Remélem, az emberek meg majd hoznak egy bölcs döntést.

Remélem, az emberek meg majd hoznak egy bölcs döntést.

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Nemzeti Konzultáció utóéletéről, a választási felkészülésről, az Állami Számvevőszék vizsgálatáról is beszélt, Breuer Péter és Gulyás Erika, a Népszava főmunkatársa előtt.

 

Ön a legutóbbi sajtótájékoztatóján az egyik parlamenti pártot vette elő.

Én a Nemzeti Konzultációról beszéltem, arról a helyzetről, amit eddig átéltünk. Ennek van egy nagyon pozitív oldala, mégpedig az, hogy olyan sokan válaszoltak a legutolsó kérdőívre, amelyre még korábba egyik alkalommal sem, kétmillió-háromszázezren. Volt azonban ennek egy kísérő jelensége, az ellenzéki pártok, s közülük igen aktívan az LMP folyamatosan bírálta a Nemzeti Konzultációt.

De egy ellenzéknek ez a dolga, vegy nem?

Éppen ezt akartam mondani, amíg bírálja, amíg azt mondja, ezzel az egész üggyel nem ért egyet, mert ő a migránsokat támogatja, ez az ügy pedig éppen a Soros-terv ellen szól, ezzel lehet vitatkozni. Azonban ők olyan ügyeket támadtak, amelyek támadhatatlanok, összevissza hazudoztak.

Egyszerűen csak nem hitték el a konzultációs kérdőíveket visszaküldők létszámát.

Ők inkább az egész ügynek a hitelességét akarták kétségbe vonni, pedig ez, a korábbiakhoz hasonlóan, teljesen szabályosan és átláthatóan működött.

Ez mitől lett büntetőügy, fel kellett ezért jelenteni Hadházy Ákost, az LMP társelnökét?

Fel kellett jelenteni, egyébként a kormány tette meg ezt a lépést, mert olyan kétségbevonhatatlan dolgokat kérdőjelezett meg, amelyek valamilyen módon akár a közbizalmat is megingatják. Egy Nemzeti Konzultáció, ami mindenkihez eljut, ahol mindenki véleményt mondhat, ráadásul ennek a véleménynek egy olyan fontos témában lehet jelentősége, mint a migráció, ami az egész országot érinti évtizedekkel előre, akkor ez valóban a közbizalmat jelenti.

Nem lehetséges, hogy a feljelentés hatására még népszerűbb lesz az LMP, hiszen ezzel még nagyobb nyilvánosságot kaphatnak?

Azért eddig is megvolt számukra a nyilvánosság, miután elég hosszú ideig terjesztették a hazugságaikat, a kormánynak ezért is kellett lépnie.

De a migráció ügyét a Fidesz is napirenden tartja már jó hosszú ideje.

Nem mi tartjuk ezt napirenden, ez a kérdés van, csak a múlt hétvégén is több mint száz migránst fogtak el a kerítésnél.

Ezen a sajtótájékoztatón Ön azt mondta, az LMP Soros kezében van. Ilyenkor nem állhat fel annak a veszélye, hogy akkor Önt jelentik fel rágalmazásért, ha nem tudja ezt bebizonyítani?

Én mást is elmondtam ezen a sajtótájékoztatón, azt is elmondtam, az LMP társelnöke olyan szervezetnél dolgozott, amely egy Soros támogatott szervezet.

Ön szerint mi várható az országgyűlési választási kampány indulásával?

A kampány még hivatalosan nem indult el, persze már szeptember óta erről beszélünk. Az Alaptörvény is rendelkezik a választásokról, ezeket általában április-május környékére írja ki a köztársasági elnök. Ez azt is jelenti, hogy már a tavaszi parlamenti ülésre már nem igazán van idő, így már az őszi parlamenti időszakban úgy beszél mindenki, mintha az már a kampány része lenne. Ami a tavaszi parlamenti ülésezést illeti, meg kell nézni, vannak-e olyan törvények, amelyek halaszthatatlanok a választásig, szerintem ilyenek nincsenek, hiszen van költségvetésünk, van adótörvényünk, működik a gazdaság. Ebben egyébként van egy demokratikus hozzáállás is, miszerint az utolsó pillanatban ne hozzunk már száz törvényt a mostani többséggel, mert akkor majd mi lesz az év második felében.  Bizottsági ülések lesznek, hiszen van folyamatos munkájuk, talán egy, talán kettő, netán három hét parlamenti ülés lesz.

