A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés. A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be a kormányfői tisztséget – 134 igen szavazattal, 28 nem ellenében választották meg a képviselők. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett. Orbán Viktor – akit 1998, 2010 és 2014 után negyedszer választottak kormányfővé – ezután esküt tett az Országgyűlésben.

Tudom, hogy sokan majd hihetetlennek tartják, én azonban elérhetőnek, hogy 2030-ra Magyarország Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni – mondta Orbán Viktor csütörtök délután a parlamentben. A miniszterelnök beiktatási beszédében azt mondta: az eddigi sikerekhez hozzájárult, hogy „nyíltan kimondtuk: a liberális demokrácia korszaka véget ért”. A kormányfő úgy fogalmazott, a magyarok válasza a megváltozott világra az, hogy „a zátonyra futott liberális demokrácia bütykölése helyett inkább felépítettük a 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi a keresztény kultúránkat, és esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására”.

A kormány célja, hogy polgári jólétet biztosítson Magyarország valamennyi polgárának – jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség kijelölt vezetője kifejtette: a választók megerősítették, hogy támogatják a keresztény kultúra megszilárdítását, az államhatárok védelmét és a családpolitikai intézkedéseket, ezért a kormány céljai nem változtak. Jelezte, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben 13,8 százalékkal emelkedtek az átlagbérek. Mindez együttvéve jelentette és jelenti a konszolidációt – mondta arra a felvetésre, amely szerint sokan várják már az új kormánytól, hogy konszolidációt hajtson végre. „A célunk a polgári jólét biztosítása Magyarország valamennyi polgárának” – hangoztatta. Gulyás Gergely a Miniszterelnökség átalakításának terveiről közölte: az uniós források koordinációja a Palkovics László vezette innovációs tárcához, az Információs Hivatal a külügyhöz kerül. Ugyanakkor Fürjes Balázs vezetésével Budapest és az agglomeráció állami fejlesztéseivel foglalkozó szervezeti egység jön létre, Gyopáros Alpár pedig kormánybiztosként fogja koordinálni a Modern városok programot, ami kiegészül a kistelepülés fejlesztési projekttel is. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Balázs dolgozik majd a tárca parlamenti államtitkáraként, azt mondta: a szakember legfontosabb feladatköre az lesz, hogy a napi politikai harcokból kilépve stratégiai kérdésekkel, illetve a minisztériumok közötti koordinációval foglalkozzon majd. A jövőben a stratégiai és a családügyi kabinetet is a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja.

A felújítás alatt álló 3-as metróvonal húsz állomásából tizennyolc lesz akadálymentesen megközelíthetővé, a tervek szerint öt állomáson úgynevezett ferdepályás lifteket építenek. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke írta alá. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén jóváhagyott megállapodás értelmében várhatóan speciális ferdepályás kabinfelvonókkal oldják meg az akadálymentesítést az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomoson. A Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig. Az Ecseri út és a Pöttyös utca esetében ideiglenesen korlátlifteket építenek, végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

A demokrácia olyan mint a levegő, nem vesszük észre, mert természetesnek tartjuk, hogy abban élünk – jelentette ki az igazságügyi miniszter Szegeden. Ha nem jogi fogalomnak tekintjük, akkor a demokrácia alapvetően kulturális kérdés – mondta Trócsányi László a Europe Direct Szeged által szervezett Demokrácia és jog az európai integrációban és a nemzetközi kapcsolatokban című konferencia nyitóelőadásán. A különböző – gazdasági, politikai – értelemben vett szabadság nélkül nincs demokrácia, de ettől elválaszthatatlan a felelősség kérdése. „Azért vagyunk szabadok, hogy egyben felelősek is legyünk” – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetemen professzorként oktató miniszter. Trócsányi László kitért arra a globalizáció folyamatának vannak hasznos elemei, de olyanok is, melyek veszélyeztetik identitásunkat, társadalmunkat. Az Európai Unión belül számos nyitott kérdés van. Magyarország az európai egység híve, ahogy azt az alaptörvény is tartalmazza. Ez alatt azonban nem egy szupernacionális államot, hanem a tagországok együttműködésén alapuló integrációt ért – mondta a miniszter.

