ZSIMÜ és a zsidó lélek

ZSIMÜ és a zsidó lélek

Újra elindul a Zsidó Művészeti Napok programsorozat, amelynek több erzsébetvárosi helyszíne lesz. A boldog házasság titka egy rabbi szemével. Virágültetés a Csicsergő Óvodában Vattamány Zsolt polgármesterrel.

 

Újra lesz ZSIMÜ – Zsidó Művészeti Napok a fővárosban

Húsznál is több összművészeti programmal, koncertekkel, kiállításokkal, táncesttel és színházi előadásokkal várja a közönséget május 28. és június 10. között a Zsidó Művészeti Napok sorozat Budapesten.

 

A több mint 300 művész között fellép idén Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Vadas Vera, a fesztivál művészeti igazgatója kiemelte: a fesztivál célja, hogy új tehetségeket kutasson fel és minél többet merítsen a zsidó kultúrából, majd külön köszöntötte YossiAmranit, Izrael Állam nagykövetét, valamint a ZSIMÜ médiatámogaóit, a Heti Tv-t és a Klubrádiót.

Elmondta, hogy május 28-i nyitónapon különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a Vígszínházban, Defiant Requiem – Verdi Terezínben címmel, amely a theresienstadti koncetrációs tábor rabjainak állít emléket, akik Giuseppe Verdi Rekviemjét egy csempészett kotta segítségével és egy zongora kíséretében tizenhatszor adták elő 1943 és 1944 között.

A 150 fős kórus egyre fogyott, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták tagjait, 1944 októberére a kórus már csak 60 főből állt. Az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel meggyilkolták őket Auschwitzban. Murry Sidlin koncertdrámáját maga az alkotó vezényli, miközben a zenéjével párhuzamosan hallhatják a nézők a néhány túlélő kórustag beszámolóját, és mutatnak be részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően.

Május 29-én a MOMkultban Emilio Aversano ad zongoraestet Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével, a műsorban Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven Vihar-szonátáján át, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig számos mű szerepel. Szintén a klasszikus zenét képviseli a programban május 31-én a Budapest Music Centerben (BMC) az Auer Trió Schumann- és Mendelssohn-estje Hegedűs D. Géza közreműködésével, június 10-én pedig A belcanto Mester és tanítványai címmel Berle Sanford Rosenberg életműkoncertjére várják a közönséget a Frankel Leó utcai zsinagógában.

A swing-, dzsessz- és klezmervonalat május 29-én a Sabbathsong Klezmer Band koncertje nyitja, amely alapításának 20 éves jubileumát is ünnepli az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Gátos István és Sárik Péter pedig a Budapest Jazz Clubban ad konceretet. A Columbus hajón május 31-én Dés András lép fel Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz bőgős társaságában, június 2-án Kováts Kriszta Álomfejtés című „zenés freudizmusát” láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. Június 3-án négy év kihagyás után dupla koncertet ad a Cotton Club Singers a MOMkultban.

Műfajokon átívelő amerikai utazásra invitálja a közönséget a Hot Jazz Band Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri közreműködésével június 4-én a MOMkultban, másnap pedig Elvis Presley dalait idézi meg Gájer Bálint, az Ivan & the Parazol, Nógrádi Gergely kántor-operaénekes és a Mongooz and the Magnet zenekar. Az esten közreműködik a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Bíró Eszter is.

Június 6-án Horgas Eszter és Falusi Mariann a Simon and Garfunkel duó dalait eleveníti fel az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való barátságáról az Óbudai Társaskörben. Ugyanezen a napon Woody and the Swing címmel a Kozma Orsi Quartet és vendégük, Kern András idézi meg Woody Allen világát az Urániában.

Június 9-én Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band ad közös koncertet a Budapest Jazz Clubban, ugyanitt másnap pedig a Jazzical Trio koncertje válogat a zsidó kultúra legismertebb dalaiból.

Ofra Haza énekesnő alakját május 27-én az Izraeli Kulturális Központ Galbi című kiállítása, június 2-án pedig Náray Erika és Klem Viktor előadása idézi meg. Vajda Tamás fotói a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt mutatják be a Mazel Tov étteremben, de kiállítás nyílik Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből is az Urániában.

A Hatszín Teátrumban lesz látható Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória és Lázár Kati nőNyugat című darabja június 5-én, május 30-án Alföldi Róbert olvas fel Zoltán Gábor Orgia című művéből, Mácsai Pállal Veiszer Alinda beszélget, június 9-én pedig Verebes István, Heller András és Hegedűs D. Géza mutatja be Kalmár Tibor Jiddische Mamák című kötetét.

 

Idén is megrendezték az Erzsébetvárosi Zöld Hetet

A Föld Napja alkalmából idén is megrendezésre kerülő programsorozatot a környezettudatosság érdekében hívta életre Erzsébetváros. Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere virágokat és fűszernövényeket ültett együtt a Csicsergő Óvodába járó gyerekekkel közösen.

 

Mi a boldog házasság titka?

A kérdésre Zamir Cohen rabbi válaszolt egy előadás keretében.

 

Sokszor csodálkoznak, amikor két jó ember, egy férfi és egy nő egyszerűen csak a feszültséget teremtik a kapcsolatukban, nem értik, hogy ez miért történhet meg. A rabbi felidézte a nagy zsidó gondolkodót, Maimonidészt, aki azt mondta, az emberek alapvetően tévednek, amikor azt gondolják, hogy ha a férfinek és a nőnek egyaránt jó szíve van, akkor egyértelmű a békés párkapcsolat. Maimonidész szerint kell a jó szív, de ez nem elegendő, szükség van még a különbségek megértéséhez, a férfi és a nő lelki szükségletei között. Amennyiben ez nem megy, akkor hiába a jó szív, az egyik nem tudja megadni a másiknak azt, amire szüksége van és fordítva. Egy férfi, ha nem érti meg a nő lelki szükségleteit, akkor akár úgy is viselkedhet vele, mint a barátaival, ekkor lehet az, hogy a férfi azt gondolja, ő sokat áldoz a nőért, míg az meg azt érzi, a férfi nem tesz meg érte semmit. Természetesen mindez fordítva is megtörténhet, megtörténik.

A megoldásra van zsidó megoldás a rabbi szerint, a Tóra Bresit szakaszában, Mózes I. könyvében, van a teremtésről szóló rész, ami ekképp hangzik, Isten megteremti őket, felolvassa a nevüket és Ádámnak hívja. Ez azt jelenti a rabbi szerint a Talmudban az áll, ezt úgy kell érteni, mind a férfit, mind a nőt Ádámnak nevezte el, fél embernek, mert egymás nélkül csak azok, nem mások. A tudósok is azt mondják, a testünk az csak egy ruha a lelkünk felett, de nincs férfi és női lélek, csak lélek van, azaz mindenkiben van egy félig férfi és egy félig női lélek, majd amikor a lélek a földre száll, akkor oszlik ketté. Ha ezt megértjük, akkor lehetünk képesek megérteni a másikat is.