A BreuerPress és  a HetiTV hírei 

A BreuerPress és  a HetiTV hírei 

Belpolitika:

A magyar kormány hétfőn, a tel-avivi nagykövetségen keresztül hivatalosan fogja kérni a The Jerusalem Post főszerkesztőjétől azt a hangfelvételt, amely bizonyítja, hogy a Soros-hálózat berlini szervezete azért lobbizik, hogy a német kormány magyarországi német cégeken keresztül gyakoroljon nyomást Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy az izraeli The Jerusalem Post hangfelvételen alapuló pénteki cikke egyértelműen bizonyítja, a Soros-hálózat európai kormányokat akar egymásnak ugrasztani azért, hogy az illegális bevándorlók befogadását előmozdíthassa. Hozzátette: felháborítónak tartják, hogy azért járatják le Magyarországot, mert nem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni. Az is elfogadhatatlan, hogy „soha senki által meg nem választott ngo-k magyar emberek munkahelyeit, magyar emberek kiszámítható megélhetését sodorják veszélybe” – fűzte hozzá a külügyminiszter.

A Fidesz szerint az ellenzék által a rezsicsökkentésről kezdeményezett parlamenti vitanap „egy kétségbeesett és hazug kampányakció”. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azt mondta, az ellenzék most ugyan beszél a rezsicsökkentésről, de amikor kormányon voltak, akkor ennek az ellenkezőjét cselekedték, folyamatosan emelték a megélhetési költségeket. „A baloldal mindig mást mond ellenzékben és mást cselekszik kormányon” – értékelt a politikus, emlékeztetve, hogy a baloldali kormányok alatt tizenötször emelték a lakossági gáz árát, holott korábban azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés. Németh Szilárd utalt arra is, hogy akik most „fűt-fát ígérnek”, azok egyetlen egy rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvényt sem szavaztak meg. „Gyurcsány, Karácsony és Szél Bernadett ezek közé a hazugok közé tartozik” – mondta a kormánypárti politikus.

Április 8-án megakadályozhatjuk, hogy Magyarország bevándorlóország legyen és tehetünk azért, hogy magyar ország maradjon – hangsúlyozta közzétett Facebook-üzenetében Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A Brüsszel Molenbeek városrészében forgatott kisfilmen a politikus arról beszélt: a korábban franciaajkú keresztény munkások lakta kerület mostanra az európai dzsihádisták fővárosa lett, mivel a két évtizeden keresztül hivatalban lévő szocialista polgármester tudatos betelepítési politikájának eredményeként 30-40 ezer észak-afrikai költözött oda. Ennek a politikának a romló közbiztonság, a majd negyven százalékos munkanélküliség lett az eredménye – mondta Deutsch Tamás, hozzátéve, „egyáltalán nem szelíd eszközökkel alakították át a város arculatát” az újonnan érkezettek, aki egyértelműnek nevezte az illegális bevándorlók hulláma és a terrorcselekmények elszaporodása közi összefüggést.

A Fidesz a teljes lakosság körében 27 százalékon áll (1 százalékot növekedve), a biztos szavazó pártválasztók között pedig 49 százalékon – derült ki a Publicus Intézet felméréséből. Az ellenzékiek közül az MSZP-Párbeszéd 18 százalékos, a Jobbik pedig 17 százalékon áll a biztos szavazók között. A kisebb pártoknál az LMP 8 százalékon, a DK 5 százalékon, a Kétfarkú Kutya párt 1 százalékon áll a biztos szavazók körében. Eközben az Együtt, a Liberálisok és a Momentum mérhetetlenül kicsi, a nulla százalék felé tendálnak.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányának tagjaival és szakértőkkel tárgyalt egy antikorrupciós ügyészség felállításának lehetőségéről. Karácsony elmondta, korábban ismertetett tíz miniszterelnök-jelölti vállalása közül az első volt a közpénzből szerzett „fideszes magánvagyon” jogállami úton történő visszaszerzése a tiszta közélet megteremtése érdekében. Az MSZP-Párbeszéd ennek érdekében létrehozna egy antikorrupciós ügyészséget, illetve támogatná az európai antikorrupciós ügyészséghez csatlakozást – emelte ki, majd hozzátette, olyan antikorrupciós szabályokra van szükség, amelyek mindenkor garanciát jelentenek a korrupcióval szemben. Karácsony Gergely elmondta, tanácsadó testületének tagját, Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsmant kérte fel az antikorrupciós ügyészségről szóló javaslat részleteinek kidolgozására, kormányra kerülésük esetén pedig őt is javasolná az intézmény élére.

