BreuerPress és a HetiTV hirei

BreuerPress és a HetiTV hirei

Belpolitika

A költségvetésnek kell helyt állnia a 4-es metróval összefüggő korrupciós botrány miatt, de a családtámogatások, a bér- és nyugdíjkifizetések, valamint a közszolgáltatások nem kerülhetnek veszélybe – jelentette ki Banai Péter Benő az államháztartásért felelős államtitkár. Magyarországgal szemben akár 60-70 milliárd forintos pénzügyi korrekciót is megállapíthat az Európai Bizottság.

Jelenleg összesen 457 védőnői állás betöltetlen Magyarországon – mondta el Csordás Ágnes, a Védőnők Egyesületének elnöke. Az érdekvédő arról is beszélt, hogy a védőnők számára fontos lenne olyan bértábla kialakítása, amely megjelenítené a rájuk háruló munkaterhet is. Csordás Ágnes reméli, hogy kialakítják a védőnői bértáblát, de – jelezte – megelégednének azzal is, ha a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértáblát megkapnák. Csordás Ágnes szerint azzal, hogy a védőnői szolgálatban 457 üres állás van, a helyettesítések miatt még nagyobb a dolgozók leterheltsége.

November végéig minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő megkapta a nyugdíjprémiumot – közölte az emberi erőforrások minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: 2 millió 700 ezer embernek folyósították a maximum 12 ezer forint prémiumot.

A nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványok gyártási folyamata a végéhez közeledik. A szükséges 2,7 millió darab utalványból az utalványforgalmazó Zrt. eddig több mint 2,5 milliót már elkészített és azokat el is juttatta a Magyar Postához, a hiányzó mennyiség gyártása a napokban befejeződik – mondta Uhrinyi Tamás, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. logisztikai igazgatója. Hozzátette: 2,7 millió nyugdíjas kapja meg még karácsony előtt névre szóló borítékban az utalványokat. Felhívta a figyelmet, hogy a borítékokat az átvételt követően óvatosan kell kinyitni a sérülések elkerülése érdekében. A borítékokban hat darab utalvány található, négy 2000 forintos és két 1000 forintos.

Minden eddigi rekordot felülmúlt a nemzeti konzultáción való részvétel, amelyen a pénteki összesítés szerint 2 301 463-an vettek részt – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nevében köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a nemzeti konzultációban, “vette a fáradságot, hogy elmondja véleményét a Soros-tervről”, és visszaküldte vagy az interneten kitöltötte a kérdőívet. Hangsúlyozta, a minden rekordot felülmúló óriási részvétel jelzi, hogy pártokon átívelő ügyről van szó, amit az ellenzéknek is érdemes lett volna elfogadni a magyar emberek véleménynyilvánításának támadása helyett.

Az MSZP szerint kizárólag közös listán alapuló ellenzéki szövetségben lehet győzelmet aratni a jövő évi parlamenti választáson. Molnár Gyula pártelnök a választási koordinációs ülés után úgy fogalmazott, az MSZP kritikus két hónapot zárt le, ami után azt üzeni, hogy él és tudja, mi a feladata.

Külön küzdelem zajlik a választási kampányban az MSZP és a DK között, előbbi előbb-utóbb a Gyurcsány-féle alakulatban fogja végezni – mondta Galló Béla politológus. Galló Béla szerint az elmúlt években az MSZP bázisa erősen megcsappant, a szocialista párt nem tud alternatívát kínálni a társadalomnak, kormányzati képességét már korábban elveszítette. A politológus úgy értékeli, hogy Kunhalmi Ágnes – akit Molnár Gyula pártelnök felkért, hogy legyen az MSZP arca – megbízhatatlan kommunikátor, és ahhoz a politikuscsoporthoz tartozik, akiknek elemi érdeke a DK-val való együttműködés.

Együttműködésről állapodott meg a kampányidőszakra az LMP és az Új Kezdet nevű párt – jelentette be az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a párt kecskeméti kongresszusa alkalmából beszélt erről. Az LMP kongresszuson a 2018-as országgyűlési választási listájának első 30 helyéről is döntött. Az első öt helyre az alábbi politikusok kerültek: Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt, társelnök, Hadházy Ákos, társelnök, országgyűlési képviselő, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnöke, Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, Ungár Péter, elnökségi tag, külpolitikai szakszóvivő.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint 2014 óta először egyszámjegyű a Jobbik támogatottsága. Az LMP és a Fidesz azonban erősödött. A Magyar Idők számára készült kutatásból kiderült, hogy novemberben a teljes felnőtt népesség 35 százaléka támogatta a kormánypártokat. A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP ugyancsak erősödött, immár a választási részvételüket biztosra ígérők közel fele (48 százalék) választaná a kormánypártokat. Ezzel szemben a Jobbik mindössze a listás voksok 16 százalékára esélyes, holott júliusban még 23, augusztusban 22, szeptemberben 21, októberben pedig 19 százalékon állt. A Jobbik után statisztikai értelemben hármas holtverseny alakult ki az MSZP 9, valamint a DK és az LMP 8-8 százalékos eredményét nézve. Az LMP júliusban mindössze a listás voksok 4, augusztusban 5, szeptemberben 6, októberben pedig 7 százalékára lett volna esélyes. Ez idő alatt tehát a párt megduplázta várható listás szavazatarányát. Ezen a bázison a Momentum 4, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, míg a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak.

