Szerintünk a nemzet, a nemzetállam egy megtartó erőt jelent, egy motivációt

Szerintünk a nemzet, a nemzetállam egy megtartó erőt jelent, egy motivációt

Puskás Imre, a Fidesz szóvivője beszélt a kormány politikájáról, a nemzeti érdekek védelméről, az Európai Unióban élők és az európai politikusok közti véleménykülönbségről. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Egy kis aktuálpolitika, mi történik, mi várható mostanában?

Már két heten belül vagyunk a választás napjáig, mára kiderült, a helyzet egyre világosabb, mégpedig sok minden okból. A választással kapcsolatban az a helyzet, az emberek a kormánynak, a Fidesz-KDNP-nek adnak-e továbbra is megbízást, ezáltal egy olyan országra szavaznak, amelyik biztonságos, amelyik megmarad magyar országnak, vagy pedig a kaotikus helyzetet mutató ellenzéknek. Velük nem is ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy képtelenek Magyarország megvédésére. Egy párt, egy politikai erő esetében is a tetteiben látszik, mit képes tenni, a Fidesz-KDNP esetében az elmúlt nyolc év megmutatta, egy alapvetően gyarapodó, a lehetőségeit növelő országot építünk, amelynek a biztonságát képesek vagyunk megvédeni.

Ön szerint az ellenzéki pártok, politikusok hozzájárulnának ahhoz, hogy Magyarországon tömegesen telepedjenek le harmadik világból érkezett emberek? Nekik nem érdekük, hogy Magyarország magyar ország maradjon?

Szerintem ne spekuláljunk, nézzük a tényeket! Nézhetjük az ügyeket Brüsszelből, ahol nagyon sok döntés születik azzal kapcsolatban, hogy Európa, az Európai Unió bevándorló-kontinens legyen. Persze mi azt mondjuk, Brüsszel az nem az európai emberek érdekeit képviseli, hiszen az európai embereknek nem érdeke, hogy az Európai Unióban ne legyen biztonság, hogy folyamatos terrorfenyegetettség legyen, hanem éppen ennek az ellenkezője. Ami a migrációval kapcsolatban Brüsszelben történi, az bizony nem abba az irányba mutat, hogy Európa biztonságos kontinens legyen. Amikor Brüsszelről és a magyar ellenzékről, valamint a tényekről beszélek, akkor látni kell, vannak ellenzéki pártok, amelyek képviselőt delegálhattak az Európai Parlamentbe, ezek a képviselők pedig folyamatosan a kötelező kvótát, a bevándorláspárti politikát támogatják. Ebben az értelemben nem alkalmasak, nem is szándékoznak megvédeni Magyarországot.

A mostani uniós csúcs után a miniszterelnök azt mondta, ebben a kérdésben időt nyertünk. Ennek fényében is azt gondolja, a bevándorlás a legjelentősebb probléma Európában?

Nem gondolom, hogy most a bevándorlás kevésbé izgalmas kérdés lenne, ellenkezőleg! Gondoljunk bele, nemrégiben azt mondta a belga miniszterelnök, hogy ha kell, akkor a V4-ek ellenében is keresztül kell vinni a kötelező kvótát. Ameddig ez a téma az Európai Tanács, a mindenkori kormányfők előtt van, addig egyetlen országnak is van vétójoga. Ugyanakkor arra is láttunk példát 2015-ben, a döntést a belügyminiszterek tanácsának a szintjére vitték le, ahol már többségi döntés születhet, így sikerült akkor keresztülverni az akkori kötelező kvótát, többek között Magyarország terhére is.

Az akkori helyzet ma már másképpen néz ki, hiszen Ausztria, Olaszország is új kormányt választott, sőt a most megalakult német kormányban is erősödnek az ellenkező hangok.

A németek álláspontjának a változásával kapcsolatban egy legújabb kutatásra érdemes hivatkozni, ebben megnézték az egyes pártok szavazóbázisának a reakcióit a migrációra. Ebben még az SPD szavazóinak is az 51 %-a nyilatkozott, hogy nem kér a migrációból. Elég egyértelmű, amiről mi oly sokszor beszéltünk, az Európai Unió vezető politikusai egy álláspontot képviselnek, ami még mindig egy migrációpárti álláspont, ugyanakkor a választások azt igazolják, egyre inkább azok a pártok kerülnek előtérbe, amelyek azt mondják, elég a migrációból. Látjuk, nem az a megoldás, hogy a gazdasági, a demográfiai helyzetre a migráció legyen a válasz, ez fenyegeti Európa biztonságát. Magyarország elég egyértelműen állítja, a kormány az elmúlt nyolc évben mindent megtett annak érdekében, a demográfiai problémákra a családtámogatás a megoldás. Ennek számos megnyilvánulása volt már, az adókedvezményektől kezdve, a lakáshoz jutás támogatása, az édesanyák munkaerőpiacra való visszatérésének a támogatása. Ezek azok az intézkedések, amelyek éppen azt szolgálják, hogy gyerekek szülessenek.