Kérdésesnek tartja Galló Béla politológus, hogy az ellenzéki oldalon folyó egyeztetéseket tudják-e követni a választók, illetve mit szólnak hozzá. A politológus kifejtette: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke „jót húzott” azzal, hogy ő hívta egyeztetésre az ellenzéki pártokat, ezzel „kivette a zászlót” Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének kezéből. Az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltek egymás javára történő visszaléptetéséről szólva hangsúlyozta, a választók nem tudják követni a „politikai matek” diktálta logikát, kacskaringót. Galló Béla úgy fogalmazott: a tényleges kormányzati képesség nagyon nehezen képzelhető el erről az összetételű ellenzékről.

Külpolitika:

Egy izraeli biztonsági őr súlyosan megsérült abban a késes terrortámadásban, ami vasárnap történt Jeruzsálem óvárosában. A támadót a helyszínen lelőtték – számolt be az esetről a Times of Israel. A portál összeállítása szerin a 20-as éveiben járó áldozatot súlyos sérülésekkel vittek kórházba, a sebesülések a felsőtestén keletkeztek. A támadó török turistaként érkezett Izraelbe, de egyelőre bővebbet nem tudtak a hatóságok kideríteni róla. A támadás után a boltok nagy része bezárt az óvárosban.

Az izraeli hadsereg megsemmisített két feltételezett terroralagutat a Gázai-övezetben. A hadsereg szóvivője közölte, hogy ezeket az alagutakat még 2014-ben előtt építették, így nagyon fontos ellátási szerepet töltöttek be a Hamász nevezetű terrorszervezet életében – derült ki a Times of Israel összeállításából. A Hamász ezzel szemben arról beszélt, hogy az érintett alagutakat egyáltalán nem használták. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonsági szempontból egyre súlyosabbá váló gázai helyzetről azt mondta, hogy a nemzetközi közösség segélyadományinak a jelentős része terroristákhoz vándorol, így ezeknek a pénzeknek a folyósítását le kéne állítani.

A Palesztin Autonómiát irányító, Máhmud Ábász vezette PFSZ (Fatah) terrorszervezet új lakást ajándékozott Áhmád Nászer Dzsárár családja számára. Dzsárár volt az a terrorista, aki januárban meggyilkolta a hazafelé tartó, hatgyermekes Ráziel Sevách rabbit. A gyilkosra hetekkel a merénylet után találtak rá az izraeli biztonsági szervek és tűzharcban végeztek vele. Ezt követően a hadsereg elrettentésképpen lerombolta a merénylő otthonát. A Palesztin Hatóság kompenzációként ajándékozta meg a családot egy új ingatlannal, természetesen az életük végéig fizetett, jelentős havi ellátmány mellett – számolt be az esetről az israelnationalnews.com.

Újabb volt alelnököt vettek őrizetbe Iránban, pár napon belül már a másodikat. Ezúttal Rahim Maszaei került rács mögé. Hogy mivel vádolják, még nem közölték. Kedden Hamisz Baghaeit vették őrizetbe korrupció vádjával.  Mind a két politikus Mahmud Ahmadinezsád 2005-től 2013-ig tartó elnöksége idején volt alelnök. Ahmadinezsád igazságtalannak minősítette Maszaei őrizetbe vételét, és azonnali szabadon engedését követeli. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy Ahmadinezsád számos politikai ellenfele börtönbe került az ő elnöksége idején, főként 2009 után, Ahmadinezsád vitatott érvényességű újraválasztását követően.

