A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Orbán Viktor kormányfő a Facebookon jelentette be, hogy megszületett második unokája, Johanna. A miniszterelnök fotót is közzé tett az újszülöttről, aki Sára nevű lányának gyermeke.

Mellár Tamás független országgyűlési képviselő Facebookon jelentette be döntését, mellyel megmentette a Bősz Anett kilépése miatt bajba került Párbeszéd-frakciót. „Teszem ezt azért, mert nem nézhetem tétlenül, hogy az ellenzék egyetlen összefogási kísérlete is meghiúsuljon” – indokolta a politikus. „Egyesek felelőtlen döntése miatt olyan helyzet alakult ki, amelyben nem maradhatok passzív, hanem tevőlegesen segítenem kell az ellenzéki pártok együttműködését” – vélekedik Mellár Tamás. Mondja, Karácsony Gergely politikai nézeteivel egyetért, ezért is vállalt szerepet a miniszterelnök-jelöltségét segítő tanácsadó testületben és az általa összeállított árnyékkormányban. A képviselő hangsúlyozta: a frakcióba történő belépésével nem veszítette el függetlenségét. „Jól tudom, hogy döntésemmel a saját helyzetemet nehezítem, mert új támadási felületet nyitok” – tette hozzá.

A menekültek visszatérésében a biztonság alapvető szempont – hangsúlyozta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes. A római katolikus pap tavaly Irakban, idén Szíriában vett részt a helyiek megsegítésében. Sajgó Szabolcs felidézte, egy éve jártak az iraki Erbílben, az országban pedig összesen 1200 házat hoztak helyre magyar segítséggel. Mostani szíriai útjáról azt hangsúlyozta: mind a világi, mind az egyházi vezetők azt mondták, a biztonságot tartják az első szempontnak abban, hogy az emberek hazatérjenek. Hozzátette, Szírián belül több a menekült, mint azon kívül.

Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz az ügyben. Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő szerint mivel a rongálást pünkösd napján követték el, feltételezhető, hogy „a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett”. Arra kérték a csepelieket: fogjanak össze, ne engedjenek az erőszakos emberek nyomásának, ítéljék el a vandalizmust és a gyűlöletkeltés minden formáját. Közölték, bíznak az igazságszolgáltatásban, és remélik, gyorsan kiderül kik követték el, és „példás büntetés” vár rájuk. A csepeli Tamariska dombot 2010 után újította fel a csepeli önkormányzat. 2015 őszén Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel a tetején álló Kálváriát – áll az önkormányzati közleményben. A BRFK azt közölte: a XXI. kerületi rendőrkapitányság rongálás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Hozzátették, hogy Budapest rendőrfőkapitánya nyomozócsoportot hozott létre az ügy felderítésére.

Bíróság elé állhatnak azok a fiatalok, akik tavaly karácsonykor besétáltak a metróalagútba és ezzel megzavarták a 2-es metró vonalán a közlekedést. A budapesti nyomozók bíróság elé állítási javaslattal zárták le a három fiatal ügyét. A 18 éves pátyi T. Péter, a 18 éves budakeszi O. Róbert és társuk, egy 16 éves budapesti fiatal december 25-én este a X. kerületi Pillangó utcai metrómegálló közelében átmászott a kerítésen, majd a sínek mellett besétált a metróalagútba. A biztonsági őr ezt észrevette és feszültségmentesítette a metró pályaszakaszát. Emiatt a metróközlekedés szünetelt és pótlóbuszokat kellett beállítani a forgalomba. A BRFK munkatársai a „csoportosan elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása miatt” folytatott eljárást befejezték és az iratokat megküldték az ügyészségnek.

Tizenhat határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök. Pénteken öt, szombaton hat, vasárnap öt jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron az egyenruhások. A 2017. március 28-tól hatályos jogszabályok alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőr az ország területén feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen itt tartózkodó külföldit, ha nem merült föl bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Az elmúlt héten az ország területén összesen 66 migránst tartóztattak föl, és kísértek vissza a rendőrök. A megelőző héten – május 7-tól 13-ig – ez a szám 88 volt. A horvát és román határszakaszon 13 migránst fogtak el az elmúlt héten az összesítés szerint.

Külpolitika:

Felavatta országa új nagykövetségét hétfőn Jeruzsálemben Horacio Cartes paraguayi elnök, követve az Egyesült Államok példáját, amely a nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével kiváltotta a palesztinok haragját.   Horacio Cartes és Benjámin Netanjanu izraeli kormányfő közösen leplezte le a város központjától távol álló új képviseleten lévő táblát. Paraguay a harmadik ország, amely szakított a nemzetközi konszenzussal, amely szerint a nagykövetségeket a város vitatott státusza és az izraeli-palesztin konfliktus elhúzódása miatt Jeruzsálemen kívül működtetik. Az Egyesült Államok május 14-én nyitotta meg Jeruzsálembe áthelyezett külképviseletét, Guatemala pedig két nappal később.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint inkább szóbeli fenyegetőzésekre lehet számítani a Jeruzsálem státusza miatt kialakult helyzetben. A szakértő felidézte, Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdasági bojkottot is kilátásba helyezett azon országokkal szemben, amelyek követik az Egyesült Államok példáját, abban, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket. Gyarmati István azonban úgy vélekedett, hogy ez gazdasági „öngyilkosság” lenne, így vélhetően csak szóbeli fenyegetőzésről van szó. Úgy értékelt „nagyhatalmi játék” zajlik, bár annak komoly következményei lehetnek.  A szakértő szerint az igazi kérdés inkább az, hogy mi lesz Iránnal és az iráni kapcsolatokkal, hogyan alakul Irán és az Egyesült Államok, valamint Irán és Izrael viszonya.

Klasszikus antiszemita sztereotípiákat felvonultató karikatúrával gúnyolta ki az Eurovíziós dalfesztiválon született izraeli győzelmet a Süddeutsche Zeitung, mely az egyik legjelentősebb német napilap, 1,1 millió olvasóval és komoly nemzetközi tekintéllyel – írta a Times of Israel. A rajz Netánjáhu miniszterelnököt ábrázolja Netá Bárziláj énekesnő ruháiban, kezében Dávid-csillaggal díszített rakétával. Netánjáhu mögött a Eurovision feliratban a v betű helyett is Dávid-csillag szerepel. Dieter Hanitzsch rajzán a miniszterelnök füle, szája és orra hatalmasra nőttek, ahogy az egy antiszemita karikatúrától elvárható. A zsidó jelképpel ellátott rakéta pedig azt az elterjedt elképzelést támasztja alá, hogy “minden háború mögött a zsidók állnak”. A figura az énekesnő győzelmet követő szavait ismétli: “Jövőre Jeruzsálemben!”. Wolfgang Krach, a lap főszerkesztője sajnálkozását kifejező nyilatkozatot adott ki. A rajzot eltávolították a lap weboldaláról. “A karikatúra vitát váltott ki mind a Süddeutsche Zeitung szerkesztőségén belül, mind azon kívül. A karikaturista elmondta: csak azt akarta közölni a rajzzal, hogy a versenyt jövőre Izraelben rendezik meg.  Elképzelhető azonban, hogy valaki ezt másképpen látja és antiszemitizmust vél felfedezni benne. Emiatt hiba volt közölni a rajzot, amiért elnézést kérünk” – jelentette ki Krach.

Mahmúd Abbász palesztin elnököt egy héten belül harmadszor vitték kórházba, az egyik izraeli kereskedelmi televízió híradása szerint súlyos tüdőgyulladással. A kórház igazgatója szerint a politikus állapota kielégítő. A Palesztin Hatóság nyolcvankét éves elnökének egészségi állapotáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot az utóbbi órákban. A hivatalos palesztin hírügynökség szerint mindössze orvosi vizsgálatokat végeztek el rajta, amelyek eredménye jó volt. Ugyanakkor arab diplomaták azt közölték Barak Raviddal, a televízió politikai szakértőjével, hogy Mahmúd Abbásznak magas lázzal járó súlyos tüdőgyulladása van, légzési nehézségekkel küzd és nem jó az állapota. Egy másik kereskedelmi csatorna honlapja az elnököt ellátó kórháztól úgy értesült, hogy Mahmúd Abbásznak mellkasi gyulladása van, míg közeli munkatársai szerint az elmúlt héten fülészeti kapcsolatos műtéten esett át és annak a szövődményeivel küzd.

Giuseppe Conte jogász az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje – értesült az olasz sajtó. A két párt tervei szerint a belügyminiszteri tárcát Matteo Salvini, a Liga vezetője kapja meg, Luigi Di Maio, az M5S vezetője pedig a gazdasági fejlesztési vagy a munkaügyi tárcát vezeti majd. Miután Luigi Di Maio és Matteo Salvini is lemondott a kormányfői tisztségről, közös jelöltként Giuseppe Contéra esett a választás, aki a római Luiss egyetem, valamint a firenzei egyetem jogász professzora. Az 54 éves Conte neve bár alig ismert az olasz választók között, több csődbe jutott olasz nagyvállalkozás jogi tanácsadójaként dolgozott válságkezelőként. A közös miniszterelnök-jelölt tehát szakértő és nem politikus, így nem vet árnyékot a kormányt alakító két párt vezetőjére. Az M5S-Liga kormányszerződés értelmében a miniszterelnök a két párt közös programjának „végrehajtója”.

