Ezért is mondjuk már egy ideje, az Európai Unió külső határait meg kell védeni!

Ezért is mondjuk már egy ideje, az Európai Unió külső határait meg kell védeni!

Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ENSZ dekrétumról, annak hatásairól is beszélt, de szóba került még a régi és a mai Európai Unió is. A politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

Mik voltak az elmúlt hét jelentősebb eseményei Ön szerint?

Ezek közül elsőként azt emelném ki, hogy az Európai Parlament elkezdte tárgyalni az ENSZ migrációs paktumát, azt a paktumot, amiről már mi többször is beszéltünk, azt, aminek a végleges szövege is ma jelenik meg. Nagyon kíváncsian várjuk, ugyanis az alatt a másfél év alatt, amíg erről tárgyaltak a kormányok, miután 2016 végén jelent meg a new yorki deklaráció, amely már új irányt akart szabni az ENSZ migránspolitikájának, tehát ez alatt a másfél év alatt nem sok elmozdulás történt legalábbis az ENSZ főtitkárának legutóbbi nyilatkozata alapján. Ez a deklaráció viszont olyan irányt szab a migrációnak, amit mi veszélyesnek tartunk, egyébként nem csak mi, hanem az Amerikai Egyesült Államok is. Ők is azt mondták, ha marad az a szöveg, ami a deklarációban van, akkor kilépnek ebből az egyezményből. Az Európai Parlamentnek joga van tárgyalni erről, az illetékes bizottságával, ám itt túlnyomórészt olyan képviselők vannak, akik támogatják a migrációt, ezért ők ezzel a deklarációval egyet is értenek., aminek az a kiindulópontja, hogy komplex és kölcsönös kapcsolat van az országok fejlődése és a migráció között. Tehát azt állítják, a migráció jó a világnak, az ENSZ, az EU tagállamainak, szerintük a migrációt minél inkább fel kellene gyorsítani, azt ösztönözni, segíteni kell. Sőt el akarják mosni a legális és az illegális migráció közti határvonalat, az olvasható ki, hogy a migrációt alapvető jogként értelmezik.

Értem én ennek az EP bizottságnak a szerepét, de ott vannak a parlamenti ülésen a képviselők, köztük a magyarok is, tehát nem biztos, hogy mindezt csak a bizottság fogja eldönteni.

Igaz, de az EP-ben is először bizottsági szinten tárgyalnak, ez a bizottság, mint mondtam, bevándorláspárti képviselők vannak többségben, elfogadta ezt a deklarációt. Ne legyen kétségünk, de az Európai Parlament többsége is bevándorláspárti, ez kiviláglik az elmúlt évek határozataiból.

De mekkora súlya is van az ENSZ-nek és a főtitkárának?

Két dolgot azért érdemes tisztázni. Az Európai Parlament amilyen mandátumot meghatározott a vezetőinek, azt javaslatba foglalta, ami erősen bevándorláspárti. itt szerepel a kiszélesített családegyesítés, szerepel a kötelező kvóta és még lehetne sorolni. A másik, lehetséges, hogy nincs nagy súlya az EBSZ főtitkárának, de ő arról beszélt, hogy ennek a deklarációnak mi is a jelenlegi tartalma. Amennyiben azonban igaz, amit állít, akkor azt olvashatjuk ki, hogy másfél év alatt semmilyen elmozdulás nem történt.

Ez a deklaráció sokak szerint azért is vérzik több sebből, mert magasan képzett migránsokat sejt, de ma már nem róluk van szó.

Ennél egy sokkal nagyobb problémák is vannak, az ENSZ be akar vezetni egy új jogi fogalmat, amit ők klímamenekültnek neveznek, tehát ha valaki a szélsőséges időjárás miatt menekül, azt az ENSZ tagállamainak kötelező lenne befogadni. Ezzel  a paktummal szélesre tárják a migráció kapuját, tulajdonképpen nem lesz olyan ENSZ tagállam, amelyik a nemzetközi jogra alapozva visszautasíthatná őket. Erre egyetlen megoldás van, amiről az USA is beszélt, ez pedig a kilépés.

