Letisztázott viszonyok közt dolgozni

Letisztázott viszonyok közt dolgozni

Bősz Anett független országgyűlési képviselő, a Liberálisok politikusa igyekezett megvilágítani a Heti Tv Pirkadat című műsorában, hogy miért is lépett ki a Párbeszéd parlamenti frakciójából, de mellette szó volt még a saját politikai jövőjéről is.

 

A Liberálisok politikusa felvázolta döntésének hátterét, a Párbeszéd frakciójából való kilépését. Véleménye szerint az a megállapodás, amelyet még az év elején kötött a három pártelnök, Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor, az kilencven százalékban politikai szándéknyilatkozatot tartalmazott, amelyben egy új és igazságosabb Magyarországért szövetkeztek, természetesen ennek a megállapodásnak voltak technikai részletei is, amelyek körül a vita kialakult. Bősz Anett felidézte, a választás után napok úgy teltek el, hogy a Liberálisok várták a három párt vezetésének a megbeszélését, ahol tisztázhatják a további együttműködést. Arról szólt volna egy szerződés, amelynek az egyeztetési folyamataiba nem engedett belátást az MSZP és a Párbeszéd, hogy miként is áll majd fel a frakciószövetség. Volt szó a források elosztásáról – tette hozzá a képviselő, de szerinte alapvetően a politikai irányító testületről, a hogyan továbbról is kellett volna szólni, ez pedig a Liberálisok megítélése szerint elmaradni látszott. Bősz Anett szerint sokszor próbálkoztak azzal, hogy legyen meg ez a szerződés, legyen aláírva. Az is probléma volt a képviselő szerint, hogy az a két másik párt szerint nem véglegesedett volna ki a szerződés, már ami a technikai részleteket tartalmazta, sőt azt kommunikálták a Liberálisok felé, hogy még ráérnek a szerződéssel. Ennek megfelelően Bősz Anett mindenhez adta a nevét, hogy meglegyen a Párbeszéd frakciója, de mint elmondta, hidegzuhanyként érte, hogy olyan papírokat kapott meg, amelyek ellentétben voltak az addigiakkal.

Bősz Anett ezt a helyzetet semmiképpen sem látja bukásnak, mint kiemelte, ha az ember tudja, hogy igaza van, a döntését morális alapon hozta meg, akkor nincs az a támadás, nincs az a hazugság, amely a másik féltől éri, ami megingathatná. Ugyanakkor a politikus tudja, ez a nehezebb út, a Liberálisok így egy jelentős pénzösszegtől is elesnek. A politikus, amikor kiderült, hogy Mellár Tamás független képviselő csatlakozásával még lehet frakciója a Párbeszédnek, akkor gratulált ehhez a döntéséhez, hozzátéve, hogy bízik abban, a pécsi képviselő egy sokkal őszintébb partnert kap a Párbeszéd politikusai által, a Liberálisoknak ez nem sikerült.

Bár vannak, akik szerint Bősz Anettnek vissza kéne adni mandátumát, hiszen az MSZP-Párbeszéd listájáról lett képviselő, de nagyon sok visszajelzést kapott, hogy eszébe ne jusson ezt megtenni, főleg olyanoktól, akik kifejezetten a liberális politikus miatt szavaztak a közös listára. Egy biztos, képviselő marad, már azért is, mert a Liberálisok mindig is a szövetség hívei voltak, a kampányba bevitték az erőforrásaikat, mindezt úgy, hogy a pártelnököt, Fodor Gábort kellett hátrébb léptetniük. Nem mentek el, vitték a szövetségbe a saját támogatóikat, ellentétben az Együttel, amelyik nem vett részt ebben. Bősz Anett szerint sem korábban, sem pedig most nem volt szándékukban ezt a szövetséget megzsarolni.

Független képviselőként folytatja a munkát Bősz Anett, tisztában léve azzal, hogy milyen lehetőségektől esett el, de egy olyan országért szeretne tevékenykedni, ahol letisztázott viszonyok vannak, politikai és jogi értelemben. A képviselő nem szeretné a kormánynak a tiszteletét, elismerését kivívni a mostani lépésével. Tervei szerint a Gazdasági Bizottságban maradna tag, de, hogy nyílik-e itt mozgástere, azt még nem lehet tudni.