A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az elmúlt nyolc évben a válságkezelésen túljutottunk, a változás alapjait megteremtettük, a következő időszakban a miniszterelnök többet tud majd a jövőkép kialakításával, az ehhez szükséges stratégiák kidolgozásával foglalkozni, a kormányzás a kormányfő személyére szabottabb lehet – mondta Kövér László, az Országgyűlés újonnan választott elnöke. Biztos abban: vannak, akiket meglepett, hogy Orbán Viktor a kormányfői eskütételt követő parlamenti beszédében 2030-ig terjedő időszakra vázolta elképzeléseit. Ez ugyanakkor szerinte csak azokat érhette váratlanul, akik nem ismerik őt eléggé, és azokat, akik nem gondolnak abba bele, hogy az európai politikának éppen az a legnagyobb rákfenéje, hogy olyan politikusai vannak, akik csak a következő választási kampányig terveznek. „Ilyen politikusokkal van tele Európa és ettől olyan Európa, amilyen” – jelentette ki. Az Országgyűlés elnöke Orbán Viktorhoz fűződő több évtizedes kapcsolata és tapasztalta alapján nem vár markáns változást a kormányzati stílusban, a miniszterelnöki szerepfelfogásban. „A miniszterelnök kivételes képességű személyiség, aki nem tud mást adni, mint önmagát” – mondta. Hozzátette, maga is kíváncsian várja, hogy a miniszterelnöki megnyilatkozásokban megjelenő, a kormányfői irányítói és vezetői szerepkör közötti különbségtétel mit jelent.

„Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy Orbán Viktor továbbra is domináns, vagy az eddigieknél még dominánsabb szereplője lesz a kormányzatnak” – húzta alá. Kövér László szerint a társadalom kettéosztottságának fenntartása a választások után is célja a kormánypártokkal szemben álló hazai és nemzetközi erőknek. „Csakhogy egyre jobban látszik, hogy a fagyi visszanyal vagy a kígyó a farkába harap, mert már olyan transzparensek is megjelennek a tüntetéseken az Orbán takarodj! mellett, hogy az ellenzék is takarodjon” – húzta alá. Szerinte a kormánnyal nem szimpatizáló emberek többsége is érzékeli, hogy nincsen alternatíva. „Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen, szervezetileg pedig egyszerűen nem létezik.”

Kocsis Máté szerint az ellenzék hátat fordított az ország biztonságának és jövőjének, azonban az április 8-i, választóktól kapott felhatalmazás alapján már nincs nekik kiszolgáltatva sem az ország, sem a kormány – írta a Magyar Idők. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője Brüsszel jelenlegi politikáját nevezte meg a negyedik Orbán-kormány előtt álló legnagyobb kihívásnak. Az interjúban Kocsis Máté elmondta, a Fidesz és a kereszténydemokraták célja nem változott a választásokat követően sem: „meg kell védeni határainkat, meg kell őriznünk keresztény hagyományainkat, törekednünk kell a teljes foglalkoztatásra és támogatnunk kell a családokat.”

Külpolitika:

Péntek este gázolásos merényletkísérlet történt a szamáriai Savei Somron zsidó település melletti ellenörzőpontnál, Náblusztól nyugatra, számolt be az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A merényletkísérletben egy 20 éves izraeli katona enyhe sérüléseket szenvedett, akit a helyszíni ellátás után kórházba szállítottak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a hadsereg átfésüli a területet. Korábban összecsapásokról számoltak be Náblusz környékén a palesztinok és az izraeli katonák között. A második gázolásos támadásra Hebron mellett került sor, a sofőr megpróbált elütni egy ellenörzőpontnál álló katonát. A sofőrt letartóztatták. A gázai határ mentén, a Visszatérés Menetén, mintegy 15000 tüntető vett részt, lángoló sárkányokat reptetve át Izraelbe, kövekkel és gránátokkal dobálva az izraeli katonákat és égő gumiabroncsokat gurítva a határkerítés felé. A katonák kevésbé halálos fegyverekkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak.

Otthonában tartóztatta le a német rendőrség a “náci nagyiként” is ismert, 89 éves Ursula Haverbecket, mert a kétévnyi elzárásra ítélt nő nem jelent meg a börtönben a kijelölt időben. Haverbecknek április 23-án kellett volna jelentkeznie a bielefeldi büntetés végrehajtási intézetnél, hogy a nyilvános holokauszttagadás miatt kirótt szabadságvesztését megkezdje. Mivel erre nem volt hajlandó, a hatóságnak kellett beszállítania. Haverbeck korábban számos alkalommal, írásban, interjúk során és szélsőjobboldali rendezvényeken az auschwitzi haláltáborokat a „világ legnagyobb hazugságának” és „hiedelemnek” nevezte. A nő aktív szerepet vállalt a “Holokauszttagadásért Meghurcoltak Rehabilitációjáért Szövetség” nevű szervezetben, melyet 2003-ban, a Kristályészaka évfordulóján alapítottak – írta az israelnationalnews.com.