Budapest főpolgármestere csak akkor indulna a 2019-es önkormányzati választáson jelenlegi posztjáért, ha marad a közvetlen választás. A főpolgármester nem árulta el, hogy akar-e indulni az önkormányzati választáson. Elmondta, hogy jelenleg egyeztet, és úgy fogalmazott: „pár hét múlva okosabbak leszünk”. Tarlós István hangsúlyozta, hogy főpolgármesterként szüksége van a közvetlen választás adta legitimitásra, ezért ha a törvényeket úgy módosítják, hogy a posztot más módon töltik be, nem vállalja a feladatot. Hozzátette: úgy tudja, megmarad a közvetlen főpolgármester-választás intézménye.

Egy friss felmérés szerint Budapest lett a világ második legszebb városa. Egy a Bloomberg hírügynökséghez kapcsolódó internetes portál gyűjtötte össze a világ legszebb városait. A lista élén Velence áll. A második helyezett magyar főváros olyan városokat előzött meg, mint Róma, Firenze és Párizs. A cikkben azt írják Budapestről, hogy építészetében és művészetében is gazdag. Emellett kiemelik a termálfürdőket és a helyi ételeket is.

Szent liturgián iktatták be görögkatolikus püspöki tisztségébe Szocska A. Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye eddigi apostoli kormányzóját a nyíregyházi Szent Miklós Székesegyházban. Az eseményen Germano Penemote, a magyarországi Apostoli Nunciatúra első tanácsosa, ügyvivője ismertette és mutatta fel a püspöki kinevezésről szóló pápai bullát. A felszentelési és beiktatási szertartáson részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Ciril Vaszil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, a Magyar Püspöki Konferencia tagjai, több magas rangú külföldi egyházi vezető, illetve a magyar kormány, a város és a megye képviselői is. A Hajdúdorogi Metropóliához tartozó Nyíregyházi Egyházmegyét 2015-ben alapította Ferenc pápa. A püspöki kinevezéssel a szervezetet eddig apostoli kormányzóként vezető 46 éves Szocska A. Ábel lett Magyarország legfiatalabb püspöke.

Külpolitika:
Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása – közölte Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter. A tárcavezető egy, Herzliában rendezett biztonságpolitikai konferenciáján fejtette ki nézeteit. „Ha nálunk eső lesz, akkor náluk égszakadás következik” – fenyegette meg beszédében a teheráni vezetést, amelyet szélsőségességgel és terjeszkedéssel vádolt. „Nem engedjük meg, hogy Irán támadásaihoz kiinduló támaszpontjaként használja Szíriát”- hangsúlyozta Liberman.

Csütörtökre virradóra többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállásokra kilőtt rakétákra, amelyeket Jeruzsálem szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. Jonathan Concricus alezredes hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el.

„Az irániak megpróbálták megtámadni Izrael területét, de egy rakétájuk sem ért földet, senki és semmi sem sérült meg, amiért hálásak vagyunk” – erősítette meg Liberman. Mint fogalmazott: ez nem egy „lenyűgöző győzelem” volt, az összecsapás Izraelre és a Szíriában állomásozó iráni Forradalmi Gárdára korlátozódott. Mindenki megpróbálja korlátozni, mederben tartani a konfrontációt – tette hozzá Liberman. A védelmi miniszter szerint Irán új határokat próbál felhúzni, de ezt Izrael nem engedi meg, és szemben az irániákkal Izrael nem próbál terjeszkedni.

Az iráni létesítmények ellen csütörtökre virradóan végrehajtott izraeli légitámadásban legalább 23 katona halt meg: öt szíriai és 18 olyan külföldi, aki valamely szövetséges milíciához tartozik – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat. A szíriai hadsereg halottjai között van két tiszt is, és egyelőre nem tudják, hogy a 18 külföldi között hány iráni van – tette hozzá az OSDH vezetője, Rámi Abderrahmán, megjegyezve, hogy az áldozatszám még nőhet, mert vannak súlyos sebesültek is. A rakéták Damaszkusz közelében, az ország középső és déli részén értek különböző katonai célpontokat, a szíriai hadseregét, a Hezbollah libanoni síita szervezetét és iráni tanácsadók létesítményeit – közölte.

