A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

Két országos listás mandátum kiadásáról döntött a Nemzeti Választási Bizottság. A tavaszi parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd listájának 1. helyén mandátumot szerző Karácsony Gergely május 28-án lemondott képviselői helyéről. A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A Párbeszéd azt kérte az NVB-től, hogy azt az MSZP-Párbeszéd lista 99. helyén szereplő Kocsis-Cake Oliviónak adja ki, az NVB ennek alapján döntött. Gémesi György az LMP országos listájának 3. helyén szerzett mandátumot, ő május 30-án mondott le róla. Az LMP a mandátumot a lista 12. helyén szereplő Hohn Krisztinának kérte kiadni, az NVB ennek alapján döntött.

Az Országgyűléshez benyújtott alaptörvény-módosításnak a bevándorlással kapcsolatban az az egyik fontos eleme, hogy a magyar parlament hozzájárulása nélkül nem lehet dönteni ilyen kérdésben, nem határozhatják meg mások, hogy ki éljen az országunkban – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Leszögezte: a legfontosabb cél az ország szuverenitásának a védelme. A menekültügyi eljáráshoz és a genfi egyezményhez kapcsolódva pedig az jelenik majd meg az alaptörvényben, hogy hazánk csak első biztonságos országként hajlandó menedéket adni. „Azaz nem vállaljuk így át más országok ilyen irányú kötelezettségét” – fogalmazott Völner Pál a megjelent interjúban.

A teljes Soros-hálózat célkeresztbe vette a bevándorlás-ellenes Magyarországot – mondta Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője. Hollik István kifejtette: az elmúlt napokban a teljes Soros-hálózat összehangolt támadást indított a bevándorlás-ellenes Magyarország ellen, Soros emberei és szervezetei óramű pontossággal egymás után teszik a Magyarországot támadó nyilatkozatokat. A kereszténydemokrata politikus rámutatott: Soros György célja változatlan, ő és a teljes Soros-hálózat azon dolgozik, hogy migránsokkal árassza el Európát. Orbán Viktor és kormánya pedig azon dolgozik, hogy ettől megvédje az országot – tette hozzá Hollik István.

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője szerint a bíróságokat is érintő alaptörvény-módosítással egy teljes körű diktatórikus rendszer kialakítását fejezi be a Fidesz. Tóth Bertalan, aki az MSZP frakcióvezetője is közölte, a bíróságokat támadó kormányzati nyilatkozatok azt mutatják, hogy egyedül az igazságszolgáltatás az, ahol megmaradt a jogállam védelmének lehetősége. Az Országgyűlésnek most benyújtott alaptörvény-módosítással a Fidesz házi bíróságát, egy közigazgatási bíróságot hoznának létre – magyarázta.

A belvárosi kerületekhez hasonlóan Zuglóból is kitiltják a sörbicikliket július elsejétől. A kerület a közösségi együttélés szabályait sértő tevékenységnek minősítette a beerbike-ot. A döntést azzal indokolták, hogy az ittasan szórakozók zavarták a családokat, a kutyasétáltatókat, a piknikezőket, és megbotránkozást váltottak ki minden pihenni vágyóból, továbbá folyamatos veszélyt jelentettek a közlekedés többi résztvevőjére. A hangoskodással, szemeteléssel járó sörbiciklizés miatt a környék lakói számtalanszor tettek panaszt az önkormányzatnál. Karácsony Gergely (Együtt-PM) polgármester javaslatára a zuglói képviselők egyhangúan úgy döntöttek, hogy közösségellenes magatartásnak nyilvánítják a sörbiciklik használatát, és bírságolhatóvá teszik azokat, akik ilyen, kettőnél több ember által hajtható járműveken szeszesitalt fogyasztanak. Továbbá bírság szabható ki azokkal szemben is, akik ilyen járműveket adnak bérbe, vagy vezetőként működnek közre azok használatában.

