„Szerintem az önmegvalósítás egyik fantasztikus formája pont a gyermekvállalás…”

„Szerintem az önmegvalósítás egyik fantasztikus formája pont a gyermekvállalás…”

Novák Katalin, az EMMI államtitkára a családok szerepéről, a családbarát szülésről beszélt, de természetesen szóba került még az időbeosztás is.

 

Március 8., Nőnap, ilyenkor köszöntjük a nőket, de nem az lenne a legjobb, ha nem csak egy napon gondolnánk rájuk?

Ezek a napok arra alkalmasak, hogy különösen hívják fel a figyelmet egy helyzetre, egy helyzetben lévő emberekre, de ez nem jelenti azt, hogy az év többi napján ne kellene foglalkozni velük. Ilyen a Nőnap is, amikor több alkalom nyílik arra, hogy beszéljünk a nőkről, a nőket érintő kérdésekről, de ez nem jelenti azt, hogy az év többi napján ne foglalkoznánk ezzel.

A kormány családpolitikájának egyik eleme a CSOK, amellyel kapcsolatban könnyítéseket ígértek. Mit terveznek és mikortól?

A kormányhatározat már megjelent, a könnyítést meg reményeink szerint az igénylők fogják visszaigazolni. A családi otthon teremtési programunk az elmúlt idők leghatásosabb otthonteremtési programja, lassan három éve lépett életbe. A célunk az, hogy a családok minél könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban tudjanak hozzájutni a támogatáshoz. 2018 elején készült kimutatás szerint 68 ezer családnak tudtunk ezzel segíteni. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, de olyanokat is, ahol megjelölték azokat a pontokat, ahol lehet még javítani, ezért is egyszerűsítettünk a szabályokon. Pár dolgot kiemelve ezek közül: egyik a bizalmi elv, azaz az igénylőnek csupán a személyi azonosságát, meg néhány apróságot kell igazolnia, utána egy nyilatkozatot kell kitöltenie, ezt nem kell igazolni, minden igénylő tudja, a téves adatszolgáltatásnak büntetőjogi következményei vannak.

Ez a program mennyiben segíti a hazai gyerekszámok növekedését?

A kormány többször is felhívta a figyelmet arra a demográfiai válságra, ami nem csak Magyarországot, hanem Európát, az egész világot érinti. Sajnos nagyon levés gyerek születik, azt is lehetne Európáról mondani, hogy az üres bölcsők kontinense. Ma már nincs olyan európai állam, ahol elegendő gyermek születne, hogy fenntartsák a jelenlegi népességet. Azt tapasztalom, hogy manapság nem cseng az emberek fülében a bibliai parancsolat, hogy sokasodajtok és szaporodjatok. Véleményem szerint – és ezt háromgyerekes anyaként is mondom – a legnagyobb öröm a gyermekvállalás, manapság sajnos ilyenkor túl sok szó esik az anyagiakról, a támogatásokról, pedig szerintem ez alapvető kulturális, mentalitásbéli, értékrendbeli kérdés elsősorban. Érdemes visszanézni az elmúlt évtizedekre, évszázadokra, hogy válságok, háborúk idején hogyan alakultak a demográfiai adatok, mekkora gyermekvállalási kedv más és más anyagi helyzetű családoknál. Manapság ez a bibliai parancs mintha megkopni látszana a fejlett nyugati társadalmakban, ahol a fiatalok az önmegvalósítás más útjaira lépnek, pedig szerintem az önmegvalósítás egyik fantasztikus formája pont a gyermekvállalás. Vagy az, hogy egy édesanya abban látja kiteljesedni önmagát, hogy a családjának él.

A kormány többször is beszélt már a családbarát szülés fogalmáról, ez mit jelent?

Szerintünk a szülés a világ egyik legtermészetesebb dolga, nem pedig egy egészségügyi esemény. Fontos az, hogy a szülésnél legyen ott az édesapa is, a szülés nem a szülőkről, nem csak a babáról szól, hanem a családról, annak megszületéséről is kell szóljon. A családbarát szülés azt jelenti, hogy azokon a szülészeteken, ahol most szüléseket bonyolítanak le, mindenhol azzal az intimitással, támogató hozzáállással, azzal a környezettel találkozzon a család, amelyik képes számukra biztosítani a leginkább méltóságteljes körülményeket, hogy megélhessék a születés csodáját. Erre a programra a kormány 10 milliárd forintot biztosít.

Amennyiben sikerül elérni a kormánynak, hogy több gyermek szülessen, akkor lesz majd elég bölcsőde, óvoda, iskola? Nem beszélve arról, hogy a nőket is megilleti a munkahelyi karrier lehetősége, mint a férfiakat.

Mondtam az előbb, hogy fontos, ha egy nő a családban teljesedik ki, de az is legalább ilyen fontos, hogy azok a nők, akiknek fontos a szakmai karrierjük, ezt megtehessék. Nekünk, a kormánynak biztosítani kell lehetőséget, hogy az édesanyák visszatérhessenek a munkahelyükre a szülés után.

Mi történik az Erzsébet utalványokkal?

Az történt, hogy ismét lehetőségünk nyílt arra, hogy tízezer forintos utalványt adjuk a nyugdíjasoknak.

A mostani támogatást azért adják, mert jó a gazdasági teljesítménye az országnak, netán a választási kampány miatt?

Harmadjára adunk ilyet a nyugdíjasoknak, ha az utóbbi lenne az ok, akkor ezek szerint már 2016 karácsonyán is előreláthatóan tettük mindezt. Az ok ennél egyszerűbb, az ország gazdasági teljesítmény engedi ezt meg. Az utalvánnyal már fizettünk az év végén nyugdíjprémiumot is. A GDP növekedés tartósan 4 % felett van, nő az export, a foglalkoztatottság, a bérek is növekednek, ez is hozzájárul ahhoz, hogy elismerjük a nyugdíjasok teljesítményét.

Ön édesanya, dolgozó nő, államtitkár, képviselő, politikus. Hogyan tudja beosztani az idejét, hogy minden területen megfeleljen?

Szerencsére esténként, reggelenként tudunk a gyerekekkel minőségi időt együtt tölteni. A férjemmel megosztjuk a feladatainkat egymás között, szerencsére ott vannak még a nagyszülők is. Ugyanakkor tudom, ez egy nagy kihívás nekem is, a férjemnek is, ahogy sok más családnak is. Tudomásul kell venni, nem lehetünk mindig, minden esetben tökéletes szülők és tökéletes munkaerők sem.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter