Az antiszemita gondolkodásra a legjobb válasz az Élet Menete Alapítvány létrehozása volt

Az antiszemita gondolkodásra a legjobb válasz az Élet Menete Alapítvány létrehozása volt

Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány vezetője és Aharon Tamir, a Nemzetközi Élet Menete főigazgatója beszélt egy most nyíló kiállítás kapcsán a hazai és a nemzetközi szervezet tevékenységéről.

Idén mivel készül az Élet Menete a Holokauszt Emléknapra?

Gordon Gábor: Aharon Tamir azért érkezett most Budapestre, mert a Nemzetközi Élet Menete szervezetnek van egy kiállítása, ami a szervezet 30 évét mutatja be, ugyanis idén lesz harminc éves a Nemzetközi Élet Menete. Ezt a kiállítást most nyitjuk meg a Dohány utcai zsinagóga sírkertjében. Azért nem a Holokauszt Emléknapon, mert az idén szombatra esik, mi pedig ezt tiszteletben tartjuk.

A hazai Élet Menete Alapítványról köztudott, hogy sok önkéntes segíti a munkáját, ott lesznek a segítők ezen a kiállításon is?

  1. G.: Nem tudjuk elégszer elmondani, mi tulajdonképpen az önkénteseknek köszönhetjük, hogy tudjuk működtetni az alapítványunkat, a mostani megnyitón is sok vendégünk lesz, az önkénteseink természetesen itt is jelen lesznek és segítenek mindenben.

Az Élet Menete Alapítvány mit szólt ahhoz a sajtóban nagy vihart kavart hírhez, hogy a Holokauszt Emléknapra Horthy Miklós emlékére szerveztek misét? Bár már tudjuk, ezt a rendezvényt a szervezők lemondták.

  1. G.: Az Élet Menete Alapítvány is kiadott egy közleményt, amelyben ez áll: Annak ellenére, hogy szervezetünk soha nem nyilvánul meg ilyen es ehhez hasonló napi politikai ügyekben, (mert ez az) de most kivételt teszünk es ezt az egész “megemlékezést” mélységesen elítéljük! Január 27-én az ENSZ Holokauszt Emléknapján meg pláne….! Kérjük az illetékes egyház felelős es gondolkodó vezetőit, hogy a 600.000 magyar Ember emlékére gondolva ne engedjek ezt!

Ön el tudja képzelni, hogy erről a rendezvényről a magyar kormány tudott?

  1. G.: Sem én, sem pedig az Élet Menete nem nevezte meg a magyar kormányt, nem is gondoltunk erre. Talán a szélsőséges emberek, a szélsőségesen gondolkodó politikusok lehetnek azok, akik e mögött állhatnak, azt gondoltuk, ezt e rendezvényt egy egyházi intézményben szerették volna megrendezni, így azt csak a szervezők mondhatják le, vagy az adott egyház vezetői tilthatják be.

A Nemzetközi Élet Menete idén harminc éves, a hazai szervezet feleannyi idős. mi a véleménye a magyarokról, az eddigi munkájukról?

Aharon Tamir: Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 15 évvel ezelőtt Gordon Gáborék létrehozták a magyarországi Élet Menete Alapítványt, annak is nagyon örülünk, hogy szinte mindenki támogatja Magyarországon a munkájukat. Teljesen igazuk volt, amikor megszólaltak most is, mi magunk azt hittük, 73 évvel a tragédiák után az antiszemitizmus eltűnik, de azt látni, sok helyen, így Magyarországon is még ezt meg lehet találni. Minden ilyen tettre, gondolatra a legjobb válaszunk az a magyarországi Élet Menete létrehozása volt, működése. Nekem meggyőződésem, Magyarország egyik legfontosabb szervezete az Élet Menete Alapítvány, a munkatársaival,, az önkénteseivel, ez a szervezet emlékezik és emlékezet a Holokausztra, megőrzik annak emlékét, amikor a túlélőkkel foglalkoznak, amikor hirdetik, hogy Soha többé! Amikor ezt hirdetik, akkor nem csak egy plakátot visznek, hanem a lelküket is. A Nemzetközi Élet Menete szervezetéhez 58 helyi szervezet csatlakozott, én nem emelhetek ki egyet sem, nekem mindegyik egyformán fontos, de azt elmondhatom, a magyarországi Élet Menete Alapítvány a legpéldaértékűbb, mert elkötelezettek, lelkesek és küzdenek azért, hogy minden másként legyen. Nekünk különleges partnerünk a magyar szervezet, ezért is jöttem el most Magyarországra.

Az Élet Menete Alapítvány több programot is szervez, ezek bizony pénzbe kerülnek. Kik támogatják a szervezetet?

  1. G.: Szerencsére már évek óta az ország költségvetésében külön soron szerepel az alapítványunk, minden évben kapunk ezen a címen 70 millió forintot, ezen kívül mindenhol pályázunk, ahol csak tudunk, de kapunk adományokat magánemberektől is.

Az Élet Menete Alapítvány minden évben megrendezi a nagy mentét, de nem csak itthon, hanem Auschwitzban és Izraelben is.

  1. G.: Igen, idén is a Nemzetközi Élet Menetén ott leszünk Auschwitzban 200 fővel, majd 50 fővel megyünk Izraelbe. A budapesti Élet Menete pedig május 13-án kerül megrendezésre.

Akkor ezek szerint a Nemzetközi Élet Menete a jövőben is támogatja majd a magyarországi szervezetet?

A.T.: A mostani kiállítást is azért hoztuk Magyarországra, mert nagyon fontosnak látjuk az itteni szervezet munkáját, működését. Csak arra tudok biztatni mindenkit, nézze meg ezt a kiállítást. Több ország is jelentkezett a kiállításért, de mi úgy döntöttünk, most Budapestre hozzuk a képeket.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter