A bizottsági üléseken is elsősorban a szakmaiságnak kell dominálni

A bizottsági üléseken is elsősorban a szakmaiságnak kell dominálni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a parlamenti, bizottsági munkájáról, a szakmaiság fontosságáról.

 

 

Az új képviselő elmondta, nagyon jól érzi magát a Parlamentben, ez egy új feladat, új magasság a számára, a bizottsági munka is érdekes, ebben is komoly feladatokat vállal magára, mind a Törvényalkotási Bizottságban, ahol alelnökként tevékenykedik, mind az Igazságügyi Bizottságban, ahol bizottsági tag.

A Törvényalkotási Bizottság feladata a törvényalkotás, a törvénykezési munkában való részvétel, az egyes törvényalkotási feladatok összehangolása, itt Bajkai István fontosnak tartotta megemlíteni, hogy azon túlmenően, hogy igyekszik segíteni a bizottság elnökének, Hende Csabának a munkáját, még saját ötleteit, javaslatait, törvényjavaslatait is benyújtja majd, amelyeket még a választási kampányában is megígért. A bizottság már elvégezte a minisztériumok felsorolásával kapcsolatos jogszabálymódosítási feladatait, az Igazságügyi Bizottságban pedig a leendő szakminiszterek meghallgatása zajlott le. A képviselő kérdésre válaszolva kifejtette, itt szakmai beszélgetések zajlottak le, annak ellenére, hogy ezt nem igazán érzékelte az ellenzék részéről, szerinte ezeket az üléseket is leginkább a választási kampány utójátékának tekintették. Bajkai István hozzátette, szerinte a bizottsági üléseken is elsősorban a szakmaiságnak kell dominálni, persze mindezek mellett nem vitatta a kritika jogát, hiszen az teljesen természetes.

A képviselő korábban ügyvédként tevékenykedett, ennek kapcsán elmondta, van jelentős különbség a bírósági tárgyaló és a bizottsági ülés terme között. Míg a bíróságon egy szigorúan kötött témáról van szó, ahol meglehetősen felkészült ellenfelek állnak egymással szemben, itt a bíró előtt igyekeznek szakmai álláspontjukat előadni. A tárgyalóterem egy szigorú szakmai közeg. Ezzel szemben a bizottsági ülések bár kötöttek, de mégis szabadabbak, ahol viszont nem lehet mindig a szakmai vitákat a lehető legszélesebben lefolytatni. A Törvényalkotási Bizottság végzi a legtöbb munkát, ám Bajkai István szerint nem okoz neki ez gondot, hiszen eddig egész életében sokat dolgozott, arról nem is beszélve, hogy a most megszületett gyermeke többletenergiákat is ad neki.

Korábban Erzsébetváros alpolgármestere is volt a képviselő, ezzel, valamint az önkormányzatokról szóló törvény módosításának a hírével kapcsolatban elmondta, már régóta zajlik egy beszélgetés arról, miként lehetne a fővárosi önkormányzati szerkezetet fenntartani, ugyanakkor még nem tudott konkrét tervről beszámolni, de a politikai gondolkodásnak ez már egy ideje a része. Már csak azért is, mert Budapest nem csak a fővárosiak lakóhelye, hanem az egész ország, a Kárpát-medence szimbóluma, politikai és lelki központja egyaránt. Voltak már korábban is elképzelések, 2006-ban, 2010-ben, amelyek nem valósultak meg. Azt azonban előbb-utóbb át kell gondolni – hangsúlyozta Bajkai István, hogy a Fővárosi Önkormányzat kiállta-e az idők próbáját, a kerületi önkormányzatok a leghatékonyabban szolgálják-e Budapest fejlődését. Mindezeket egy elemzésnek kell megelőznie, nem kell még ennyire előreszaladni – fűzte hozzá a képviselő.

Bajkai István megerősítette, a választási kampányban tett ígéretét a társasházi törvény módosításával kapcsolatban betartja, már dolgozik is rajta, s majd ő maga személyesen fogja a javaslatát benyújtani, teszi ezt azért, mert alpolgármesterként, gyakorló jogászként is átélt már helyzeteket, amelyek megmutatták, a jelenlegi társasházi törvény nem tölti be jól a feladatát.

Bár egyre több munkája van, de Bajkai István a későbbiek folyamán is folytatni kívánja a tőle már megszokott kulturális tevékenységét, sőt ezt még intenzívebbé is akarja fejleszteni. Ugyanígy folytatni fogja a különböző jótékonysági tevékenységeit is, hiszen mint elmondta, ez irányú cselekedetei nem voltak összefüggésben az aktuális megbízatásaival.