A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított „Stop Soros” törvényjavaslatot, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint a parlamenti választáson részt vevők egyértelműen kinyilvánították: nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, ezt a célt segíti elő a „Stop Soros”. A Fidesz frakcióelnöksége üdvözli, hogy a szigorodó „Stop Soros” törvénycsomag szerint – amely kedden kerül az Országgyűlés elé – önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, ez ugyanis kellő súlyt ad ahhoz, hogy megfékezhessék a törvénytelen migráció szervezését, amely biztonsági kockázatot jelent – mondta Kocsis Máté, aki a törvénycsomag súlypontjának tartja a Btk.-módosítást.

 

A honvédelmi költségvetés 2024-re megduplázódik, de már jövőre is jelentősen több forrás juthat erre a célra – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd közölte, a növekedő forrásokat a hadsereg modernizációjára fordítják. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében modernizálják a műszaki eszközöket, a fegyverrendszereket, a katonák felszerelését és beindítják a hazai fegyvergyártást. Azt mondta, a program a katonákat helyezi a középpontba, hiszen a modern fegyverek nélkülük semmit sem érnek. Az ország védelmében számítanak az elkötelezett civilekre is, számukra lehetőség a területvédelmi elven szerveződő tartalékos rendszer.

 

A Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy listázzák azokat a bírósági dolgozókat, akik részt vettek a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi érzékenyítő tréningjein. Arató Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Fidesz „teli szájjal sorosozva” akarja lebontani a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás utolsó bástyáját, a bíróságokat. A kormány a következő hetekben és hónapokban minden olyan bírót Soros-ügynöknek fog bélyegezni, aki nem kötődik az „állampárthoz”, és nem a számára megfelelő ítéletet hozza – vélte.

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormányt azért nem érdekli a forint gyengülése, mert nyer rajta. Burány Sándor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese úgy értékelt, a forintot sorsára hagyó gazdaságpolitika árt az országnak: a jegybanki alapítványokon keresztül az Orbán-közeli embereket hizlalja, míg a magas üzemanyagárak miatt súlyos pénzeket vesz ki az adófizetők zsebéből. Elmondta, jelenleg a benzinért literenként több mint 400 forintot kérnek a kutakon, a magas ár pedig részben a forint gyengülésével, részben az Orbán-kormány adópolitikájával függ össze.

 

Összesen 28 repülő és helikopter repült be engedély nélkül a magyar légtérbe hétfő délután; az eset miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit. 13 óra után néhány perccel riasztották a készültségi szolgálatban lévő Gripenjeiket, hogy 14 ultrakönnyű merevszárnyú és 14 ultrakönnyű Giro helikopter lépett be a magyar légtérbe. A Franciaországból Románia felé tartó 28 légijármű előzetesen nem nyújtott be légtérhasználati kérelmet, valamint az ország légterébe való belépéskor nem vették fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi hatósággal. A Gripenek az azonosítást követően visszatértek a kecskeméti bázisra. A kisgépek a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ahol a velük szembeni intézkedést a rendőrség munkatársai vették át.

Külpolitika:

 

Riasztó az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária migrációs javaslata, amely újra a bevándorlók kötelező elosztásán alapul, ráadásul olyasmit sugall, ami rendkívüli veszélyt jelent Európa számára – jelentette ki Szijjártó Péter az uniós tagállamok brüsszeli külügyminiszteri ülésének szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a bolgár javaslat lényege, hogy a migránsokat akkor kell szétosztani az uniós tagországok között, ha a 2015. évihez hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre. A bolgár javaslat azt jelenti, „ha elég sokan jöttök, szét lesztek osztva, úgyhogy gyertek elég sokan”, ez meghívót jelent a migránsok számára, ami pedig szemben áll Európa biztonsági érdekeivel – húzta alá a miniszter.

 

A NATO-nak „kétcsatornás” módon kell viszonyulnia Oroszországhoz, az elriasztás mellett párbeszédet is alkalmazva – szorgalmazta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Stoltenberg azon reményének adott hangot, hogy a júliusi brüsszeli NATO-csúcson a tagállamok Oroszországgal szembeni határozott hozzáállást erősítik meg. Szerinte a NATO-orosz viszonyokat „kétcsatornás” módon kell megközelíteni: egyfelől elriasztásra és védelemre, másfelől politikai párbeszédre van szükség. „Jobb kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, akkor is, ha nem bízunk ennek közeli megvalósulásában” – jelentette ki Stoltenberg, aki Moszkvát egyebek között a NATO-tagállamok demokratikus folyamataiba való beavatkozással, Ukrajna destabilizálásával, valamint kiber- és vegyi támadások szervezésével vádolta.

 

Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, az eszközöket az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák – értesült róla az onet.pl hírportál. A lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca állítólag nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagra hivatkozik. Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum „az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések” egyike.

