A Trump-kormány pénteken visszavonta döntését a palesztinok washingtoni irodájának bezárását illetően

Az Egyesült Államok „tájékoztatta a PFSZ-irodát, hogy korlátozza tevékenységeit

 

 

A Trump-kormány pénteken visszavonta döntését a palesztinok washingtoni irodájának bezárását illetően, helyette csak korlátozásokat vetnek ki az intézményre, amelyet 90 nap múlva valószínűleg feloldanak.

Múlt héten amerikai tisztviselők azt állították, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet irodája nem maradhat nyitva, mert a palesztinok megsértettek egy amerikai törvény rendelkezést, amely előírja az iroda bezárását, ha a palesztinok megpróbálnak eljárást kezdeményezni vagy támogatni izraeliek ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). A lépés jelentős szakadékot teremtett az amerikai-palesztinok kapcsolatokban, mely azzal fenyeget, hogy Donald Trump elnök nagyra törő erőfeszítései a közel-keleti béke megteremtésére, az első lépés megtétele előtt kudarcba fulladnak.

Az Egyesült Államok egy hétre elhalasztotta az iroda bezárását, miközben azt mondta, hogy tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal a részletek kidolgozását illetően, majd pénteken hirtelen visszaléptek, miközben az amerikaiak élvezték a hosszú hálaadásnapi hétvégét. Edgar Vasquez külügyminisztériumi szóvivő szerint az Az az izraeliek és a palesztinok közötti tartós, átfogó béke elérése érdekében.”

Vasquez szerint a 90 nap leteltével ezeket a korlátozásokat is megszüntethetik, ha az Egyesült Államok megállapítja, hogy az izraeliek és a palesztinok komoly béketárgyalásokat folytatnak egymással. A Fehér Ház, Trump tanácsadója és veje, Jared Kushner vezetésével, egy átfogó béketerv előkészítésén dolgozik, amely az elkövetkező hónapokban mindkét fél számára bemutatásra kerül.

„Ezért optimisták vagyunk, hogy a 90 napos időszak végén a politikai folyamat jelentős haladást ér el, hogy az elnök lehetővé tehesse a PFSZ iroda számára a teljeskörű működés folytatását,” – nyilatkozta Vasquez.

A lépés komoly eltérést mutat a kormány egy héttel korábbi jogértelmezésétől. A tisztviselők azt állították, hogy így vagy úgy az irodát be kell zárni, mert Mahmúd Abbász palesztin hatosági elnök szeptemberben az ENSZ előtt felszólította az ICC-t, hogy indítson vizsgálatot és helyezze büntetőeljárás alá az izraeli tisztviselőket. Ugyanez a törvény azonban azt is kimondja, hogy az elnök 90 nap múlva újból engedélyezheti az iroda megnyitását – az ICC felszólítás ellenére -, ha az izraeliek és a palesztinok között komoly tárgyalások zajlanak.

Arra a kérdésre, hogy a Trump-kormány hogyan magyarázza a rendelkezés új értelmezését, ami a palesztinok ICC vizsgálatának kezdményezésére vonatkozik, Vasquez azt válaszolta: „Ezek az intézkedések összhangban állnak az elnök hatásköreivel az Egyesült Államok külkapcsolatainak vezetésére vonatkozóan.”

Nincs semmi arra utaló jel, hogy a Trump-igazgatás egy előre megfontolt stratégia részeként záratta be az irodát, hogy nyomást tudjon gyakorolni a palesztinokra a béketárgyalásokon. A tisztviselők a lépést azzal magyarázták, hogy Rex Tillerson külügyminiszter, a törvény szigorú értelmezése alapján megállapította, hogy Abbász beszéde átlépte a határt.

A bejelentés, ami nagy káoszt vont maga után, kezdve hogy az Egyesült Államok napokig nem tudta megmondani, hogy az irodát valóban bezárják-e vagy sem, arra utal, hogy a kormányzat nagy részét váratlanul érte.

A lépés azonban dühös reakciókra késztette a palesztinokat, akik múlt héten azzal fenyegettek, hogy felfüggesztenek minden kommunikációt az Egyesült Államokkal. Továbbá, Szaeb Erekat magas rangú palesztin tisztviselő azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy engedett Benjamin Netanjahu kormánya nyomásának, „akkor, amikor megpróbálunk együttműködni a végső megállapodás elérése érdekében.”

Vasquez szerint az eredeti álláspont mögött nem előnyszerzés vagy nyomásgyakorolás volt. A külügyminisztérium hangsúlyozta, a kormány aktívan dolgozik a tartós izraeli-palesztin béke megvalósításán.

Az iroda bezárására vonatkozó követelés az amerikai törvények egy kevésbé ismert rendelkezéseiből ered, amely szerint az Egyesült Államok nem engedélyezheti a palesztinoknak, hogy irodát tartsanak fenn Washingtonban, ha a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, hogy vizsgálatot vagy eljárást kezdeményezzenek az izraeli állampolgárok ellen a palesztinokkal szembeni állítólagos bűncselekmények miatt.

Abbász az ENSZ előtt szeptemberben kijelentette, hogy a palesztinok „felszólították a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy indítson nyomozást és vonja büntetőeljárás alá azokat az izraeli tisztviselőket, akik szerepet játszanak a telepes tevékenységekben és a népünkkel szembeni agresszióban”.

A PFSZ képviseli hivatalosan az összes palesztint. Bár az Egyesült Államok nem ismeri el a palesztin államot, a PFSZ „általános küldöttségi irodát” tarthat fenn Washingtonban, amely megkönnyíti a palesztin hivatalnokok és az amerikai kormány közötti együttműködést.

Az Egyesült Államok 1994-ben engedélyezte a PFSZ-nek, hogy irodát nyisson Washingtonban. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy Bill Clinton ex-elnök feloldotta az erre vonatkozó korlátozást. 2011-ben az Obama-kormány alatt az Egyesült Államok engedélyezte, hogy kitűzhessék a palesztin zászlót az irodára.

Izrael ellenzi a palesztinok tagfelvételét minden ENSZ-hez kapcsolódó szervezetbe, amíg nem születik békemegállapodás.

Az izraeliek és a palesztinok nem folytatnak aktív, közvetlen tárgyalásokat. De Trump csapata Kushner vezetésével (állítólag) keményen dolgozik azon, hogy létrejöjjön egy megállapodás, melynek célja – a sokak szerint megoldhatatlan – konfliktus rendezése.

A Trump-kormány nem ismertette részletesen törekvéseit a megállapodás megkötéséhez, amely állítólag a palesztinoknak egy független államot adna, az izraeliekkel való konfliktus megszüntetéséért cserébe. Kushner és más magas rangú tisztviselők több alkalommal tettek látogatást a régióban, hogy megbeszéléseket folytassanak a palesztin, izraeli és az arab nemzetek tisztviselőivel.

A palesztinok, akik nyilvánosan támogatják az amerikai erőfeszítéseket, mégis szkeptikusak, mivel Trump szoros kapcsolatai Izraellel azt sugallják, hogy az általa javasolt ajánlatok kedvezőtlenek lehetnek számukra.

forrás: AP; The Times of Israel