A BreuerPress és a HetiTV  hírei 

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 

Belpolitika:

Nincs „borsókúti paktum”, vagyis nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – közölte a hétfő esti találkozóról Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Szél Bernadett szerint „a baloldal irányából a jobboldal irányába nem történt meg az a közeledés, ami ahhoz kell, hogy kormányváltás legyen Magyarországon április 8-án”. Az LMP irányába nyitottak vagyunk – mondta Vona –, kell is tárgyalni, hiszen sok rendszert, problémát rendbe kell tenni, és lehet, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek közösen kell megtenni. A Jobbik ugyanakkor egyedül indul a választásokon, nem kíván együttműködni a „XX. századi pártokkal”.

Történelmi bűnt vesz magára az LMP, ha Orbán-kormány hatalomban maradását segíti – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. Gréczy Zsolt úgy vélekedett: az a kérdés, hogy az LMP hajlandó-e részt venni a kormányváltásban. A pártnak pár nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy ebben a kérdésben stratégiai döntést hozzon – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2014-ben az LMP különálló politikája 11 mandátumot jelentett a Fidesznek, ami most több is lehet. A szóvivő szerint amennyiben az LMP továbbra is ezt a teljes különállást képviseli, az emberek meg fogják büntetni a pártot és kiejtik a parlamentből.

Továbbra sincs olyan egységes ellenzéki összefogás, amilyet a hódmezővásárhelyi önkormányzati választás után kilátásba helyeztek a pártok – mondta a Médianéző igazgatója. Boros Bánk Levente hozzátette: azóta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kijelentette, hogy csak a parlamenti együttműködés lehetőségét látja a Jobbikkal. Az LMP azonban csak akkor hajlandó együttműködni, ha a Jobbikot is beveszik az ellenzéki összefogásba, így ezzel a lépéssel az LMP-re háríthatja az együttműködés meghiúsulását Gyurcsány Ferencre – mondta az igazgató. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kényelmes pozícióban van, nagy eséllyel bekerül az Országgyűlésbe és pártjának saját frakciója is lesz, a többiekkel való együttműködésre valójában nincs is szüksége.

A kormányváltás érdekében a Momentum visszalépteti jelöltjeit három választókerületben három különböző párt színében induló ellenzéki jelölt, Kunhalmi Ágnes, Hadházy Ákos és Steinmetz Ádám javára – közölte a párt. „Az ellenzéki pártok leültek tárgyalni és perrel álltak fel. Húsz nappal a választások előtt tettekre van szükség, nem perekre” – kommentálta az elmúlt 48 óra történéseit Fekete-Győr András. A Momentum elnöke szerint a 3 visszaléptetés gesztus a többi párt felé, mellyel a Momentum kifejezi, hogy hajlandó közösen dolgozni választókerületi szinten a Fidesz legyőzése érdekében.

A Magyar Liberális Párt elnökhelyettese arra kérte a kormányváltásra vágyó szavazókat, hogy ne voksoljanak a Jobbik országos listájára. Sermer Ádám azt mondta, az ellenzéki szavazók megértették, hogy az egyéni körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell voksolni. Az országos lista viszont legalább annyira fontos eleme lesz a választás végkimenetelének – tette hozzá. Ezek közül jelenleg  az MSZP-Párbeszédé az egyetlen, amelyikre egy demokratikus együttműködés épülhet – jelentette ki.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A napirendi szavazás előtt Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter ügyéről, amely szerint a politikus egy közjegyzői okirat szerint 1300 milliárd forint felett rendelkezhetett, valamint Hódmezővásárhely nemrég megválasztott polgármesterének számítógépére telepített kémszoftverről kértek volna tájékoztatást a kormány és a szolgálatok képviselőitől. A testület ellenzéki tagjai mintegy fél órán keresztül vártak a kormánypárti képviselőkre. Mivel a testület határozatképtelen volt, így az ülésen sem a Belügyminisztérium, sem a szolgálatok képviselői nem válaszoltak kérdésekre. Azt mondták: tegyék fel a kérdéseket írásban, s arra válaszolni fognak.

A két éven túli eljárások száma az összes peres ügyet tekintve 2012 és 2017 között 37 százalékkal csökkent. Már csak az ügyek öt százaléka tart két éven túl – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó Tünde hozzátette, a polgári peres törvényszéki ügyekben az ügyhátralék egy év alatt országosan 22 százalékkal, a Tatabányai Törvényszéken pedig 40 százalékkal csökkent.

