A szabályoknak megfelelően kellett volna politizálni

A szabályoknak megfelelően kellett volna politizálni

Moldován László, az LMP Etikai Bizottságának elnöke, erzsébetvárosi önkormányzati képviselője beszélt pártjáról, a szabályok betartásáról, de értékelte az áprilisi országgyűlési választást is.

 

A politikus ismét elindul az LMP Etikai Bizottságának a vezetéséért, pontosabban a rövidesen megrendezendő kongresszus a bizottság tagjait választja meg, ők döntik el, hogy ki vezesse a testületet a későbbiek során. Moldován László elmondta, a bizottság másodfokon dönt majd az elhíresült vita kapcsán is, amely Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos között zajlott le. Ezzel kapcsolatban a politikus nem tudott részletekkel szolgálni, mert még folyik az eljárás, még elsőfokon sem született döntés. Az biztos, hogy az Etikai Bizottságnak van joga kizárni bárkit is az LMP-ből. Kérdésre válaszolva Moldován László megerősítette, több ember ellen is folyik eljárás a párton belül, többek között Szél Bernadett ellen is, ezt maga Moldován László kezdeményezte. Tette ezt azért, mert a megítélése szerint a párt társelnöke a kampányban nem az LMP kongresszusok és Országos Tanácsa határozatainak megfelelően ténykedett. A politikus hozzátette, ezt nem azért tette meg, mert neki valami tetszett, nem tetszett, hanem mint az Etikai Bizottság elnökeként a szabályok betartása érdekében kell dolgoznia, ezeket nem tartotta be – szerinte – sem Szél Bernadett, sem Hadházy Ákos, ahogy még páran. Moldován László szerint ez volt a hiba, azt kellett volna tenni, hogy ezeket a szabályokat megváltoztatják, ha nem sikerült, akkor meg a szabályoknak megfelelően kellett volna politizálni. Időközi polgármester választást tartanak Józsefvárosban, ahol egy pártoktól független jelölt mögé állnak be az ellenzéki pártok, aki miután nem pártember, az LMP támogatását és magáének tudhatja. Az ellentmondást azzal próbálta meg feloldani a politikus, hogy Hangsúlyozta, más az országgyűlési választás, ahol pártok vetélkednek egymással, míg egészen más egy önkormányzati, főleg időközi választás.

A zöldpárti politikus, ahogy eddig is, úgy most is támogatja a Ligetvédők munkáját, akcióit. Teszi ezt azért, mert úgy látja, a Városliget Zrt. az országgyűlési választás után úgy gondolta, már semmi és senki nem állíthatja meg őket, a cég alkalmazásában álló biztonsági cég a Ligetvédők bejelentett tüntetését verte szét. Az esettel kapcsolatban megtörténtek a feljelentések, Moldován László reméli, hogy már voltak kihallgatások is. A politikus hozzátette, a Városligetben, ahogy a Margitszigeten is történnek nem törvényes fakivágások, de olyan is van, hogy találnak olyan szakértőt a kivitelezőt, aki megállapítja egy fa kivágásra való alkalmasságát, azzal együtt, hogy a Városliget már a Városliget Zrt. kezelésében van, azaz még egy ellenzéki önkormányzat sem tud fellépni ellenük. Moldován László szerit a cég folyamatosan hazudik a Liget Projekt kapcsán, elsősorban a fák kivágásával kapcsolatban.

Moldován László Teréz- és Erzsébetvárosban indult el az országgyűlési választáson az LMP színeiben, visszagondolva úgy véli, ma is úgy csinálna mindent, ahogyan azt a kampány során tette, annak ellenére, hogy a választókörzet LMP-s szavazóinak több mint a fele nem rá, hanem az egységes baloldali jelöltre szavazott. Ugyanakkor az LMP pártként megerősödött, ami nagyon fontos. Ami a saját helyzetét illeti a kampányban, a politikus elmondta, egy nagyon speciális helyzet jött létre, egyrészt a hódmezővásárhelyi időközi választás nyomán volt egy erős választói nyomás, hogy mindenhol csak egy jelölt álljon szemben a Fidesz emberével. Ugyanakkor azt elfelejtették, az egy speciális helyzet volt, ahol egy civil indult el. Arról nem beszélve, hogy ebben a választói nyomásban háttérbe szorult az, hogy egy jelöltnek mi a programja, alkalmas-e a feladatra, elvégezte-e a dolgát az elmúlt négy évben, semmi más nem számított, mint az, hogy ki kit tart esélyesebb jelöltnek – tette hozzá Moldován László. Az esélyesség nem volt nehéz, hiszen az MSZP-DK megállapodás után a jelöltjeiket már két párt is támogatta, így a közvélemény előtt ők tűntek a legesélyesebb jelöltnek, azaz nem a programok és a kompetencia méretett meg.