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához szükséges százezer aláírás sem a külföldről támogatott egyetemek átláthatósága, sem a vagyonnyilatkozatok helytállósága ügyében kezdeményezett népszavazáshoz – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Schádi Tamás István magánszemély kezdeményezése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?” Az aláírásokat március 10-éig lehetett volna gyűjteni, az országgyűlési választás miatt azonban a gyűjtést fel kellett függeszteni, az íveket a szervező február 6-án adta le a Nemzeti Választási Irodának. A szervező jelezte az NVI-nek, hogy a moratórium letelte után nem folytatja az aláírások gyűjtését, így az NVI ellenőrizte a benyújtott íveket, amelyeken mindössze 18 aláírás szerepelt. Az NVB ezek alapján csütörtökön megállapította, hogy a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt. Az aláírásgyűjtési moratórium érintette a külföldről támogatott egyetemek átláthatóságáról kezdeményezett népszavazást is. Kádár Barnabás – aki akkor a Momentum elnökségi tagja volt – magánszemélyként nyújtotta be a kérdést hitelesítésre, az aláírásgyűjtésre március 20-ig lett volna lehetőség. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”. A szervező február 28-án adta le az NVI-nél az összegyűjtött íveket, majd jelezte, a moratórium letelte után nem folytatja a gyűjtést. Az NVI megállapította, hogy a kitöltött valamivel több mint kétezer íven legfeljebb 30 378 aláírás gyűlhetett össze, a kérdéshez gyűjtött aláírások száma százezer alatt maradt.

Lezuhant csütörtök délelőtt a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében. A járműben utazó 61 és 42 éves férfi a helyszínen életét vesztette, a rendőrség légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást. Az elektromos repülőgép 10 óra közül szállt fel, megtett két kört, majd ismeretlen okból lezuhant. A légi jármű kigyulladt, az azon utazó két ember meghalt. A gép a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as főút keleti felén egy kukoricaföldre zuhant, a kukorica 5-10 méteres sugarú körben megégett. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte, hogy a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe zuhant le. Sárkány Sándor tudomása szerint a balesetben két szerelő vesztette életét.     Hozzátette, az oltásban több mint tíz tűzoltóegység vett részt. A Magnus Aircraft repülőgépgyár több munkatársa is a helyszínen tartózkodott, meg nem erősített információk szerint egyiküket a rendőrség meghallgatta. A rendőrség – szakértők bevonásával – légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben. A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában szerdán tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokrétát a cég által gyártott két repülőgép is átrepülte.

Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) megújult sátoraljaújhelyi központját. A 86 millió forintos beruházás 71 milliós pályázati támogatással valósult meg. Az országban 43 helyszínen, 37 településen valósulnak meg beruházások abból a 4,5 milliárd forintból, amelyen sikeres pályázataik révén kilenc karitatív szervezet osztozik – mondta a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban, a szeretetszolgálat felújított központjának átadásán. Soltész Miklós kiemelte: a támogatás célja, hogy az önkéntesség mellett a többségében egyházi kötődésű szeretetszolgálatok és karitatív szervezetek eddig is kitűnő segítő és támogató munkája még professzionálisabb legyen. A keretösszegből a karitatív tanács munkájában is részt vevő hat nagyobb szervezet 650-650 millió forintot, három pedig 200-200 milliót kapott. Ebből főként az infrastrukturális feltételeken javítanak, de olyan munkákat is elvégeznek majd, amelyek az adományok tárolásának körülményeit javítják – mondta az államtitkár.

Külpolitika:
Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Nikki Haley szigorúan bírálta a Biztonsági Tanácsot, amiért nem hajlandó kollektíven elítélni az Izraelt célzó rakétatámadásokat, elfogultsággal vádolva a nemzetközi testületet, hetekkel az után, hogy egy másik ENSZ testület megszavazta egy vizsgálat indítását Izrael ellen a gázai határ mentén zajló tüntetések során megölt arabok ügyében. Kuvait, az arab országokat képviselő nem-állandó tag akadályozta meg az amerikai határozat-tervezetet, azzal érvelve, hogy ő már bemutatta a válsággal foglalkozó saját változatát. “Felháborító, hogy a Biztonsági Tanács nem hajlandó elítélni a izraeli állampolgárok ellen irányuló Hamász rakétatámadásokat, míg az Emberi Jogi Tanács jóváhagyja egy csapat küldését az önvédelemből elkövetett izraeli cselekmények kivizsgálására,”- mondta Haley a tanács előtt, melyet a gázai rakétatámadások miatt hívtak össze.

Kedden a gázai székhelyű Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoportok több mint 70 rakétát és aknavető lövedéket lőttek ki Izraelre, melyek több tucat megtorló légicsapást eredményeztek. Öt izraeli, köztük három katona enyhe-közepes sérüléseket szenvedett. Az egyik lövedék egy óvoda udvarán csapódott be, alig egy órával a gyerekek érkezése előtt. Egy másik pedig egy lakóházba, miközben a család az épületen kívüli óvóhelyen aludt.

