A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Nemcsak a nagy magyar tudósok, de a nagy magyar hazafiak könyvében is őrizzük emlékét. Hajlíthatatlan jellemű ember volt, aki mindig a saját útját járta és erről soha nem hagyta magát letéríteni – mondta a miniszterelnök Oláh György Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus temetésén. “Amikor felért a tudományos világ tetejére és Nobel-díjat kapott, ezt a világraszóló elismerést is a helyén és a nagy jellemre valló alázattal kezelte. Pályája csúcsán is ugyanaz a nyílt szívű, közvetlen, munkájának és családjának élő ember maradt, az a kémikus, aki a régi alkimisták szenvedélyével, örökös kíváncsiságával kutatja az univerzum működésének örök törvényeit” – hangsúlyozta Orbán Viktor a Fiumei úti sírkertben, az akadémiai parcellánál mondott búcsúztató beszédében.

November 12-én tartják a Fidesz tisztújító kongresszusát, melyen szinte bizonyosan meghosszabbítják Orbán Viktor pártelnöki megbízatását újabb 2 évvel, és megválasztják a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének is. Gulyás Gergely minden bizonnyal Fidesz-alelnök maradhat a frakcióvezetés mellett is – tudta meg az atv.hu. A rendezvényen új alelnököt is választanak Pelczné Gáll Ildikó helyett – aki uniós számvevő lett –, a portál szerint Novák Katalint jelölik a posztra. A családügyi államtitkár a Fidesz kampányarca is lehet s választási finisben.

Egyhangú szavazással fogadta el az Országgyűlés azt az ötpárti határozati javaslatot, amely „a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szól. A képviselők ebben felhívják Ukrajna felelős vezetőit arra, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit, amelyeket valamennyi nyilatkozatukban mindeddig maguk is hangoztattak, és tartózkodjanak a jogszabály hatályba léptetésétől. Az Országgyűlés megállapította, hogy az ukrán törvényhozás által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat.

Szent-Iványi István szerint a Liberálisoknak egy-két hónapon belül el kell dönteniük, hogy csatlakoznak-e a Botka László szocialista politikus által vezetett ellenzéki együttműködéshez. Mint mondta, pártja kezdettől fogva támogatta azok együttműködését, akik “mást akarnak, mint ez a kormány”. Az együttműködésnek – civil szervezeteket, magánszemélyeket bevonva – szélesebbnek kell lennie a 2014-es összefogásnál – tette hozzá.

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig jövőre havi 70 ezer forintra emelik – jelentette be Novák Katalin. Közölte, a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. Az államtitkár elmondta: jövőre további változások lépnek majd életbe. Február 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget.

Jelentősen csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató – hangsúlyozta Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Évente körülbelül 30 ezren kapnak szívrohamot, tíz éve még a betegek fele belehalt ebbe, ma – a katéteres megoldások elterjedésének köszönhetően – hat, hat és fél ezren vesztik így életüket; ugyanakkor a nyugat-európainál húsz százalékkal magasabb azok aránya, akik egy éven belül belehalnak a következményekbe.

Külpolitika:

Megsemmisített egy Hezbollah által üzemeltett drónt az izraeli hadsereg – írta az i24news.com. A portál tudósítása szerint az izraeli erők szerint a drón az Irán által finanszírozott Hezbollah tulajdonában volt. Avigdor Lieberman védelmi miniszter arról beszélt, hogy a zsidó állam nem fogja hagyni hogy a szuverenitását és a biztonságát bármi veszélyezteti, és minderre a leghatározottabb választ fogja adni Izrael. Mi minden lehetőségre felkészültünk – tette hozzá.

Bárkit megsemmisítünk, aki az országunkat fenyegeti – mondta Tamir Heyman, az izraeli biztonsági erők északi parancsnoka. Minden körülmények között megvédjük Izrael Libanonnal közös határát, ha a siíta milicisták támadást indítanának a zsidó állam ellen – tette hozzá a tábornok. Az Israel Hayom tudósítása szerint a tábornok arról is beszélt, hogy 19 év után az északi hadseregtestek nagyszabású gyakorlatot tartanak majd. Heyman elmondta azt is, hogy nem feltétlenül csak védelmi gyakorlatokat végeznek, hanem támadási alakzatokat is gyakorolnak, hogy egy ellenséges támadást minél hatékonyabban megállítsanak.

A védelmi költségvetés kivételesen nagyarányú emelését szavazta meg az amerikai szenátus, támogatva Donald Trump elnök törekvését egy nagyobb és erősebb hadsereg megteremtésére, jelentősen túllépve az elnök által kért kereteket. Az összeg még nem végleges, de a szenátorok hatalmas többséggel — 89 szavazattal 8 ellenében — fogadták el az október 1-jével kezdődő, 2018-as költségvetési évre vonatkozó, úgynevezett nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt, amely 700 milliárd dollárt irányoz elő a védelmi kiadásokra. Ezen belül mintegy 640 milliárdot szavaztak meg a Pentagon fő tevékenységére, a fegyvervásárlásokra és a katonák zsoldjára, illetve 60 milliárdot az afganisztáni, az iraki, a szíriai és más külföldi műveletekre.

A különlegesen kiképzett SAS (Special Air Service, Különleges Légi Szolgálat) katonái civil ruhában, felfegyverkezve járőröznek a londoni metróban. A legtöbb brit médium leközölte a hírt, amelyet a Daily Star vasárnapi kiadása hozott le, amely szerint a brit haderő különleges alakulata, az SAS emberei a londoni metróban járőröznek civil ruhában. A párban járó kommandósok nemcsak a föld alatti hálózatokat járják, hanem felszállnak vonatokra, buszokra és egyes repülőjáratokra is. A kommandósok 9 mm-es, félautomata Glock típusú pisztolyt hordanak maguknál. A katonáknak kiadták a tűzparancsot, azaz ha arra gyanakszanak, hogy valaki merényletre készül, akkor azonnal végezniük kell a potenciális terroristával.

