A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Április 8-ra írta ki az országgyűlési választást Áder János köztársasági elnök. „1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége. Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki” – áll az államfő közleményében.

A Fidesz készen áll az április 8-ára kitűzött országgyűlési választásra, amelybe azonban Soros György be akar avatkozni – mondta Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.  A politikus szerint Soros György nem demokrata, nem tiszteli az államok önállóságát, a bevándorlás támogatásával pedig elvitatja azt a jogot, hogy a magyar határozzák meg, kikkel akarnak együtt élni. Gulyás Gergely közölte továbbá: a szabad választás lebonyolításához minden feltétel adott. A 106 egyéni képviselőjelöltjük is készen áll, az ő személyükről a formális döntést a Fidesz országos választmányának jövő keddi ülésén hozzák meg – tette hozzá.

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – mondta az MSZP elnöke. Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen. Az országgyűlési választás kiírását az MSZP elnöke úgy kommentálta: „a startpisztoly eldördült”. Az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy április 8-án mindent megtegyen azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen – hangoztatta.

A Demokratikus Koalíciónak megfelel, hogy a köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írta ki a parlamenti választást, mert kevesebb mint három hónap múlva Orbán Viktor kormánya bukni fog – mondta az ellenzéki párt szóvivője. A DK korábban is erre az időpontra számított és „mindegy volt, hogy szövetségeseinkkel együtt mikor győzzük le a Fideszt” – fogalmazott a politikus.

Török Gábor nem tudja elképzelni, hogy ne a Fidesz nyerje meg a választást, de nem mindegy, hogy relatív, abszolút vagy kétharmados többséggel. Mráz Ágoston Sámuel szerint nem segíti az ellenzéket, hogy nincs vagy csökkent a válságtudat a társadalomban. A magyar politika rendkívül témaszegény maradt 2014-hez hasonlóan – mondta a Heti Válasznak Török Gábor politikai elemző. A páros interjúban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója úgy fogalmazott: nem igaz, hogy ugyanott tart a politika, mint négy éve, hiszen például más az ellenzék felállása is. Az elemző szerint a virtuális térben éles lehet a verseny az ellenzéki pártok között, de ha nincs hiteles üzenetük, nem érnek sokat a plakátok. Mráz Ágoston Sámuel szerint nem segíti az ellenzéket, hogy nincs vagy csökkent a válságtudat a társadalomban, és már a devizahiteles ügy helyett a béremelésről szólnak a hírek. Török Gábor úgy látja, a meglévő hisztéria inkább politikai, mint társadalmi, és aktív, cselekvő társadalmi ellenállás nem látható.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az úgynevezett civiltörvényt – derül ki a testület honlapján közzétett napirendből. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt tavaly júniusban fogadta el az Országgyűlés. A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok kötelesek bejelenteni a bíróságon, ha a kapott tárgyévi támogatások összege eléri 7,2 millió forintot. Az érintett szervezeteknek fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott – a médiatörvény szerinti – sajtótermékekben és egyéb kiadványokban, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

Harmincezer fős aktív magyar honvédségi állomány megalkotása a cél, ami 2026-ra elérhető – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter.  A miniszter hangsúlyozta, húszezer fős tartalékos állományt szeretnének felállítani 2026-ig, amelyhez minden járásban önkéntes területvédelmi egységeket hoznának létre. Úgy vélte, a húszezres állomány óriási lehetőségeket ad a honvédségnek képességekben, erőben, utánpótlásban egyaránt. Jelenleg hatezer fő felett járnak, ami komoly létszám, tekintve, hogy 2010-ben összesen 17 fő volt a tartalékosok létszáma a honvédségnél – mondta.

Eddig több mint 2,6 millió e-személyit kérelmeztek az állampolgárok. Bár az emberek többsége még csak személyazonosításra használja, már az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció is elérhető, és az év első negyedében már a tajkártyát is kiválthatja az új plasztikkártya – írja a Világgazdaság a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) tájékoztatása alapján. Az elektronikus aláírást igénylők száma is folyamatosan növekszik, már több mint 190 ezer okmány ezt is tartalmazza, és várhatóan a kártya e tulajdonságát is egyre többen használják majd.

Az eddigi 454 településen felül további 1236 önkormányzat kap 17,9 milliárd forintot az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt 2017-es pályázat keretében – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor elmondta, hogy az önkormányzati intézmények, sportlétesítmények, utak és hidak felújítására, karbantartására vonatkozó pályázatot 2017-ben is kiírták, és a beérkező 1835 pályázatból 454 települést tudtak támogatni két lépésben mintegy 7,5 milliárd forinttal.

Folyik Orbán Viktor miniszterelnök bécsi látogatásának előkészítése, a tárgyalásokra január 30-án kerülhet sor. Lapinformációk szerint Orbán Viktor az osztrák fővárosban külön-külön tárgyal Sebastian Kurz nemrég hivatalba lépett kancellárral, és koalíciós partnerével, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, Heinz-Christian Strache-val. A tervek szerint több más osztrák közéleti szereplővel is megbeszélést folytat aznap a magyar kormányfő. Tekintettel arra, hogy a bécsi program még szervezés alatt van, Havasi Bertalan e találkozókról egyelőre nem kívánt bővebb tájékoztatást adni.

Külpolitika
Könyen elképzelhető, hogy márciusban vagy még korábban lesz egy Donald Trump-Benjamin Netanjahu csúcstalálkozó – mindenrről az izraeli kormányfő beszélt a Jerusalemonline tudósítása szerint. A két politikus háromszor találkozott már, mióta Trump elfoglalta a hivatalát tavaly január 20-án. A felek eddigi találkozóin helyrehozták a két fél közötti kapcsoaltok megromlását, amit az előző Obama-adminisztráció idején szenvedett el.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Jeruzsálemben, a NATO-nagykövetek találkozóján kijelentette, hogy a zsidó állam titkosszolgálatai több tucat európai terrortámadás megakadályozásában segédkeztek, írja a The Times of Israel. Szerinte ezek közül néhány olyan merényletkísérlet volt, amelyek kifejezetten nagy tömegek ellen irányultak. A zsidó állam azonban meghiúsította ezeknek a végrehajtását és így nagyon sok európai polgár életét mentette meg. Netanjahu konkrétabb információkat ugyanakkor nem szivárogtatott ki a megakadályozott terrortámadásokkal kapcsolatban, nem árulta el, hogy mikor és mely országokkal léptek fel a dzshadistákkal szemben az izraeli titkosszolgálatok.

Újabb több száz telepeslakás felépítését hirdette meg Izrael egy nappal a Ciszjordániában történt, halálos áldozattal járó fegyveres merénylet után. Jóváhagyták több mint kétszáz új otthon építését Oranitben, több mint ötvenét a Jordán-völgyében lévő Pecaelben, és emellett Ariel, Alfé Menase és más ciszjordániai települések bővítéséről is határoztak. Az állami hatóságok várhatóan pályázatokat hirdetnek az otthonok építésére, és az építkezések valójában csak azután kezdődnek meg, miután az ajánlattételi folyamat lezárult. A tervező hatóságok arról is döntöttek, hogy tovább bővítik a Kefar-Adumimban és Givat-Zeevben régebben elindított, több száz lakóegység megépítését tartalmazó fejlesztéseket. Avigdor Libermann védelmi miniszter azt hangoztatta, hogy mintegy 1200 új lakóegység építését és további 2500 lakás felépítését hirdetik majd meg szerdán, válaszul egy keddi merényletre, amelyben egy elhaladó autóból lelőtték a Havat Gilád nevű ciszjordániai telep hatgyermekes rabbiját.

Az Iszlám Állam korábbi harcosai közül 2017-ben mindössze öt dzsihadista tért vissza Szíria, vagy Irak területéről Belgiumba. Ezzel legalább 125-re emelkedett azon visszatért belga állampolgárok száma, akik korábban az Iszlám Állam kötelékében harcoltak – közölte a La Libre Belgique. A tájékoztatás szerint Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, a terrorszervezet harcaiban korábban részt vevő, belga állampolgársággal rendelkező több korábbi harcos is visszaindult Belgiumba, azonban többjüket Törökországban feltartóztatták és fogva tartják. „Jelenleg csak kis létszámú visszaszivárgás tanúi vagyunk” – fogalmazott a belügyminiszter arra hivatkozva, hogy a belga biztonsági szolgálatoknak nincsenek információi arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben nagyobb tömegben térnének vissza Belgiumba, vagy Európa más országaiba az Iszlám Állam kötelékében korábban harcoló terroristák.