A német szövetségi kormány provokációnak tartja és a legélesebben elítéli az izraeli katonai állások ellen végrehajtott iráni rakétatámadásokat – közölte a német külügyminisztérium. A berlini vezetés nagy aggodalommal fogadta a híreket, amelyek szerint irániak szerda éjjel Szíriából rakétákkal támadták a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságot. A német kormány mindig is hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, de döntő fontosságú, hogy ne mérgesedjék tovább a helyzet. Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy „legyen végre fenntartható politikai megoldás a szíriai konfliktusra”, mert csak ezzel lehet véget vetni a szíriai lakosság szenvedésének, és megelőzni, hogy még nagyobb veszélybe kerüljön a térség stabilitása.

Izrael Szíria elleni újabb rakétatámadása arról tanúskodik, hogy közvetlen fegyveres konfrontációba bocsátkozott Szíriával – közölte a szíriai külügyminisztérium a SANA állami hírügynökség jelentése szerint. „A cionista entitás és szövetségesei a terrorcsoportok mögötti bujkálásból előlépve közvetlen fegyveres konfrontációba bocsátkoztak Damaszkusszal” – áll a közleményben, amelyben a külügyi tárca a „cionista entitás” megnevezéssel Izraelre utalt.  „Ez az új fejezet már megkezdődött, az eddigi megbízottak helyett azonban magukkal a főszereplőkkel” – tette hozzá a külügyminisztérium, a „megbízottak” megnevezéssel utalva a „terrorista” szervezetekre, amelyeket Damaszkusz szerint Izrael támogat.

Oroszországot és Franciaországot is aggasztja Izrael és Irán egyre súlyosabb katonai konfliktusa Szíriában, miután a két fél a szíriai háború kezdete óta a legsúlyosabban konfrontálódott egymással. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva felszólította a két országot: tegyen erőfeszítéseket arra, hogy csökkenjen közöttük a feszültség. A németországi Aachenben tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök is a feszültség csökkentésére szólította fel Izraelt és Iránt – jelentette az elnöki hivatal.

 

Iránnak soha nem lesz bevethető atomfegyvere, mert ha el is készítenék, az Egyesült Államok és Izrael, a komoly következmények ellenére azonnal megsemmisítené azt – értékelt Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Közlése szerint az amerikai vezetés és Izrael azt feltételezi, hogy Irán csak azokban a létesítményekben hagyott fel az urándúsítással, amelyekbe beengedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit, más létesítményekben azonban folytatódik az urándúsítás. Ugyancsak szerepel az amerikai kifogások között, hogy az alku nem terjed ki a hordozóeszközökre – mondta Gyarmati István.

Az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes marosvásárhelyi helyreállítását kérik egy petícióban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői. Tőkés László EMNT-elnök, Izsák Balázs SZNT-elnök és Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke elsőkként írták alá azt a petíciót, melyet a román kormánynak, parlamentnek és államfőnek kívánnak eljuttatni, és amelyben az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítását kérik. A három közösségi vezető ugyanakkor felhívást is közzétett, melyben közös cselekvésre hívják az erdélyi magyar közösség minden olyan politikai, polgári, társadalmi és szakmai csoportosulását, amely szívügyének tartja az anyanyelvű orvosképzést, és tenni akar a felszámolása ellen.

Több ezer diák vonult utcára szerte Spanyolországban csütörtökön, mert botrányosnak tartják a navarrai bíróság két hete hozott ítéletét, amelyben szexuális visszaélés miatt ítélt el öt férfit, noha a vád ellenük csoportos nemi erőszak volt. A többi között Madrid, Barcelona, Valencia és Pamplona belvárosaiban gyűlt össze hangos tiltakozó tömeg. „Ez nem visszaélés, ez erőszak!”, „Szégyen!”, „Hiszünk neked, nővérünk!” – skandálták és írták a magasba tartott transzparensekre. A Diákszakszervezetek elnevezésű országos egyetemi érdekképviselet hirdette meg a tiltakozóakciót sztrájknak nevezve, hogy felemeljék a hangjukat „a hímsoviniszta igazságszolgáltatással szemben, amely az erőszaktevőket védi” – érvelt Ana Garcia, a szakszervezet főtitkára, aki szerint egy ilyen döntés nem maradhat válasz nélkül. A navarrai bíróság ítéletében nem látta bizonyítottnak, hogy az öt sevillai férfi megerőszakolta a 18 éves lányt két évvel ezelőtt Pamplonában, amikor a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek zajlottak a városban.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy pártja és a jobboldali Liga hétfőig kért haladékot az államfőtől, és a közös „kormányszerződés” megírásán dolgoznak. Hozzátette, az M5S-Liga kormányprogram pontjai fontosabbak annál, hogy ki lesz a két párt közös miniszterelnöke. A populista, mindezidáig euroszkeptikus M5S-szel és a jobboldali Ligával az a két párt kerülhet hatalomra, amelyre a legtöbben szavaztak a március 4-i parlamenti választásokon.

