Az adta a legtöbbet, amikor négyszemközt tudtam beszélgetni az emberekkel

Az adta a legtöbbet, amikor négyszemközt tudtam beszélgetni az emberekkel

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, a Fidesz-KDNP szövetség országgyűlési képviselőjelöltje beszélt a kampány tapasztalatairól, kerületi ügyekről, valamint egy régi adósság törlesztéséről is. 

Ön nem csak képviselőjelölt, hanem leendő édesapa is, akinek a gyermeke szinte a parlamenti eskütétel alatt születik majd meg.

Még nem tudjuk, hogy mikor fog a gyermekünk megszületni, április közepére várjuk, hogy akkor még mi történik, azt még nem tudhatjuk, sok minden múlik a választók bizalmán is.

Ön igyekszik mindenhol megjelenni, legutóbb egy főzős műsorban is szerepelt.

Valóban, talán látszik is rajtam, hogy szeretek enni, egy rozé libamellet készítettem a műsorban. Hozzá kell tennem, nem csak enni, hanem főzni is szeretek, már ha jut rá időm, amiből igazság szerint mostanában elég kevés van.

Sportolókkal is találkozott.

Igen, ehhez is hozzá kell tennem, a sportolás terén van bennem egy kis lelkiismeretfurdalás, mert mostanában erre sem jut elég időm, de nem ez volt ennek a találkozónak az alapja, hanem egy kerületi fejlesztési tervünk, hiszen a Százház utcában egy üres telken szeretnénk felépíteni egy sportkomplexumot, ahol az úszás, a kézilabda, a kosárlabda szerelmesei is otthonra lelnek. A tervek szerint ez a létesítmény a kerületben lakó gyermekek, felnőttek egészségét szolgálja majd, meg a tömegsportot. Ez mellette megoldást jelenthet a kerületi iskolák egy részének a tornaterem problémáira, arról nem beszélve, hogy nincs a környéken olyan uszoda, amelyben meg lehet tanítani a gyermekeket úszni, de tényleges sporttevékenységet is lehet folytatni. Ehhez egyébként szakmai együttműködést alakítottunk ki az Úszószövetséggel.

Az Ön ellenfelei, akik az országgyűlési választáson elindulnak beszéltek többször is a bulinegyed problémáinak a megoldásáról, főleg a nemrégiben eredménytelenül zárt helyi népszavazás kapcsán. Önnek mi a véleménye, mit lehet most tenni az itt élők, de a vállalkozók érdekében is?

Nem megkerülve a kérdést, de el kell mondani, az önkormányzat már a népszavazás előtt felállított egy eseti bizottságot, amelyik a bulinegyeddel foglalkozik. Ebben a bizottságban kormánypárti és ellenzéki képviselők, az érdekeltek egyaránt szerepet vállalnak, most is dolgoznak. Mindezek mellett én megbeszéléseket kezdeményeztem a kormányzattal, már ebben is történtek lépések. A kormányzattal együttműködve szeretnénk megoldani azokat a finanszírozási kérdéseket a bulinegyeddel kapcsolatban, amelyeket egy önkormányzat önmagában nem tud elvégezni. Gondoljunk csak bele, hétvégenként ezen a fél négyzetkilométeres területen 80-100 ezer ember fordul meg szórakozni, ez jóval több, mint Erzsébetváros lakossága. A logisztikát, a zajvédelmet, a takarítást, a társasházak felújítását, a légkondicionálók beszerelését, cseréjét, az itt lakók biztonságát szolgáló, a rendőrség, a közterület-felügyelet megerősítését, a szabadtéri illemhelyek létesítését együttesen, egy nagyobb pénzügyi csomagban szeretnénk elősegíteni, megvalósítani. Mindezeket Erzsébetváros költségvetésében nehezen lehetne egyszerre megoldani, sőt, a mostani lépéseink is jelentős erőfeszítéseket jelentenek az önkormányzatnak. A kormányzat szerint erre a kérdésre a választás után térjünk vissza, de mindezt azzal a felhanggal tették, hogy anyagi részt vállalnak majd a bulinegyedben élők problémáinak a megoldására, lehet szó anyagi hozzájárulásról, netán még törvényi jogszabály változtatásról is.

Az Ön plakátjait is megrongálták, ahogy az ellenfelei plakátjait is, kárt okoztak a kerületi Fidesz irodában is. Mit gondol, kik és mik lehetnek a támadások hátterében?

Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de akik a Fidesz irodánál a zászlótartót, rajta a magyar zászlót letépték, azok olyanok lehettek, akiket zavarnak a nemzeti jelképek, érzések.

Ha történnek ilyen esetek, akkor miért nem tesznek semmit, már csak azért, mert Erzsébetvárosban is szinte mindenhol vannak térfigyelő kamerák. Hol vannak a felvételek az elkövetésekről, az elkövetőkről?

A Fidesz irodánál történteket rögzítették a kamerák, a felvételek már a rendőrségnél vannak, vizsgálják azokat. A rendszer működik, amennyiben feljelentés érkezik, akkor a rendőrség beszerzi a felvételeket, de a kameraközpontból is szólnak a járőröknek, ha látnak valamilyen törvénysértést.

Emelték már a járőrök létszámát?

Már történt emelkedés, aminek köszönhetően az erzsébetvárosi bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat.

Még ugyan tart a kampány, de lassan a végéhez közeledünk, mi volt ennek az időszaknak az olyan élménye, ami mindenképpen megmarad Önben?

Sok minden jó történt, amikor átadhattuk a kerületnek az új zongorát, amikor olimpiai és világbajnokokkal találkozhattam, de talán az adta a legtöbbet, amikor négyszemközt tudtam beszélgetni az emberekkel, amikor őszinte mondatokat tudtunk egymással váltani, amikor sok biztatást kaptam. Ezek voltak a legfelemelőbb pillanatok. Amikor egy lépcsőházban megkérdezték tőlem, hogyan változtatnék a társasházi jogszabályokon, mik az elképzeléseim a város fejlesztésével kapcsolatban. A mai világban egyre nagyobb igény mutatkozik az őszinte beszédre, manapság az emberek azt érzik, a politikusok, a városvezetők nem beszélnek velük őszintén.

 

 

Március 15-n kerültek a kerületi elismerések átadásra, ezen alkalommal Herzl Tivadar posztumusz díszpolgári címet kapott, ami szerintem egy nagyszerű tett volt az önkormányzat részéről. Miért gondolták, hogy ezt megítélik?

A kerületi Fidesz frakcióban már régóta téma volt, hogy mi lenne a legméltóbb módja Herzl Tivadarról megemlékezni, az egyik ülésen vettem fel a díszpolgári cím átadását. Akkor ezt rögtön egyhangúan el is fogadták. Ez már egy régi adósságunk, szerencsére már megtettük, amit kellett.

Köszönöm a beszélgetést.

 

BreuerPéter