Az Európai Unió továbbra is kiáll az iráni nukleáris egyezmény mellett, mely a jelek szerint jól működik, megfelelő garanciákat nyújt, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket – szögezte le Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott nemzetközi tárgyalást követően. Mogherini elmondta, az ülésen elsősorban arról egyeztettek, miként lehet a továbbiakban is biztosítani az atomalku teljes körű végrehajtását, amely az EU szerint kulcsfontosságú a Közel-Kelet és Európa biztonsága szempontjából egyaránt.

Nigel Farage szerint lehetséges, hogy újabb népszavazást kellene tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról a Brexit-ellenes hangok „elhallgattatására”. Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője kijelentette: egyértelművé vált számára, hogy „a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni, nyivákolni, morgolódni” az egész Brexit-folyamatot. Farage Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnökre és Sir Nick Cleggre, a Liberális Demokraták volt vezetőjére utalt, akik rendszeresen és határozottan szót emelnek a Brexit ellen, újabb népszavazást szorgalmazva.

Christian Pfeiffer kriminológus mutatta be az új tanulmányt, amit a belügyminisztérium számára készített. A kutatás szerint az alsó-szászországi német muszlim diákok 30 százaléka harcolna, valamint az életét is kockára tenné a vallásáért – írta a Die Welt. Sőt, 27,4 százalékuk úgy véli, hogy az iszlám jogrendszer jobb, mint a német, mivel bünteti a félrelépést és a homoszexualitást. A megkérdezettek 8 százaléka tartotta elfogadhatónak, hogy háború segítségével létrehozzák az Iszlám Államot. Ráadásul a válaszadók fele úgy gondolta, hogy a cél érdekében még a terrorizmus is elfogadható. Ötből egy diák egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a muszlimok kötelessége harcolni a hitetlenekkel szemben, és a világon szétterjeszteni az iszlámot.

A Román Akadémia szerint Bukarestnek nem szabad a magyarokkal vitába bocsátkoznia sem a – Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó – 1918. december elsejei Gyulafehérvári Nyilatkozatról, sem Trianonról, mert azzal azt üzenné a világnak, hogy megoldandó vitája van a szomszédaival. A román tudományos elit csúcsszervének állásfoglalása szerint Romániának nincs problémája sem december elsejével, sem a Trianoni Békeszerződéssel, sem szomszédaival, sem a területén élő kisebbségekkel. „Erre a vitára nem kerülhet sor, mert az nem egy ártatlan, őszinte párbeszéd lenne, hanem egy alattomos kampány ürügye, amely megkérdőjelezné az első világháború teljes kontextusát, amely a románság számára a nemzetegyesítés háborúja volt” – olvasható a Román Akadémia nyilatkozatában.

Ellentámadást indítottak a szíriai felkelők a kormányerők ellen, amelyek egy lázadók kezén lévő légitámaszpontot próbálnak elfoglalni az ország északnyugati részén. Szerdán még olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kormányhadsereg visszafoglalta a tartományi székváros Idlíbtől 50 kilométerre délre fekvő Abu Duhúr katonai repülőterét. Számos felkelői csoport, közte az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető, korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sám (Levantei Felszabadítási Bizottság) éjjel lendült ellentámadásba és csütörtök reggelre lelassította a kormányhadsereg előrenyomulását Abu Duhúr légitámaszpontja felé, amely a lázadók kezén van 2015 óta. Az ultrakonzervatív Ahrar as-Sám csoport közben azt közölte, hogy fegyveresei, másokkal vállvetve visszafoglalták Haszjan és Atsan településeket Idlíb tartomány déli csücskében. A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy a felkelők számos falut elfoglaltak. Az OSDH szerint 11 kormánypárti fegyveres és 16 felkelő meghalt. A kormánycsapatok veszteségei nem ismertek.

Összesen 328 tüntetőt állítottak elő az éjszaka Tunéziában az árak, az adók és a munkanélküliség emelkedése miatt kezdődött, immár harmadik napja zajló zavargásokban – mondta el Halifa Sibani belügyi szóvivő.Többségüket lopás, fosztogatás, gyújtogatás és a forgalom akadályozása miatt fogták el. Velük együtt több mint 550-re emelkedett az őrizetbe vettek száma. A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban 21 rendőr megsérült, és tíz rendőrautó megrongálódott – tette hozzá a szóvivő. Azt nem tudni, hogy hány demonstráló sérült meg. A tüntetők az északnyugati Szilijánában, az ország középső részén található Kasszerínben, a főváros, Tunisz egyes negyedeiben, és az attól 30 kilométerre nyugatra fekvő Teburbában is rátámadtak a biztonsági erőkre. Szilijánában kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre a fiatalok, és megpróbáltak betörni egy bíróságra. A biztonsági erők könnygázzal válaszoltak.

