A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

Belpolitika :
A magyar kormány álláspontja szerint az Egyesült Államoknak joga van Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet, az Európai Uniónak pedig nem az a dolga, hogy az Egyesült Államok elnökének döntését minősítse, hanem hogy a saját álláspontját kialakítsa – jelentette ki Lázár János. A magyar kormány az amerikai döntés után sem változtat közel-keleti álláspontján, amelynek alapján kiegyensúlyozott kapcsolatot tart fenn minden féllel – közölte a miniszter.

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar álláspontot a multinacionális cégek erőfölényével kapcsolatban – közölte Lázár János, aki szerint „fényes magyar győzelem” született az uniós a pilot eljárásban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a brüsszeli döntés a napi fogyasztási cikkeket áruló, nettó 100 milliárd forint feletti árbevételt meghaladó vállalkozásokat érinti, esetükben automatikusan erőfölényről van szó. Jelezte azt is, hogy a szabályozást a Gazdasági Versenyhivatalnak kell alkalmazni, a lépés segít védeni a fogyasztókat és a nemzeti érdekeket.

Karácsony Gergely szerint az együttműködésre képtelen ellenzéki pártok a választókat árulják el. Karácsony Gergely a Berkecz Balázs Együtt-alelnök által készített, majd a saját Facebook-oldalán publikált hangfelvétel kapcsán azt mondta, „nem érünk rá arra, hogy ilyen ügyekkel foglalkozzunk, úgyhogy én a magam részéről teljes mértékben meg tudok bocsátani, és nagyon szeretném rendezni a kapcsolatunkat”. Hozzáfűzte, rossz érzés van benne, és sajnálja, hogy az Együttnek nem volt elég jó garancia ahhoz, hogy egy ellenzéki listát tudjon vezetni. „A magam részéről azt gondolom, hogy ha az árulás szóról beszélünk, (…) az ellenzéki pártok úgy általában ezekkel a játszadozásaikkal és döntésképtelenségükkel a választóikat árulják el, legalábbis nem képviselik azt a hangot, amit az emberek várnak” – hangsúlyozta. Karácsony Gergely szerint Magyarországon még mindig azok vannak többségben, akik azt mondják, 2018-ban kormányváltásra van szükség, miközben azoknak a pártoknak, akik ezért kampányolnak, a támogatottsága csökken.


A Fővárosi Választási Bizottság döntésével lehetőség nyílik arra, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró akadálymentesítéséről – közölte az MSZP fővárosi képviselője. A népszavazási kezdeményezést benyújtó Horváth Csaba   azt mondta, a bizottság egyhangúlag hozta meg döntését. A népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírás kell – tette hozzá. Az ellenzéki politikus úgy értékelt, hogy a budapestiek megnyerték az első csatát. Ez a kormány csak az erőből ért, itt az ideje, hogy a budapestiek az erő nyelvén beszéljenek a kormánnyal – fogalmazott. Nem lett volna szabad idáig eljutni, hiszen az akadálymentesítés elsősorban nem pénz-, hanem civilizációs kérdés. Ha 30-40 évente felújítanak egy metrót, akkor azt használhassa mindenki – mondta.

Bemutatta közös, 2018-as választási programját az LMP és az Új Kezdet. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt a dokumentumot ökopolitikai programnak nevezte, és mint mondta, azt polgármesterek, döntéshozók részvételével készítették, így jól alkalmazható a mindennapokban jelentkező problémákra. Közölte: gazdaságpolitikájuk lényege, hogy a fejlődésből az emberek széles rétege profitáljon, mint fogalmazott, fenntartható jóllétet ígérnek.  Programjuk megoldást kínál a bérválságra is – sorolta -, a multik helyett pedig a hazai kis- és közepes vállalkozásokat tekintik partnernek. A büdzsé 20 százalékát fordítanák az oktatásra, a jelenleginél nagyobb hangsúlyt fordítanának a betegségek megelőzésére, ehhez pedig megerősítenék az egészségügyi alapellátást.

A visegrádi országok (V4) kiállnak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése és az EU közös kül- és biztonságpolitikájának megerősítése mellett – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt kiemelte: a Nyugat-Balkán helyzetét prioritásnak tartják, mert „addig Európa nem tekinthető teljesnek”, amíg ezek az országok nem tagjai az EU-nak. Németh Zsolt emlékeztetett: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2025-ben határozta meg azt a dátumot, amikor az első nyugat-balkáni ország csatlakozhat az unióhoz, de remélhetőleg addig is minél többen teljesítik a feltételeket. A V4 elkötelezett Európa újraegyesítése mellett, mert a visegrádi országok is ennek a törekvésnek köszönhetik, hogy az EU és NATO tagjai lehettek – mutatott rá. Úgy vélte, a nyugat-balkáni bővítés sok gazdasági és biztonságpolitikai lehetőséget jelent Európának és különösen Közép-Európának.

