A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Változatlan célok mellett, a változó körülményekre tekintettel szigorítana a kormány a Stop Soros törvényjavaslaton, amelyhez az alkotmányos alapokat is meg kell teremteni – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterjelöltje kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságában. Rogán Antal ezzel kapcsolatban annyit közölt: a jogszabálynak minden olyan tevékenységet meg kell akadályoznia, amelynek célja, hogy Magyarország területére a magyar törvények megkerülésével, a nemzeti szuverenitás megsértésével, illegálisan hozzanak be bevándorlókat. Mint mondta, jelenleg külföldről támogatott szervezetek nyújtanak segítséget ehhez.

 

Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán. A kormánypárti politikus ismertette: a Miniszterelnökségen 6 államtitkár és 1 kormánybiztos dolgozik majd, illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap. A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta; a szerv feladata az előkészítés lesz és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével. Gulyás Gergely a területi közigazgatásért felelős államtitkárságról szólva jelezte: a Tuzson Bence által vezetett egységhez nemcsak a kormánymegbízottak, kormányhivatalok és járási hivatalok tartoznak, hanem az építésügy, a közbeszerzések és az építésügy is. Utóbbi később jó eséllyel nem fog – jegyezte meg.

 

A magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás megteremtését jelölte meg célként az óvodától a diplomaszerzésig Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltje meghallgatásán, az Országgyűlés kulturális bizottságában. Kiemelte: az alapvető értékek megvalósítására szeretné helyezni a hangsúlyt. Ezek között említette a nemzet fennmaradását, a nemzeti szuverenitás védelmét, a keresztény és értékalapú kultúra megőrzését, a demográfiai helyzet javítását, hosszú távon megfordítását. Alapértékként jelölte meg a munkaalapú társadalom építését. Kásler Miklós szerint az a cél, hogy az iskolapadból kikerülő képzett szakemberek felkészültek legyenek a kor kihívásaira. A köznevelés területén lényeges célnak nevezte, hogy csökkentsék a korai iskolaelhagyás mértékét, felkészítsék a fiatalokat a munkaerőpiac kihívásaira. Szeretnék megerősíteni a pedagógiai szakszolgálatokat, jelentősen növelnék a gyógypedagógusok számát – tette hozzá.

 

Jól ismeri a Magyar Honvédség múltját és jelenét, a jövőt illetően pedig határozott elképzelései vannak honvédelmi miniszterként Benkő Tibornak. A jelenlegi vezérkari főnök erről miniszteri meghallgatásán beszélt az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén. Mint mondta: elengedhetetlen a Magyar Honvédség vezetésének, szervezeti felépítésének, rendszeresített haditechnikai eszközeinek, a katonák képzésének átalakítása és biztosítása. Benkő Tibor kiemelte: 43 éves katonai múltja nyomán nem elmondásokból, hallomásokból, tankönyvekből ismeri, miről szól a katonai szolgálat. Pályája során belelátott a hazai és nemzetközi politikai irányítás, a civil kontroll, a katonai vezetés, a katonai és civil diplomácia jó, kevésbé jó és rossz példáiba is – fejtette ki.

 

Több áruházlánc polcairól több mint 10 ezer liter tejet kellett visszahívni a hétvégén egy mérgezéses fenyegetés miatt. Eddig szennyezést nem találtak a Nébih szakemberei, de felhívják a lakosság figyelmét, hogy mindenki ellenőrizze a vásárolt UHT tej csomagolásának épségét. A Blikk értesülései szerint egy ismeretlen levelet írt az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Ezt alátámasztotta az ORFK sajtóosztályának válasza is, amely szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda külön nyomozócsoportot hozott létre a zsarolás miatt. Zsarolás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a szennyezett tejtermékek ügyében, az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem ad bővebb tájékoztatást az eljárásról.

 

Külföld:

 

Ismételten haladékot kért az államfőtől Olaszországban a közös kormány létrehozására az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga – jelentette be Luigi Di Maio, az M5S vezetője. Mint mondta, további néhány napot kértek az „Olaszországot megváltoztatni akaró” M5S-Liga kormány megalakítására.  Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy jól halad a két párt közti kormányszerződés megírása, amelyben az M5S és a Liga választási ígéretei is helyet kapnak. Megemlítette az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetését, a nyugdíjreformot, a korrupció elleni küzdelmet, az adócsalás büntetésének szigorítását, valamint a vízszolgáltatás privatizációjának eltörlését. Elmondta, hogy az M5S és a Liga közötti kormányszerződés a német nagykoalíció példáját követi.

