Budapestről egyetlen politikai erő sem mondhat le

Budapestről egyetlen politikai erő sem mondhat le

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a frakció szóvivője beszélt az előttük álló feladatokról, arról, hogy kellő szerénységgel kell a győzelem után dolgozni, de szóba került még Budapest ügye is.

 

A képviselő elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette, hogy Kocsis Máté, a frissen megválasztott frakcióvezető felkérte a szóvivői munka folytatására, ezt nagy örömmel vállalta el. A képviselő elmesélte, hogy a fia éppen most érettségizik Debrecenben, ahogy mondta, jól is sikerült, utána pedig, ha minden összejön, akkor az egyetem orvosi szakára fog járni. Ami Debrecent illeti, Halász János megemlítette, jelentős fejlesztések zajlanak a városban, ami nagyon sokat jelent majd a jövő szempontjából, az ipari parkok megtelnek, az egyetem és a város együttműködésének köszönhetően komoly innovációs fejlesztések is elindulnak. A Debreceni Egyetem arról is nevezetes, hogy sok külföldi diák tanul ott, a képviselő szerint nagyon normálisan, békében élnek egymás mellett a nagyon sokféle országból érkező diákok, a velük való kulturális kapcsolatok építése lehet még a város egyik nagy tartaléka. Különösen fontos, hogy a diákok jól érezzék magukat, mert ezzel is viszik az adott település, az ország hírét otthon, a saját hazájukban. Debrecenben az orvosi egyetemen tanulnak sokan külföldiek, természetesen a magyarok mellett. Ezzel kapcsolatban a szóvivő elmondta, fontos lenne, hogy azok a magyar diákok, akik végeznek, maradjanak is itthon. Ennek érdekében a kormány sokat tett a rezidensképzés átalakításával, de az infrastrukturális beruházásokkal, ezek elsősorban a vidéket érintették. Halász János elmondta, több mint 200 milliárd forintot fordítottak különböző beruházásokra. Ugyanakkor azt elismerte a politikus, hogy Budapest tekintetében elmaradások voltak, ám a mostani kórházfejlesztések során már a főváros és Pest megye is kitüntetett szerepet kap. Amennyiben ez is megvalósul, akkor a munkakörülmények is méltóbbak lesznek, ami szintén segítheti az orvosi elvándorlás csökkenését. A fővárosi és Pest megyei fejlesztésekre hazai forrást kell biztosítani, hiszen a fejlettségi szintjük okán nem vehetnek részt felzárkóztató uniós pályázatokban.

Halász János szerint egy szó sem igaz azokból az ellenzéki vádakból, mely szerint a Fidesz nem fordít nagy figyelmet a fővárosra, eddig is megtörténtek például jelentős kulturális beruházások, az oktatás fejlesztése a fővárost is érintette, ezen túlmenően már többször is beszéltek az egészségügyi beruházások elindításáról. Arról nem beszélve, hogy Budapestről egyetlen politikai erő sem mondhat le. Az országgyűlési választáson a Fidesz nagyon sok szavazatot kapott a fővárosban, most azon dolgozik a párt, hogy ezt a számot növelje. Ami a választási eredményt illeti, a szóvivő megismételte a miniszterelnök szavait, amelyet a győzelem éjszakáján mondott, mely szerint: győztünk, de van mire szerénynek lennünk. A győzelem és annak mértéke arra kötelezi a kormánypártokat, hogy dolgozzanak, mindezt a kellő szerénységgel együtt. Halász János hozzátette, a nagy győzelemhez nagy szerénységnek kell társulnia, de éppen ezt látja a képviselőtársain is.

Halász János a közel-keleti válsággal kapcsolatban elmondta, Magyarország a segítséget igyekszik oda elvinni, ahol arra szükség van, természetesen a saját erejéhez mérten. Mellette hazánk, az Európai Unió tagjaként annak véleményalkotásában is szerepet vállal, Magyarország osztja az uniós vezetők véleményét az iránti atomalku ügyében. Az azonban aggasztó, hogy egy háborús helyzet van kialakulóban, már csak az Izraelben élő magyarajkú zsidóság miatt is – tette hozzá a politikus, arról nem beszélve, hogy a siíta szélsőségesek számára a keresztények is üldözendőnek számítanak. A kormány számára fontos, hogy a konfliktus emberáldozat nélkül rendeződjék. Ugyanakkor ez az állapot azt is eredményezheti, hogy Nyugat-Európában is növekszik az antiszemitizmus mértéke. Ezzel kapcsolatban Halász János kifejtette, az elmúlt két évtizedben leginkább Közp- és Kelet-Európáról lehetett ezt hallani, mára ez megfordult, hiszen Nyugaton már történt fizikai atrocitás is a zsidó közösséggel szemben, míg Magyarországon ilyen nem történt, nem is történhet meg.

Az Európai Unó kapcsán a szóvivő elmondta, Nagy-Britanniában népszavazás döntött a kilépésről, ezért nem is érdemes semmiféle találgatásba bonyolódni erről, ám mindezek ellenére a szigetország földrajzilag, az atlanti kapcsolatok viszonyában is Európában marad. Egy biztos – tette hozzá Halász János, a Brexit arra figyelmezteti Európát, hogy nem külön utakat kell keresni, hanem közöseket. A közös útkeresés kapcsán jelezte – többek között – Magyarország, hogy nem ért egyet az osztrák kormány legutóbbi döntésével, melynek értelmében a magyar munkavállalók kevesebb juttatást, családi pótlékot kapnak, mint a helyiek. A magyar kormány többször is tiltakozott ezen lépés ellen, ezt megteszik a későbbiek során is.