Évértékelő markáns mondanivalóval, jövőképpel

Évértékelő markáns mondanivalóval, jövőképpel

Puskás Imre, a Fidesz szóvivője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök évértékelőjéről, de természetesen szóba került még a választás és Európa helyzetre is. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

A politikai év kezdetét szokta jelenteni Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője, most is sor került erre az eseményre. milyen volt a rendezvény hangulata?

Idén tartotta a miniszterelnök a huszadik évértékelőjét, aki nyomon követte a rendezvényt a televíziók képernyőjén, az is megbizonyosodhatott róla, hogy ez egy kifejezetten jó hangulatú évértékelő volt, de az is látszott, hogy nagyon sok fiatal követte személyesen is ezt az eseményt. Ez utóbbi azért is fontos, mert ahogy ma látjuk a pártok rendezvényeit, éppen az lehet az egyik hiányérzetünk, hogy kevés a fiatal ezeken.

A miniszterelnök beszédével kapcsolatban több elemző is megemlítette, régen hallották, hogy ilyen nagy teret szentelt volna Orbán Viktor az ellenzéki pártoknak. Ön szerint mi volt ennek az oka?

Én meg azt gondolom, ez viszonyítás kérdése, mármint, a nagy tár, mert ha jól emlékszem, akkor mindössze egy bekezdés volt ez a rész a sok bekezdés közül. Azért lehetett látni, hallani, elsősorban az ország helyzetét értékelte a miniszterelnök, miután persze egy választás előtt állunk, így a jövőről is beszélt, arról, milyen helyzetben van Magyarország, milyen nemzetközi helyzetben kell az országnak a jövőjét meghatározni, ezekben értelemszerűen nem lehet nem szót ejteni az ellenzékről. Mint mondtam, választások előtt állunk, ezért kell azt a gondolatot is végigvinni, hogy mit jelentene az ország jövője szempontjából, ha a jelenlegi ellenzék esélyt kapna. Elég egyértelmű, komoly kockázatot jelentene Magyarország szempontjából, ha ez a mai ellenzék, ami rendkívül szétesettnek tűnik és szétesett állapotban van, ám mégis a kockázat fennmarad. Látjuk, azok, akik korábban kaptak esélyt, milyen helyzetben hagyták Magyarországot, mondhatjuk joggal, tönkretették az országot 2010 előtt. Arról nem beszélve, hogy a mai lépéseik, megnyilvánulásaik meg az ország biztonságát kockáztatják.

Akkor ezek szerint a Fidesz-KDNP szövetség nyugodtan hátradőlhet?

Többen, többször is elmondtuk már ezt, szó nem lehet ilyesmiről!

Pedig, ha tényleg olyan az ellenzék helyzete, amit most elmondott, idézett a miniszterelnöktől, akkor semmi gond az aggodalomra.

Az aggodalom az mindig az ország sorsáról szól, tehát az a kérdés, mi Magyarország érdeke. A miniszterelnök is megfogalmazta, nekünk Magyarország az első!

Ön szerint van olyan párt ma Magyarországon, amelyik elindul a választások, amelyiket nem a hazafias érdekek vezényelnek, akiknek nem a haza, nem Magyarország a legfontosabb?

Úgy tűnik, hogy igen. Ha a politikai nyilatkozataik tartalmát nézzük, akkor azért ez eléggé egyértelmű. Hiszen mi Magyarország érdeke? Magyarország érdeke a szuverenitás, a függetlenség, ez szerepel mindenek előtt, hiszen ha ez csorbul, akkor nyilvánvalóan az egyéb érdekeink is csorbulnak, mert onnantól kezdve nem mi vagyunk a sorsunk alakítói.

Melyek ezek a pártok, amelyeknek Ön szerint nem Magyarország az első és legfontosabb, amelyek nem szeretnének független hazát?

A függetlenségnek sok csorbítója van. A függetlenség végső elveszítése az, amikor megszállnak egy országot, vagy egy másik ország határozott befolyása alá kerül. A függetlenségnek vannak más elemei is, mint a gazdasági függetlenség, de ide lehet sorolni az energia függetlenségének a kérdését is. Most meg Európában éppen az a kérdés, hogy Európa megmarad-e keresztény kultúrkörbe tartozó kontinensnek, így Magyarország megmarad-e keresztény országnak? Szerintem ebben a kérdésben komoly kockázatot jelent, ahogy az ellenzék viselkedik, míg mi azt mondjuk, megvédjük Magyarországot attól, hogy bevándorló-országgá váljon, az ellenzék minden egyes megnyilvánulása ezzel szemben azt támasztja alá, hogy ők nem így tennének. Amikor azt mondják, le kell bontani a kerítést, amikor megengedő módon viszonyulnak a kötelező kvótához, azokhoz, amit Brüsszelből próbálnak ránk erőltetni, akkor ez azt jelenti, ők Magyarország szuverenitását kockáztatják.