Vidéken is megkezdődött a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványainak kézbesítése, a küldeményeket április közepéig minden érintett megkapja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.  Novák Katalin ismertette: a küldemény 4 darab 2000 forintos és 2 darab 1000 forintos, élelmiszerre és meleg ételre beváltható utalványt tartalmaz, érvényességük 2019 utolsó napján jár le, a küldeményt az értesítéssel a kézbesítést követően 10 napig a postán is át lehet venni. A kormány döntése értelmében minden, 2018. március 1-jén nyugellátásra, illetve a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott más ellátásra jogosult 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap.

A romák becsületet és tisztességet szereznek a munkával és a tanulással – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a romák számára indított Nő az esély című program keretében képesítést szerző bizonyítványosztásán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. Balog Zoltán úgy fogalmazott, a romák ezzel nemcsak maguknak, hanem saját etnikai csoportjuknak is megbecsülést szereznek, ami nagyon fontos. Minél több tisztességesen dolgozó roma fiatalt látnak az emberek, annál kevésbé maradnak meg az elő- és utóítéletek, amelyek egyébként sajnos jelen vannak a világban, így Magyarországon is – mondta. A program keretében mintegy hatvan roma nő és férfi szerzett gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítést, közülük most csaknem ötvenen vehették át a bizonyítványukat a minisztertől.

Az Egészséges Budapest Program keretében teljesen megújul az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte: még az idén megkezdődik az intézet fejlesztése és korszerűsítése 1,453 milliárd forintból. Emellett 805 millió forintos ráfordítással megkezdődhet a többi fejlesztés előkészítése, amelyek várható összköltsége 17,8 milliárd forint. A három ütemben, 2021-re megvalósuló beruházás során felépül egy új kórházi tömb, megújulnak az orvostechnikai berendezések, valamint épületkorszerűsítést is terveznek.

A március eleji kemény fagyok nagyobb gondot okoztak a kiskertekben, mint a március közepi hó – mondta az InfoRádiónak a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke. Szent-Miklóssy Ferenc hozzátette, aki eddig nem metszette meg a gyümölcsfát vagy a szőlőt, annak valószínűleg nem lesz nagyobb vesztesége. A hó védi a növényeket, így sokkal nagyobb gondot okozott a pár héttel ezelőtti -10-20 fokos fagy, mint a hosszú hétvégén tapasztalt lehűlés – hangsúlyozta a szakértő. Március elején sok helyen a rügy is elpattant a hideg hatására, így biztosak lehetünk némi károsodásban. A múlt heti lehűlésnél főként az okoz gondot, hogy előtte beköszöntött az enyhe időjárás, így a gumós dísznövények csírázni kezdtek, a hűvös időjárásban pedig elfagyhattak. „Aki megmetszette például a szőlőt, meg megmetszette gyümölcsfát, bizonyos károsodás mindenképp jelentkezhet” – emelte ki Szent-Miklóssy Ferenc. További problémát jelenthet, hogy az enyhe tél miatt – a március eleji fagyok ellenére – a kórokozók, kártevők nem pusztultak el teljesen – figyelmeztetett a szakértő.

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella elmondta: a korábbi enyhe időben megindult az olvadás, majd nagyon sok csapadék esett, így gyakorlatilag mindenhol gondot okoz a víz. Ráadásul várható, hogy tovább romlik a helyzet, mivel – elsősorban az északkeleti tájakon – még sok hó van, és ezt már nem lesz képes befogadni a föld. Kitért arra: a Székesfehérvári és a Szolnoki Igazgatóság területén már harmadfokú a készültség a belvíz miatt.

Augusztusig állandó munkavégzésre lehet számítani az M1-es autópálya fővároshoz közeli szakaszán. A sztráda tavaszi-nyári javítására mintegy 4,5 milliárd forintot fordítanak. A közútkezelő az elmúlt hónapokban is folyamatosan végzett kátyúzási munkákat az autópályán, március első felében pedig megkezdte és augusztusig ütemezetten végzi a lokális és nagyfelületű javításokat a Budapest és Tatabánya közötti szakaszon. A már zajló beavatkozásokon túl, az országos komplex útfelújítási program részeként, az M1-es Hegyeshalom felé vezető oldalán, 2,5 kilométeres szakaszon Biatorbágy térségében, valamint egy 11,75 kilométeres szakaszon a Herceghalom-Bicske vonalon is végeznek majd sávfelújítást – írták.