Tizennégy, majdnem kivétel nélkül szíriai állampolgárt vettek őrizetbe az olasz terrorizmusellenes hatóságok azzal a gyanúval, hogy a szíriai an-Nuszra Front nevű iszlamista szervezetet finanszírozták, többek között a balkáni útvonalon 2015-ben Magyarországra érkezettek szállításának bevételeivel. Az őrizetbe vett férfiak két külön csoportban tevékenykedtek Olaszország területén. Tíz szíriait az észak-olaszországi Brescia városában a helyi pénzügyőrség szervezett bűnözés elleni egysége vett őrizetbe pénzmosás gyanújával. A hatóságok által dzsihadistának nevezett csoport Olaszországban és más országokban működtetett pénzutalási-szolgáltatásokon keresztül finanszírozta az an-Nusztra Frontként is ismert szíriai iszlamista szervezetet, amely az al-Kaidához kötődik. További két szíriait és két marokkóit a szardíniai Sassariban vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmus elleni egysége. Másik 16 személy ellen indult vizsgálat, többek közt az egyik szíriai olasz feleségével szemben, aki pénzszállító futárként dolgozott.

Nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával, azonnal cselekedni kell, senkinek sincs joga a késlekedésre – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében. Az EU ügyének előmozdítása nem lehet mindig csak a legkisebb közös többszörös vagy az utolsó pillanatban megtett lehető legapróbb lépés politikája, évtizedekre előretekintő bátor döntéseket kell hozni, és nem kell mindenben egyetérteni, de dolgozni kell – mondta a francia elnök. A nacionalisták és a demagógok világosan beszélnek, ezért azoknak is világosan kell beszélniük, akik fontosan tartják az EU-t, és teljes erővel, a lehető legnagyobb ambícióval kell haladniuk előre, méghozzá gyorsan – tette hozzá.

Spanyolországban több mint 1100 utca és tér visel még mindig a Franco-diktatúrából fennmaradt elnevezéseket – írta az EL País című napilap. A diktatúrához köthető legtöbb utcanév, összesen 120, Toledóban található, a lista második helyén Cáceres város áll 103, majd Valladolid következik 98 ilyen elnevezéssel. Több mint száz utca vagy tér viseli Francisco Franco tábornok nevét, de ennél is több, 315 van elnevezte a diktátor fasiszta eszmeiségű pártja, a Falange alapítójáról José Antonio Primo de Riveráról. A történelmi emlékezet törvény kötelezővé teszi ezeknek az utcaneveknek a megváltoztatását – hívta fel a figyelmet Carles Mulet szenátusi képviselő, a valenciai Compromís (Elkötelezettség) nevű baloldali párttömörülés tagja, miután kikérték és megkapták az utcanevek listáját.

Az örmény parlament legnagyobb frakciója, a korábban kormányzó Örményország Köztársasági Pártja úgy döntött, hogy mégis támogatja a korábban ellenzékben politizáló Nikol Pasinján miniszterelnököt – adta hírül a Graparak című helyi újság. Az újság értesülései szerint a párt úgy határozott, mindenképpen támogatni fogja Nikol Pasinján programját, még akkor is, ha az „csupán egy üres lap” lesz. Pasinjánt az örmény parlament kedden választotta meg miniszterelnöknek, miután egy héttel előtte még elutasította jelöltségét. Armen Szarkiszján államfő még aznap aláírta a rendeletet az új kormányfő kinevezéséről. A 105 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 59-en támogatták Pasinján megválasztását, 42-en ellene szavaztak. Az abszolút többséghez legalább 53 szavazatra volt szükség. A parlamentben többségben lévő Örményország Köztársasági Pártjának 11 képviselője is támogatta Pasinján megválasztását.

