Koszorúzás New Yorkban, először

2017 október 23-án koszorúzták meg első alkalommal New Yorkban a 2016-ban felállított 56-os emlékművet. Tudósítónk jelenti.

Az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság közel tíz éves munkája fekszik abban, hogy 2016 októberében számos más város mellett végre New Yorkban is legyen emlékműve 1956-nak. Tavaly a hatvanadik évforduló alkalmából avatták fel az emlékművet, s idén először került sor annak megkoszorúzására. Az emlékmű közvetlenül a Kossuth szobor mellett a manhattani Riverside parkban található.

A Nagy Tamás tervezte emlékmű előtt az idei első koszorúzás alkalmával a megjelent mintegy száz emlékezőt Dr. Kumin Ferenc Nagykövet, New York-i Főkonzul köszöntötte, aki tudósítónknak elmondta, hogy “nagyszerű érzés volt először ünnepelni október 23-án a teljesen kész manhattani 56-os emlékműnél.”

Az első koszorúzási ünnepséget közösen szervezte meg az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság, a New York-i Magyar Ház és a New York-i Magyar Főkonzulátus.

Magyarország kormánya nevében Seszták Miklós miniszter mondott ünnepi beszédet.

Köszöntőjében Seszták Miklós fontos kérdéseket vetett fel és válaszolt is azokra: “Mit akart 56 októberében Nagy Imre? – Kiválni a szovjet függőségből, saját lábára állítani Magyarországot, hogy magára találjon és ismét önnön életét élje. Mit akart Maléter Pál? A hazához hű hadsereget. Példát mutatni, melyik oldalon a helye a magyar katonának, hol kell állniuk a nemzet fegyveres erőinek. Mit akarat Bibó István? Megmutatni a világnak, tiltakozunk a kelet felől ormótlan csizmákkal és lánctalpakkal belénk taposó agresszió ellen, megmutatni a világnak, nem törődünk bele az ország újbóli leigázásába, gyarmatosításába.”

Seszták Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy “Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha nem akar többé a kelet része lenni.” Hozzátette, hogy “aki nem fél semmitől, nem szeret semmit. Nekünk azonban van mit féltenünk, mert szeretjük családunkat, az országukat, a hazánkat. A szeretetből azonban nemcsak féltés, de erő és bátorság is fakad. 1956 a méltóság diadala volt. A magunkra találás, a közösség megélésének pillanata. Ezért minden megemlékezésben ott az esély, hogy újra átéljük önazonosságunkat, újra megfogalmazzuk: mi az, ami fontos nekünk, magyaroknak.”

Beszédének végén felszólította hallgatóságát: ”Soha ne feledjék! Mi magyarok erős és büszke nemzet vagyunk! Számunkra nincs lehetetlen! Higgyük, mi meg tudjuk csinálni a lehetetlent! A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik!”

A koszorúzási ünnepségen a jelenlévőket két amerikai is köszöntötte. Egyikük Nicole Malliotakis képviselő asszony volt, aki a közelgő New York-i polgármester-választás republikánus jelöltje.

Megosztotta a gondolatait az egybegyűltekkel Colleen Bell, korábbi budapesti amerikai nagykövet is.

Ugyancsak köszöntőt mondott Papp László,  az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság elnöke.

 

 

Az emlékezés koszorúját a magyar állam nevében Seszták Miklós miniszter és Kumin Ferenc Nagykövet, főkonzul helyezte el az emlékműnél.

 

WBPI / Barat