Magyarországon egyre többen vannak, akik adni, segíteni szeretnének és tudnak is – emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Családszervezetek II. jótékonysági adventi vásárának megnyitóján. Novák Katalin kiemelte: az, hogy Magyarország erősödik, nem csak gazdasági, de lelki erősödést is jelent. Megerősödött az emberekben a segíteni akarás, a szándék mellett a képesség is ott van, hogy odafigyeljenek egymásra – értékelt. Az összefogás fontosságát hangsúlyozva Novák Katalin kitért arra is, hogy kormányzati oldalról is jó érzés megélni, hogy van egy olyan valódi polgári kezdeményezés, amelyben civil szervezetek nagy tömege összefog egy fontos cél érdekében.

Életének 63. évében elhunyt Devánszkiné dr. Molnár Katalin, volt országgyűlési képviselő, a XVII. kerület egykori polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés volt tagja. Megrendüléssel és fájó szívvel búcsúzunk politikustársunktól és barátunktól – olvasható az MSZP közleményében. „Devánszkiné dr. Molnár Katalin elkötelezett baloldali politikus, lelkiismeretes kolléga és igaz barát volt. Családja gyászában osztozunk, emlékét megőrizzük” – közölte a szocialista párt.

Külpolitika

Donald Trump amerikai elnök várhatóan egy szerdai beszédében fogja hivatalosan Jeruzsálemet elismerni Izrael fővárosának – írta az Israel Hayiom az Axios nevezetű weboldal forrásaira hivatkozva. A portál összeállítása szerint az elnök ezen lepésse minden bizonnyal növelni fogja a feszültséget a Közel-Keleten, ami egyébként napjainkban sem lehet a béke szigetének nevezni. A Fehér Ház szóvivője az Israel Hayom kérdésére nem erősítette meg ezt a hírt. Az izraeli lap úgy tudja, hogy a zsidó állam tisztségviselői arra számítanak, hogy az elnök újabb fél évvel elhalasztja a döntést az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről, és nem fog olyan egyértelmű bejelentést sem tenni, mint amiről az Axios beszámolt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormánya nevében részvétét fejezte ki annak a 19 évesen meggyilkolt katona csaldjának, akivel még pénteken végeztek palesztin terroristák. Ron Jichák Kukiát egy bszmegállóban szúrták le a merénylők. Netanjahu a szokásos vasárnapi kormányülésen közölte, hogy a biztonsági hatóságok mindent megtesznek a merénylők kézre kerítésére, és ezt követően jogerősen el lehet ezeket az embereket ítélni.

A kormányülésen egyébként Netanjahu arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban végrehajtott jelentős társaságiadó-csökkentése a zsidó államnak is reagálnia kell. Lépéseket kell hoznunk, hogy a versenyképességünk tovább javuljon – mondta a kormányfő. Izrael az elmúlt két évben a 27. helyről a 16. helyre lépett elő a nemzetközi versenyképességi ranglistán, és ahhoz, hogy az ország gazdasága továbbra is dinamikusan növekedjen újabb lépésekre van szükség – mondta Netanjahu.

Izrael légicsapást mért egy Damaszkusz melletti katonai támaszpontra. A dpa hírügynökség idézett a szíriai kormányhadsereghez közel álló, de meg nem nevezett forrásokat, amelyek szerint izraeli harci gépek hat rakétát lőttek ki a létesítményre, és ezek közül a védelmi rendszer az utolsó kettőt fogta el. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Golán-fennsíkhoz közel állomásozó iráni erők, amelyek a légicsapás célpontjai voltak, provokálni akarták az izraelieket jelenlétükkel. A Jerusalem Post értesülései szerint ugyanis Avigdor Lieberman védelmi miniszter már korábban figyelmeztetést adott ki, hogy az izraeli határokhoz közel állomásozó iráni és Hezbollah csapatokat meg fogják támadni. Izrael többször, nyilvánosan követelte, hogy semmilyen iráni csapat ne menjen a Golán-fennsík 40 kilométeres körzetébe.