Vannak olyan országok, ahol egyfajta etikai szabályozást fogadnak el a pártok, mely szerint nem mennek öv alá a kampányban, a rokonok nem kerülnek elő, stb. Várható ilyen egyezség itthon is?

Én akkor lennék boldog, ha nem kellene leülni ahhoz egy asztalhoz, hogy egy bizonyos szint alá ízlés szerint ne menjünk. Félek attól, hogy nálunk még nem lesz így.

Ám az alaphangot Önök adták meg, többek közt azzal, hogy most az Állami Számvevőszék olyan büntetésekkel sújtja az összes ellenzéki pártot, amiből nem tudnak kikeveredni.

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal, az ÁSZ egy önálló szervezet, ez vitathatatlan. Nem mi adtuk meg az alaphangot, emlékeztetni szeretnék arra, már tavaly több ellenzéki aktivista mondta, ha nem megy demokratikus eszközökkel a kormány leváltása, akkor különböző utcai megmozdulásokra, aktivitásokra is szükség van, ami eddig nem volt. Ez jelenti az alaphangot, pedig ilyeneket nem mondunk, hogy megengedhetőek olyan eszközök is, amelyek egyébként nem biztos, hogy ízlésesek.

Mi lenne akkor, ha a kormány, a kormánypártok azt javasolnák, az ÁSZ a büntetések kiszabását függessze fel a választások utánra, elkerülve azt a vádat, hogy Magyarország még egy választást sem képes demokratikus úton levezetni?

Hozzátartozik, az ÁSZ ütemezetten, előre tervezetten vizsgálja a pártokat, annak idején vizsgálták a Fideszt is, de nálunk nem találtak szabálytalanságot. Ha ez a szerv talál valami szabálytalanságot, akkor meghozza a maga döntését, ezt végre kell hajtani, hiszen a törvények ezt írják elő.  Itt van a Jobbik ügye. Mi lehet ennek a következménye? Nem más, mint az, amiről már a hírekben lehet olvasni, a büntetést be kell fizetni, de ezt csak a következő, a pártnak járó állami támogatásokból vonja le a számvevőszék. Ez nem úgy megy, hogy Vona Gábor kiveszi a pénzt a pártkasszából és azt befizeti, hanem úgy, hogy a Jobbik, mint a többi párt komoly állami támogatást kap, a büntetést ebből vonják le, így aztán majd kevesebbet kapnak a következő részletből, ami a választások után érkezik meg.

De a döntés ellen nem létezik fellebbezési lehetőség.

Ez igaz, de ez is úgy működik, hogy az ÁSZ elkészíti a jelentéstervezetét, ami ellen felszólamlással élhetnek a felek, ezt ha jól tudom, meg is tették.

De ezekből egyet sem fogadott el a számvevőszék.

De ez az egész egy adott párt és az ÁSZ ügye, erről nem a Fidesz frakció szóvivőjének kellene beszélnie. Szerintem egyszerűen csak mindenkinek be kell tartania a törvényeket.

Mi lesz a Fidesz kampány középpontjában?

Egy kormányzópárt esetén minden kampányban fontos azokról az értékekről beszélni, amiket elért az ország a kormányzás idején, nyilván így lesz ez most is.

Akkor most is marad a Folytatjuk! szlogen?

Ha tudnám, akkor sem mondanám meg a szlogenünket, a kampány is csak akkor indul el, amikor a köztársasági elnök bejelenti a választások időpontját. Már persze folynak a találgatások, április 1-e az Húsvétvasárnap, így sokan a 8-ra tippelnek, mint legkorábbi időpontra.

Önöknek ez a dátum jó lenne?

Nekünk minden dátum jó lenne, ahogy az összes pártnak is.

A közvélemény-kutatások eredményei lehetővé teszik, hogy hátradőljenek?

Egy választási kampány azért is fontos, mert ott tudja minden párt, a kormányzópárt is elmondani a véleményét az embereknek, akik nyilvánvalóan nem azt várják, hogy nem mondunk semmit. Szeretnék tudni, hogy mit akarunk, hogy folytatnánk a családtámogatási rendszert, az országot megvédeni, a biztonságot garantálni az ország és a családok szempontjából egyaránt. Ezeket mind el kell mondani, nem elég hátradőlni azért, mert mások is vannak a pályán, ahol mindenki megszólal, remélem, az emberek meg majd hoznak egy bölcs döntést.

Köszönjük a beszélgetést.