Gazdaság:
Magyarország a világ tíz legjobb befektetési célországa között található, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel a Site Selection Global Best to Invest 2018 jelentése alapján – írta a Magyar Idők a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közleményére hivatkozva. A felmérés szerint Magyarország a befektetési projektek számát tekintve a világranglistán a nyolcadik helyen szerepel; a világranglistán az első három helyezett Kína, Németország és India.  A kelet-európai és közép-ázsiai régióban a legvonzóbb befektetési célország Magyarország lett, továbbá Budapest nyerte el az első helyet az egy főre jutó befektetési volumen kategóriában is. A felmérés keretében vizsgálták a befektetési ügynökségek tevékenységét is, Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címet a HIPA nyerte el.

A felálló új kormány hamarosan több növekedésösztönző, a versenyképességet javító intézkedést mutat be, amelyekkel hatékonyabban kiaknázhatók az ország gazdasági tartalékai, és 2019 után is stabilan fenntartható marad a 4 százalék feletti növekedés – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki részt vett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ammánban tartott éves közgyűlésén. Az EBRD, a legújabb makrogazdasági áttekintésében, az idén 3,8 százalékos bővülést vár a magyar össztermékben, ami közelíti, de elmarad a kormányzat 4,3 százalékos várakozásától. A miniszter megjegyezte, pozitív fejleményként értékeli, hogy az EBRD is felfelé módosította várakozásait, így tett az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is. Hozzátette: a múltban is az volt a jellemző, hogy az elemzőknek kellett felzárkózniuk a magyar kormányzati előrejelzésekhez, ezért arra számít, hogy év közben tovább javulnak az értékelések.

Könnyű:
Magyar kutatók által felfedezett és tanulmányozott 180 millió évvel ezelőtt élt őskrokodil maradványairól szóló tudományos kutatás eredményeit publikálták a szakértők a PeerJ tudományos szaklapban. Fitos Attila amatőr kutató 1996 nyarán bukkant egy különleges fosszíliára a Gerecsében, ahol fogak és csontok peregtek ki a Pisznice-hegy oldalában található egyik kőfejtő 180 millió éves, vörös gumós mészkőrétegeiből. Az első leleteket újabbak követték, míg végül egy krokodil részleges csontváza rajzolódott ki a preparálási munkálatok után. Az előzetes vizsgálatokat követően 2017-ben került sor a leletanyag részletes, tudományos feldolgozására, amelyben az ELTE kutatói mellett az brit Edinburgh-i egyetem és a német Martin Luther Egyetem munkatársai vettek részt – mondta el Ősi Attila paleontológus.

Michelangelo reneszánsz géniusz balkezes volt, bár fiatalkora óta jobb kézzel kellett festenie – erre az eredményre jutott Davide Lazzeri, a Firenzei Egyetem kutatója, aki tanulmányát a Clinical Anatomy című szaklapban mutatta be. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) jobb kézzel festett, de amikor erőt kellett kifejtenie, mint például a szobrászatban véséskor, a bal kezét használta – fejtette ki Lazzeri. A kutató összevetette Michelangelo alkotás közbeni nyomástechnikáját egy új felfedezéssel, mely szerint a művésznek ízületi gyulladása volt, valamint Michelangelónak azzal az önkarikatúrájával, amelyet nemrég találtak a Victoria Colonnáról készített festményén, ahol láthatóan a jobb kezével fest. Az elméletet alátámasztja Raffaello da Montelupo, Michelangelo asszisztensének életrajza, mely szerint a reneszánsz zseni valójában balkezes volt, a korabeli előítéletek miatt azonban ezt megpróbálta eltitkolni és csak olyan munkák esetében használta bal kezét, amikor kalapálásra, vésésre és faragásra volt szükség.

Akkoriban elsősorban az egyházzal szoros együttműködésben alkotó művészeknek kellett elrejteniük balkezességüket, ugyanis sok elítélőt mondtak a balkezesekre, például hogy az ördöggel állnak szövetségben.

A szakértők szerint a balkezesség hátterében az agy szerveződésének egy sajátos formája áll.