Az Európai Unió országai számára létfontosságú az összetartás megőrzése, mert a kívülről érkező fenyegetések veszélyt jelentenek számára – mondta Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős EU-biztosPrágában a Felhívás Európának elnevezésű konferencián. Jourová szerint Csehországnak is aktívabbnak kellene lennie az Európai Unióban és nem kellene mindenáron szolidárisnak lennie Magyarországgal és Lengyelországgal, amelyeket Brüsszel a liberális demokrácia korlátozásával vádol. A világban a helyzet megváltozott, az embereknek és az európai államoknak is tudatosítaniuk kell, hogy már semmi sem lesz úgy, ahogy az az elmúlt évtizedekben volt – fogalmazott.

Kiszorította hétfőn a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből – jelentette a szíriai állami televízió. A szíriai hadsereg és szövetségesei hetek óta harcolnak az Iszlám Állam kezén lévő al-Hadzsár el-Aszuád-i kis beékelődés és a szomszédos Jarmúk palesztin menekülttábor visszafoglalásáért, a főváros melletti utolsó területért, amely még nincs a kormányerők kezén. Korábban a szíriai állami televízió bejelentette, hogy vasárnap délután rövid fegyverszünet lépett életbe hétfőig, hogy kimenekíthessék a dzsihadistákat és a családtagjaikat, ami az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint hétfőn be is fejeződött.

Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos „átmosását” a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül – áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított elemzésben. A tanulmány elkészítéséhez meghallgatott szakértők a bizottsági meghallgatásokról készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint minimum egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsülték a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét, és szerintük ennek nem egészen a fele Oroszországból érkezik. A jelentés felidézi, hogy a Transparency International (TI) korrupciófigyelő nemzetközi civil szervezet brit tagozata 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik „gyanús pénzekből” vásároltak.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) nem készül arra, hogy felfüggessze az államfőt tisztségéből, de nem marad tétlen, ha kormányát jogtalan eszközökkel próbálják félreállítani, és minden törvényes eszközzel megvédi a 2016 decemberi választásokon kifejezett népakaratot – figyelmeztetett Liviu Dragnea, a PSD elnöke. A kormánypárt vezetője a PSD vezetőségi ülése után reagált arra, hogy múlt héten Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bűnvádi feljelentést tett ellene és Viorica Dancila kormányfő ellen. A PSD szerint ugyanis a feljelentés célja az, hogy az ügyészség egy esetleges bűnvádi eljárása ürügyet és jogi lehetőséget teremtsen a jobboldali államfő számára, hogy felfüggessze tisztségéből a miniszterelnököt. A PSD csaknem valamennyi területi szervezete és számos vezetője éles támadást intézett a napokban Klaus Iohannis államfő ellen, akit a feljelentés értelmi szerzőjének tartanak, azt feltételezve róla, hogy az ügyészséget akarja felhasználni politikai ellenfele eltávolítására, főleg azután, hogy szerintük egyszer már eredményesen bevetette ezt a stratégiát PSD egy korábbi miniszterelnöke, Victor Ponta esetében.

Az oroszok 49 százalékának meggyőződése, hogy Oroszország megőrizte nagyhatalmi státusát – derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felméréséből. Ez nyolc százalékpontos csökkenést jelent a tavaly mért értékhez képest. A megkérdezettek több mint egyharmada biztos abban, hogy Oroszország másfél-két évtizeden belül a világ vezető országai közé emelkedhet. 11 százalék nem ért egyet ezzel a megállapítással. A kételkedők aránya magasabb a 18-24 év közötti fiatalok körében (16 százalék), illetve a moszkvai és a szentpétervári lakosok között (17 százalék).  Az erő letéteményese a válaszadók 26 százaléka szerint a hadsereg, 22 százalék szerint az orosz nép, 17 százalék szerint pedig az elnök.

