A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások számláján is jóváírnak 12 ezer forintot a második negyedévben – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 111. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

 

. Lázár János  válaszolt a Heti Tv kérdésire is.

A Heti Tv rákérdezett a kormányzat álláspontjára a budai Várba való költözésére, valamint arra, hogy mi az oka a munkálatos csúszásának?

Lázár János válaszában elmondta, a magyarországi turizmus egyik fő célpontja a Vár, már ezért is szükség van arra, hogy ezt a részt felújítsák. Ezek a munkálatok a köztulajdonban lévő épületeket érintik. A Palota a fő kérdés, de ez nem aktuális, egy dolog biztos, a Várnak ez a része megmarad a tudomány és a kultúra fő helyének, az Országos Levéltár megújítása is ezt a célt szolgálja. A felújításokkal kapcsolatban a kancelláriaminiszter megemlítette, hogy a Mátyás-templom az egy sikertörténet.

A kormányzati negyeddel kapcsolatban Lázár János hozzátette, az épületek céljáról lehet vita, de azt tudni kell, itt már a XVIII. század óta jelentős volt a kormányzati, hatalmi jelenlét.

Ugyancsak megkérdezte a Heti Tv, hogy mi várható a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és a Salgótarján utcai zsidó temető felújításával, valamint ez utóbbinak a világörökségi listára való felvételével? Lázár János válaszában elmondta, a kormány támogatja a világörökségi lista bővítését, de ez természetesen még sok időt vesz igénybe. A világörökségi listán már több helyszín is szerepel Magyarországról, így Tokaj is, ami jelentős vonzerővel bír, de ide sorolják még a fővárosban az Andrássy utat is. Nagyon fontos lenne, hogy más budapesti helyszínek is felkerüljenek a világörökségi listára, már csak azért is, mert az ország brand egyik fő eleme Budapest. Ami a két temetőt illeti, nagyon jó döntés volt, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkert állami tulajdonba került, emiatt is elindulhattak jelentős felújítások. Ugyanerre van szükség a Salgótarján utcai zsidó temető esetében is – a munkálatok már elkezdődtek -, mert itt olyan kiváló emberek nyugszanak, akik nem csak a hazai zsidóság, hanem Magyarország életében is jelentős szerepet töltöttek be.

 

A Heti Tv a megvalósulásra váró budapesti Csontváry Múzeum helyzetéről is faggatta a minisztert. Lázár János elmondta, kellene egy ilyen múzeum, Csontváry erről végakaratában rendelkezett is, ám ez nem valósult meg, a világszenzációt jelentő alkotó képei Pécsre kerültek. Lázár János hozzátette, ő személy szerint nagyon szeretne a fővárosban látni egy Csontváry Múzeumot, de eddig még nem járt sikerrel. Voltak ugyan elképzelések, de ezek a jelenlegi kormányzati ciklusban nem valósultak meg.

 

A Heti Tv kíváncsi volt a kormány álláspontjára Jeruzsálemnek, mint Izrael Állam fővárosának az elismerésével kapcsolatban, felvetve annak a lehetőségét, hogy a V4-ek együtt is léphetnének. Lázár János válaszában elmondta, a magyar kormány álláspontja változatlan ebben az ügyben. Eddig is sokat tett a kormány, hiszen megakadályozta, hogy az Európai Unió elítélje az Amerikai Egyesült Államokat, amelyik elsőként ismerte el Jeruzsálemet, sőt rövidesen át is költözteti a nagykövetségét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani a kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával. A tárcavezető ezt azután közölte, miután Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel tárgyalt, akivel – elmondása szerint – jó hangulatú beszélgetésen tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat. Kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában a bécsiek megbántása. Magyarországnak szólt a felhívás, azt szerette volna érzékeltetni – mondta a miniszter -, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok. Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen – fogalmazott Lázár János.

 

Lázár János – reagálva az Európai Bíróság zsebszerződésekre vonatkozó döntésére – azt is hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon. Mint ismertette, a testület szerint a hatályos magyar jogszabály nem felel meg az európai jognak. „Itt egy csatát veszítettünk” – mondta, jelezve: a bírósági döntés megnyitná a kaput a külföldiek magyarországi földszerzése és a földspekuláció előtt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelésügyi minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak. 2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni – mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A következő évek nagy kérdésének nevezte, hogy Magyarországon a külföldiek szerezhetnek-e földet. A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.

 

Megerősítette továbbá, hogy ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, amit a gazdasági eredmények tesznek lehetővé. Az intézkedés összértéke mintegy 30 milliárd forint, az utalványokat pedig a következő hetekben kézbesíti a Magyar Posta – mondta Lázár János. Megjegyezte: a nyugdíjasok immár harmadik alkalommal kapnak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. „Többgenerációs országban gondolkodunk, mindenki felelős mindenkiért” – fogalmazott.

Külpolitika:

 

Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem lesz tagja az új konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormánynak. Gabriel a Twitteren tette közzé, hogy Andrea Nahles és Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetői tudatták vele, hogy nem fog részt venni az új kormányban. Továbbra is a törvényhozás közvetlenül megválasztott tagja marad, de vezető politikai feladatokat nem lát el többé az SPD számára – közölte Gabriel. Az egykori SPD-elnök hozzátette: szívből kívánja az új kormánykoalíciónak és a pártjának, hogy sikerrel tudja kezelni a Németország és Európa előtt álló kihívásokat. A dpa német hírügynökség szociáldemokrata pártkörökből származó információi szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter veszi át a külügyi tárca irányítását, helyére pedig Matthias Miersch vezető szociáldemokrata politikus kerül. Gabriel jó választásnak nevezte Maast.

 

Az osztrák belügyminiszter, tekintet nélkül több EU-tagország ellenkezésére, továbbra is fenn akarja tartani az ausztriai határellenőrzéseket – a szabadságpárti (FPÖ) Herbert Kickl erről Brüsszelben az uniós belügyminiszterek tanácskozása előtt nyilatkozott. A schengeni övezeten belüli határellenőrzések témája nem szerepel a miniszteri ülés napirendjén. Ausztria jelenleg a Szlovéniával és Magyarországgal közös határán tart fenn határellenőrzést. Az Európai Bizottság erre vonatkozó engedélye májusban jár le.  Herbert Kickl elmondta, hogy tárgyalni akar azoknak az országoknak a képviselőivel, amelyek ezt az ügyet Ausztriához hasonlóan látják. Reményét fejezte ki, hogy az ügyben sikerül közös megállapodásra jutni. Az osztrák belügyminiszter szerint „továbbra is fennáll az ország biztonságának veszélyeztetése”. „Nagyon magas az +elvont+ terrorveszély, amelyet nem szabad alábecsülnünk” – mondta.

Magyarország kijevi nagykövete túllépte diplomáciai hatáskörét, amikor kárpátaljai autonómiáról és ukrajnai magyaroknak kiadott útlevelekről nyilatkozott – jelentette ki Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes az ukrán Ötös tévécsatorna egyik műsorában. Zerkal szavai szerint az ukrán külügyminisztériumban „el fognak beszélgetni” erről a nagykövettel.  A műsorvezető azon felvetésére, hogy ki kellene utasítani őt Ukrajnából, Zerkal annyit mondott, hogy ez nem lenne „diplomatikus”. Keskeny Ernő nagykövet az Ukrajinszki Novini hírportálnak adott, szerdán közölt interjújában arról beszélt, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többségében elfogadott a kettős állampolgárság. „Ha Ukrajna az Európai Unióhoz közeledik, talán a jövőben elgondolkodik ezen, nem zárja ki ezt a lehetőséget, és később engedélyezi kettős állampolgárság birtoklását” – fogalmazott a nagykövet.

Hibának nevezte Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként a francia elnök a franciaországi zsidó szervezetek gálavacsoráján. Emmanuel Macron szerint Franciaország nem követi Donald Trump amerikai elnök döntését. A francia államfő szólt arról is, hogy megvédik zsidó polgártársaikat az egyre gyakoribb támadásokkal szemben. Emmanuel Macron felesége kíséretében érkezett a franciaországi zsidó szervezetek Louvre múzeumban tartott fogadására. Az elnök azt ígérte, hogy a francia állam megvédi a zsidóságot. „Ahogy a rasszizmus évtizedek óta rombolja a társadalmainkat, megdöbbenésünkre az antiszemitizmus is tovább él. Erre könyörtelen választ kell adnunk. Franciaország nem lenne Franciaország, ha a zsidó polgártársaink félelemből elköltöznének” – hangoztatta az államfő.

 

Gazdaság:

 

A jelenlegi támogató szabályozói és gazdasági környezet fennmaradása fontos lenne a magyarországi bankrendszer számára, egy politikai átrendeződés ugyanakkor hatalmas bizonytalanságot okozna a szektorban – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek, amelyet a Magyar Idők szemlézett. Márpedig a politikai stabilitás fontos, vagyis az, hogy megmaradjon a mostani támogatói környezet. A legnagyobb hazai bank első embere szerint a bankok kitűnő kapcsolatot építettek ki a jelenlegi kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal is, és ezt a választások után is szeretnék fenntartani. A bankszektor a mindenkori politikai elit gazdasági stratégiájának alappillérének kell lennie, ám a jelenlegi ellenzéki politikai erők mindeddig nem ismertették azon terveiket, hogy miként viszonyulnának a szektorhoz, miként járnának el győzelmük esetén a bankokra kivitett különadó kérdésében – hangoztatta a vezérigazgató.