Az amerikai választók 50 százaléka szeretné, ha a demokraták irányítása alá kerülne a kongresszus az őszi választások után, és csak 40 százalék preferálja a republikánusokat – derült ki az NBC News és a Wall Street Journal közös felméréséből. Januárban a demokraták még csak 49-43 arányban vezettek a republikánusokkal szemben az NBC/WSJ akkori felmérésében. Emellett a demokrata szavazók még lelkesek is. A március 10 és 14 között készült felmérés szerint 60 százalékuk nagyon nagy érdeklődéssel várja a novemberi kongresszusi választásokat, míg a republikánus szavazóknál ez a szám csak 54 százalék. Emellett az előző elnökválasztáson a demokrata Hillary Clintonra szavazó emberek 64 százaléka várja nagyon a választást, míg a Donald Trumpra szavazóknak csak az 57 százaléka.

A migránsok által elkövetett késes támadások sorozata miatt komoly szigorításokra készül a Herbert Kickl által vezetett osztrák belügyminisztérium, a kiutasításokat azonban elmondása szerint mind az ellenzék, mind az NGO-k akadályozzák. Herbert Kickl (FPÖ) még kedden jelentette be, hogy komoly helyszíni ellenőrzések várhatóak Bécsben, valamint ha egy menedékkérő ellen eljárás indul, akkor a lehető leghamarabb le kell zárni a menedékkérelmi eljárást és ki kell utasítani Ausztriából. Az osztrák belügyminiszter azonban nincs könnyű helyzetben, elmondása szerint az ellenzéki pártok és a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák az afgánok deportálását. Mindent megteszek, hogy olyan szigorú legyen, amennyire csak lehetséges. De ellenállással kell megküzdenünk – tette hozzá az intézkedések kapcsán a miniszter. Az osztrák szövetségi parlament FPÖ-s frakcióvezetője, Johann Gudenus a szigorításokról elmondta, hogy ezek az osztrák emberek legfontosabb érdekeit szolgálják, a migránsok által elkövetett támadások pedig Werner Faymann és Christian Kern korábbi szocialista kancellárok bevándorláspolitikájának az eredményei.

A Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki milícia bevette az észak-szíriai Afrín városát – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök a nyugat-törökországi Canakkaléban.Mint fogalmazott: az SZSZH a településen „teljes mértékben átvette az ellenőrzést” a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciától. Erdogan hangsúlyozta: Ankara mindent megtesz annak érdekében, hogy a térséget élhetővé tegye, és a Törökországban tartózkodó afríni menekültek minél hamarabb visszatérhessenek otthonaikba. A török haderő a Twitter-fiókján azt közölte, hogy a katonák a városban jelenleg aknák és házi készítésű robbanószerkezetek felkutatását végzik.

Oroszország EU-nagykövete szerint egy brit katonai laboratórium is lehetett annak az idegméreg-hatóanyagnak a forrása, amellyel a délnyugat-angliai Salisbury városában két hete megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt és lányát. A brit külügyminisztérium „képtelenségnek” nevezte a diplomata felvetését. Vlagyimir Csizsov kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze a gyilkossági kísérlethez. Hozzátette: Oroszországban nincs olyan idegméreg-hatóanyag, amellyel a brit szakértők megállapítása szerint a mérgezést elkövették, „Porton Down viszont alig 8 mérföldre (13 kilométerre) van Salisburytől”. Porton Downban működik a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja. Theresa May brit miniszterelnök a héten a londoni alsóházban bejelentette, hogy a kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury kórházában. A brit külügyminisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint „egy unciányi igazságtartalom sincs” abban a „képtelen” felvetésben, hogy az idegméreg forrása Porton Down lehetett.