Mi, magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a szlovéneknek jól menjen a soruk, legyenek gazdag és boldog nép, ezzel jót tesznek a magyaroknak is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Celjén, ahol Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és Hristijan Mickovski, a konzervatív macedón VMRO-SPMNE párt vezetője társaságában részt vett a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kampánygyűlésén. A kormányfő beszédében felidézte a 2015-ös illegális bevándorlási helyzetet, és kiemelte: az csak az előhangja volt annak, ami következni fog. Afrikából tízmilliók akarnak elindulni Európa felé, és amíg Európa nem védi meg magát, amíg meghívókat küldenek az indulni akaróknak, amíg ők kis esélyt is látnak, hogy bejuthatnak Európába, jönni is fognak, és ha nem figyelünk oda, elveszíthetjük az országainkat – hangsúlyozta. Orbán Viktor kifejtette: erős Európát akarunk, békét Európában és az EU-ban kölcsönösen előnyös megállapodásokat akarunk kötni. De amiért eddig együtt dolgoztunk, egyik pillanatról a másikra megváltozott, amikor „Európa megadta magát az illegális bevándorlásnak” – emlékeztetett.

A líbiai belügyminiszter szerint a nemzetközi becslésekben szereplő számoknál jóval többen, 700 ezer helyett másfél millió olyan illegális bevándorló van Líbiában, akik Európába akarnak jutni. Mohamed Beshr a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy az Európába készülők elsöprő többsége nem menekülttáborokban él, hanem szerte az országban, és hónapok, vagy akár évek óta Líbiában dolgozik. A miniszter közlése szerint jelenleg csak bő 8 ezer azoknak a száma, akik menekülttáborokban élnek. Arra a kérdésre, hogy miért zárt be Líbia 51 menekülttáborából az utóbbi hónapokban 25-öt, Beshr azt felelte, hogy technikai és szervezési okokból.

Törökország folytatja a kereskedelmet Iránnal az ENSZ határozataival összhangban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok elnöke a héten felmondta Washington részéről a perzsa országgal kötött atomalkut – mondta Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter. Az egyoldalú kivonulás a megállapodásból nem teszi azt érvénytelenné, csupán kísérlet arra, hogy az egyik fél saját szabályai szerint diktáljon – fejtegette a miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek. Hozzátette, hogy Törökország számára Irán „baráti és testvéri” ország. „Úgy véljük, hogy minél erősebb lesz Irán a térségben, annál erősebbé válik Törökország is, és minél erősebb Törökország, annál erősebb Irán is” – mondta a török gazdasági miniszter.

A malajziai hatóságok nem engedik külföldre utazni a korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt miniszterelnököt, aki a szerdai parlamenti választásokon vesztette el hatalmát Mahathir Mohameddel szemben, és most családjával együtt elutazott volna külföldi pihenésre. A 92 éves Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés győzött a választásokon. Rögtön kijelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, de nem készül megtorlásra a korrupciós botrányba keveredett Razakkal szemben, noha hozzáfűzte: eljárást indítanak azok ellen, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a választások előtt álló iraki kormány optimista az ország gazdaságával kapcsolatban, terveik szerint öt-tíz éven belül „fel lehet újítani” az országot. Wágner Péter Közel-Kelet-szakértő azt mondta, a kormány 150 nagyberuházás tervét készítette el, amelyhez jelentős mennyiségű külföldi tőket is kapott. Ebből építenék meg a Bászra-Bagdad vasútvonalat és a moszuli repülőteret is. A kőolaj ára jelenleg kedvez a kormánynak, erre is alapozva jelentették ki, hogy öt-tíz éven belül újjáépülhet az ország. A választásokkal kapcsolatban a szakértő azt mondta, a kisebbségben lévő szunnitáknak Szaddam Huszein óta nincs vezetőjük, a síita vezetők pedig keményen bántak velük, jogaikat korlátozták. A síitáknak viszont nincs vezetőjük, öt párt alkot egy koalíciót.