A téli ünnepek idejére életbe léptetett tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok a Donyec-medencében, az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét és négy sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban. A szakadárok az elmúlt napokhoz képest több tüzérségi támadást és egyéb provokációt hajtottak végre az elmúlt 24 órában. Egy alkalommal az ukrán katonák arra kényszerültek, hogy viszonozzák a tüzet. Közben a DAN szakadár hírügynökség azt jelentette, hogy három polgári személy sebesült meg a front menti térség szakadár ellenőrzés alatti oldalán, Donyeck peremvidékén, illetve a Horlivka közelében lévő Szpartak településen. A DAN szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 13-szor sértették meg a tűzszünetet, és csaknem kétszáz, különböző kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a Donyeck megyei szakadár területre.

Gazdaság:
Több mint 138 milliárd eurót költöttek a fizetett betegszabadsági ellátásokra az Európai Unió (EU) tagállamai 2014-ben – derül ki az Eurostat felméréséből. Eszerint a fizetett betegszabadságra vonatkozó kiadások a szociális juttatásokra fordított összköltség 3,6 százalékát, míg az összes egészségügyi ellátásra szánt források 12 százalékát jelentették. Az Eurostat kiemelte, az elmúlt néhány évben növekedett a fizetett betegszabadságokra fordított kiadások aránya. Vagyis amíg 2010-ben az e célra fordított kiadások csupán 3,4 százalékot tettek ki, addig 2014-re már 3,6 százalékra bővültek.

Hasonló európai támogatás híján a kínai források a legkedvezőbbek a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséhez, de ennek költségét csak a közbeszerzés végeztével lehet pontosan felmérni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter ismertette, hogy dolláralapon, 2,5 százalékos kamatra 18 éves futamidővel infrastrukturális beruházásra nincs a kínaival versenyképes hitellehetőség. Szijjártó Péter az ajánlatok beérkezéséig nem kívánta az építési költségek becsléseit kommentálni és hangsúlyozta, hogy a beruházók versenye leszoríthatja az árakat, ezért Magyarország érdeke az, hogy minél többen versenyezzenek a projekt megvalósításáért. Hangsúlyozta, hogy a kínai áruforgalomért folytatott versenyben nem Magyarország az egyetlen szereplő, de a kormány azt szeretné elérni, hogy minél több kínai áru itt érkezzen Európába és innen induljanak tovább a nyugati piacokra.

Sport:
Huszti Szabolcs korábbi válogatott labdarúgó a Videoton FC csapatához szerződött. Az OTP Bank Ligában második helyen álló székesfehérvári klub honlapjának beszámolója szerint a középpályás 12 és fél év után tér vissza Magyarországra. A 34 éves Huszti az NB I-ben korábban a Ferencváros és a Sopron színeiben szerepelt, majd a francia Metz, a német Hannover és Eintracht Frankfurt, az orosz Zenit, illetve a kínai Csangcsun Jataj játékosa volt. Magyarországon egyszer, Oroszországban kétszer volt bajnokcsapat tagja. A válogatottban 51-szer lépett pályára, de 2010 után lemondta a szereplést.

Könnyű:

Egy szupernóva valaha felfedezett legrégebbi ábrázolása lehet egy 6000 éves himalájai kőkarcolat, amelyről négy évtizeden át úgy vélték, hogy egy vadászjelenetet ábrázol. A rajzon látható két égi objektum azonban felkeltette indiai csillagászok érdeklődését. Az Indian Journal of History of Science című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók kifejtették elméletüket, amely szerint a Himalája kasmíri térségében talált kőkarcolat egy szupernóva, vagyis egy haldokló csillag utolsó robbanásának ábrázolása. A kutatócsoport átvizsgálta a csillagászati jegyzéket az ősi leírás alapján. Így bukkantak rá a HB9-jelű szupernóvára, amely az időszámítás előtt 4600 körül robbant fel. Kasmírból nézve a szupernóva az Orion csillagkép közelében jelenhetett meg, amely vadászjelenetként is ismert, amelyben Orion, a vadász éppen a Bikával küzd.