Andrej Kiska köztársasági elnök megbízta a kormányalakítással Peter Pellegrinit, miután elfogadta Robert Fico kormányfő lemondását. Az új szlovák kormánynak 30 napja van arra, hogy programjának bizalmat szavazzon a parlament, legalább 76 képviselőnek kell támogatnia. Egyelőre kérdéses, hogy kik töltik be a megüresedett tárcavezetői posztokat. Hírügynökségi jelentések szerint Erik Tomáš, Robert Fico leköszönt miniszterelnök médiatanácsadója kerülhet a kulturális minisztérium élére, a Smer több képviselője azonban jelezte, hogy nem örülne a kinevezésnek. Ezt azzal indokolják, hogy az új kormánynak most a legkevésbé sem tenne jót a művészvilág tiltakozása, melyre Erik Tomáš kinevezése esetén számítani lehet. A SITA hírügynökség értesülései szerint a munka-, szociális- és családügyi minisztérium élén is csere várható. Egyelőre kérdéses, hogy ki lesz Ján Richter tárcavezető utóda. Az informatizációért és beruházásokért felelős új kormányalelnök viszont Richard Raši lehet, a belügyminisztériumot pedig az eddigi szakállamtitkár, Denisa Saková vezetheti.

Nagyobb erővel kell törekedni a párbeszédre és a rugalmas szolidaritás elvét kell alkalmazni a menekültek európai uniós (EU-) tagországok közötti elosztásának ügyében – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hogy a kelet-európai EU-tagországok ellenállására tekintettel ésszerű-e továbbra is ragaszkodni a menekültek elosztásához, azt mondta, hogy nem Angela Merkel kancellárnál – a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökénél -, hanem „másoknál, mindenekelőtt az Európai Bizottságnál kioktató hangnem jelent meg a kelet-európaiakkal szemben, ami kontraproduktív”, a várttal ellentétes hatást eredményez, „mert minden államnak megvan a maga büszkesége”. Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnál a kioktató hangnem mellett atyáskodás, gyámkodás is tapasztalható. Hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad az egyes kormányok „feje felett dönteni”.

Több mint 60 ezer ember menekült el a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részéről a hema és a lendu etnikai csoport között kirobbant erőszak elől – tudatta az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája. A világszervezet szerint a konfliktusnak mintegy 150 halálos áldozata van, 32 ezer ember Bunia városába menekült, 28 ezren pedig a szomszédos Ugandában kerestek menedéket. A hemák és a lenduk között évek óta folyamatosan nő a feszültség. A fel-fellángoló etnikai konfliktusban ezrek haltak már meg, ami miatt ENSZ-békefenntartókat is vezényeltek a térségbe. Az etnikai feszültségek forrása jobbára gazdasági eredetű, mert a lenduk hagyományosan földműves nép, míg a hemák álattenyésztő pásztorok, akik egész évben legelők után kutatva vándorolnak.

Biztonsági állásokat támadtak meg, és legalább öt rendőrt megöltek tálibok Kabultól északnyugatra – közölte Mohammed Zaman, Gazni tartomány rendőrfőnöke. Zaman elmondta elmondása szerint kétórás tűzharc volt a szélsőségesek és a rendfenntartók között. Az ország nyugati részén, Gor tartományban egy útmenti pokolgép egy fiatal pásztort ölt meg, és öt másik embert megsebesített. Ikbál Nizámi helyi rendőrségi szóvivő szerint a robbanószerkezetet a tálibok helyezték el az út szélén, célpontjuk pedig itt is a rendőrség lehetett.

Újabb öt évre miniszterelnökké választotta Pekingben idei ülésszakán az Országos Népi Gyűlés Li Ko-csiang kínai kormányfőt.  Lit 2964 igen szavazattal választották újra, csak ketten szavaztak ellene. A Kyodo japán hírügynökség azt írja, hogy Li befolyása valószínűleg csökkeni fog a párton és a kormányon belül. Li Ko-csiangot az előző pártfőtitkár, Hu Csin-tao bizalmi emberének tartják Pekingben. A héten Hszi Csin-ping államfőt is újraválasztották, és a parlament az alkotmányt is módosította, hogy Hszi kettőnél többször, akár élete végéig államfő maradhasson.

Thaiföld és Malajzia eldöntötte, hogy közösen épít egy tizenegy kilométer hosszú falat közös határukon a bűnözés és emberkereskedelem megfékezése céljából – jelentették be a thaiföldi fővárosban. Pravit Vongszuvon thaiföldi és Dato Szeri Hisammuddin Tun Husszein malajziai védelmi miniszter többévi egyezkedés után csütörtökön hozta meg a döntést Bangkokban. A malajziai kormány szóvivője elmondta: a két ország beleegyezett abba, hogy két fal helyett csak egyet építenek, és a költségeken egyenlően osztoznak. Konkrét árat vagy ütemtervet nem határoztak meg, de a szóvivő szerint a fal felépítése pár évet fog igénybe venni.

