Sátorfeszt 2017. október 5-8.

🌿🍋 Madách téri szukot a Bálint Házzal október 5 és 8 között

 

Sátorfeszt 2017. október 5-8.

Madách téri szukot a Bálint Házzal

Különleges, részvételre hívó nagyvárosi sátoros fesztivállal indítjuk idei évadunkat, amely a zsidó közösség ősi hagyományát, a szukotot idézi.

Szukot ünnepe arra az időszakra emlékeztet, amikor az Egyiptomból Izraelbe való sivatagi vándorlás során a zsidók sátrakban laktak és az isteni gondviselés tartotta őket életben, ezúttal Budapest belvárosában sokszínű kulturális és közösségi programokkal várjuk sátrainkba a látogatókat.

A négynapos programsorozat keretében szukoti városfelfedező barangolásokkal, kiállításokkal, koncerttel, filmvetítésekkel, workshopokkal, gyerekprogrammal, különleges szukoti stand-up és slam poetry produkciókkal is várjuk az érdeklődőket.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő évadnyitó Sátorfeszt jó lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére, a közösségi jövő építésére.

4 nap – 1440 percnyi ingyenes program
20 vendég – 1 közösség – 27 esemény
5 városfelfedező séta – 5 filmvetítés – 2 koncert – 1 kiállításmegnyitó

AZ ÖSSZES ESEMÉNY INGYENES,
A VÁROSISÉTÁKRA REGISZTRÁLNI KELL
(kattints a választott sétára a leírásért és a regisztrációs felületért)

Délután folyamatosan: 15:00-21:00 Adománykávézó | 15:00-19:00 ZsiMitTud? | 15:00-18:00 Gyereksarok | 15:00-18:00 Éld át! – interaktív programon keresztül bemutatni a zsidó élet alapköveit, nem zsidó gyerekeknek. Egy interaktív kiállítás, ahol az iskolás gyerekeknek egy zsidó otthonon keresztül mutatjuk be a mai magyar zsidó életet. A lakás különböző pontjain a zsidóság különböző ünnepeivel, szokásaival ismerkedhetnek meg.

Október 5. csütörtök

15:30-16:30 és 16:30-17:30
Szukoti barangolás a pesti zsidó negyedben
Sétavezető: Aradi Péter (A séta időtartama: 1 óra)
Szukot első napján a pesti történelmi zsidó negyedben sétálunk, hogy felfedezzük sokszínűségét, rácsodálkozzunk eddig talán észre sem vett részleteire, és felidézzük néhány híres lakója alakját. Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól (a kezdési időpontra kattintással lehet)
15:00-17:00„Ami a naptárból kimaradt!” József naptár kiállítás megnyitó és a Kohncerto Dalkör előadásaA Salom Klub népszerű festőszakköre, ahol a saját képességeiket újra felfedező tagok az önkifejezés eszközével fogalmazzák meg érzéseiket a számukra fontos,bibliai történetek feldolgozásakor. Az átélt, eltemetett személyes hatások, az egyéni asszociációk felszínre kerülése úgy nyit meg sorra zártnak vélt belső ajtókat, hogy közben az elkészült festmények a művek befogadói számára is művészi élményt nyújtanak hónapról hónapra. A Kohncerto Dalkör amatőr dalolni vágyó hölgyek, urak találkozása, ahol régi magyar és külföldi slágereket, magyar, zsidó és jiddis dalokat énekelnek.15:00-16:00
Izraeli rövidfilm válogatás

16:00-18:00
ZsiFilm Klub – AZ ÁLLAM KONTRA FRITZ BAUER (Német nyelven, magyar és angol felirattal | német film, 105 perc, 2015)

17:00-19:15 (3×45 perc)
Tanítás Szukot témakörben,
akik velünl lesznek: Fritz Zsuzsa, Zev Paskez, Kelemen Kata