Az ellenzék vezetői pedig tételesen cáfolják mindezt, nem is egyszer mondták már el, nem bontanák le a kerítést.

Talán érdemes lenne visszamenni 2015-re, nézzük meg, hogy akkor miként viszonyultak am kormány döntéséhez a kerítés megépítése kapcsán. Azt mondták, ez értelmetlen, ezt nem szabad, odamentek, demonstráltak, hogy ezt le is kell bontani, valamennyi ellenzéki párt így nyilvánult meg. Az egy másik kérdés, hogy időközben azt látják, a magyar emberek túlnyomó többsége azt mondja, a kerítésre szükség van, ennek állnia kell, mert Magyarország biztonságát a kerítés garantálja. Ugyanakkor érdemes azt is megnézni, hogy ezeknek a pártoknak, amelyeknek „megváltozott a véleménye” az európai parlamenti képviselői hogyan szavaznak. Megtámogatták a kötelező kvótát, támogatják azokat a jelentéseket, amelyek Magyarország ellen szólnak, az ellen, ahogyan mi a migrációhoz viszonyulunk. Innentől kezdve a szavak kevésnek bizonyulnak, hiszen ott vannak a tettek. Fel kell mérni, mit mondtak, mit tesznek, hogyan cselekednek, amikor egy olyan alkotmánymódosítást akartunk elfogadni, ami kizárta volna a kötelező kvótát Magyarország vonatkozásában, de ezt nem támogatták az ellenzéki pártok. Amikor a való cselekvések ideje van, akár itthon, akár Brüsszelben, akkor ők mindig Magyarország biztonsága ellen szavaznak.

Ha már biztonság, Münchenben egy biztonságpolitikai konferencián mondta Juncker úr, hogy az Európai Uniónak függetleníteni kellene magát az Egyesült Államoktól. Mit gondol Ön erről?

Különös lenne, hiszen egy olyan katonai szövetség, a NATO tagjai is vagyunk, amelyik többek között az Európai Unió biztonságát is szolgálja, az meg nem kétséges, hogy ennek a szervezetnek a legnagyobb katonai erejét az Egyesült Államok jelenti. Jó az, ha magabiztosak vagyunk, bár azt látom, mostanában ez az EU számára kevésbé indokolt, hiszen a migrációra adott brüsszeli válasz éppen nem erősíti, hanem gyengíti Európát. Amikor Brüsszelben olyan döntések születnek, amelyek a migrációt támogatják, amelyek a tagországokra rá akarja kényszeríteni a kötelező kvótát, akkor ezek a folyamatok nem az erős Európa irányába mutatnak.

A V4-es országok azzal is felhívták a figyelmet magukra, hogy nagysze3rű viszonyt ápolnak Izraellel, ám most a lengyel kormány és a lengyel miniszterelnök nyilatkozatai után, mintha kissé fagyosabb lenne a viszonyuk Izraellel. Ön szerint várható valamilyen konszolidáció?

Sok mindenben együttműködnek a V4-es országok, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan ügyek, ahol más álláspontot képviselnek. Egy biztos, Magyarország álláspontja akár Izrael, akár a magyarországi zsidósággal kapcsolatban elég egyértelmű. Többször is elmondtuk, számunkra fontos, hogy Magyarországon mindenki biztonságban érezze magát, mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon. Nem beszélve arról, hogy milyen remek volt a hangulat, milyen nagy volt az egyetértés, amikor most itt járt Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor vendégeként.

Lesz majd a Fidesznek hivatalos kampánynyitó rendezvénye, netán ezt az évértékelőt tekintsük annak?

Miután a miniszterelnök évértékelője pont a kampány nyitányára esett, annak tartalma is megfelelő volt, így ennél egyértelműbb és markánsabb kampányindítót nehéz lenne csinálni.

Köszönjük a beszélgetést.