Külpolitika:

Nyolc palesztint vettek őrizetbe izraeli hatóságok a vasárnapi jeruzsálemi késes terrortámadással összefüggésben. A jeruzsálemi óvárosban történt merényletben a támadót lelőtték, míg az áldozata a kórházba szállítást követően vesztette életét. A mostani akcióban olyanokat fogtak el a hatóságok, akik bár megtehették volna, de nem léptek fel határozottan a támadóval szemben – írta az i24news.com. A portál összeállítása szerint a palesztin-izraeli konfliktus azt követően izzott fel, hogy Donald Trump Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismerte el. Azóta több terrortámadás is történt palesztin részről.

Horogkereszteket mázoltak Cardiffban több épületre. A város vezetése és a rendőrség határozott fellépést ígért. A walesi fővárosban található Grange Conservative Club nevű hely falára és egy kisebb üres épületre is kerültek feliratok. Kiírták azt is, hogy „Náci zóna”, egy plakáton pedig egy maszkos figura náci karlendítéssel áll, a felirat szerint hamarosan pakisztániakra vadászó csapat is érkezik a városba, akik „megvédik a gyerekeiteket a söpredéktől” – olvasható a Times of Israel cikkében.  Az esetről először egy apuka számolt be, aki a kisgyerekét vitte iskolába. A hírportálnak Greg Pycroft elmondta: Grangetown mindig a város, sőt, egész Wales egyik legsokszínűb negyede volt. Tíz éve él a környéken, de ilyen fokú gyűlölettel még nem találkozott, sokkolták, amit látott, felháborítónak tartja, hogy a gyerekek ezt látják az iskolába menet. Pycroft a Twitteren több képet is közzétett, erre reagált Stephen Doughty munkáspárti parlamenti képviselő, akinek a választókörzetéhez tartozik Cardiff. A politikus „betegnek és undorítónak” nevezte a történteket és jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és az önkormányzattal.

300 rabbi, köztük az egyik izraeli országos főrabbi gyűlt össze a nagyrészt lubavicsi küldötteket tömörítő Európai Rabbinikus Központ (RCE) konferenciáján, hogy „ráébresszék az Európai Uniót, hogy veszélyes álomvilágban él”.  „Azt kívánjuk elérni, hogy a döntéshozók mind uniós, mind pedig állami szinten, összehangolt akció keretében lépjenek fel az antiszemitizmus erősödésével szemben” – jelentette ki Menachem Margolin rabbi, az RCE vezetője a Bukarestben tartott tanácskozáson.  Margolin rabbi az israelnationalnews.com tudósítása szerint elmondta, hogy az antiszemita incidensek növekvő száma mellett a rasszista politikai erők felemelkedése és a zsidó vallási szokásokat korlátozó törvények bevezetése is aggodalommal tölti el az európai zsidó közösségeket.

A Fehér Ház tiltakozott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre tett megjegyzései miatt. Mahmúd Abbász Rámalláhban mondott beszédében David Friedman amerikai nagykövetet „kutya kölykének” nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. „Eljött az ideje, hogy Abbász elnök válasszon a gyűlöletkeltő retorika, valamint a népe életszínvonalának javításához, a békéhez és felvirágzáshoz vezető konkrét erőfeszítések között” – szögezte le válaszul Jason Greenblatt, az amerikai elnöknek a palesztin-izraeli konfliktus ügyében illetékes különmegbízottja.

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, és egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki – jelentette a Reuters hírügynökség egy francia bírósági forrásra hivatkozva. Sarkozyt 2014-ben egyszer már rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, mert a gyanú szerint jogosulatlan előnyt, magas pozíciót ígért egy bírónak, ha információkat ad át neki a Sarkozy ellen feltételezett illegális kampányfinanszírozás miatt indult vizsgálatról. 2010-ben a Médiapart című online lap közölt cikket, melyben a néhai Liliane Bettencourt, a L’Oréal kozmetikai vállalat főrészvényesének könyvelője azzal vádolta meg Sarkozyt, hogy 2007-ben illegális támogatást fogadott el.

