A holokauszt áldozataira emlékeztet egy köztéri installáció a bécsi metróban

A holokauszt áldozataira emlékeztet egy köztéri installáció a bécsi metróban

 

Bécs, 2017.10.27. (Eurocomm-PR) Újabb köztéri műalkotással gyarapodott a bécsi metró. Az U2-es járat Schottenring megállójánál avattak fel a napokban egy installációt, mely 800 zsidó áldozat elhurcolására emlékeztet.  

Michaela Melian, Installation, Passage U2 Schottenring, Wien

Több száz nőnek, férfinak és gyermeknek állít emléket a bécsi közterületi installáció, amelyet októberben helyeztek ki az U2-es metró Schottenring megállójának Herminengasse kijáratához. Michaela Melián alkotása azoknak az áldozatoknak a történetét meséli el, akiket 1938 és 1945 között közvetlenül a Herminengasse lakóházaiból hurcoltak el valamelyik koncentrációs táborba. Az installáció a metró sínektől vezet azokhoz a liftekhez, amelyekből a Herminengasséhoz juthat el az utazóközönség.

 

„A Wiener Linien városi közműcégként tudatában van annak, hogy felelősséggel tartozik a város történelméért. Ezért fontos volt számunkra, hogy egy ilyen történelmileg súlyosan terhelt helyszínen ne csak egy egyszerű emléktáblával emlékeztessünk az áldozatok szenvedésére” – nyilatkozta Günter Steinbauer, a Wiener Linien, Bécs Város közlekedési vállalatának ügyvezető igazgatója. A műalkotás érzékenyen és mai nyelvre lefordítva próbálja bemutatni a holokauszt áldozatainak sorsát.

 

Bécsben már régóta nem muszáj múzeumba mennie annak, aki a művészeteket szeretné élvezni. A Wiener Linien 1991 óta összesen 100 metrómegállóban helyezett ki kortárs installációkat, hogy egy kis művészetet csempésszen az utazóközönség hétköznapjaiba.