  • Fritz Zsuzsa – Vendégség, halál és kóserságSzöveget olvasunk és megpróbáljuk megtalálni a kapcsolatot Szukot ünnepe, a tejes-húsos tilalom, a vendégek és a halál között. Minden kétkedőnek: van
  • Zev Paskez​ – Az „Én” házam az „Én” váram
    Elhagyni a biztost a bizonytalanért? De, igazából mi is a biztos és mi a bizonytalan? Sátoros ünnep, ami lezárja az őszi ünnepek sorát, pont a hideg idő kezdetén elhagyjuk a jó meleg lakást…
  • Kelemen Kata rabbi – Szukkot- a leguniverzálisabb zsidó ünnep
    Különös növénycsokor-rázás, idő-és térhatárok nélküli vendéglátás, ősi tulok-áldozás és mai öko-kásrut… Hogyan fejezik ki e sajátságosan zsidó rítusok, szimbólumok és életelvek az egyetemes világba való bekötöttségünket.

20:00-21:30
Szukot Stand up / Papp Réka Kinga
A valódi hősnők nem olyan dicsőek, mint a mesékben: a tűsarkaik beleakadnak a cekkerükbe, a gyerekük vonyít, a magánéletük többnyire romokban hever. Tüntetésből nem lehet megélni, a mosást sem rakja be helyette a Budapest-New York-Tel Aviv tengely. Papp Réka Kinga háztartási depressziójáról, feminista gyereknevelésről, válásról, vallásról és randizásról, meg a politikai karrierjéről beszél.

Október 6. péntek

17:00-18:00Séta a klasszikus zsidónegyedben 
Sétavezető: Dohi Gabriella, múzeológus (A séta időtartama: 1 óra)
Sétánk során a klasszikus, pesti zsidónegyed kialakulását és történelmét ismerhetjük meg. Ellátogatunk a 7. kerület szent és profán intézményeihez, amelyek közül elsőként a neológ közösség Dohány utcai templomához látogatunk el, majd átsétálunk az Otto Wagner által tervezett Rumbach utcai zsinagógához, ahol építészeti érdekességeken kívül többek között a zsinagóga történetével is megismerkedhetünk. Utunkat az ortodox zsidóság központi helyén, a Löffler-fivérek által tervezett Kazinczy utcai zsinagóga előtt zárjuk. A sétánk során kitérünk arra, hogy a hagyományok és szabályok hogyan alakították a város tereit. A sétát összeállította a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.
Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól 15:00-18:00
Héber Kalligráfia workshop 15:00-18:00
Mesterek-Tanítványok festőkörSöpörd ki az elmédből az aggodalmakat, és dobd fel magad egy kis pihentető alkotó tevékenységgel, festéssel-színezéssel!Ha kitalálod, kifested, kiszínezed  a csodaszép, békés mintákat, magad mögött hagyhatod a bánatot, és az agyad relaxáló üzemmódba vált át. A foglalkozást Lunger Katalin festőművész vezeti. 15:00-17:00
Zsifilm Klub – Határidős esküvő (Laavor et hakir / héber nyelven, magyar felirattal, izraeli romantikus film, 110 perc, 2016)

18:00-19:00
Nyitott sátrak szombatfogadásaA nagyközönség tagjai egy igazi pesti szombatfogadáson, imán és az azt követő kidduson vehetnek részt. A Páva utcai zsinagóga a Madách térre költözik egy estére, hogy együtt fogadja a szombatot minden érdeklődővel! A hagyományosan levezetett, magyarázott istentiszteletet kóser kidus követi. A szombatfogadást Radvánszki Péter rabbi vezeti.

Október 7. szombat

17:00-20:00 „De kik azok a Löffler fívérek?”
Löffler (Samu) Sándor és Löffler Béla a századforduló és a korai modernizmus időszakában alkotó építész testvérpár. Számos alkotásukkal járultak hozzá Budapest kultúrtörténetéhez és máig meghatározó városképéhez, ennek ellenére épületeikről és személyes életútjukról is keveset tudunk. A VII. és VIII. kerületet átszelő sétán ezen szeretnénk változtatni. A helytörténeti sétát szervezi A Gláser Jakab Emlékalapítvány a józsefvárosi Teleki Téri Imaház közösségének civil szervezete. A séta időtartama 2,5-3 óra. A séta max. létszáma: 25 fő. Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól15:00-16:00 Osteoporózis torna bemutató
Az osteoporosis kialakulásának megelőzésben, fontos kiemelni a gyógytorna hasznosságát. A foglalkozást vezeti: Csere Éva, gyógytornász
15:00-17:00 Zsifilm Klub – Határidős esküvő (Laavor et hakir / héber nyelven, magyar felirattal, izraeli romantikus film, 110 perc, 2016)

17:00-19:00 Zsifilm Klub – AZ ÁLLAM KONTRA FRITZ BAUER (Német nyelven, magyar és angol felirattal | német film, 105 perc, 2015)
20:00-21:30Hagesher koncert
A Hagesher Budapest hetedik és tizenharmadik kerülete közt húzódó tengely mentén alakult és leginkább annak népzenéjét dolgozza fel a klezmer és a balkáni dallamok mellett. Mindezt a reggae, a hip hop és a funk elemeivel összegyúrva olyan színes és táncos masszává gyúrják össze, hogy talp nem maradhat szárazon.

Október 8. vasárnap
 10:30-12:00 Kulturális városfelfedező séta a klasszikus zsidónegyedben
Sétavezető: Cseh Viktor (A séta időtartama 90 perc)
Sétánkat az egykori Orczy-ház helyén kezdjük, ahol bevezetőt kapunk a pesti zsidóság történetéről és fejlődéséről. Ezután kívülről megtekintjük Európa legnagyobb zsinagógáját, megismerkedünk a neológ közösség Dohány utcai nagytemplomának, a Hősök Templomának és a Talmud-Tóra (Goldmark terem) építészeti és kulturális hátterével.Utunk során mesélünk a negyed ikonikus bérházairól és betekintést nyerünk Otto Wagner  Rumbach utcai zsinagógájának történetébe, amely korának legdrágább zsidó imaháza volt.Sétánkat végül a Löffler-testvérek tervezte Kazinczy utcai zsinagóga előtt zárjuk, amely a hazai orthodox zsidóság központja. A sétát összeállította a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.
A férőhelyek száma maximum 25 fő.
Regisztráció: október 1. vasárnap 12:00-tól

16:15-17:00 Zumba bemutató
A zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc.
17:00-19:00 „Társasjáték a szellemi frissességért!” Huszka Éva előadása majd játék
11:00-15:00Kockaland & Szarvaska családi program
Idén első alkalommal a Bálint Ház szukoti sátrában izgalmas programmal várunk benneteket. Keverjetek ízletes italokat szukoti koktélbárunban, énekeljetek és táncoljatok, süssetek kalácsot, készítsetek szuper dolgokat a kézműves foglalkozáson és játsszatok fajátékainkkal.17:00-18:30Egy sátorban?!
A kerekasztalbeszélgetésen arról beszélgetnek majd meghívott vendégeink, hogy kik is beszélnek a zsidók nevében ma Magyarországon, milyen az érdekképviselet, ki hogy látja mindezt. Beszélgetőtársak:
Heisler András a MAZSIHISZ Elnöke,
Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatója,
Komáromi Ádám a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja,
Steiner Zsófia, újságíró, az Egység és a Gut Sábesz magazin főszerkesztője,
moderátor: Büchler András
20:00-21:30Szukot Slam / Kemény Zsófi, Horváth „Színész Bob” Kristóf
A slam poetry az itt és most költészete, mindig arról szól, ami a slammert éppen a leginkább foglalkoztatja az őt körülvevő mindennapokból. A slam épp emiatt az ad hoc-ság miatt nem költészet, viszont szerencsés esetben éppen úgy tud hatni, mint a vers. Horváth Kristóf és Kemény Zsófi sokat gondolkoztak már együtt és külön-külön is a hazaszeretetről, a menni vagy maradni kérdéséről, a napi valóságunkról.

Gyere hozzánk önkéntesnek!
Önkéntesnek lenni egyre vagányabb dolog. Több haverom vallja ugyanezt, ők velem együtt úgy gondolják, hogy bár a szabadidőnél nincs drágább kincs, mégis vannak ügyek, amikért érdemes egy részét másokra áldozni.