Megsokszorozódott a törökellenes támadások száma Németországban a török hadsereg szíriai hadművelete óta – írta a Berliner Morgenpost. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az idén eddig 37 támadás ért török fenntartású mecseteket, kulturális intézményeket és vendéglőket, míg tavaly egész évben 13 ilyen esetet regisztráltak. A minisztérium szerint az elkövetők feltételezhetően a kurd nemzet önállóságáért küzdő emberek.  Németországban a török és a kurd nemzetiség nagy létszáma miatt mindig is „tükröződtek” a török-kurd konfliktusok, és ez különösen erőteljesen érvényes a kurdok lakta északnyugat-szíriai Afrínnál indított török hadművelet kezdete óta – magyarázta a fejleményt a lapnak egy belügyminisztériumi szóvivő. Németországban nagyjából 1-1,2 millió kurd él, ők alkotják a második legnagyobb nemzetiségi csoportot a 82 milliós országban. Az első helyen a nagyjából 3 milliós török közösség áll.

Több mint 140 millióan vándorolhatnak 2050-ig a világ három fejlett régiójába az éghajlatváltozások okozta jelenségek, így a mezőgazdasági termelés visszaesése, a vízhiány és a tengerek vízszintjének emelkedése miatt – figyelmeztetett a Világbank. Az országok közötti és az adott országokon belüli vándorlás is nehézségeket okoz. „Az éghajlatváltozás minden nap egyre nagyobb gazdasági, társadalmi és egzisztenciális fenyegetést jelent” – hangsúlyozta Krisztalina Georgieva, a Világbank főigazgatója. „Ezt tapasztaljuk a minden korábbinál súlyosabb vízválság esetén, a part menti régióban a viharos hullámok pusztító erejét látva és az alapvető kultúrák termesztésére alkalmatlanná vált mezőgazdasági régiókban” – tette hozzá. Az éghajlatváltozás okozta régiókon belüli elvándorlás már tény, és ezek az „éghajlati bevándorlók” csak növelik a politikai, gazdasági és társadalmi okokból otthonukat elhagyni kényszerülők számát.

Az amerikai légierő az idén nyáron megkezdi egy lézerfegyver tesztelését – jelentette be Jeff Stanley, a légierő tudományos és technológiai fejlesztéseiért felelős helyettes államtitkár a Pentagonban. A helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a lézerfegyverrel felszerelt F-15-ös harci bombázó kísérleti repülései pedig a jövő nyáron kezdődnek. A védelmi minisztérium tavaly nyáron kötött 26 millió dolláros szerződést a Lockheed Martin fegyvergyártó céggel a vadászgépre függeszthető lézerágyú kidolgozására. A fegyverzet alkalmas lesz az azt hordozó gépet támadó rakéták elpusztítására. A lézerágyút a SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) program keretében dolgozzák ki, s a programba a Lockheed Martin mellett más hadiipari óriások is – például a Northtrop Grumman vagy a Boeing – „bedolgoznak”. A légierő a lézeres önvédelmi eszközzel az ötödik generációs harci gépeket kívánja majd felszerelni.

Indul a líbiai elnökválasztáson a néhai diktátor, Moammer Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám – számolt be egy pánarab televízió. Az al-Arabíja adó szerint Kadhafi legidősebb gyerekének jelöltségét képviselője, Ajmán Burasz jelentette be Tuniszban. A tévé értesülése szerint Szeif al-Iszlám célja az ország megmentése, Líbia arab, afrikai és iszlám hovatartozásának megerősítése, az egyéni és általános szabadságjogok védelme, a terrorizmus felszámolása az észak-afrikai államban. Ajmán Burasz elmondása szerint Kadhafi fia hamarosan megszólítja a választókat és ismerteti előválasztási kampányának tartalmát. Szeif al-Iszlám líbiai politikai tevékenységének híre tavaly októberben vált ismertté. A Kadhafi család ügyvédje, Háled az-Zaidi most azt mondta az al-Arabíja tévének, hogy Kadhafi fia részt vesz a líbiai közéletben, ápolja a kapcsolatokat a helyi társadalmi élet szereplőivel, az ország különböző törzsfőivel, hogy átfogó politikai programot alakítson ki.

Andrzej Duda lengyel elnök nem fog részt venni az oroszországi labdarúgó-világbajnokság ünnepi megnyitóján – közölte Krzysztof Szczerski elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár. Szczerskitől megkérdezték, a lengyel elnök gratulált-e Vlagyimir Putyin orosz elnök újbóli megválasztásához. „Az elnök úr nem küld gratulációt Putyin elnök úrnak az Oroszországban megtartott szavazás kapcsán” – válaszolt Szczerski, hozzáfűzve: a hivatalos eredmény még nem ismert. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Duda „formális, diplomáciai, udvariassági gratulációt” küld majd Putyin hivatalba lépésekor. A lengyel elnök hétfőn úgy döntött: nem képviseli Lengyelországot az oroszországi labdarúgó-vb-n – közölte továbbá Szczerski. „Egyelőre az ünnepi megnyitóról van szó, amelyre más országokból egyesek talán készülnek” – pontosított.