Külpolitika

Izrael bejelentette, hogy lezárja a palesztin lakosságú Gázai övezetbe vezető átkelőket válaszul a naponta ismétlődő palesztin rakétatámadásokra. Az áruforgalmat szolgáló Kerem Salom és a személyek utazását biztosító erezi átkelőt is lezárták csütörtöktől, miután egy hete szint minden nap rakétákat lőttek az övezetből izraeli területre, amire a légierő a Gázát irányító, szélsőséges Hamász szervezet katonai létesítményeire mért ellencsapásokkal felelt. A hadsereg szóvivői közölték, hogy rendkívüli humanitárius esetekben továbbra is beutazhatnak Izraelbe kórházi ellátásra az Ereznél lévő átkelőhelyen. Ezt a lépést csak biztonsági megelőző intézkedésként szoktak alkalmazni a fontosabb zsidó ünnepek idejére. Az elmúlt hét napban – Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése óta – több mint egy tucat rakétát lőttek Gázából Izrael felé. Egy részük még az övezetben landolt, ötöt megsemmisítettek a levegőben a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái, hat viszont Izrael területén ért földet, s kettő közülük Szderót városban anyagi kárt okozott. A 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt példa hasonló gyakoriságú rakétakilövésekre az enklávéból.

Elhalasztották Mike Pence amerikai alelnök vasárnapra tervezett közel-keleti látogatását, minden bizonnyal a Jeruzsálem státusza körül kialakult amerikai-palesztin ellentét miatt.  A tervek szerint az ünnepre érkező Mike Pence vasárnap hanukai gyertyákat gyújtott volna a jeruzsálemi Siratófalnál, és hétfőn beszédet mondott volna az izraeli parlamentben. A látogatás új időpontja egyelőre kérdéses. A The Jerusalem Post úgy értesült, hogy Pence jövő kedden vagy szerdán érkezhet Jeruzsálembe.


Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az erről szóló üzenetet az IÁ a közösségi médiában hozta nyilvánosságra, a Telegram üzenetküldő szolgáltatásnál lévő egyik profilján. Az üzenetben utalást tettek New York Manhattan kerületére, szerepeltek képek a Times Square-ről, valamint látható volt egy robbanóöv és egy gyújtószerkezet. „Várjatok csak! Az utolsó órátokig több műveletünk is lesz saját földeteken, visszaüt rátok a háború, amellyel Irakot, Jement, Líbiát, Szíriát és Afganisztán sújtottátok. Válaszul arra, hogy az a kutya Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, felrobbantjuk a fővárosotokat” – olvasható az üzenetben.

A visegrádi négyek csütörtökön arról döntöttek, hogy jelentős pénzügyi hozzájárulást adnak és közreműködést is vállalnak Olaszország megsegítése érdekében, hogy meg tudja védeni tengeri határait, így Európát és Magyarországot is – közölte Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, a visegrádi országokkal tartott tanácskozást követően csütörtökön. Orbán Viktor kijelentette, „mindannyian tudjuk, hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat pedig Olaszországnak kell védenie”. Azon múlik személyes, a nemzeti, a családi biztonság, a gyerekek jövője, közbiztonsága és terrormentes élete, hogy sikerül-e a magyaroknak a szárazföldön, az olaszoknak a tengeren megvédeni Európa külső határait – húzta alá a miniszterelnök.

Nem működik a „szelektív szolidaritás” a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között – közölte Angela Merkel német kancellár. „Nem csak a külső határokon történő migrációkezelésében kell szolidárisnak lenni (…), ez jó és fontos, de belső szolidaritásra is szükség van” – mondta Merkel, elvetve a „szelektív szolidaritást” a tagországok között. Megfigyelők szerint a német kancellár ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, független jelöltként készül a jövő márciusi elnökválasztásra, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására. A független jelölteknek a választási listára kerüléshez 300 ezer aláírást kell összegyűjteniük Oroszországban. Putyin az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztését nevezte az ország előtt álló legfontosabb feladatoknak. Arra kérdésre, hogy miért nincs erős ellenzéki kihívója, az elnök a 2000 óta elért gazdasági és társadalmi eredmények felsorolásával válaszolt. Szavai szerint egyébként kiegyensúlyozott politikai rendszer kialakítására törekszik, amelynek része lenne egy versenyképes ellenzék.