Szakértők szerint átrendeződésre lehet számítani az Európai Parlamentben (EP) a jövő évi választások után, visszaeshetnek a szocialisták és megerősödhetnek kisebb pártok. Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét és Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatóját az egy év múlva tartandó EP-választásokról kérdezték. Kovács István azt mondta: a választások után lehet majd látni, folytatódik-e az a tendencia, amely tagállami szinten megjelent, hogy a választók közül sokan támogatnak protestpártokat, bevándorlásellenes pártokat, tehát „büntetik” a hagyományos, nagy pártokat. Hozzátette, komoly esély van arra, hogy egy egészen új összetételű EP-t lehet majd látni a jövő évtől, azért is, mert az európai szocialista frakcióban ülő pártok „leszerepeltek” a tagállami választásokon. Gálik Zoltán közölte: a Brexit miatt felszabadul 73 képviselői hely, de csökkentik is az EP létszámát 751-ről 705-re. Az átrendeződésekről azt mondta: a jobboldalon is nagy átalakulások várhatók. Szerinte az Európai Néppárt megtartja vezető helyét, a szocialisták „fragmentálódhatnak”, a liberálisok Emmanuel Macron francia elnök politikája miatt is megerősödhetnek, a szélsőjobboldali vagy szélsőbaloldali pártok veszíthetnek az erejükből, ugyanakkor létrejöhet egy olyan pártegység, amely erőteljesebben kiáll a nemzetállamok Európája mellett.

Az Egyesült Államok hajlandó segíteni Észak-Korea gazdaságának, ha Phenjan megsemmisíti atomfegyvereit – jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter a dél-koreai kollégájával, Kang Kjung Vhával. Az amerikai külügyi tárca vezetője szerint a phenjani vezetéssel folytatandó tárgyalások célja a Koreai-félsziget ellenőrizhető atomfegyver-mentesítése. Mint mondta, „jó és tartalmas” párbeszédet tudott folytatni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a héten. Pompeo csütörtökön tért vissza Phenjanból Washingtonba három amerikai állampolgár társaságában, akiket Észak-Korea szabadon engedett. Pompeo szerint Washington „szoros partnerként” szeretné látni Észak-Koreát, nem pedig ellenségként. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok a múltban nem egy alkalommal jó barátja lett volt ellenfeleinek.

Viorica Dancila román miniszterelnök szerint a jövő év elején Romániába látogat Ferenc pápa, az Antena 3 hírtelevíziónak adott nyilatkozatát a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője viszont az egyik közösségi portálon, helyesbítette. A vatikáni látogatáson tartózkodó Viorica Dancilát magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A találkozó részleteiről elmondta: „meghívtam a pápát Romániába, és azt válaszolta, hogy a jövő év elején eljön”. Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke a Maszol.ro portálnak viszont azt mondta, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak egy esetleges pápalátogatásról, és úgy vélekedett, hogy nem teljesültek a pápa romániai látogatásának a feltételei.

Gazdaság:
A Volkswagen német autógyár a következő néhány hétben visszahívja 411 ezer gépkocsiját egy biztonságiöv-hiba miatt. Ebbe a körbe tartozik 220 ezer új Polo, valamint 191 ezer darab spanyol Seat autó: 2017-es és 2018-as Ibizák és 2018-as Aronák. A probléma a bal hátsó biztonsági övvel van, mert a zárja kioldódhat bizonyos körülmények között, nevezetesen ha a bal hátsó és a hátsó középső ülésen is ül utas, és a jármű gyorsan vált sávot. „A Volkswagen számára továbbra is a biztonság az egyik legfontosabb, ezért a cég áttervezte a biztonsági öv zárját, és ezt beszerelve már nem fordulhat elő ez a probléma” – írta a cégcsoport közleményében. Hozzátették, hogy a visszahívás teljesen ingyenes lesz minden tulajdonosnak.

Az építőipar számára a beruházási hullámokat elkerülendő, elengedhetetlen a középtávú programok, a lakásgazdálkodási rendszer kialakítása, emellett komoly feladat lenne a mostani szétaprózott oktatási rendszer helyett a gyakorlati képzőközpontok létrehozása is Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint – írta az ágazat legfontosabb teendőiről a Magyar Hírlap. Koji László elmondta, a szövetség nagyon várja a lakásgazdálkodási programot is, amely nem csupán az újlakás-építésekről, hanem a felújításokról és a szociális, illetve piaci alapon működő bárlakásépítésről, a panelprogramról, az üresen álló lakásállomány felhasználásáról is gondoskodik.

Könnyű:

Lassan teljesen elolvadnak Új-Zéland gleccserei: az elmúlt négy évtizedben jegük 30 százalékát elveszítették egy pénteken megjelent tanulmány szerint. A Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet (NIWA) által bemutatott jelentés alapjait mostani és korábbi évekből származó felvételek adták. Az elmúlt hónapokban – egy szokatlanul meleg nyarat követően – az olvadás különösen erőteljessé vált. Trevor Chinn, a NIWA gleccserkutatója szerint „ez volt a legrosszabb év, amelyet valaha átéltek”. A gleccserek több mint fele nemcsak az előző télen nyert jeget, hanem az egy évvel korábbi tél jegét is elveszítette. A jelenség oka pedig a klímaváltozás. „A Föld hőmérsékletéről azt mondasz, amit akarsz, a gleccserek azonban nem hazudnak” – mondta Andrew Lorrey klímaszakértő.