Mintegy 650 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be tavaly az Európai Unióban, ami nagyjából fele a 2016-os adatoknak, és megfelel a válság előtti szintnek – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) jelentéséből. A szervezet friss értékelése szerint az EU 28 tagországában 650 ezer új menedékkérőt regisztráltak tavaly, míg 2016-ban 1,2 milliót, 2015-ben 1,25 milliót, 2014-ben pedig 560 ezret. A kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a szíriai állampolgárok tették ki (102 ezer ember), őket követték az irakiak (48 ezer) és az afgánok (44 ezer), de sokan érkeztek Nigériából, Pakisztánból, Eritreából, Albániából és Iránból is. A nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmek legtöbbjét, 31 százalékát (198 ezer) Németországban regisztrálták, ezt követte Olaszország 20 százalékkal (127 ezer) és Franciaország 14 százalékkal (91 ezer).

A szlovén nemzetgyűlés hivatalosan is megállapította Miro Cerar szlovén miniszterelnök lemondását – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A kormányfő és a kormány ügyvivőként tevékenykedik tovább utódja hivatalba lépéséig. Cerar a parlamentben mondott beszédében kiemelte: 2014-ben kormányfővé választása után megígérte, hogy tisztelni fogja az alkotmányos rendet, lelkiismeretesen és minden erejével Szlovénia jólétéért fog dolgozni. Mint mondta, éppen a lelkiismerete miatt mondott le szerdán, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Úgy vélte, az utóbbi hetek történései nem Szlovénia jólétét szolgálták, hanem a választásokra készülő politikai és egyéb szereplők érdekeit. A parlament feloszlatását és az előrehozott parlament választások pontos időpontját azután jelentik be, hogy Borut Pahor államfő konzultál a parlamenti pártokkal. Az államfő korábbi közlése szerint az előrehozott választásokat május második felében rendezhetik meg. A parlamenti választásokat az eredeti menetrend szerint június 10-én kellene megtartani.

Andrej Kiska szlovák államfő bejelentette: nem nevezi ki azt az új összetételű kabinetet, amelynek listáját előző kapta meg Peter Pellegrini kormányalakítással megbízott miniszterelnöktől. A szlovák elnök döntését a Peter Pellegrini által előterjesztett leendő kabinet összetételével indokolta. Kiska egyúttal közölte: arra kérte Peter Pellegrinit – akivel kedden is találkozott -, hogy péntekre terjesszen elé egy új listát a leendő kormánytagokról. A miniszterelnök által hétfőn átadott miniszteri listában a korábbi kabinethez képest – a várakozásoknak megfelelően – a kormányfőn kívül négy személyi változás történt, a belügyminiszter, az igazságügyi és a kulturális miniszter, illetve a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztján.

A jobbközép ellenzék tiltakozása közepette másodszor is megszavazta a román szociálliberális kormánytöbbség a képviselőházban az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag mindhárom tervezetét. A decemberben már elfogadott törvénycsomag azért került vissza a parlamentbe, mert az alkotmánybíróság – az ellenzék óvásának helyt adva – egyes cikkelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített. Miután a kifogásolt előírásokat a parlament különbizottsága egyetlen nap alatt átírta, a helyenként kiigazított jogszabályokat a képviselőház plenáris ülésén is elfogadták. Az igazságügyi csomagot a szenátus hivatott véglegesíteni, de vélhetően most sem kerülhet azonnal az államfőhöz kihirdetésre, mert az ellenzék újabb alkotmányossági kontrollt akar kérni.

Kormányátalakítás várható Szerbiában a közeljövőben – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök, aki terveiről az államfővel is egyeztet hamarosan. A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy szükség esetén akár ő is lemond, mert jelenleg a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a miniszterelnök azt mondta, amint visszatér pénteki brüsszeli tárgyalásáról Aleksandar Vucic államfő, leülnek tárgyalni a kormány átalakításáról. Emlékeztetett arra, hogy kizárólag Aleksandar Vucic kérésére vállalta el a miniszterelnöki tisztséget, mégpedig azért, mert tudja, „mennyire fontos az elnök számára Szerbia haladása”, de a kormány csak akkor tud eredményeket felmutatni, ha csapatként dolgozik együtt. „Csapatként fogunk működni, az egyéni hiúságok és a saját érdekek népszerűsítése nélkül, és eredményesek leszünk, vagy nem én leszek a kormányfő” – fogalmazott Brnabic.