Razziát tartottak Berlinben feltételezett iszlamista terroristáknál – írta a BZ című helyi lap a hírportálján. A berlini tartományi legfőbb ügyészség szóvivője megerősítette az értesülést, és elmondta, hogy egyebek között állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt folytatnak eljárást. A BZ szerint hét helyszínen tartottak házkutatást, és terrorelhárító rendőri alakulatok őrizetbe vettek legkevesebb egy embert. A hatóságok arra gyanakodnak, hogy az elfogottak a közelmúltban tértek vissza Szíriából, ahol az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kötelékében tevékenykedtek. A berlini tartományi főügyészség által irányított eljárás olyan emberek ellen irányul, akik közé a tavaly decemberben, egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott, iszlamista terrormerénylet elkövetője, Anis Amri is tartozott – írta a BZ. A főügyészség szóvivője elmondta, hogy négy ember ellen folytatnak eljárást.

Lezárta az eljárást a Belgiumban tartózkodó volt katalán vezetők ügyében az illetékes belga bíróság, miután a spanyol hatóságok nemrég visszavonták a Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és politikus társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot. Paul Bekaert, a korábbi katalán elnök ügyvédje arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy az ügyben eljáró bíróság megállapította, az elfogatóparancs visszavonása miatt „tárgytalanná vált” az eljárás. Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Harmincnyolc, terrorizmus vádjával halálra ítélt „szunnita muszlim fegyverest” végeztek ki az iraki hatóságok – közölte a bagdadi igazságügyi minisztérium. A minisztérium tudatta, hogy a 38 elítélt akasztását az iraki államfő jóváhagyásával hajtották végre. Az igazságügyi tárca ugyanakkor nem részletezte, hogy az elítéltek pontosan mit követettek el, mindössze annyit közölt: terrorizmussal kapcsolatos ügyekben találták őket bűnösnek. A tömeges kivégzést az Irak déli részén található Násziríja város egyik börtönében hajtották végre.

Gazdaság

A kormány célja a helyi- és a helyközi közúti közösségi közlekedés elöregedett járműparkjának megújítása – mondta a gazdasági miniszter. Varga Mihály emlékeztetett: a kormány másfél évvel ezelőtt határozott a magyarországi autóbuszgyártás újjáépítéséről. A nemzeti buszgyártási stratégia hitellel, támogatással és piacokkal segítik azokat a belföldi autóbuszgyártókat, amelyek magas minőségben állítják elő a járműveket – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a közlekedési vállalatok figyelmét az ilyen gyártású buszok beszerzésére hívják fel. A stratégiában a kormány vállalta, hogy az első három évben 30-35 milliárd forinttal támogatják az ágazat szereplőit – tette hozzá a miniszter.

Az előrejelzések által valószínűsített több tízezernél jóval kevesebb, négyezernél nem sokkal több munkahelyet készülnek külföldre telepíteni a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának cégei a brit EU-tagság megszűnése után. A Financial Times a City 15 legnagyobb bankjának legutóbbi vezetői nyilatkozataira, illetve tucatnyi bankvezetővel készített saját interjúkra alapozva azt írta, hogy becslései szerint a londoni nagybankok 4315 állást telepítenének külföldre. A Deutsche Bank londoni befektetési részlege, amelynek egyik vezetője nemrég négyezer munkahely áttelepítését helyezte kilátásba, a londoni gazdasági napilap becslése szerint valójában csak 350 állást vinne el a Cityből. Ez a Deutsche Bank londoni alkalmazotti állományának 5 százaléka.


Sport

Huszonhat személyt vett őrizetbe a belgrádi rendőrség a Partizan Beograd-Crvena zvezda bajnoki labdarúgó-mérkőzés után történt szurkolói összecsapások miatt. Az első verekedések két Partizan-tábor között törtek ki, ezekhez később csatlakoztak a Crvena zvezda hívei is. Végül a rohamrendőrök közbelépésével sikerült megfékezni az indulatokat. Huszonhat személyt előállítottak, vannak közöttük nem szerb állampolgárok is. Az összecsapásokban legkevesebb húszan megsérültek.  A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárul, így a bajnokság felénél az éllovas Crvena zvezda tartja kilencpontos előnyét a második helyen álló Partizannal szemben.

Könnyű
Több mint 950 millió forintot fordítanak annak a beruházásnak az előkészítésére, amelynek keretében létrejönnek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) archívumainak elhelyezését szolgáló raktárak – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.  Felidézte, hogy a napokban megjelent határozat szerint a beruházás előkészítésére 952,72 millió forint támogatást biztosít a kormány. Hoppál Péter kiemelte, hogy a nemzeti könyvtár, amelynek alapfeladata a nyomtatott, elektronikus és az audiovizuális dokumentumok lehető legteljesebb körű archiválása, valamint a nemzeti archívumként történő működés biztosítása, több mint tíz éve raktárhiánnyal küzd.