Egy 8 hónapos palesztin csecsemő tragikus halálát is Izrael számlájára akarták írni. Úgy tűnik, alaptalanul. Nemrég csaknem 40 ezer gázai lakos ostromolta meg a határkerítést, és próbált meg gyújtóbombákkal és más fegyverekkel átjutni az izraeli oldalra. Az incidenssel kapcsolatban rengeteg hazugság és szándékos manipuláció látott napvilágot. A világsajtót bejárta a hír, hogy az izraeli hadsereg egy nyolc hónapos csecsemőt is megölt. Az újabb beszámolók szerint nagyon valószínű, hogy a csecsemő egy már meglévő születési rendellenesség miatt halt meg – írta a Jewish Telegraphic Agency. A Ghandour család elismerte, hogy lányuknak szívbetegsége volt, úgynevezett lyukas szívvel született. Az izraeli hadseregnek is olyan bizonyítékai vannak, amelyek cáfolják a palesztin egészségügyi minisztérium korábbi bejelentésének hitelességét a baba halálával kapcsolatban.

Antonio Tajani támogatásáról biztosította a zsidó közösségek abban, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat. A brüsszeli nagy zsinagógában tartott beszédében Tajani felszólalt a kóser vágás és a körülmetélés betiltása ellen, mely számos tagországban a törvényhozás napirendjére került – írta az israelnatonalnews.com. „Európa nem lesz képes egységet teremteni az emberek között és integrálni a társadalom minden csoportját, amennyiben korlátozza, vagy betiltja az egyes közösségek vallási szokásait, mint amilyen a körülmetélés vagy a rituális vágás. Akkor érezheti magát minden állampolgár biztonságban, ha megvédik jogait és megőrizheti identitását. Ez teremt egységet és egyenlőséget, melyek a harmonikus élet feltételei. Ez Európa egyik alapértéke” – jelentette ki Tajani. “Büszke vagyok rá, hogy az Európa Parlament élén állhatok, mely visszahozta a vallási kérdéseket a politikai életbe, s mely meghatározza Európa jövőjét” – tette hozzá.

Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalának (UNHCR) felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban. „Ezt a nyilatkozatot a tények ismeretének teljes hiányában tették” – hangsúlyozta Szijjártó.   A magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint a migráció alapvető emberi jog. „Az az alapvető jog, hogy a magyar emberek a saját otthonaikban biztonságban élhessenek, a migráció pedig nem, ahogy a határsértés sem az, miközben a határok védelme az országok kötelessége” – fogalmazott a külügyminiszter.

Az amerikai erőknek előbb vagy utóbb el kell hagyniuk Szíria területét – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök az RT külföldre sugárzó orosz tévéállomás adásában. A korábban Russia Today-nek nevezett csatornának adott interjúban Aszad hangsúlyozta, hogy visszafoglalják Szíriának azokat a térségeit is, amelyeket az amerikai támogatással bíró kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai foglaltak el az ország északi és keleti részén. „Ez a mi földünk, a mi jogunk és kötelességünk felszabadítani” – szögezte le. Hozzátette, nyitottak arra is, hogy tárgyaljanak az SDF-el. „Ez az egyik lehetőség” – mondta, hozzátéve, hogy ha ez nem működik, akkor erővel szabadítják fel az említett területeket. Az amerikaiaknak azonban mindenképpen el kell hagyniuk az országot. Washingtonnak tanulnia kell az Irakban történtekből – figyelmeztetett Aszad, felidézve, hogy Irak jogalap nélküli amerikai megszállása is azzal végződött, hogy az Egyesült Államoknak ki kellett vonnia katonáit.