Több tízezres tömeg tüntetett Tel-Avivban szombat este a kormányzati korrupció, illetve a kneszet által hozott új törvény elfogadása ellen, amely korlátozná a rendőrség hatáskörét. A szégyen menetének nevezett felvonuláson a tízes tévécsatorna becslése szerint mintegy húszezren csatlakoztak a több mint egy éve, a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntető „kemény maghoz” – írta a Times of Israel. A tiltakozók a kormányfő távozását követelték, s számos házilag készített transzparenset tartottak magasba, amelyeken megfogalmazták bírálataikat. Leggyakrabban a „szégyen” szót skandálták, a kormányfő elleni korrupciós vádakra utalva. Benjamin Netnajhau vasárnap bejelentette, hogy a rendőrségi törvényt nem fogadják el a jelenlegi állapotban, és újabb egyeztetést tartanak ebben az ügyben.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója figyelmeztette az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős parancsnokát, hogy az Egyesült Államok Teheránt fogja felelősnek tartani minden támadásért, amelyet amerikai érdekeltségek ellen követnek el Irakban. Mike Pompeo elmondta, Kászim Szulejmani vezérőrnagynak írt levelet, miután egy iráni katonai parancsnok támadásokkal fenyegette meg az amerikai érdekeltségeket Irakban. Hozzátette, hogy tudomása szerint a tábornok el sem olvasta az üzenetet. „Azt közöltük vele a levélben, hogy Iránt fogjuk felelőssé tenni. (…) Azt akartuk, hogy ez kristálytiszta legyen számára és az iráni vezetés számára” – mondta Pompeo. Szulejmani októberben többször is figyelmeztette az amerikaiakkal szövetséges észak-iraki kurd erőket, hogy vonuljanak ki Kirkuk olajvárosból és környékéről, vagy leszámolnak velük az iraki kormánycsapatok és az oldalukon harcoló, irániak által támogatott milíciák.

A német titkosszolgálat vezetője arra figyelmeztet, hogy a hazatérő ISIS-harcosok feleségei, özvegyei is veszélyt jelenthetnek, ha visszatérnek Németországba. Eddig a hivatalos adatok szerint 950 német állampolgár utazott az Iszlám Államba és egyharmaduk már haza is tért Hans-Georg Maassen, a németországi belföldi titkosszolgálatok feje arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a dzsihadisták özvegyei, feleségei „mélyen azonosultak” a radikális iszlámmal és ezért biztonsági kockázatot jelentenek – írja a Deutsche Welle. Eddig 950 személy csatlakozott az ISIS-hoz Németországból, 20 százalékuk nő. Nagyjából harmaduk, körülbelül 250-300 fő tért haza Szíriából, ám a terrorszervezet egyre több területet veszít, emiatt pedig hamarosan még többen is hazatérhetnek.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, McMaster szerint az USA versenyfutásban van azzal, hogy reagáljanak az Észak-Korea jelentette fenyegetésekre. Egy védelmi fórumon arról beszélt, hogy a háború lehetősége napról napra növekszik, ugyanakkor a fegyveres konfliktus még mindig nem az egyetlen felmerülő megoldás. McMaster három nappal azután mondta ezt el, hogy az északi rezsim ismét rakétatesztet hajtott végre: a legutóbb kilőtt rakéta minden korábbinál magasabbra szállt fel, mielőtt a japán vízekbe zuhant volna. Hétfőn indul majd az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata, amit Észak-Korea már előre provokációnak nevezett, phenjani kormánypárti lapok szerint ez bármelyik pillanatban egy nukleáris háborúhoz vezethet.

Donald Trump amerikai elnök döntésének értelmében az Egyesült Államok kilép annak az átfogó ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén hivatott segíteni, mert összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával – jelentette be az amerikai ENSZ-képviselet. Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése, a részletes javaslatot a világszervezet menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet elmondta, az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele – tette hozzá, úgy vélekedve, hogy a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

Ismeretlenek kirabolták a Montenegróban szolgálatot teljesítő magyar misszióvezető, Pósa Krisztián rezidenciáját Donji Kokotban – írta a Dan című montenegrói lap internetes kiadásában. A hírt a Népszava Online szúrta ki, amely úgy folytatta: a helyi közlések szerint a behatolók az erkélyen keresztül jutottak be a lakásba. A montenegrói lap szerint értékes ékszereket loptak el és elvitték a nagykövet feleségének útlevelét is. A betörésről értesítették a rendőrséget, amely megkezdte a nyomozást az ügyben.

Több mint száz ellenzéki tüntető foglalta el a román kormány székháza előtti teret és megakadályozta, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala egy karácsonyi vásárt alakítson ki a kormányellenes demonstrációk megszokott helyszínén. A tüntetők elkezdték szétszerelni a térre tervezett betlehemes fesztivál félig már felállított színpadát: ezt a helyszínt biztosító csendőrök nem akadályozták meg. Később kisebb dulakodás tört ki, amikor a csendőrök erőt alkalmazva emeltek ki három tüntetőt, akik szerintük erőszakosan léptek fel.Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere a történtek hatására bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt, de a kormánypalota előtti térre tervezett karácsonyi vásárt máshol szervezik meg. A tüntetők a főpolgármester leváltását célzó népszavazás megszervezése érdekében kezdtek aláírásokat gyűjteni a kormány székháza előtt.