A Sergio Mattarella olasz államfő által felkért miniszterelnök-jelölt, Carlo Cottarelli szakértői kormánya azonnal megbukik, mert az olasz parlament pártjai nem fogják támogatni – vélekedett az InfoRádióban Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő. Arról is beszélt, hogy milyen hatással lehet az újfajta pártok politikája és az elhúzódó kormányalakítás Európára. Az eddigi helyzet két igazán nyertes pártja az Öt Csillag Mozgalom és a Liga. Előbbi azonban aggódik, mert csökken a népszerűsége, közel 33 százalékról talán már 30 alá is csökkent, míg az erőteljes hangokat megütő Liga népszerűsége a 17 százalékos választási eredményhez képest már jóval 25 százalék fölött van – mondta a szakértő. „Mattarella és a »pénzhatalmi struktúrák«, ahogy azt szeretik egyesek nevezni, óriási fegyvert adtak Salvini kezébe azzal, hogy ő Olaszország szabadságharcának vezetője. Van ugyanis egy erőteljes, »lázadunk akár mindenki ellen, de abból elég volt, hogy Olaszországot kritizálják vagy bántsák« – hozzáállás” – ismertette az olasz belpolitikai hangulatot Szomráky Béla. Hozzátette: amikor a nagy bankok, a globáltőke emberei kerültek Olaszországban hatalomra (például 2011-ben Monti, de ilyen ember Cottarelli is, aki 25 éve dolgozik az IMF-nél), akkor az országban olyan birkanyírás kezdődött, hogy az olaszok – úgymond – majdnem belehaltak.

 

Nyolc napi ápolás után hétfőn elhagyhatta a kórházat Mahmúd Abbász palesztin elnök, akit magas láz és tüdőgyulladás miatt szállítottak be már többször is. A 83 éves politikus a kórház folyosóján nyilatkozva azt mondta, hogy jó egészségben távozik, olyannyira, hogy kedden már folytatja is munkáját.  Abbásznak május közepén megműtötték a fülét, majd május 20-án került először magas lázzal kórházba Rámalláhban. Tüdőgyulladása miatt egy időre lélegeztető gépre is került, a gyulladást legyűrő antibiotikumokat pedig intravénásan juttatták a szervezetébe. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Abbász továbbra sem hajlandó megnevezni senkit helyettesének, sem pedig elnöki tiszte utódjának.

 

Izraeli katonákra lőttek hétfőn Gázából, arra késztetve a hadsereget, hogy új támadást indítson a Hamász ellen. Egy gázai meghalt, egy másik közepesen súlyos serüléseket szenvedett a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint. Az izraeli csapatok két gázai határsértőt tartóztattak le, amikor lőni kezdtek rájuk a határ túloldaláról. A katonák sértetlenül megúszták az incidenst. Válaszul egy izraeli tank egy közelben lévő megfigyelőállást támadott, mely a jelentések szerint az övezetet irányító Hamász terrorszervezethez tartozott. Az izraeli megtorló támadás során Mohammed al-Rudeia (25) meghalt, egy másik személyt pedig srapnel sebesített meg, nyilatkozta a gázai egészségügyi minisztérium. A Hamász katonai szárnya közölte, Rudeia a terrorszervezet tagja volt.

 

Gazdaság:

 

Működési szinten rekorderedményt értek el a brókercégek az első negyedévben – értesült a Világgazdaság. Az azonnali tőzsdei forgalom ezeknél a cégeknél csaknem 30 százalékkal ugrott meg, ezen belül az ügyfelek megbízása alapján teljesített kötések volumene 36 százalékkal, 1185 milliárd forintra nőtt. Az MNB adataira hivatkozva a lap azt írta, hogy az értékpapírok azonnali tőzsdei forgalma 1845,3 milliárd forint lett az év első három hónapjában, 27 százalékkal magasabb a tavalyinál. A származtatott piacon több mint 2000 milliárd forint volt a tőzsdei forgalom, ami 6 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakét.

 

Időjárás:

 

Kedden főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki helyenként zivatar, máshol inkább csak egy-egy kisebb zápor fordulhat elő a gomolyfelhős időben.  Zavartalanabb napsütés északkeleten ígérkezik. Sokfelé megélénkül a délkeleti szél. Hajnalban 13-19, napközben 27-31 fok között alakul a hőmérséklet.  Kedden is marad a nyárias meleg, frontmentes idő. Továbbra is fülledt lesz a levegő, így nehézlégzés, légszomj és mellkasi panaszok ismét jelentkezhetnek. Az idősek és a szív- és keringési problémákkal élők számára különösen megterhelő lehet ez az időszak, így lehetőleg kerüljék a megerőltető fizikai tevékenységeket. Fejfájás, fáradékonyság, álmatlanság, dekoncentráltság továbbra is előfordulhat. Az élénk szél miatt pedig egyesek nyugtalanabbnak, ingerlékenyebbnek érezhetik magukat. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai.