Fókuszban a cseh választás: tartós lesz-e a V4-ek szövetsége?

Fókuszban a cseh választás: tartós lesz-e a V4-ek szövetsége?

Budapest, 2017. október 19. – A cseh választás kapcsán tartott ma rendezvényt a Nézőpont Intézet.

Az eseményen Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője elsőként a 2017-es holland, francia, német, és osztrák választások tanulságait összegezte. Rámutatott: elsősorban azért volt fontos e választások kimenetele, mivel a nyugati világban zajló változásokat nézve előbb a Brexit, majd a változások valódi epicentrumát jelentő amerikai elnökválasztás volt fókuszban, 2017-ben viszont a kontinentális Európára terelődött a figyelem. Szerinte, ha a 2017-es európai választásokat nem a választások győzteseinek szemszögéből nézzük, hanem a rendszerkritikus erők várakozáson felüli szereplését vesszük alapul, egyértelmű a változás iránti igény.

Fodor Csaba kitért arra, hogy míg a holland választáson megerősödtek a bal- és jobboldali alternatív, rendszerkritikus erők, Franciaországban pedig az elnökválasztás második fordulójába jutott Marine Le Pen, addig Németországban harmadik erővé vált az AfD. Az elemző az osztrák választás példáját is megemlítette, mely a nagykoalíciót eddig vezető szociáldemokraták vereségét és a Zöldek parlamentből való kiesését hozta, ezzel szemben a jobbközép Néppárt (ÖVP) és az euroszkeptikus Szabadságpárt (FPÖ) megerősödött.

A cseh választásra rátérve Fodor Csaba elsőként egy mandátumbecslést mutatott be, mely alapján az Andrej Babiš által vezetett, 2013-ban elitellenes pártként parlamentbe jutott ANO mozgalom közel másfélszer több mandátumot szerezhet az előző választáshoz képest. Az elemző a legfrissebb cseh közvélemény-kutatások alapján arra is rámutatott, hogy parlamenti erővé válhat a Tomio Okamura által vezetett, radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint a Kalózpárt. Mindez szerinte ugyancsak ráerősíthet arra az értelmezésre, mely a rendszerkritikus erők európai erősödésére hívja fel a figyelmet.

Fodor Csaba közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva elmondta: a csehek túlnyomó többsége elégedetlen az Európai Unió bevándorlási politikájával, továbbá valós fenyegetésként tekint a migrációs válságra. Hozzátette: a cseh társadalom a téren is szkeptikus, hogy kellő befolyása lenne az országnak az uniós döntésekre, ugyanakkor az uniós érdekérvényesítést többségük a V4-ek együttműködésének keretei között hatékonyabbnak véli.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a választás fő esélyese, Andrej Babiš pragmatikus állásponttal bír a bevándorlás és a nemzetállamok szerepének megőrzése kapcsán.

Fodor Csaba szerint a cseh választás után a regionális együttműködés egyik nagy kérdése az lesz, hogy olyan kormány alakul-e, mely fontos célként tekint a partnerség fenntartására és erősítésére. Szerinte erre reális esély mutatkozik, figyelembe véve a kormányzásban való valamilyen szintű részvételre leginkább esélyes pártok, tehát az ANO, a szociáldemokraták, a konzervatívok és a kereszténydemokraták álláspontját.

A rendezvényen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője és Vít Novotný, a Wilfried Martens Centre for European Studies vezető kutatója mondott köszöntőt, míg Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője a kormánypártok közép-európai együttműködés kapcsán képviselt álláspontját ismertette. A cseh választás esélyeiről Jan Málek, a European Academy for Democracy igazgatóhelyettese számolt be.