Csehországban a korrupciót, a bevándorlást és a gazdasági bűnözést tartják az emberek a legégetőbb társadalmi problémának, s a legkevesebb nehézséget a kultúrában látják – derült ki abból a februári országos felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában. A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek 62 százaléka a korrupciót, 54 százalék a bevándorlást, míg 53 százalék a gazdasági bűnözést nevezte meg a legégetőbb problémának. A felmérés résztvevőinek 48 százaléka az egészségügyet, a közbiztonságot és a szociális biztonságot minősítette súlyos gondnak. Mintegy 40 százalék viszont az ország belpolitikai és biztonsági helyzetét, a közkiadásokat és a gazdaság egészének a működését nevezte meg gyorsan orvosolandó problémaként.

Gazdaság:
Több mint 5 éve, 61 hónapja folyamatosan nőnek a bérek Magyarországon, a tendencia vélhetően a követező hónapokban is folytatódik – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.  A KSH kedden kiadott jelentése szerint januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami hathavi csúcsnak számít. A miniszter hozzátette: a béremelkedés az ágazatok közül a szállítást, a raktározást, az egészségügyet és az építőipart, területi megoszlást tekintve pedig Békés, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyét érintette a legnagyobb mértékben. Varga Mihály kiemelte, számítottak rá, hogy a 2016 novemberében a kormány és a szociális partnerek által aláírt hatéves bérmegállapodás hatására jelentősen emelkednek a bérek, a fizetések növekedési üteme azonban meghaladta a várakozásokat. Felidézte, a bérmegállapodás értelmében idén január elsején a minimálbér 8, a szakmunkás garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedett.

A tavalyi rekordév után januárban sem lassult a magyar turizmus növekedése, a szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma emelkedett a legdinamikusabban – így értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a legfrissebb statisztikai adatokat. A szállodaszövetség szerint is kiemelkedőnek számít az előszezoni vendégforgalom kétszámjegyű emelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte, januárban 10,4 százalékkal nőtt az idegenforgalom, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Guller Zoltán kiemelte: Budapesten több mint 25 százalékkal emelkedett a belföldi turisták száma, és a Balatonnál is 22 százalék feletti növekedést mértek.

Könnyű:

Két brit kutató sikerrel kezelt két időskori vakságban szenvedő beteget, akik nem csak, hogy visszanyerték látásukat, de a kísérleti kezelés után újra tudtak olvasni is. Pete Coffey és Lyndon da Cruz őssejtes kezeléssel adta vissza két AMD-ben (age-related macular degeneration – időskori makula degeneráció), vagyis időskori vakságban szenvedő beteg látását – az egyikük egy 60-as éveiben járó nő, a másikuk egy 80-as éveiben járó férfi volt – írta a The Guardian alapján az Index. Coffey elmondta, hogy a javulás sokkal jobb volt a vártnál, és hogy a kezelés öt éven belül akár annyira elterjedt lehet, mint most a szürkehályog műtét.

Csődbírósági védelmet kért a The Weinstein Co., miután a Harvey Weinstein társalapító szexuális zaklatási botrányába beleroppant cég eladására tett kísérletek meghiúsultak.  „Bár reméltük, hogy elkerüljük a bíróságot és sikerül eladni a céget, a vállalat vezetése örömmel fogadta a vagyonértékek maximalizására vonatkozó tervet, amellyel a lehető legtöbb munkahelyet megőrizheti és igazságot szolgáltathat az áldozatoknak” – fogalmazott Bob Weinstein, a vállalat társalapítója, Harvey Weinstein fivére a csődbírósági védelemről kiadott közleményében. A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a Weinstein Co.-nak a bírósági dokumentumok alapján 200-999 közötti hitelezője van, eszközökben és becsült forrásokban pedig 500 millió és egymilliárd dollár közötti vagyona. A legnagyobb 30 hitelezője között szerepel 14,4 millió dollárral a Wanda Pictures, 5,6 millió dollárral a Viacom és 3,7 millió dollárral a Sony. Több csúcskategóriás ügyvédi irodának is dollármilliókkal tartozik a cég.