Petíció indult a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megmentése érdekében, melynek célja, hogy a román hatóságok szüntessenek meg minden, az iskola ellen hozott törvénytelen határozatot, és biztosítsák a további működéséhez szükséges törvényes kereteket – írta a citizengo.org. Jelenleg az iskola gyakorlatilag megszűnt. Vannak, akik az épületben tanulhatnak tovább, míg több mint száz diákot “szétszórtak” a megye iskolái között, és legtöbbjük gimnázium helyett szakiskolában kellett, hogy folytassa tanulmányait. A hetekben Magyarország külügyminisztere is az iskola védelmére kelt, Marosvásárhelyen pedig szeptember 6-án a gyulafehérvári érsek felhívására tüntetést szerveztek az iskola védelmében, mégsem született eddig kielégítő megoldás az ügyben.

Bő egy hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Csehországban. A favoritnak számító párt vezetőjét, Andrej Babist azonban vádemelés fenyegeti. A rendőrség tájékoztatása szerint a Gólyafarmnak nevezett szabadidő- és konferenciaközpontnak 2008-ban odaítélt 50 millió eurós uniós támogatás felvételének jogszerűségét vizsgálják. A központ egy Andrej Babis tulajdonát képező cég részét képezte, melyet később közeli hozzátartozója nevére íratott át, de rövid időn belül a szabadidőközpont visszakerült a politikus tulajdonába. A közbeeső időszakban pedig megkapta az 50 millió eurós uniós támogatást. Babis szerint, aki a cseh média jelentős részét is birtokolja, a vádak mögött a lejáratásának szándéka áll, hogy kiszoríthassák a cseh politikai életből. Az elemzők szerint a botrány Babis népszerűségét nem érintette különösképpen, ezért várható, hogy az október 20-21-re kiírt választásokon is ugyanez a tendencia érvényesül, tehát Babis mozgalma, az ANO megnyeri a cseh parlamenti választásokat.

Gazdaság:
Tovább lazított a monetáris kondíciókon a monetáris tanács, az alapkamat 0,90 százalékos szintjén ugyan a testület nem változtatott, de az egynapos jegybanki betét kamatát 10 bázisponttal mínusz 0,15 százalékra csökkentette. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a döntés megfelel a várakozásoknak. Ezzel együtt feltehetően további intézkedéseket is bejelenthetnek, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már jelezte, hogy a 3 százalékos inflációs céltól tartósan elmaradó infláció miatt nem konvencionális eszközökkel a monetáris kondíciók további lazítására készül, így várhatóan a három hónapos betéti állomány további szűkítésére is sor kerül.

 

Romániában egyre szélesebbre nyílik a gazdag és kevésbé tehetős térségek közötti olló. Reális, illetve tartható-e a bővülési ütem, amely a környező országokban egyszerre vált ki elismerést és hitetlenkedést? Bálint Csaba, az OTP Románia elemzője szerint „a GDP/fő ugyan nem tökéletes mutató, de egy gazdaság fejlettségi szintjét mindenképpen jelzi. Ha az unió 28-as átlagát tekintjük 100 százaléknak, Románia 2016-ban 59 százalékon állt. Ez a mutató 2000-ben még 26 százalékon állt, az uniós csatlakozás évében, 2006-ban pedig 39 százalék volt. Ehhez képest Magyarország 2000-ben 53 százalékon állt, 2016-ban pedig 67 százalékon. Míg tehát tizenhat éve Romániát feleolyan fejlettségi szinten tartották nyilván, mint Magyarországot, addig tavalyra ez a különbség 8 százalékra csökkent” – mondta a szakértő. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy Románia képes lesz tartani ezt a növekedési ütemet, ám ha a következő években legalább fél százalékot képes lefaragni évente, újabb tizenhat éven belül behozhatja Magyarországot.

Sport:
Minden világversenyről éremmel, csúcsokat döntve tértek haza idén a magyar atléták, és ezzel Gyulai Miklós, a hazai szövetség (MASZ) elnöke szerint minden előzetes várakozását felülmúlva szerepeltek. Gyulai beszélt arról is, hogy a MASZ jelezte szándékát a 2023-as felnőtt szabadtéri vb megrendezésére, amit a kormány és a sportvezetés is támogat.  „Jelenleg a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) várjuk a feltétel- és szempontrendszereket ahhoz, hogy a végleges döntés megszülessen a pályázatról” – fogalmazott az elnök. Megerősítette, hogy a vb helyszíne egy Csepelen felépítendő 40 ezres, majd 15 ezresre visszabontható atlétikai stadion lenne. Kitért arra is, hogy az IAAF várhatóan jövő szeptember-október táján dönt majd a 2023-as vb odaítéléséről.

Könnyű:

A maja civilizáció klasszikus időszakának egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú maja ásatási helyszínen – közölte a közép-amerikai ország kulturális és sportügyekért felelős minisztériuma. „A klasszikus maja civilizáció idején hatalmas tisztelet övezte az elhunyt uralkodókat, akiket élő lelkekként kezeltek” – mondta David Freidel, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológia professzora, aki 2003 óta folytat munkálatokat a helyszínen guatemalai és külföldi kollégáival. Az előzetes kormeghatározás szerint az idén nyáron feltárt sír nagyjából az Kr.u. 300-350 közötti időszakból származik, ami azt jelenti, hogy ez az ország északnyugati részén fekvő Petén megyében valaha felfedezett legrégebbi királyi sírhely – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.