A Mikulás ellátogatott a Gondviselés Házába

A Mikulás ellátogatott a Gondviselés Házába

A Győrben található Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona látta vendégül a Mikulást. A Magyar Máltai Szeretetszolgálata által üzemeltetett intézmény munkáját már évek óta támogatja a Hantech Zrt., mely cég számára ez a támogatás az emberi, társadalmi kötelezettségek egyike.

A Gondviselés Háza Győrből és a környező településekről érkező fogyatékkal élő embertársaink nappali ellátásról gondoskodik; higiéniai szükségleteik kielégítésével, igény szerint napi háromszori étkezés biztosításával. Szakemberek irányításával számos foglalkozást, programot kínálnak, egyéni és csoportos gyógypedagógiai foglalkozások, magyar nyelv, történelem, informatika, mozgásfejlesztő és tartásjavító testnevelés, úszás, ülőtánc, ének-zene, kézműves foglalkozások, hittan, egészségügyi ismeretek, önismeret, társastánc, háztartási ismeretek, irányított szabadidős játékok.

Az intézménynek van filmklubja, havonta múzeumpedagógia foglakozáson vesznek részt, de lehetőséget biztosítanak városi sétára, igény szerint pszichológussal való beszélgetésre, lelkivezetésre és szentmiselátogatásra is.  A ház tornaterme fejlesztő eszközökkel, sportjátékokkal, kondigépekkel jól felszerelt. Évente megrendezik a regionális Máltai Sportnapot, ezen kívül nyári kirándulásokat szerveznek, valamint részt vesznek különböző fesztiválokon.

Mint azt Bendi-Varga Erika, a Gondviselés Háza vezetője elmondta, céljuk a családok tehermentesítése, és fogyatékkal élő embertársaink életminőségének javítása, életterük kitágítása. Ebben a munkájukban komoly segítséget kapnak számos állami és önkormányzati intézménytől, valamint cégektől is. A támogatók sorában kiemelkedő helyen található a csornai székhelyű Hantech Zrt. is.

Zelenka Pál, a cég tulajdonosa és ügyvezetője szerint egy vállalkozónak nagyon komoly feladatai vannak, hiszen az egyre élesedő piaci helyzetben kell megfelelni, komoly kihívásokkal kell szembenézni. Ugyanakkor hozzátette azt is, mindezek mellett kötelességei is vannak, nem csak sikeres magyar vállalkozóként, hanem magánemberként is. Ezek egyike az elesetteken való gondoskodás. Egy sikeres cég, egy sikeres ember valódi, tényleges sikerét az is mutatja, hogy mit tesz le egy adott közösség asztalára.

 

Fontos elmondani a cégről, hogy a Hantech, amely a hazai mezőgépgyártó ipar vezető cége, az elmúlt években több milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket saját és állami fejlesztési forrásokból. Ennek oka, hogy a Hantech a világ legjelentősebb mezőgazdaságigép-gyártó cégeinek szállít részegységeket. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal és a japán Kubota, de hosszú távú, stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal, majd tavaly az amerikai John Deerel is. Ez utóbbi keretében a magyar cég bálázógépeket, illetve részegységeket szállít partnerének. A Hantech cégcsoport gyártmánypalettája a korszerű digitális műszerfaltól a betakarítógép-részegységekig ível és folyamatosan bővül. A termelés 90 százalékát exportálják. Azt is fontos megjegyezni – emelte ki Zelenka Pál -, hogy egy cég számára a telephely nem csak egy egyszerű épületegyüttes, mögötte sok ember tevékenysége húzódik meg, ahol érdemes a településre, a környező városokra, régióra is figyelni. Ennek érdekében a cég tulajdonosainak véleménye szerint, csak akkor van értelme bármilyen az újításnak, befektetésnek, ha előre lehet tervezni, akár több évre, évtizedre. Ahhoz, hogy sikeres legyen a cég, szükség van az új, képzett munkaerőre. Ennek érdekében is másfél millió eurós beruházással folytatta fejlesztési programját a cég. A csornai székhelyű társaság saját szakmunkásképző intézettel biztosítja munkaerő-szükségletét, dolgozóinak pedig 10 százalékos béremelést helyezett kilátásba. A duális szakképzés keretében közel 100 diák tanul a cég szakmunkásképző intézetében, folyamatosan kívánják növelni az intézményben tanulók számát, hogy képzett munkaerőként álljanak be a termelésbe. A Hantech ezzel is Magyarország gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni. Ebben az évben is 80 új szakmunkástanuló kezdte meg tanulmányait a Hantech Zrt iskolájában és a tervek szerint ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

A Hantech Zrt. számára ezért is volt egyértelmű, hogy a Gondviselés Házát támogatják, hiszen ez az intézmény nem csak egy város, hanem a környező települések, a régió értelmi fogyatékosain is segít. Zelenka Pál szerint nem is volt kérdfés számukra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményét rendszeresen támogatni fogják. Az idei évben a Mikulás hozta el a Hantech Zrt. ajándékait. Most is nagy örömmel vehették át az ellátottak azokat a csomagokat, amelyeket a Mikulás hozott el nekik. A cég vezetője külön kiemelte, számára minden ilyen találkozás a Gondviselés Házában élőkkel egy külön élmény, telis tele megható és mélyen elgondolkodtató pillanattal. Zelenka Pál szerint nem is lehet tudni, hogy mikor melyik érzés keríti hatalmába. Az intézmény dolgozói hihetetlen energiával támogatják az ellátottakat, őket gondoskodó szeretettel veszik körbe. Ezzel kapcsolatban mondta el a cégvezető: „Ha minden helyen ebben az országban ilyen szakértelemmel, szeretettel gondoskodnánk a másikról, akkor már sokkal előrébb lennénk”.

A Hantech Zrt. tulajdonosa és vezetője szerint az elkövetkezendő években is számíthatnak rájuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál és a Gondviselés Házánál, mert mindannyian emberek vagyunk.