Az antifasizmus az nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése.

Az antifasizmus az nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke beszélt a Radnóti Antirasszista Díjról, Az idén is március 21-án adják az elismeréseket. A szervezetről, az előkészületekről Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte a MEASZ elnökét.

 

Idén is átadják a Radnóti Antirasszista Díjat, mit kell tenni azért, hogy valaki megkapja ezt az elismerést?

Idén is, mint évről évre 15-en kapják meg ezt a díjat, amelyet most adunk át tizennyolcadik alkalommal.  Kik, és miért kapják  az elismerést? Ahol él, dolgozik,ott kell felmutatnia azokat  a  humanista értékeket,  melynek köszönhetően ő a Radnóti Díjasok-hoz tartozik.

Ön hazai munkája mellett nemzetközi szinten is tevékenykedik.

Valóban, az Ellenállók Nemzetközi Szövetségében dolgozom, amelynek az elnöke is vagyok.

Kik kapják idén a díjat?

Most is személyek, közösségek  szerepelnek ezen a listán, mint például a 168 Óra szerkesztősége, ahogy a Pa-Dö-Dö zenekar, de szerepel még Jordán Tamás, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, Köteles György professzor úr, Láng Judit író, újságíró és még természetesen hosszasan sorolhatnám a neveket.

Kik döntenek a díjazottakról és bekerülhetnek-e olyanok is, akik ugyan világnézetüket tekintve nem baloldaliak, de sokat tesznek a közösségükben?

A díjazottakról a MEASZ elnöksége dönt. Minden évben száz fölött érkeznek javaslatok hozzánk. Ezekből válogatjuk ki azt a tizenötöt, akik megkapják a Radnóti Díjat. Ami a világnézetet illeti, mi azt mondjuk, az antifasizmus az nem jobb-, vagy baloldaliság kérdése.

A Radnóti Antirasszista Díjak átadására éveken át a Parlamentben került sor, lát-e esélyt arra, hogy újból ott történjen a díj átadása, az elismerés?

Kormányváltás esetén igen. 2010-ben megkerestük az Országgyűlés elnökét, hogy folytatni szeretnénk a hagyományt, hogy ott adjuk át  A Radnóti Antirasszista Díjat, de elutasították,ami nem volt ez számunkra túl nagy meglepetés, de legalább megpróbáltuk. Ez azt is jelentette, hogy az akkor hatalomra kerülőknek lehetőséget adtunk az antifasiszta gondolkozás felvállalására. Miután ez nem sikerült, így  a Radnóti Művelődési Házban kerül sor a díj átadására , Angyalföldön.

Önnek, mint egy antifasiszta szervezet vezetőjének mi a véleménye arról, hogy a választások előtt a baloldali pártok között egyre erőteljesebb a gondolat, mely szerint tárgyalni kell a Jobbikkal?

Mindenképpen elutasítjuk ezt. A politikában lehet helye a kisebbik rossz választásának bizonyos ügyekben, ám a Jobbik esetében mi semmiféle változást nem látunk,, számunkra semmivel sem tekinthető kisebbik rossznak, mint a jelenlegi kormánypártok. A Jobbik a Fidesz köpönyegéből bújt elő, sőt ugyebár korábban olyanokat is lehetett hallani, hogy az egyik párt a másik kottájából játszik, nem érzünk nagy különbséget .

A MEASZ most egy kötetet is megjelentetett.

Gyuricza Péter segítségével készült egy riportkötet azokról, akik a MEASZ elmúlt huszonöt évében dolgoztak velünk, mellettünk, segítették a munkánkat. Ez a kötet egy komoly gyűjtemény.

A MEASZ ma milyen napi tevékenységet végez?

A nemzetközi szervezet az antifasiszta örökség gondolatait gyűjti össze, szervez programokat, ennek Európában komoly tábora van, azonban Magyarországon ennek a gondolatnak sajnos elég kicsi a támasza.

Milyen program lesz a Radnóti Antirasszista Díjak átadásán?

Egy komoly műsorral is készülünk, Beer Miklós püspök úr és Kardos Péter főrabbi úr köszönti a megjelenteket. Ők már megkapták ezt a díjat, de sok korábbi elismerést kapottszemély is fellép. Érdemes lesz  eljönni március 21-én, amely egyben a Rasszizmus Elleni Világnap .

Köszönjük a beszélgetést.

Breuer Péter