„A választásokig hátralevő napokban teljesen kettéválik a kormánypártok és az ellenzék, a politikája.”

„A választásokig hátralevő napokban teljesen kettéválik a kormánypártok és az ellenzék, a politikája.”

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti TV Pirkadat című műsorában a csepeli ügyekről, a helyi sportéletről, a választási esélyekről,és arról, hogy Magyarország érdeke a legfontosabb. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

Ön egy alapkőletételen jelent meg nemrég, kérem, beszéljen erről!

A birkózócsarnok alapkőletételére került sor, amely  Kozma István Magyar Birkózó Akadémia létesítménye lesz, de befogadja   a két csepeli birkózóklub gyerekeit is. Itt lehet családi, céges, az önkormányzat által szervezett sport és kulturális rendezvényeket is tartani, miután  multifunkcionális csarnok lesz    A csepeli iskolák számára is nyitott lesz az intézmény. Már van olyan iskola , amely  a jövő évi szalagavatóját, gólyabálját is ide tervezi..

Ez egy komoly lépés a csepeli sportélet megújulása felé, de zajlanak más sportberuházások is?

Megépül majd egy kézilabdacsarnok is, bár most egy kicsit túltervezték a költségeket.  Biztos vagyok abban, hogy megoldódik a probléma. Ezen túlmenően valamennyi egykor megszűnt sportlétesítményt is fel akarjuk építeni. Ezeket a helyeket mára lebontották, bezárták, eladták, ellopták. Akik ezt hagyták  biztosan pénzért tették, bizonyára mások voltak a céljaik.  A történet a szomorú végű Csepel SC Alapítványnál végződött. Pedig nagyon komoly hagyományai voltak a csepeli sportéletnek  Az egyesületet  1912-ben alapították, amelyhez Weiss Manfréd jelentős támogatást adott, azért,  hogy legyen valódi sportélet. Az volt a cél, hogy létrejöjjön a munkás testedző kör, szervezett formában. Csepelen nagyon régóta van birkózás, labdarúgás, kajak-kenu. Az előbb említett alapítvány egy komoly ingatlanvagyonnal rendelkezett. Ebből mára alig maradt valami. Az csak és kizárólag a sportolóknak, edzőknek köszönhető, hogy a nagy legatyásodás mellett még van sportélet Csepelen.

Mindezenközben az ellenzéki pártok a Parlament rendkívüli ülésének az összehívását kezdeményezték a rezsicsökkentés mértékének az emelése céljából. A Fidesz képviselői elmennek erre az ülésre?

Ez egy nagyon cinikus, erőltetett, kétségbeesett kezdeményezés az ellenzék részéről; arról nem beszélve, hogy nem a rezsicsökkentés mértékéről akarnak beszélni, hanem egy vitanapot kezdeményeztek volna, amelyet  végképp nem  értünk.. Van másik téma is, ám szerintem ezekben, ahogy a rezsicsökkentés ügyében is, inkább szemlesütve kellene járniuk, hiszen amikor kormányon voltak, akkor éppen az ellenkezőjét cselekedték, ami egyébként jellemző  rájuk. Az édesanyám minden csekket elrak, remélem, hogy mások is. Érdemes megnézni, hogy mi történt 2002 és 2010 között, amikor tizenötször emelkedett a háztartási gáz ára. Majd a rezsicsökkentés jött általunk, melyet sem akkor, sem később nem támogattak ugyanúgy mint a többi intézkedésünket sem. Most is azt mondják az ellenzéki vezetők, ha ők kerülnek hatalomra, akkor a régi rendszert kell visszaállítani.

A kampány egyre erősebb lesz, kiderülhet Önről is valami?

Az nem számít, hogy mi minden derül ki rólam, eddig is sok mindent megírtak már, ha ezek alapján kellene egy profilt elkészíteni, akkor bajban  lennék.. Nem számít, nem lényeges, hogy velem, vagy akár az ellenfeleimmel, vagy  a kormánypártokkal mi történik, csak az számít, hogy mi lesz az országgal, az emberekkel.  A választásokig hátralevő napokban teljesen kettéválik a kormánypártok és az ellenzék, a politikája. A kormánypártok egyértelműen bevándorlás-ellenesek, kerítéspártiak, nem szeretnék, ha Brüsszelből mondanák meg, hogy itt mi történjék. A kormánypártok egyetlen jelöltjével szemben, pedig ott áll majd az ellenzék egyetlen jelöltje, mert ne feledjük, ez lesz majd, bárhogy is járják most a maguk pávatáncát. Az ellenzéki pártok,  jelöltjei  bevándorláspárti, a kerítés lebontása mellett kardoskodik.

Európa pedig kezd másként vélekedni, az új német belügyminiszter is a határellenőrzés szigorítását ígérte.

Mi már ezt egy ideje mondjuk, azaz  2015. óta. Többször is elmondtuk már, hogy az izraeli példákból kell tanulni, már ami a terrorhelyzet elleni küzdelmet illeti. Európa most kezdi megtanulni azt a helyzetet, ami Izraelben van. Amikor itt járt Netanjahu izraeli miniszterelnök, akkor a V4-es országok vezetői közösen mondták ki, figyelni kell Izraelre. Nem kell minden cselekedetét azonnal elítélni, sokkal inkább partnerként kell rá tekinteni ezekben a kérdésekben. Magyarország egyébként partneri megállapodást kötött Izraellel, többek között a terrorizmus megállítása érdekében. Azt a tanácsot kaptuk, hogy Európa akkor jár jól, ha a határoknál állítja meg a bevándorlást.

Kicsit visszatérve a kampányra, tervez a Fidesz hasonló nagyobb szabású rendezvényt, mint amilyen most március 15-én volt?

Azt láttuk, hogy a Békemenet egyértelmű üzenet volt. Sokan összejöttünk egy valóban békés megmozduláson. A miniszterelnök úr egy történelmi beszédet tartott, mi pedig világossá tettük, hogy mi a választás tétje.

Politikai elemzők szerint a miniszterelnök elszámoltatást ígért, Ön szerint ez nem volt fenyegetőzés?

Nem, arról beszélt a híveknek, hogy nyugalom, az ország érdekeivel kell foglalkoznunk, ma Magyarország érdeke az első! Április 8-án hosszú időre eldől az ország sorsa, jövője, mint  1526-ban.

Mit gondol a másik Békemenetről, amit a kétfarkú Kutya Párt szervezett?

A humornak van helye a közéletben, de ami most van, az nem vicc. Azt javaslom mindenkinek, hogy a viccelődés mellett, fontolja meg valójában, hogy mi történik, a gyerekeink, unokáink jövőjével.

A Békemenet után a Kétfarkúak vitték ki a legtöbb embert március 15-án, lehetséges, hogy ők lesznek a második erő a választás után?

Nem csodálkoznék, hiszen az ellenzéki oldalon mindenki mindenkivel összeáll, függetlenül attó mindenki mindenkit utál.  Nekik egy céljuk van, teljesíteni a megbízást minden eszközzel, melyben még  a gúny is szerepet kaphat, Nézzük meg, azt mondja az LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy a Jobbik az ellenzék vezető ereje. Kérdem én, akkor ő ki? Teljesen mindegy egyébként, hogy Vona Gábor, Szél Bernadett, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-jelölt, ők mindannyian egy követ fújnak.

Köszönjük a beszélgetést.

Breuer Péter