Ön szerint ezeket az európai politikusokat mi motiválhatja a véleményükben?

Nem tudom, egészen biztosan lehetnek ideológiai motivációk is, ez lehet például a nyílt társadalom gondolata is, amelyik azt mondja, nem lehet az embereket korlátozni. Mellette ott van az európai baloldalnak az a gondolata is, amely szerint a nemzet fogalma egy meghaladandó kategória. Szerintünk a közösség az egy értékrenddel együtt szabályokat jelent, szerintünk a nemzet, a nemzetállam egy megtartó erőt jelent, egy motivációt, de ez az, ami biztonságot tud nyújtani mindannyiunk számára. Mi pont erős nemzetállamokban gondolkodunk, ezen erős nemzetállamok együttműködéseként tekintünk az Európai Unióra.

Ugyanezen európai csúcs kapcsán is felvetődött egyes vélemények szerint, hogy Magyarország az oroszok előretolt bástyája lenne, miközben a magyar miniszterelnök is megszavazta az Oroszországot elítélő döntést. Mellette többször is lehangzott, az antiszemitizmus vádja Magyarországgal szemben, miközben éppen hazánk volt azon országok egyike, amelyik nem volt hajlandó az ENSZ-ben Izraelt elítélni.  Mit gondol ezekről?

Ezeknek van egy közös kulcsa, mégpedig az, hogy a magyar kormány az magyar nemzeti érdekeket képvisel. Minden egyes helyzetben a magyar nemzeti érdekeket képviseli, akkor, amikor bizonyos kérdésekben együttműködünk Oroszországgal, legyen szó akár az energiabiztonságról, ez azért van, mert ez Magyarország érdeke. Természetesen vannak olyan morális szempontok, amelyeket a magyar kormány képvisel a praktikus érdekeken túlmenően. Ez volt a megnyilvánulásunk az ENSZ-ben, meg amikor az Európai Tanácsban a miniszterelnök állást foglalt. Nyilvánvalóan a miniszterelnök egy olyan alapállásról tette ezt, ahogyan mi a világról gondolkodunk, ahogy a magyar érdekekről gondolkodunk, ahogy a morális alapokról gondolkodunk. Ezért is Magyarország egyrészt egy morális alapon politizál, másrészt meg így őrzi meg tekintélyét a nemzetközi közösségben, mert csak ezzel tudunk nemzeti érdekeket képviselni.

Szlovákiában új kormány alakult, mennyire kell a kapcsolatokat fejleszteni velük, hogy a V4-ek egysége a továbbiakban is megmaradjon?

Magyarországnak és Közép-Európának is érdeke, hogy erős legyen a V4-es együttműködés, amely nagyon jól működött az elmúlt években, ennek is volt köszönhető, hogy tudjuk fékezni a migrációt, a kötelező kvóta bevezetését. Annak érdekében, hogy ez fennmaradjon, fejlődjön, fontos nekünk, hogy Magyarországgal egy baráti, jó együttműködést mutató Szlovákia legyen.

Az új osztrák kormány megerősítette, csökkenteni fogják az ott dolgozók gyermekei utáni támogatásokat. Mit lehet tenni ez ellen, mennyire érinti ez a magyar munkavállalókat?

A miniszterelnök az osztrák kancellárral folytatott tárgyalásán egyértelművé tette, az ország álláspontja szerint azok a magyar állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak, ugyanazon szociális ellátást kapják meg, mint az osztrákok, hiszen ők ugyanúgy befizetik a járulékokat, adókat az osztrák költségvetésbe, tehát ez jár nekik. A magyar miniszterelnök az is elmondta, ez nem Ausztria és Magyarország közötti valamilyen konfliktus, hiszen van az EU-nak erre vonatkozóan egy szabályozása, aminek eleget kell tenni, ha nem, akkor erre is vannak szabályok.

Köszönjük a beszélgetést.