Gyors hírek BreuerPress és HetiTV

Gyors hírek BreuerPress és HetiTV 

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy hadgyakorlatot indít Dél-Izraelben vasárnap, a gázai feszültségek közepette. Emellett a légierő is közölte, hogy saját hadgyakorlatot indít országszerte. Az Izraeli Védelmi Erők hangsúlyozta, a gyakorlatokat jóval előre megtervezték, az éves képzési ütemterv részeként. “A gyakorlat célja a csapatok állóképességének és felkészültségének megőrzése.” A dél-izraeli gyakorlat vasárnap este kezdődik és szerdáig fog tartani. A hadsereg jelezte, a dél-izraeli lakosok és a térség látogatói számoljanak fokozott katonai jelenléttel. “A gyakorlatot Lachish régióban, Kirjat Gat, Asdod és Askelon városokban, valamint Somria és Atid közösségekben fogják tartani.” A légierő hadgyakorlata vasárnap reggel kezdődött és csütörtökig fog tartani. “Robbanásokat lehet majd hallani, a légibázisokon és a környékükön lévő területeken sziréna teszteket fognak végezni.”

Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét.  A megbeszélésen részt vett Paolo Barelli, az európai úszószövetség (LEN) elnöke is, aki a LEN kongresszusára érkezett Budapestre. A felek a sporttal kapcsolatos eszmecserén túl aktuális európai politikai témákról is tárgyaltak, elsősorban az EU következő költségvetési ciklusáról.

Ha a migrációs útvonalon Horvátországtól nyugatra fekvő országok lezárják határaikat a migránsok előtt, Horvátország nem lesz gyűjtő- és elosztóközpont (hot-spot) – jelentette ki Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, majd kiemelte, hogy Horvátországnak két lehetősége van: Zágráb vagy elejét veszi az illegális migrációnak, a bevándorlók horvátországi tartózkodásának és mozgásának, vagy hot-spottá válik; hangsúlyozva, hogy „ez utóbbi nem fog megtörténni”.Mint mondta: a hatóságok napi szinten elemzik a kialakult helyzetet, az illegális határsértők mozgását és a határok átjárhatóságát, de a konkrét lépésekről először saját tisztségviselőiket értesítik, mert a nyilvános kommunikáció szerinte csak az embercsempészeknek segít. „Komolytalan volna a tényleges intézkedésekről beszélni” – fogalmazott. „Hónapok óta folytatunk párbeszédet a migrációban érintett országokkal, adatokat cserélünk és fel vagyunk készülve minden eshetőségre” – húzta alá a tárcavezető.