Számos orosz ellenzéki tervezett megölésének megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát – indokolta a különleges művelet szükségességét az ukrán főügyészség. Larisza Szarhan, a hivatal szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén. Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük. Jurij Lucenko főügyész még hozzáfűzte, azt volt a cél, hogy még több információt szerezzenek meg arról a bizonyos listáról, amikor a hatóságokkal együttműködő „bérgyilkos” az újságíró „megölése” után találkozik megbízójával és átveszi tőle az elvégzett „munka” után beígért második részletet. A főügyész az Ukrajinszka Pravdának kiemelte, hogy a gyilkosság megrendezésének köszönhetően sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni, ami alátámasztja, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg a merényletet, és még egyéb más terrorcselekmények terveire is fény derült.
Válságfelhívást intéztek az adományozókhoz a szíriai menekülteket és az őket befogadó közel-keleti országokat támogató ENSZ-ügynökségek, amelyek közlése szerint mindössze a húsz százalékát kapták meg eddig a 2018-as évre kért segélynek. Az ENSZ és civil szervezetek 5,6 milliárd dollárt (1526,5 milliárd forintot) kértek korábban a világszervezet regionális tervéhez, amelynek célja a szíriai menekültek és az őket befogadó térségbeli országok (Jordánia, Libanon, Irak, Törökország és Egyiptom) kiszolgáltatott állampolgárainak megsegítése. Az ügynökségek eddig mindössze 18-22 százalékát kapták meg ennek az összegnek, a szervezettől és ágazattól függően – mondta Amín Avad, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója.

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő lemondását követelték a spanyol szocialisták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában, amit a kormányfő szerint az ellenzéki párt arra használ, hogy rövidebb utat találjon a hatalomhoz. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amelyben 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabtak ki rá. „Nem tolerálhatjuk a korrupciót úgy, mintha az normális lenne” – jelentette ki José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka a parlamenti vita kezdetén. Ahhoz, hogy az indítvány átmenjen, a spanyol parlament katalán és baszk nacionalista pártjainak támogatása is szükséges. Végleges álláspontjaikat várhatóan a vita során ismertetik. A spanyol parlament tavaly már elutasított egy Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet szintén a kormányzó párt körül kirobbant korrupciós botrányok indokoltak.

Elmarasztalta Litvániát és Romániát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által a két országban korábban működtetett titkos börtönök ügyében. A bíróság elsőfokú ítélete szerint Litvánia és Románia több ponton megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy a 2000-es években a területükre szállítsák, ott fogva tartsák és megkínozzák a terrorizmussal gyanúsított panaszosokat, akiket jelenleg is a guantánamói fogolytáborban őriznek. A felperesek – egy palesztin és egy szaúdi férfi – 2011-2012-ben fordultak az EJEB-hez, sérelmezve, hogy 2004 és 2006 között mindkettőjüket nagyjából egy éven át titkos CIA-létesítményekben tartották fogva Litvániában, illetve Romániában.

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, amely többszöri figyelmeztetés után sem állt meg, két gyermek megsebesült – jelentette az N1 horvát hírcsatorna. Az eset szerdán késő este történt a Plitvicei-tavaktól délre, a boszniai-horvát határtól nem messze, Donji Lapac körzetében. A rendőrök egy útakadályt is felállítottak, és fényjelzésekkel valamint hangjelzésekkel próbálták megállítani az osztrák rendszámtáblával rendelkező mikrobuszt, amely megpróbálta elgázolni a rendőröket, akik ezért rálőttek. Ezt követően a sofőr kiugrott a kocsiból, és az erdőbe menekült. A mikrobuszban 29 iraki és afganisztáni migránst találtak, köztük két gyereket, akik a lövésektől megsebesültek. Őket a zárai (Zadar) kórházban kezelik, nincsenek életveszélyben. További hét migráns is megsérült, valószínűleg a gyors és életveszélyes vezetés miatt.

A székelyföldi románok érdekvédő szervezetének a riasztása nyomán helyszínelt a rendőrség Bálványosfürdőn, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa által szervezett konferencia helyszínén.  A rendőrséget Dan Tanasa, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője hívta ki arra hivatkozva, hogy eltűntek az általa hozott tájékoztató anyagok a konferenciaterem előcsarnokából. Úgy vélte: a szervezők ellopták a tájékoztató anyagait.  A székely zászlók és magyar feliratok elleni perek tucatjait elindító egyesület vezetője a sajtónak elmondta: Catalin Ivan román szociáldemokrata párti (PSD) európai parlamenti képviselővel érkeztek a rendezvényre, hogy a magyar fél „irredenta propagandáját” próbálják ellensúlyozni a tájékoztató anyagaival. Az előcsarnokba kitett szórólapjaik és könyveik azonban tíz perc alatt eltűntek, anélkül, hogy eljutottak volna a konferencia résztvevőihez.