Füstöt és hamut okádott a Merapi, Indonézia legszeszélyesebb vulkánja, amely az elmúlt két hét során többször is kitört. Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófa-elhárítási hivatal szóvivője közölte, hogy a Jáva szigetén található Merapi kétszer tört ki hétfő hajnalban. A vulkáni hamufelhő 1200 méterre is fellövellt, több falut vulkáni hamu borított el. A kitörés ellenére nem emelték a riasztás szintjét. A Merapi május 11-i kitörése miatt a közeli lakosokat biztonságosabb térségbe költöztették. A 2968 méter magas hegy az ötszáz indonéziai vulkán legaktívabbja. Az utolsó nagyobb kitörése 2010-ben 347 ember halálát okozta.

A Föld és a Hold rejtett oldalának vizsgálására 2018-ban telepítendő robot kommunikációját biztosító műholdat bocsátott fel hétfőn Kína – közölte a kínai űrkutatási hivatal. A Hosszú Menetelés-4C típusú rakétát vasárnap este közép-európai idő szerint 23 óra 28 perckor bocsátották fel a délnyugat-kínai Hszicsang indítóállomásról a Csüecsiao nevű műholddal. amely jelenleg folytatja útját a világűrben – közölte a kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal. Amikor a távirányítású robot a Holdra érkezik, a műhold olyan helyen tartózkodik majd, hogy biztosíthassa a kapcsolattartást a Földdel. „Ez a rakétaindítás létfontosságú volt Kína számára annak érdekében, hogy az első ország legyen, amely képes lesz szondát küldeni a Hold rejtett felszínére és azt feltárni” – mondta Csang Li-hua, a műhold-program egyik vezetője a Hszinhua hírügynökség szerint.

Újabb hat évre újraválasztották Nicolás Maduro venezuelai elnököt. A nemzetközi közösség bírálta a szavazás lefolytatását, az ellenzéki jelöltek pedig a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a választás megismétlését követelték.  A szavazatok szinte teljes feldolgozottsága után a leköszönő szocialista elnök a szavazatok 67,7 százalékát kapta, legfőbb ellenfele, Henri Falcon pedig szavazatok 21,2 százalékát – közölte Tibisay Lucena, a Nemzeti Választási Tanács (CNE) elnöke, aki „megfordíthatlan tendenciáról” beszélt. Henri Falcon elutasította a választási folyamatot.     Mintegy 20 millió szavazásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz, és a választási bizottság számításai szerint a 8 603 936 leadott szavazatból Maduro 5 823 728-t kapott. Az 52 százalékos távolmaradás a legsúlyosabb a venezuelai demokrácia kezdete, 1958 óta. A legutóbbi, 2013-ban tartott elnökválasztáson, amikor Maduro Henrique Capriles volt mirandai kormányzóval mérkőzött meg, a részvételi arány 79,69 százalékos volt. Párthívei előtt mondott beszédében Nicolás Maduro örömét fejezte ki „a történelmi rekord” miatt.

Két amerikai televízió is jelentős összegeket fizet a Donald Trump elnök ellen vádaskodó pornószínésznő, Stormy Daniels ügyvédjének. Michael Avenatti ügyvéd az elmúlt két hónapban összesen 175 millió dolláros honoráriumot kapott a CNN és az MSNBC televízióktól a szerepléseiért – írta a The Washington Free Beacon című jobboldali portál.  Daniels, akinek valódi neve Stephanie Clifford, azt állítja, hogy még 2006-ban egyéjszakás kalandja volt Donald Trumppal, és a 2016-os választási kampány idején a hallgatásáért cserében 130 ezer dollárt kapott Trump egyik ügyvédjétől, Michael Cohentól. A CNN-ben és az MSNBC-ben is gyakran megjelenő nő azt is állítja, hogy fizikailag is megfenyegették őt, bár ezt eddig még nem tudta bizonyítani. A The Washington Free Beacon elemezte Avenatti ügyvéd március 7-e és május 10-e közötti, 108 megjelenését a Demokrata Párthoz közelálló két televízióban, és kimutatta, hogy 65 alkalommal a CNN-ben, 43 alkalommal pedig az MSNBC-ben jelent meg, a CNN-ben átlagosan napi egy, vagy annál is több alkalommal. Mindezért összesen 174 millió 631 ezer 598 dollárt vet fel honoráriumként.

