Nem sokkal később egy levélváltás során, is leszögezte a Világkongresszus elnöke, hogy az általa vezetett szervezet messzemenőkig támogatja a magyar kormány munkáját, amelyet a hazai és az európai zsidóság érdekében fejt ki. Ugyanakkor azt is megjegyezte a kormányszóvivő, hogy kissé furcsa az, hogy az antiszemita vádak leginkább a német újságokban jelennek meg, véleménye szerint ezekkel a vádakkal kapcsolatban azért van sok tisztáznivaló a későbbiek folyamán.

A Kormányinfón elhangzott még:

Gulyás Gergely beszélt az Alaptörvény módosításáról és a Stop Soros törvénycsomagról, megerősítve a kormány eddigi álláspontját, amely szerint csak első biztonságos országként ad Magyarország menekültjogot, az illegális bevándorlást tilos szervezni, az bűncselekményi tényállás lesz. A miniszter külön kitért az ENSZ menekültjogi főbiztosának tiltakozására, azt bírálta, hiszen két órával a törvénytervezet benyújtása után már tiltakozott. Gulyás Gergely határozott véleménye, hogy ez Soros György nyomására történik.

A kormány áttekintette a jövő évi költségvetés tervezetét, azt június 13-án akarják kormány elé vinni, a tervek szerint július 20-án el akarják fogadtatni a Parlamenttel a „biztonságos növekedés költségvetését”. Az ország gazdaságát tekintve a miniszter elmondta, az első negyedéves növekedés 4,7 százalék, ebben a negyedik legjobb Magyarország az EU-ban.

Ugyanakkor veszélyek is vannak, a kormány az eurozónában számít válságtünetekre. Több országban eladósodottság van, az USA-val a kereskedelmi háború Németországot érinti főleg, de ez sajnálatos módon Magyarországra is kihathat. Ezért a jövő évi költségvetés általános tartalékát 50 százalékkal növelik. Mindezek mellett a tervek 4 ezer milliárd forintnyi beruházással számolnak, valamint 0,6 százalékkal lesz alacsonyabb a hiánycél, mint a mostani 2,4 százalékos hiány.

A szociális hozzájárulási adó 21,5 százalékról 19,5 százalékra csökken. A nyugdíjasok foglalkoztatottságát nem akarják büntetni, éppen ezért is eltörlik a terheket róla.