 

Rendkívüli aggodalmának adott hangot hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a Gázai övezetbeli helyzet miatt. „Különösen aggódom a Gázából érkező, a halottak magas számáról szóló hírek miatt” – mondta az ENSZ-főtitkár Bécsben. A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szálljon szembe ezzel a szerinte igazságtalan döntéssel és a város „jelenlegi izraeli megszállásával”. Franciaország felszólít minden érintett szereplőt, hogy mutasson felelősséget egy újabb feszültségnövekedés megelőzése céljából” – nyilatkozott Jean-Yves Le Drian külügyminiszter,   aki önmérsékletre és arányos erő alkalmazására szólította fel az izraeli hatóságokat. Theresa May brit kormányfő szóvivője aggodalmát fejezte ki az erőszakról szóló jelentések miatt, egyúttal nyugalomra és önmérsékletre szólított fel. A német külügyminisztérium közvetve arra hívta fel az izraeli hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a békés tüntetés jogát a Gázai övezetben is.

Teljesen új fokozatot jelent a szíriai polgárháborúban a Golán-fennsík elleni múlt heten végrehajtott rakétacsapás – jelentette ki Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah mozgalom vezetője. Naszrallah szerint 55 rakétát lőttek ki a Golán-fennsíkra válaszul Izraelnek a Szíriával szembeni „folyamatos agressziója” miatt. Mint mondta, a rakétacsapás bizonyítja: Damaszkusz és szövetségesei a végsőkig készek elmenni, hogy megvédjék Szíriát Izraeltől. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőit Oroszország mellett Irán és – a teheráni vezetés támogatásában részesülő – Hezbollah szélsőséges szervezet is segíti. Izrael szerint a Szíriában állomásozó iráni al-Kudsz Brigádok hajtották végre szerda éjjel a csapásokat. Az iráni rakéták egy részét az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer semlegesítette, a többi rakéta nem ért célba. Megtorlásaképpen a zsidó állam csütörtökre virradóra többtucatnyi iráni katonai célpontot bombázott.

 

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A megnyitót  a nagykövetség átköltöztetése miatt számos halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő palesztin tüntetések és nemzetközi bírálatok kísérték. A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy Washington továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. „Legnagyobb reményünk a béke” (.) Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad” – mondta, hozzátéve, hogy „baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé”.

 

Az ünnepségen Trump veje és közel-keleti főtanácsadója, Jared Kushner kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben. „Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt” – jelentette ki megnyitó ünnepségen Kushner. „Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes” – tette hozzá. Benjamin Netanjahu a megnyitón háláját fejezte ki Donald Trump elnöknek, aki szerinte „történelmet írt” az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével. „Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt” – mondta a kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel az ígéretét betartotta. Beszéde végén Netanjahu „Izrael örök, oszthatatlan fővárosának” nevezte Jeruzsálemet.

Gazdaság:

 

A Népesedési Kerekasztal néhány éve meglepő javaslatot tett a magyar nyugdíjrendszer reformjára, mely szerint a felnevelt gyermekek számától kellene függővé tenni a járadék összegét. Ugyan az elmúlt években nem volt előrelépés ezzel kapcsolatban, ám nemrég Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a nyugdíjfolyósítással foglalkozó Magyar Államkincstár elnöke is nyilvánosság előtt beszélt a nyugdíjrendszer ilyen irányú reformjáról. Emellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a negyedik Orbán-kormány egyik első számú célja a demográfiai fordulat elérése, ami egyebek mellett a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát segítené elő. A reformjavaslat lényege, hogy azok a szülők, akik legalább két gyermeket felnevelnek, és a gyerekek legalább középszintű iskolai végzettséget szereznek, a megállapított nyugdíjjáradékon felül pluszbónuszt kaphatnának. A javaslatot az alapozhatja meg, hogy a jelenlegi, folyó finanszírozású rendszer egyik legégetőbb problémájára, a járulékfizetők számának zuhanására próbál megoldást találni – olvasható Farkas András nyugdíjszakértő a gyerekvállalás nyugdíjrendszerbe építéséről szóló véleménycikkében.