Az a baj, hogy itt a lakókról nem esik szó

Az a baj, hogy itt a lakókról nem esik szó

Moldován László, az LMP erzsébetvárosi képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje beszélt a kerületi népszavazásról, arról, hogy nem számít sikerre az eredményességet illetően, mellette szó volt még arról is, mit tenne másként. A politikust Breuer Péter és Kovács Andrés, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

Február 18-án lesz a kerületi népszavazás a bulinegyedről, az éjféli zárásról. Mi az Ön és a pártja véleménye erről, mire buzdítja a kerületi lakosokat?

Pontosabban arról szól a népszavazás, hogy Belső-Erzsébetvárosban, hasonlóan a kerület más részeihez, ne legyenek éjfél után nyitva a vendéglátóhelyek. Itt az a legnagyobb probléma, hogy amikor a kézezres évek elején elterjedt itt a romkocsma kultúra, akkor az nagyon értékes volt, mert olyan házakat hasznosított, amelyekre sem az önkormányzatnak, sem pedig másnak nem volt pénze a fenntartásra. Közösségi terek jöttek létre, ahol a fiatalok közösségben tudtak kulturáltan szórakozni. A probléma abból adódott, hogy Belső-Erzsébetvárosban szabályozatlan lett a nyitva tartás, ezért kevesebb mint egy négyzetkilométeren majdnem ötszáz szórakozóhely van, miközben tizenegyezer lakó él itt, számukra élhetetlenné lett a város, ma már ezt a helyet úgy hirdetik külf9ldön, hogy itt mindent megtehet az ember, a kulturált szórakozást felváltotta a legénybúcsú turizmus.

Mi jöjjön helyettük?

Ha rajtunk múlik, akkor egy szabályozott és élhető Erzsébetváros, kulturált szórakozással.

Ebben meg tudnak élni ezek az üzleti vállalkozások?

Egy részük biztosan, azok, amelyek hosszú távon gondolkodnak és közösségi helyeket hoznak létre, akik nem az azonnali profit reményében jöttek ide. Akik nem élnek meg, azok továbbállnak és megkeresik azokat a helyeket, ahol gyorsan lehet nagy pénzt kivenni.

Több cikk is született már a bulinegyed, a népszavazás kapcsán, ezeknek egy része azt mondja, nagy veszteség lenne, ha a helyeknek éjfélkor be kellene zárni, az ingatlanok ára csökkenne, több bezárt üzlet is lenne. Ezt szeretné a kerület?

Az a baj, hogy itt a lakókról nem esik szó, akik egy olyan helyzetben vannak, ami élhetetlen. Sérül az alkotmányos joguk az egészséges környezethez, ezt egyébként az alapjogok biztosa is megállapította. Nem tudnak egészségesen pihenni, ami egészségkárosodáshoz is vezet. Arról nem is beszélve, hogy a hajnali utcákon mindenféle rettenetekkel is lehet találkozni, mocsokkal, ürülékkel, stb.

De az éjféli zárás után a kiadott lakásokban fogják folytatni a bulizók az estét.

Én azt gondolom, az éjféli zárással meg legkésőbb hajnali egykor már tudnak aludni az erzsébetvárosiak. Amire rákérdezett, az pedig egy rendőrségi, közterület-felügyelői kérdés, pont az a baj, hogy ezek a szervek eddig sem jártak el.

A jelenlegi városvezetés szerint az elődjeik tehetnek erről az egészről.

Az egyik vezetés sem tudott mit kezdeni ezzel a helyzettel, a mostani, fideszes vezetés kiírta a népszavazást, de ezt kényszerből tette, mert az itt élők megszervezték magukat és kiálltak az érdekeikért. Egyébként egy rendeletmódosítással meg lehetett volna oldani, de erre nem volt hajlandó a vezetés.

Ön szerint meglesz a szükséges részvétel a népszavazáson?

Nem, valószínűleg nem lesz meg az ötven százalékos részvétel, nem lesz érvényes a népszavazás. Azonban úgy gondolom, ha harminc-negyven százalék elmegy és úgy szavaz, hogy teljesen egyértelmű mit akar, akkor a kerületi vezetés nem teheti meg ennek a figyelembe nem vételét.

Nincs ebben némi ellentmondás, hiszen azt mondta, a helyiek megszervezték magukat. Akkor, ha így történt, miért lenne eredménytelen a népszavazás?

Valóban sok mindenkit érint ez a kerületben, de nehéz a kerület külső részén, a Dózsa György úton élő embert meggyőzni, amikor az országgyűlési és az önkormányzati választásokra sem mennek el. Mi mindenesetre mindenkit arra buzdítunk, hogy menjenek el, vegyenek részt a népszavazáson is.

A napokban került ki a Momentum egyik képviselőjelöltjéről egy felvétel, ahol erősen antiszemita, rasszista, homofőb kijelentések hangzanak el. Ön szerint ez csak egy pártra lehet jellemző?

Ha csak egy pártra lenne jellemző! De ez az eset, egy olyan kijelentésről szólt, amit évekkel ezelőtt követett el ez a fiatalember, amikor még tizenhét éves volt. Ez azért is fontos, mert azt gondolom, egy ennyi idős embernek még nem igazán tudatos az értékválasztása. Nem ismerem őt, nem tudom, hogy ma mit gondol, nagyon remélem, hogy megbánta a korábbi nyilatkozatát. Azzal van egy kis gondom, hogy azért tette-e ki a bocsánatkérő sorait, mert a korábbi mondatai napvilágra kerültek vagy pedig tényleg megbánta a fiatalkori mondatait.

Ön szerint vissza kellett volna-e lépnie?

Ezt nem tudom, ez a pártja és a közte levő megállapodást érinti, amit nem ismerek. Erről a Momentumnak kell döntenie.

Ön egyéniben indul az LMP színeiben az országgyűlési választásokon, listás helye is van?

Van, de a 24. vagyok, ami azért nem egy befutó hely. Én nem vagyok egy profi politikus, a párttársaim is ezt gondolják. Egyéniben indulok, az Erzsébet- ás Terézváros alkotta körzetben. Most is a kerületben lakom, itt is születtem.

Milyen ma erzsébetvárosinak lenni?

Most nem nagyon jó, pedig ez egy nagyon jó kerület lenne. Nem jó, egyrészt a bulinegyed problémái miatt, de az is baj, hogy nagyon kevés a kerületben a zöldfelület, az itt élők kimutathatóan kevesebbet élnek, mint más kerületben élők, mert komolyan kitettek a légszennyezettségnek. Én ezen változtatnék nagyon radikálisan, sokkal több zöldfelületet teremtenék a kerületben.

Hol lehet Erzsébetvárosban növelni a zöldfelületet?

Mindenhol lehet, még a betont is fel lehet törni, de mondjuk nem lenne szabad a Városligetet beépíteni múzeumokkal.

Elképzelhetőnek tartanák a dugódíj bevezetését a légszennyezettség csökkentésére?

Teljes mértékben, bármennyire is nem népszerű, de azt mondjuk, a Hungária körúton befelé kellene bevezetni a dugódíjat.

Visszatérve a népszavazásra, mi az LMP álláspontja?

Mindenki vegyen részt a népszavazáson és szavazzanak igennel, a Külső-Erzsébetvárosiak egy része is érzi már a bulinegyed káros hatásait az Airbnb lakások miatt, ezért is van szükség tőlük egy minimális szolidaritásra. A népszavazás után lehet olyan távlatokban gondolkodni, ahol visszatérhetünk egy viszonylag normális helyzethez, ahol minden érintett érdeke tud érvényesülni.

Köszönjük a beszélgetést.