De kik írták ezt a deklarációt?

Az ENSZ tagállamok, ha pedig az a szöveg kerül elfogadásra, amit a deklaráció tartalmaz, akkor mi sem tehetünk mást, mint az Egyesült Államok.

Nem volna jobb a kilépés helyett egy belső kampányt lefolytatni?

Ez egyszerűen nem fog menni,ha az Egyesült Államok megteheti, akkor azt gondolom, hogy mi is.

Erre szokták kormánypárti politikusok azt mondani, hogy merjünk kicsik lenni. Legutóbb Lázár János mondta ezt, amikor rákérdeztem a kormány álláspontjára a török-kurd konfliktus kapcsán, aminek „köszönhetően” kurdok tömege indulhat el Európa felé.

Ezért is mondjuk már egy ideje, az Európai Unió külső határait meg kell védeni! Az EU-török megállapodás – jó pénzért – most megállítja a migránsokat, de abban a pillanatban, amikor Törökországnak mások lesznek a politikai érdekei, akkor az a több millió ember, akiket a törökök felfognak, elindulhatnak és akkor hirtelen ugyanazzal a helyzettel nézünk szembe, mint amivel 2015-ban. A határkerítés eddig nagyon jól vizsgázott, persze kérdés az, ha egy nyugat-balkáni útvonal, amire esély van, újjáéled, akkor elég-e a jelenlegi határkerítés.

A most alakuló németországi koalíciónak is ezek a legfontosabb kérdései.

Ez sokkal inkább Európa legnagyobb kérdése ez, ma már egyre több nyugat-európai ember úgy vélekedik a bevándorlásról, ami hosszabb távon határozza meg Európa j9vőjét, identitását. Nem vagyok benne biztos, hogy Európa megmaradhat Európának, ha szélesre tárjuk a bevándorlás kapuját. Ezért nem is csodálkozom, hogy Németországba is ez a legfőbb probléma és konfliktus a CDU-CSU szövetség és az SPD között.

Visszatérve az ENSZ egyezményhez, Magyarország nem keres partnereket, akár a V4-es országok között?

A miniszterelnök nagyon helyesen mondta, először várjuk meg a végleges szöveget, ha ez meglesz, akkor ez határozza meg majd a magyar kormány hivatalos álláspontját, akkor lesz döntés arról is, milyen álláspontra helyezkedjen az Európai Tanácsban, milyen összefogás lehetséges a V4-es országokkal. Szükség van a visegrádi összefogásra, annak a támogatására, hiszen az Európai parlament megszavazta a kötelező betelepítési kvótát, a Bizottság is egyértelműen foglalt állást.

Mindeközben az Európai Unió szervezeteiben is átalakítások várhatók, mit gondol erről?

Mi mindig is azt mondtuk, attól lesz jobb Európa, ha nem az Európai Egyesült Államok irányába megyünk tovább, hanem visszalépünk ahhoz az állapothoz, ahol igazán sikeres volt Európa. A kétezres évekig úgy működött az EU, ahogy azt az alapító atyák megálmodták. Egy laza együttműködésben ott működtek együtt a tagállamok, ahol szükséges olt, egy alapvetően gazdasági együttműködés mentén, ami meghagyta a tagállamok szabadságát. Ami ma van, az nem ilyen, mi nem ilyen Európai Uniót akarunk, ez a mi legnagyobb vitánk.

Az Európai Unió működésében hozhat változást az olaszországi választás?

Mi nagyon reménykedünk benne, most az Európai Parlament, a Bizottság is egyértelműen bevándorláspárti, a kötelező kvóta ötletét ezért csak a Tanácsban tudjuk meggátolni, az, ehhez most a V4-ek még Ausztriával együtt is kevesek, nekünk nagyon kell Olaszország, nekünk nagyon fontos egy olyan olasz kormány, amelyik mellénk áll.

Köszönjük a beszélgetést.