Több mint kéttucatnyi afrikai migránst mentettek ki halászok a tengerből Brazília északkeleti partjainál – közölték a helyi hatóságok. A Maranhao szövetségi állam kormányzata közleményében azt írta, hogy a migránsok Szenegálból, Nigériából, Guineából, Sierra Leonéból, és a Zöldfoki-szigetekről érkeztek. Volt velük két brazil is.  A G1 hírportál értesülése szerint a migránsok heteket töltöttek a vízen, bárkájuk csak sodródott a tengeren, amikor rájuk találtak. Az emberek teljesen kiszáradtak, a hatóságok egészségügyi ellátásban részesítették és élelemmel látták el őket. A migránsokat egy sportlétesítménybe szállították, amely ideiglenes szállásuk lesz. A szövetségi rendőrség most azt vizsgálja, hogy nem követtek-e el bűncselekményt ellenük. Az embercsempészek ugyanis gyakran kizsákmányolják a migránsokat. Minden évben emberek tízezrei indulnak el Afrikából és a Közel-Keletről, hogy az embercsempészek hajóin eljussanak Európába. Nagyon ritka, hogy az ilyen illegális menekültek Brazíliában kössenek ki.

Gazdaság:
A legtöbb, amit Mauricio Macri argentin elnök tehet országa gazdaságáért, hogy folytatja a megkezdett reformlépéseket, és egy aránylag nagy IMF-hitelcsomaggal megnyugtatja a piacokat – mondta a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő. Mauricio Macri argentin elnök magabiztosan kijelentette, hogy az ország valutaválsága immár a múlté, ám optimizmusa szakértők szerint kissé korai lehet. A jegybank aukcióján 25,1 milliárd dollár értékben adott el pezóban denominált Lebac-állampapírokat, miután a hozamot a korábbi 26,3 százalékról 40 százalékra emelték. (A Lebac 28 és 52 nap közötti lejáratú értékpapír – a szerk.) Ezzel Argentína sikeresen megújította a kedden lejáró, 615,9 milliárd pezó értékű államadósságot. Ez egy sikeres aukció volt, de természetesen magas hozamot kellett vállalniuk, ami hosszú távon nem fenntartható – idézi a Goldman Sachs közgazdászát, Alberto Ramost a Financial Times. Az intenzív befektetői érdeklődésre a pezó is kedvezően reagált, erősödött a dollárral szemben, ám szerdán újból veszített az értékéből. Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója azonban nem tartozik közéjük. „Az elnök komoly lépéseket tett, hogy visszavezesse Argentínát egy normális piacgazdaság irányába, illetve hogy kiküszöbölje az előző elnök, Cristina Fernández de Kirchner idején keletkezett gazdasági problémákat. A Fed kamatemelése és a kamatvárakozások emelkedése azonban általános tőkekivonást idézett elő a fejlődő piacokon. Argentína makrogazdasági helyzete viszont sokkal rosszabb, mint a többi fejlődő piaci országé” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Sándor Gyula.

Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról, és nem emelnek további vámokat – jelentette be Pekingben Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes. „A két fél egyetértésre jutott. Nem bocsátkozunk kereskedelmi háborúba” – húzta alá Liu, aki a kínai tárgyalódelegáció vezetője volt Washingtonban, ahol Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel egyeztettek. Nem sokkal korábban Washingon és Peking közös közleményben tudatta, hogy megállapodás született arról, hogy intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy csökkenjen az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya Kínával szemben. A közlemény arról nem szól, hogy ezzel felfüggesztik-e azoknak az amerikai vámoknak a bevezetését, mellyel 50 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana az Egyesült Államok a jövő héttől kezdve. Liu tudatta: Kína és az Egyesült Államok fokozza együttműködését a többi között az energia, az agrártermékek, az egészségügyi és pénzügyi szolgáltatások terén.

Könnyű:
Meghalt két külföldi hegymászó a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására tett kísérlet közben – jelentették be a nepáli hatóságok.  Kuriki Nobukazu 36 éves japán hegymászó, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegyét és feljutott két nyolcezres csúcsra Nepálban is, a nyolcadik kísérletet tette arra, hogy egyedül és oxigénpalack nélkül meghódítsa a 8848 (más mérés szerint 8850) méteres Csomolungmát. A nepáli illetékesek szerint a legendás japán alpinistát holtan találták sátrában 7000 méter fölötti magasságban.  Kuriki híres volt cudar körülmények között végrehajtott magányos téli csúcstámadásairól, Japánban jelentős rajongótábor követte minden lépését. A Mt. Everesttel sosem volt szerencséje, a meghódítására 2012-ben tett negyedik kísérlete közben 8230 méteres magasságban két napot töltött egy gödörben, ahol a mínusz 20 fokos hidegben megfagytak az ujjbegyei, közülük kilencet amputálni kellett. Hatodik kísérlete közben 7400 méteres magasságban belázasodott.  Vasárnap Georgi Petkov 63 éves macedón hegymászó vesztette életét az Everesten, halálának körülményeiről nem közöltek részleteket.