Gazdaság:
A magyar bruttó hazai termék 25 százalékkal magasabb lehetne, ha a társadalom számára teremtődő értéket is beszámítanánk – mondta Csath Magdolna közgazdász. A szakértő példaként említette a nonprofit szervezetekben végzett munkát, amelyről bár számla nem keletkezik, a társadalom számára hasznos. Elmondta, hogy a 25 százalékos adatot a Központi Statisztikai Hivatal állapította meg, ennyivel jobban teljesít a magyar gazdaság annál, mint ami látszik a hivatalos GDP adatokból. A régió gazdasági fejlődésével kapcsolatban elmondta, hogy Romániában az alacsonyabb bázis miatt a legmagasabb a GDP növekedése, az unióban pedig minimális gazdasági növekedés tapasztalható, míg Magyarországon van dinamikája a folyamatoknak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy „bőven van még mit tenni” a tudásba való befektetés terén, mert nem elég új gépeket venni, azokat tudással üzemeltetni is kell. Fontos lenne a felnőttképzésre, továbbképzésre és az informatikai képzésekre többet költeni – tette hozzá.

A jelenlegi európai uniós finanszírozási ciklusban fejlesztési forrásként rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint 2018 végére  hiánytalanul ott lesz a pályázóknál, elsősorban a gazdaság szereplőinél – jelentette ki a Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos Siklóson. Hargitai János az EU-s fejlesztések nyílt napján hangsúlyozta: a kormány elhatározott törekvése, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban „a források jó része” a gazdaság szereplőihez kerüljön. „Többek között azért volt tavaly év végén 4 százalék fölött a gazdasági növekedés, mert jól használjuk fel az uniós forrásokat” – vélekedett a politikus, aki reményét fejezte ki, hogy e növekedés a jövőben is fennmarad.

Könnyű:

Több szexuális zaklatással vádolták meg az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia elnökét, John Baileyt. A filmakadémia vizsgálatot indított az ügy tisztázására – számolt be róla a BBC. A The Hollywood Reporter és a Variety meg nem nevezett forrásokat idézve azt írta, hogy három szexuális zaklatási vádat nyújtottak be John Bailey ellen a filmakadémiához. A Variety szerint a filmakadémiához szerdán juttatták el a Bailey elleni vádakat. A testület közleményben számolt be arról, hogy vizsgálatot indítottak, ám azt nem árulták el, hogy kik tettek panaszt az elnök ellen. A tagság ügyeivel foglalkozó bizottság a vizsgálatot követően a filmakadémia kormányzói testületének nyújtja át jelentését – fűzték hozzá a szűkszavú közleményben. A 75 éves Bailey eddig nem kommentálta a vele kapcsolatban megjelent híreket.

Január óta 22 tonna szemetet gyűjtöttek a Galápagos-szigetek partjain, amelyek különleges védelem alatt állnak. A hulladékot az esetleges invazív fajok érkezése miatt át is vizsgálják – közölték a térség Nemzeti Parkjának illetékesei.  A tengeri áramlatok a szemetet Közép- és Dél-Amerikából, de Ázsiából is egészen a szigetekig szállítják. A közigazgatásilag Ecuadorhoz tartozó, csendes-óceáni Galápagos-szigeteken fekvő Nemzeti Parkot 1959-ben alapították. A szigetcsoport szárazföldi területének 97 százaléka különleges védelem alatt áll. A szigeteken számos olyan faj él, amely a világon máshol nem található, közük óriásteknősök és a pingvinek. A Nemzeti Park 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A térségben élő fajok védelmét szigorú szabályok biztosítják. Ecuador korlátozza a látogatók számát, a négy lakott szigeten csak 26 ezer ember él. Az építkezés erősen korlátozott, előnyben részesítik a megújuló energiákat, a műanyag zacskók használata tilos.