Politikai irányultságuktól függetlenül az elnöki hatalmat csorbító fontos alkotmányjogi fordulatként értékelték a román lapok, hogy előző napi döntésével az alkotmánybíróság Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltására kötelezte Klaus Iohannis államfőt. Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki vagy menti fel az igazságügyi miniszter előterjesztése és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) véleményezése alapján. A szociálliberális kormánykoalíció által visszaélésekkel vádolt DNA vezetőjének leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte februárban. Az alkotmánybíróság megállapította: Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor megtagadta a főügyész elmozdítását, és ki kell adnia a felmentéséről szóló rendeletet.

Afrikai menedékkérő volt a németországi Flensburgban egy vonaton történt szerdai késes támadás feltételezett elkövetője – közölte a helyi rendőrség. A flensburgi rendőrkapitányság szerint a feltételezett elkövető egy 24 éves afrikai menedékkérő, aki határozott idejű németországi tartózkodási engedéllyel rendelkezett, és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban lakott. A férfi a nyomozás első megállapításai alapján a Kölnből Flensburgba közlekedő Intercity vonaton este hét óra körül összeütközésbe került egy 22 éves brémai rendőrnővel és egy 35 éves kölni férfival, akikre késsel rátámadt. Mindketten súlyos sebesüléseket szenvedtek, de nincsenek életveszélyes állapotban.

Gazdaság:
A korábbi gyakorlat helyett, amikor az unió automatikusan meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciókat, Magyarország azt szeretné, ha a döntést érdemi vita előzné meg – mondta a Világgazdaságnak Budai Gyula miniszteri biztos. Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos szerint a 2014 augusztusában bevezetett korlátozások több milliárd euró exportkiesést okoztak a magyar gazdaságnak, a legnagyobb vesztes az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás. Rámutatott: uniós szinten a veszteség 2017 végére elérhette a 30 milliárd eurót. Az Európai Unió tagállamainak Oroszországba irányuló exportja 2013-ban 120 milliárd euró, míg 2016-ban már csak 72 milliárd euró volt. Az orosz piacról kieső cégek pedig jó ideig a közösségen belül kerestek piacokat saját termékeiknek, ami erős árversenyt indukált.

A nemzetközi piacokon növekedett a bizonytalanság – kezdte a Pénzügyi Stabilitási Jelentés bemutatását Oláh Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője. Mind a feltörekvő, mind a fejlett gazdaságokban felfelé revizionálták a GDP-növekedési várakozásokat a korábbi prognózisokhoz képest, ami a kötvényhozamok emelkedésében és a részvénypiacok esésében tetten érhető. A jegybank egyértelmű megállapítása az, hogy a korábban lappangó folyamatok most megjelentek a piacokon és egyértelműen emelkednek a kockázatok. Érzékelhető kockázatnövekedés figyelhető meg, az MNB veszély indexe az év eleji 0,15 pontról 0,25 pont közelébe ugrott – mondta Oláh Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Könnyű:
Sylvester Stallone az MGM stúdióval közösen készít filmet az első fekete nehézsúlyú boksz-világbajnokról, Jack Johnsonról, akit annak idején rasszista okokból börtönöztek be és akit nemrég posztumusz rehabilitált Donald Trump amerikai elnök. A 71 éves Stallone a filmes és televíziós projektek gyártására alapított Balboa Productions nevű új cégével vesz részt a film produceri munkálataiban – írja a Variety.com filmes portál. A galvestoni óriásként emlegetett Jack Johnson Texas államban született 1878. március 31-én. Pályafutása során 78 győzelmet aratott, 45-öt kiütéssel, 8 vereséget szenvedett és 12 alkalommal döntetlent ért el. A csúcsra 1908-ban jutott el, amikor Sydneyben legyőzte a kanadai Tommy Burnst és ezzel a legmagasabb kategória első fekete világbajnoka lett. Övét kilencszer védte meg. A fekete bokszoló sikerei azonban zavarták az akkori Egyesült Államokat, ahol még érvényben voltak a faji elkülönítés törvényei. 1913-ban Johnsont, akinek egy fehér nővel volt viszonya, elítélték egy emberkereskedelem és prostitúció elleni törvény alapján egy olyan perben, amelyet ma rasszistának minősítenének. A bajnok Európába menekült az ítélet elől, de 1920-ban hazatért és egy évet töltött rács mögött. Az ítélet és a börtönbüntetés tönkretette Johnson bokszolói karrierjét. 1946-ban halt meg.