Az utóbbi tíz évben több mint 350 ezerrel csökkent Szerbia lakosságának száma, a népességfogyáshoz jelentős mértékben hozzájárul az elvándorlás is, évente körülbelül 30-40 ezren hagyják el az országot. A központi statisztikai hivatal becslései szerint a természetes fogyás továbbra is hasonló ütemben folytatódik, így 2030-ra biztosan hétmillió alá csökken a nyugat-balkáni ország lakossága. A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szerbia lélekszáma 7,2 millió volt, ám a tavalyi esztendőre vonatkozó becslés szerint 2016-ra 7 millió 58 ezerre csökkent az országban élők száma. A statisztikai hivatal becslései szerint ilyen ütemű népességfogyatkozás mellett 2030-ra további körülbelül 200 ezerrel esik vissza a lélekszám, azaz 13 év múlva körülbelül 6,82 millió lakosa lesz Szerbiának.


Gazdaság

Az erősödő magyar-iráni gazdasági kapcsolatok, így a most induló egészségipari együttműködés is nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára – jelentette ki Varga Mihály Teheránban, az iráni egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után. A nemzetgazdasági miniszter húszfős üzleti delegáció élen szombaton érkezett kétnapos látogatásra Iránba, útjára több állami intézmény vezetője is elkísérte. Varga Mihály hangsúlyozta, az elmúlt időszakban dinamikusan erősödtek a magyar–iráni gazdasági kapcsolatok, a külkereskedelmi forgalom tavaly 140 százalékkal bővült, mintegy 80 millió dollárt tett ki. Irán egy magyar kormányzati döntés értelmében  nem mellesleg 26 milliárd forintos magyar banki hitelkerettel és közreműködéssel fejleszthet mini atomerőműveket, amiket a tervek szerint Afrikában és Ázsiában értékesítenének. Az államközi együttműködés részeként az Ikarusz akár ezer buszt is gyárthat Iránnak – erről korábban a Napi.hu számolt be.

A novemberi fekete pénteki leárazáskor sokan előrehozták az év végi vásárlást, de ez még nem fogja vissza a decemberi költekezést – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György véleménye szerint a karácsonyi ajándékvásárlási költésben az igazi felfutás most kezdődik. A főtitkár elmondta, hogy az idén is lesznek vásárlási akciók, de kevesebb, mint korábban, az igazi nagy leárazás pedig előreláthatóan a két ünnep között, illetve januárban lesz. Vámos György szólt arról, hogy karácsonykor a legnagyobb kereslet a játékok és a könyvek iránt mutatkozik, ennél a két termékkörnél a decemberi költés a teljes éves forgalom 40-45 százalékát is eléri. Emellett kedveltek a műszaki cikkek, ruházati termékek, kozmetikumok is. Az idén 100 milliárd forintos ajándékvásárlással számol a kereskedelmi szövetség, ami több mint a tavalyi volt.

Sport
Pap Bianka aranyérme mellett további három magyar dobogós helyet hozott a szombati versenynap a parasportolók úszó- és erőemelő-világbajnokságán, Mexikóvárosban. A viadal honlapja szerint Illés Fanni (SB4-es kategória) 100 méter mellen, Konkoly Zsófia (S9) pedig 100 méter háton lett harmadik. Pap (S10) korábban ugyancsak 100 méter háton diadalmaskodott. Az erőemelőknél Sztanó György lett világbajnok, junior kategóriában, az 59 kilogrammos súlycsoportban, 124 kilogrammos új országos korosztályos  csúccsal. A parasportolók úszó- és erőemelő-vb-jét a mexikói földrengés miatt halasztották szeptemberről decemberre. A mexikóvárosi eseményen összesen 12 sportoló képviseli Magyarországot.


Könnyű
Több mint kétezer éves templomot találtak drónfelvételek segítségével egy izraeli katonai kiképzési területen – adta hírül a The Times of Israel. Az ókori Lákis település környékén – kamerákkal felszerelt katonai drónok októberi felvételein – egy nagyjából 2200 éves templom vagy palota maradványait fedezték fel. „A drónfelvételek segítettek meghatározni, hol kell ásnunk. Nagyon gyorsan kiderült, milyen különleges épületet fedeztünk fel: az edomita nép egyik templomát” – mondta Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, a Horvat ‘Amuda-i ásatások vezetője, valamint Pablo Betzer és Michal Haber, az izraeli régészeti hatóság képviselői. A régészek szerint az országban olyan kevés edomita emlék maradt fenn, hogy ezek „egy kézen megszámolhatók”.